Zoek skietje naast de F18's.

Voor de dagen dat de pistes er niet zo strak bijliggen zoek ik een set ski’s.
Niveau = middelmatig gevorderd. 😇
181cm, 87kg, +55j. 🤐
Ik zoek een makkelijke ski, zoiets als mijn fischer progressor F18 (174) maar eentje waarmee ik beter door wat losse meuk kan skiën. De F18 vind ik daarvoor te smal en misschien ook wel te licht.
Ski voornamelijk piste, behoudens het korte uitstapje langs de boompjes en door de poeder.
Ik zoek zeker geen off-piste ski.
Gewoon iets voor de dagen dat er wat vers spul gevallen is en om gewoonweg wat af te wisselen.
Zelf dacht ik al aan de Fischer RC One 82 in 173. 2 jaar terug getest en erg goed bevonden.👍
Maar ik hoor graag wat alternatieven zodat ik over enkele weekjes wat kan uitproberen.
Eeuwige dank en een biertje kan er altijd wel af. 😉

Bla, bla, bla.

Ga je weer testen in Sulden?

Mwah die Fischer is ook gewoon een pisteski, maar dan iets breder. Zou het meer zoeken in het allmountain segment.

Wil je niet al te breed gaan dan de oude Rossignol experience 84 in een lange lengte.

Maar ik zou rond de 90mm niet gek vinden. De wat lichtere makkelijke modellen zijn dan bijv. Salomon qst 92, Elan ripstick 88 of Rustler 9. Die laatste is wat steviger, maar skiet erg makkelijk.

Head Kore 87 zou ik dan eerder aan denken.

Ga je weer testen in Sulden?

DrPhil op 06 nov 2021 17:53

Nee, ik ga wat later. Meer dan de helft van de prijs, daar kan ik wel wat ski’s voor huren om te testen en heb ik niet teveel last van Duitsers ed. 🙂

Bla, bla, bla.

Mwah die Fischer is ook gewoon een pisteski, maar dan iets breder. Zou het meer zoeken in het allmountain segment.

Wil je niet al te breed gaan dan de oude Rossignol experience 84 in een lange lengte.

Maar ik zou rond de 90mm niet gek vinden. De wat lichtere makkelijke modellen zijn dan bijv. Salomon qst 92, Elan ripstick 88 of Rustler 9. Die laatste is wat steviger, maar skiet erg makkelijk.

elisabeth101 op 06 nov 2021 19:17

Klopt maar het mag een pisteski zijn hè.
Dank voor de tips, ik ga ze zeker zoeken. 👍

Bla, bla, bla.

Salomon heeft een nieuwe serie, de Stance. Die is er in diverse breedtes, waaronder 80 en 84. Lijkt de opvolger van de XDR-serie. Geen idee hoe de nieuwe serie skiet. (De oude XDR 80 is één van mijn favorieten).
Salomon heeft (had?) ook nog de QST 85. Ook geen idee hoe dat skiet. (Ik ken wel de QST 92, zowel de oude versie als de nieuwere versie).

Vraag me alleen af of er überhaupt eentje te huur is. Mijn ervaring is van niet.

Elan Ripstick 88 vond ik zwaar tegenvallen. Daar had ik eigenlijk mijn zinnen toen op gezet.

@DrPhil. Je weet toch dat die een linker en een rechter ski heeft? Bij 3-S ski wordt die aangeprezen en is die in de aanbieding.

Hen48

Ik vind gezien je postuur de F18 eigenlijk nogal licht uitgevallen, ik zou dan eerder de F19 verwachten als daily driver. Graag lichtgewichtjes aan de voet?

Als je door de losse meuk wil knallen, doe je dat (naar mijn aanvoelen) altijd best op ski’s die zelf wat gewicht in de schaal leggen. Misschien dat je de Blizzard Brahma 88 maar eens moet proberen.

Een blizzard brahma? De meest heftige ski uit die categorie…Hij vraagt om een makkelijke ski, dat is deze niet bepaald😆

Head Kore zou inderdaad ook prima kunnen. Wellicht dan zelfs een 93.

Ik zou verwachten dat de Head Kore net hetzelfde probleem heeft als de F18 die hij nu heeft: een lichtgewicht die te makkelijk uit de weg wordt geduwd op prutpistes. Tenzij ik “losse meuk” helemaal verkeerd interpreteer 😛.

Ik ben fan van ski’s met een beetje body voor skiërs met een beetje body, vandaar de Brahma. Zeker niet de makkelijkste daily driver, maar wel fun op pistes die aan gort geskied zijn 🙃.

Je hebt overduidelijk nog nooit op de Kore geskied, @morzel. Hou je nou maar gewoon bij verzekeringen 😜.

Ik weet niet wanneer ik ooit maar de indruk zou gegeven hebben iets met verzekeringen te maken te hebben 😂.

Verder wees ik er alleen maar op dat de combinatie van lichtgewicht ski’s (wat toch één van de grote headlines is van de Kore) en verspoorde pistes zelfs in het allerbeste geval één groot compromis is. Ik wil gerust geloven dat de Kore het met zijn lage gewicht, grote torsietijfheid en kleine radius een hoog niveau haalt in een hoop verschillende omstandigheden, maar om lekker te knallen op verspoorde namiddagpistes heb je gewoon wat massa nodig. Daarom dat die Fischer RC One 82 in die omstandigheden lekkerder skiet dan de F18, en dat ik persoonlijk geen enkele lichtgewicht ski zou aanraden.

Ik kan wel begrijpen dat je zou aanraden om de F18 te vervangen door de Kore, gezien de laatste gewoon meer te bieden heeft. Maar de Kore aanvullend op de F18 heeft wat mij betreft weinig zin.

Die Brahma heb ik overigens wel geskied (pre-corona, dus mogelijk ondertussen ander model?), in de omstandigheden die @bartvwg omschreef, met maar een centimetertje meer en een kilootje minder, en die dingen maken gehakt van prutpistes. Als er dan toch getest wordt, lijkt het me geen uitzinnige suggestie om die ook eens te proberen 🤪.

Een stevige vent op kapotgesliede meuk en dan gemakkelijk? Probeer de experience 88 is. Precies waar die lat heel erg goed is is. Enneh, duidelijk geen lichtgewicht 😂😂

Edwin van Riel

Ik vind gezien je postuur de F18 eigenlijk nogal licht uitgevallen, ik zou dan eerder de F19 verwachten als daily driver. Graag lichtgewichtjes aan de voet?

Morzel op 06 nov 2021 22:11

Laten we zeggen dat er de laatste jaren wat kilootjes zijn bijgekomen… 🤭

Bla, bla, bla.

Ik raad helemaal niet aan om de F18 te vervangen door de Kore, en zeker niet door de 93. Dat vind ik een superski, maar op harde pistes heeft hij zijn beperkingen. De brahma aanraden is IMO wel het vreemdste advies dat ik ooit heb gehoord, gezien de wens voor een makkelijke ski. Vroeger was er een reclameserie op de Nederlandse TV met de titel gelukkig heeft hij meer verstand van verzekeren. Daar moest ik even aan denken 😉.

Mijn interpretatie is meer dat het gewicht van de skis niet doorslaggevend is, maar dat een bredere ski met meer tip en tail rocker gewoon makkelijker skiet in meuk. De meeste skiers hebben niet de skills om op snelheid door de meuk te skien. Voor skiers die dat kunnen zou een Brahma inderdaad een goede keuze zijn. Maar de meeste mensen halen het tempo eruit in de meuk. Als je dan een F18 gewend bent, dan kun je m.i. beter een ski kiezen die daar niet al te ver van af ligt qua niveau. Overigens kon ik met een F18 prima door de meuk, hoewel inderdaad wat smal onder de voet.

Hahaha, Bartje zoekt een ski die het makkelijker gaat maken voor hem om te skiën in bepaalde omstandigheden maar zoals al te lezen in de comments is er maar 1 oplossing voor: het is niet de ski maar het poppetje wat erop staat dus ga les nemen op locatie aan het einde van de dag en ga meer skiën🥳
Het is vooral een kwestie van mindset en gewoon gas erop⛷💨☃️

LA NORMA😍☃️

OHOHO, hahaha, wat zijn we het weer allemaal lekker oneens met mekaar…😂🤣

het lijkt net wel een pro of contra vacs…, welke winterbanden zijn goed… , zijn de gebieden al open , zou er sneeuw liggen op 17/12…😅😆😄

Bartje, ik heb hier nog een oud setje Nordica Speedmachine liggen…mag je ook eens testen. Daar vloog ik overal mee door indertijd, maar mijn tijd van vliegen is voorbij.😋😥

Born to run. B.S.

Hahaha, Bartje zoekt een ski die het makkelijker gaat maken voor hem om te skiën in bepaalde omstandigheden maar zoals al te lezen in de comments is er maar 1 oplossing voor: het is niet de ski maar het poppetje wat erop staat dus ga les nemen op locatie aan het einde van de dag en ga meer skiën🥳
Het is vooral een kwestie van mindset en gewoon gas erop⛷💨☃️

Piefke op 07 nov 2021 10:18

Hoewel les altijd goed is, is dat volgens mij niet de insteek van de vraag. TS wil een ski die net als zijn F18 makkelijk skiet, maar dan in de omstandigheden waarin de F18 niet zo’n ster is, zoals bv pap of verse sneeuw. Hij zoekt helemaal geen snelheid. Voor zo’n skiër zou de Kore 87 perfect kunnen zijn. (Even ervan dat hij even gemakkelijk skiet als de 93). De Kore 93 (die ik zelf heb) loopt door de pap alsof het er niet is, terwijl hij toch even makkelijk skiet als een F18. Dat is volgens mij de vraag hier.
Door zijn breedte en rocker loopt de 93 ook makkelijk over sneeuwhopen heen. Dat vond ik zelf het grootste nadeel van de F18: sneeuwhopen met verse sneeuw. Dat is met de Kore 93 echt appeltje eitje.
Omdat de 87 er toen nog niet was en die is meer universeel, zou ik de 87 aanraden boven de 93.

*bericht bewerkt door DrPhil op 07 nov 2021 10:57

Klopt @DrPhil, het is maar net wanneer de persoon zelf vindt dat het makkelijk gaat…
Tuurlijk is het met de ene ski makkelijker dan met de andere en merk je zeker verschil, dat klopt. Dat ik lessen aanhaal is vooral met alle bovenstaande reacties erbij een goede rode draad omdat je al leest waarom de ene persoon wel met een bepaalde ski overweg kan en de ander niet en dan heb ik het niet over lichaamsbouw-lengte-gewicht. Het zijn in deze puur de ski-skills per persoon.

Als vergelijk heb ik het met buckels, als ik daarin ga en het zijn er veel of hoge dan blokkeer ik gewoon, dat is dus mijn mindset en dan maakt het niet uit welke ski ik onder bind dat blijft maar harken tussen die buckels en de rest van het gezin maar wachten op mij😅

Wat ik hiermee wil zeggen is dat als jij of in dit geval de TS geen drive kan vinden in bepaalde piste omstandigheden dan is dat punt 1 om aan te werken, dat is dus lessen om je te laten wijzen op wat te doen en daarna meters maken, veel meters maken in die omstandigheden.
Uit ervaring weet ik dat als je juist gewoon door ragt in deze omstandigheden die Bart bedoeld je er maar van geniet dan als je meer stil staat☃️

LA NORMA😍☃️

Les is altijd goed, maar het is maar wat je wil. Ik hoef geen les meer, ik ben tevreden met mijn (matige) techniek. Tussen hard skiën en stilstaan is ook en tussenweg. Ik ski niet heel snel maar ook niet heel langzaam. Toch maak ik op een dag makkelijk 50-60km (met lunch). Ik heb persoonlijk ook geen behoefte om “hard door de meuk” te knallen. Ik draai liever korte bochtjes en ik heb geen zin in gescheurde kniebanden.
Ik probeer wel elk jaar beter te worden door op mijn techniek te letten en oefeningen te doen (zoals om de pistepaaltjes heen te skiën of om met een beetje tempo blauwe sneeuwhopen-pistes te skiën (erg leuk), maar een zwarte buckelpiste hoef ik bij voorbeeld niet meer af. Ik wil vooral ski’s die licht zijn en makkelijk skiën. Ik krijg de indruk dat @bartvwg een soortgelijke insteek heeft.

*bericht bewerkt door DrPhil op 07 nov 2021 11:59

@bartvwg: ik hoop dat je begrijpt dat de enige manier waarop we dit draadje ooit gaan kunnen afsluiten een uitgebreid testverslag is 😝.

Het grootste probleem zal zoals gezegd zijn het vinden van de ski’s in de verhuur. Ik vrees met grote vreze dat ze er geen één in de verhuur hebben.

Ik heb de Brahma’s indertijd gewoon gehuurd voor een dagje in Frankrijk (Les Arcs), dus helemaal onmogelijk is het in ieder geval niet. Maar waarschijnlijk hangt het inderdaad flink af waar je gaat testen.

Tsja, als je hebt getest en je vond de ski fijn, dan weegt dat toch zwaarder dan de adviezen hier. Iedereen is anders en ervaart een ski anders.

@bartvwg: ik hoop dat je begrijpt dat de enige manier waarop we dit draadje ooit gaan kunnen afsluiten een uitgebreid testverslag is 😝.

Morzel op 07 nov 2021 13:22

Maandje geduld. Ik zal het zeker laten weten. 😜

Bla, bla, bla.

Tsja, als je hebt getest en je vond de ski fijn, dan weegt dat toch zwaarder dan de adviezen hier. Iedereen is anders en ervaart een ski anders.

Bennie op 07 nov 2021 15:38

Volledig mee eens maar ik sta heus wel open om wat anders te proberen hoor. Ik heb er ook wel de tijd voor en niets verplicht me onmiddellijk wat aan te schaffen. 🙂

Bla, bla, bla.

Les is altijd goed, maar het is maar wat je wil. Ik hoef geen les meer, ik ben tevreden met mijn (matige) techniek. Tussen hard skiën en stilstaan is ook en tussenweg. Ik ski niet heel snel maar ook niet heel langzaam. Toch maak ik op een dag makkelijk 50-60km (met lunch). Ik heb persoonlijk ook geen behoefte om “hard door de meuk” te knallen. Ik draai liever korte bochtjes en ik heb geen zin in gescheurde kniebanden.
Ik probeer wel elk jaar beter te worden door op mijn techniek te letten en oefeningen te doen (zoals om de pistepaaltjes heen te skiën of om met een beetje tempo blauwe sneeuwhopen-pistes te skiën (erg leuk), maar een zwarte buckelpiste hoef ik bij voorbeeld niet meer af. Ik wil vooral ski’s die licht zijn en makkelijk skiën. Ik krijg de indruk dat @bartvwg een soortgelijke insteek heeft.

DrPhil op 07 nov 2021 11:39

Ja, dit is inderdaad een soortgelijke insteek. ;)

Overigens heb ik (nu alweer bijna 2 jaar geleden - wat vliegt de tijd toch ontzettend snel) deze ski geskied (op aanraden van een Duitse specialist die mijn F18’s en de ski waar ik op stond (Salomon SMax 8) te licht vond):

null
null

De K2 Supercharger 76 ti dus, die me best beviel ondanks dat je je er een breuk aan tilt. :)

Even al een lijstje gemaakt waarmee ik naar de plaatselijke skimeneer (of mevrouw) kan stappen:
Rosignol Experiece 84
Salomon QST 92
Rustler 9
Head Kore 87
Head Kore 93
Blizzard Brahma 88
K2 iKonic 80 TI
K2 iKonic 84 TI
Fischer RC One 82
Salomon Stance 80
Salomon Stance 84
Salomon XDR 80

Bedankt voor jullie ideetjes en opmerkingen. :)

Bla, bla, bla.

Plaats een reactie