Nieuwe all mountain skies

Ik ben al een tijd zoekende naar wat de beste nieuwe ski’s voor mij zouden kunnen zijn, veel gelezen op meerdere websites en reviews.

Huidige skies: SALOMON X-KART PRO 171cm.

Ik ben vrij lang , 189 maar ook vrij licht (75kg). Ik kom makkelijk alle pistes af en de stukjes daarbuiten. Echte bodemloze sneeuw lukt nauwelijks maar dat komt nu ook ivm mijn veel te korte en piste georienteerde ski"s mogelijk.

Ik ski nu bijna 10 jaar gemiddeld 1 a 2 weken per jaar. Ik heb zelf nog erg simpele ski’s die ook nog eens vrij kort zijn. Afgelopen jaren ook regelmatig skis gehuurd en geleend om eens te proberen wat dat gaf. Van Volkl RTM geleend tot een K2 iconic 84 gehuurd. Ik merk dat ik de laatste 2 - 3 jaar het leuk vind om regelmatig de sneeuw buiten de piste op te zoeken en zeker in Zwitserland de ’ gele’ pistes te proberen, echter met mijn huidige ski’s is dit niet altijd ideaal. Echter de groep mensen waarmee ik regelmatig ski zijn vooralsnog voornamelijk piste-skiers en ik zelf vind het ook leuk om regelmatig op de piste te skien.

Ik zoek dus een ski die beide kan, twijfel of het echt 50/50 moet zijn aangezien ik opgeteld ws iets meer op de piste te vinden zal zijn dan erbuiten maar zou graag wel een ski hebben die buiten de piste het ook goed doet zodat ik daar mijn techniek kan gaan verbeteren. Ook op de piste vind ik het speels kunnen skien en soms ook op snelheid kunnen skien belangrijk.

Ik zat 2j geleden te kijken naar een Fischer Pro mnt echter waren die toen niet meer goed leverbaar, nu opnieuw alles uitgezocht kom ik uit op een twijfel tussen

Blizzard Rustler 9 180cm

Elan Wingman 86 CTI of de TI versie

De Rustler scoort goed op 50/50 , speels genoeg volgens mij en zou ook op de piste wel prima moeten zijn. Echter hierbij lees ik vaak toch dat hij voor ’ erbij ’ word genomen naast een echte piste lat. Mijn voorkoor zou toch zijn nu gewoon 1 nieuwe ski te kopen.

Alternatief de Wingman 86 ©TI, (hier nog een grootverschil in?) voor mij als licht gewicht zou dan de TI mogelijk beter zijn? Ik ben hierbij bang dat ik daar niet zwaar genoeg voor ben gezien de reviews die ik lees dat dit wel van belang is. Op de piste waarschijnlijk is deze meer ski, maar daarbuiten dan weer minder?

Iemand met wat ervaring en kijk hierop die me kan helpen de knoop door te hakken?

Nog een kleine aanvulling:

Ik schat in dat de verdeling 70% piste en 30% off piste gaat zijn, dat kan natuurlijk bij meer ervaring en techniek in toekomst wel toenemen naar meertijd off piste zodoende dat ik ook kijk naar een ski dit dat kan.

Wat betreft mijn skien op de piste haal ik de meeste lol over het algemeen wel uit skien op hoge snelheid en daar de grens in opzoeken. Op de wat minder stijle pistes voornamelijk grotere bochten deels carvend deels rutchend en op de stijlere pistes (zwart en donker rood) wat meer korte bochten.

De Rustler is een leuke ski maar wel echt meer zachte sneeuw georienteerd. Op de piste kan het wel, maar echt piste performance moet je er niet verwachten.

Ikzelf vind de K2 ikonic 84 Ti een heel goede ski, doet het op alle soorten sneeuw goed. Past wat mij betreft goed bij je wensen.

@Tim1986, ik heb hetzelfde soort postuur, en dan zit je altijd met de vraag van hoe lang de ski’s moeten zijn: voor je lengte of voor je gewicht.

Afgezien daarvan, zit je een beetje met een probleem voor de model keuze.

Je geeft aan meer tijd op pistes dan off-piste te verwachten. Maar tegelijkertijd is je techniek in ongeprepareerde sneeuw nog erg onderontwikkeld.

Vanwege het eerste lijkt een meer piste georiënteerde ski meer aan te bevelen. Maar, om daarmee offpiste te skiën moet je van goede huize komen. Het kan natuurlijk wel, maar dat geld voor mensen met veel techniek en ervaring daarmee. Voor beginnende off-piste skiers is een meer off-piste gericht model veel makkelijker en vergevingsgezinder.

Het probleem is dat de eigenschappen die dat makkelijker maken :
Meer tip en tail rocker, minder stijve tail, veel tip en tail taper, breder, allemaal zorgen voor een ski die niet houd van hard carven met veel grip en energie op ijzige pistes.

Kortom een ski die, zoals jij zegt: “beide kan” bestaat wel, maar wat je eigenlijk bedoelt, een ski die “beide goed en makkelijk doet” , bestaat niet.

Je kunt natuurlijk met een all-mountain ski natuurlijk prima op de pistes skiën, maar je moet dan niet verwachten dat je op de steilste, ijzigste pistes met maximale G krachten door de bochten carvet.

Kortom er moet ergens water bij de wijn: ofwel een ski waarmee je (nu al) off piste kunt skiën, ofwel een piste ski om mee te raggen, en dan iets anders bedenken voor off piste.

Dus de vraag is, je zegt dat je vaak met anderen skiet die op de piste blijven. Als je daar bereid bent het een beetje rustiger aan te doen, dan zou een smallere all mountain ski(zoals een Rustler 9) een goede optie kunnen zijn, en je hebt er dan veel gemak en plezier mee om in ongeprepareerde sneeuw te spelen.

Maar wil je echt lekker voluit gaan op de piste, ook op harde sneeuw, dan is een veelzijdige frontside ski (zoals de Ikonics) misschien beter. En dan bijvoorbeeld 1 of 2 dagen per week een allmountain ski huren voor een dagje focus op off-piste? Naarmate je techniek vorderd kun je dan ook steeds makkelijker stukjes off piste skiën op je eigen frontside ski’s.

En denk je aan lawine gevaar? Misschien een dag (of meerdere) off piste les, met gehuurde ski’s?
https://blisterreview.com/winter-buyers-guide
Het aantal geteste front-side ski’s is beperkt, maar ze gevel wel goed aan welke modellen in die categorie beter geschikt is voor bijvoorbeeld buckelpistes en stukjes ondiepe poeder naast de piste. Lees vooral ook de volledige review van de ski’s die interessant klinken.

In de All-mountain categorieën (all mountain - more stable en All mountain - more forgiving) moet je het zoeken in de laatste. Die categorieën staan op breedte opgenoemd, dus je hoeft alleen de eerste paar te bekijken, daarna wordt het al gauw heel erg breed.

Weinig reacties op deze vraag, waarschijnlijk omdat het toen september was. Deze vraag komt exact overeen met de vraag van een kennis van mij. Iemand nog suggesties voor een goede all mountain ski voor persoon met deze lengte, gewicht en een redelijk goed techniek? En welke lengte is dan verstandig?

Waar is @DrPhil als je hem nodig hebt om voor de Head Kore 93 reclame te maken? 😉

Een ski die 50/50 kan bestaat imo niet. De Kore 93 vind ik een hele fijne ski, maar voor erbij. Op een harde piste is die te breed (lees: teveel kanten). Een ski van 80 breed is vrijwel altijd te stijf voor offpiste, om de simpele reden dat dat pisteski’s zijn; dat is tenminste mijn ervaring. De door TS genoemde Fischer Pro mtn is daar een mooi voorbeeld van.
Dus helaas, @morzel.
Head Kore 87 zou misschien kunnen, maar die heb ik zelf niet geskied. Anders misschien de Fischer RC one 82 GT. Testwinnaar bij World Skitest: https://www.worldskitest.com/de/ergebnisse-tests-und-wertung…. Al lijkt me dat ook eerder een pisteski. Verder heeft Salomon een nieuwe serie, de Stance, is allerlei breedtes, waaronder de 84. Dat lijkt op papier een 50/50 ski. Geen idee hoe die skiet.
PS. Wat zijn toch “skies”?

*bericht bewerkt door DrPhil op 02 dec 2021 23:19

Eennsetje rustler 9 is prima naast de piste en kun je met jouw gewicht op de piste ook best aardig mee uit de voeten. dan voor wat steviger carve-werk ergens in outlet of gebruikt een paar pittige pistelatten erbij van 2 of 3 seizoenen terug. Dek je alles af. Je kunt ook bij skiverenigingen bv eens vragen naar gebruikte nette sl ski’s.

Edwin van Riel

@tim1986
Black Crows Divus, is 82mm onder de voet.
Ik ben van vergelijkbaar gewicht en lengte en heb de 177cm genomen voor het meer speelse en voornamelijk pistewerk, de 182 zou ook prima kunnen.
Begin november op de Kitzsteinhorn in alle omstandigheden kunnen skiën, zowel ijzige pistes als verse poeder.

@tim1986, alle adviezen die je krijgt is prima, maar ik maak mijn keuze nav testen die ik lees in magazines of van internet haal (in vorige magazine waar je neem ik lid van bent staan bijvoorbeeld testen), of vraag advies aan wintersport specialisten als Daka of Outdoor XL of nog mooier check of je niet ergens een x aantal ski’s kan testen. Check vooral de lengte van je ski en de stijfheid, alle merken zijn goed maar een goede investering en veel ski plezier zal je met een Redster versie van Atomic hebben of een van Salomon bijvoorbeeld…(vaak heeft iemand van een wintersportspecialist een testsessie (o.a. in Solden) gedaan met de nieuwe ski’s van 2021/2022 en die kan je heel goed advies geven…), vergeet ook combi juiste schoen met een custom zooltje niet…

*bericht bewerkt door Gerjon op 03 dec 2021 10:10

Ik heb nav eerder bericht dat ik september geplaatst had uiteindelijk een set Nordica Enforcer 93 gekocht en ga ze binnenkort eens testen op een binnenbaan. Dit nav advies via GiGi en nog meerdere reviews gelezen.
Nu hopen dat de wintersport dit jaar kan doorgaan!

Excuus vergist Nordica Enforcer 88 heb ik uiteinde besteld!

@Gerjon Bij Daka en Outdoor XL moet je wel net de juiste verkoper tegen het lijf lopen, anders is het advies nog niet optimaal. Haal bij voorkeur informatie op meerdere plaatsen, zodat je het meest complete beeld/advies kunt krijgen.

@Bennie, helemaal met je eens. Niet alle verkopers hebben alle kennis in huis dus vraag of ze de nieuwste ski’s getest hebben en naar hun ervaring. Zelf heb ik bijvoorbeeld verschillende ski’s kunnen testen (gewoon bij de wintersportspecialist tijdens mijn vakantie in AU). Dus handig om zoveel mogelijk input te verzamelen maar het is en blijft een persoonlijk keuze (merk, lengte, type ski, stijfheid ski etc).

@gerjon, de Redster allmountain ken ik niet. Welke is dat? De X9s wellicht? Verder is testen altijd goed. Maar helaas leert de praktijk dat ski‘s boven de 80mm zelden in de verhuur voorkomen in de skidorpen.

@DrPhil, ik bedoelde de Redster serie van Atomic (X9 serie, X7 of X5)
https://shop.atomic.com/en-nl/men/alpine/skis.html

@DrPhil, ik bedoelde de Redster serie van Atomic (X9 serie, X7 of X5)
https://shop.atomic.com/en-nl/men/alpine/skis.html

Gerjon op 03 dec 2021 12:09

De X9 is 66mm breed. Dat doet het niet echt goed in de losse sneeuw, denk je wel? En de WB-varianten vind jij maar niks, zoals je al vaker hebt aangegeven. Ook trouwens bepaald geen allmountains.

De all mountain versies Maverik en Vantage zijn populair in de US, en in de EU zie je meer de piste serie van Atomic dus de Redster serie (G9, S9 of S7 wat gevorderde ski’s zijn, de X9 is een stijve ski en daar heb je nog een WB versie van, X7 en X5 versie van Atomic zijn minder stijf. Salomon heeft ook een prima serie (Atomic en Salomon wordt in dezelfde fabriek gebouwd in AU).

*bericht bewerkt door Gerjon op 03 dec 2021 13:41

Ja, beste man, maar daar gaat het hier niet over hè?

Ook een lekkere ski, veel plezier ermee! @tim1986

Plaats een reactie