Alternatieve wintersport in Zweden

Afgelopen winter zijn wij in de voorjaarsvakantie niet naar Oostenrijk afgereisd wegens de coronaperikelen. In plaats daarvan hebben wij een alternatieve wintersport gehad, in Zweden.

De reden waarom ik deze post schrijf, is omdat wij via samengestelde reizen niet echt konden vinden wat we zochten. Daarom hebben we zelf een reis samengesteld en aangezien het best een uitzoekklus is geweest, wil ik het met jullie delen. Mocht iemand ook eens voor een alternatieve wintersport willen gaan, hebben jullie er misschien wat aan. Sowieso is deze trip echt een aanrader!!

Niks in dit bericht is gesponsord!

Wij hadden besloten met de auto te gaan. Deels voor de kosten en deels omdat we niet het risico wilden lopen dat we niet terug mochten vliegen door een eventuele corona besmetting.

Op vrijdagochtend zijn we rond 09:00 uur vertrokken vanuit de omgeving van Rotterdam. De navigatie stond ingesteld op de haven van Kiel, in Duitsland. Rond een uur of half 4 in de middag zijn we daar aangekomen. De Stena Scandinavica lag al op ons te wachten! Bij de boeking kregen we te horen dat we vanaf 17:00 uur het schip op konden dus we hebben aangesloten in de rij en zijn vervolgens lopend Kiel in gegaan. Na een rondje door de stad te hebben gelopen, hebben we alvast ingecheckt in de terminal. Daar kwamen we ook de rest van ons gezelschap tegen. Deze vakantie zouden we met 13 familieleden gaan houden, dus een aardige groep!
Om 17:00 uur zijn we het schip opgegaan en hebben we onze hut opgezocht. De rest van de avond hebben we gegeten en op het dek gekeken bij het uitvaren. We voeren uit om 18:45. De volgende ochtend een lekker ontbijtje en daarna fris en fruitig om 9:15 vanaf het schip vertrokken.
Het restant van de reis was nog ‘maar’ 500 kilometer ongeveer dus we dachten in de middag bijtijds aan te komen. Dit bleek anders dan verwacht! Na de stad Göteborg, waar we aankwamen met de boot, was er geen snelweg meer. Op zich geen probleem want alles reed goed door en het uitzicht blijft geweldig, maar het duurde wel even. Hoe verder we naar het Noorden reden, hoe meer sneeuw er kwam te liggen. Uiteindelijk hebben we nog 45 kilometer over een weg met bijna alleen maar ijs gereden. Hier rijd je natuurlijk geen 80 dus uiteindelijk kwamen we pas om 17:30 bij ons huisje in Rättvik aan. Het laatste stukje was nog heel steil omhoog en daar moesten we de sneeuwkettingen voor omleggen.

Zondag hebben we een paar uurtjes geskied in een klein gebiedje, Granberget. Maandag hebben we de pistes van Romme Alpin onveilig gemaakt. De condities waren fantastisch. Geweldige sneeuwkwaliteit, lekker zonnetje en zelfs aan het einde van de middag nog geen hopen op de piste. Het zag er redelijk druk uit op de parkeerplaats maar eenmaal in het gebied viel het best mee.
Skien in Zweden is niet te vergelijken met skien in Oostenrijk. Aangezien er geen bergen zijn maar heuvels, zijn de pistes niet super uitdagend. Toch hoefden we niet te prikken en hebben we ons prima vermaakt de hele dag. Ik zou me er geen hele week kunnen vermaken, maar zo voor een dag was het erg leuk.

Dinsdag zijn we gaan schaatsen op een meer in de buurt van Falun. Door de sneeuw kun je niet op elk meer schaatsen, maar op sommige plekken worden er banen geveegd. Dit was een rondje van een paar kilometer. We hadden zelf onze schaatsen meegenomen uit Nederland. We hebben genoten van het prachtige uitzicht.

Woensdag stond een sneeuwscooter tocht op de planning. We moesten er al om 9 uur zijn en aangezien alles zeker een uur rijden is (en je niet weet of je weer ijswegen tegenkomt) waren we al vroeg uit de veren.
De sneeuwscooter tocht was fantastisch. We zijn 3 uur onderweg geweest en hebben genoten van de prachtige natuur en een heerlijke Zweedse Fika bij een berghutje. Personen die niet op de sneeuwscooter konden, mochten in de slee achter de sneeuwscooter van de reisleider. Zo kon iedereen mee!
Daarna zijn we nog naar de Knäckebröd fabriek geweest voor wat souvenirs en hebben we buiten in de sneeuw gebarbecued. Ook hebben we nog even in de sauna gezeten. We hadden 2 huisjes, op 20 minuutjes rijden van elkaar en 1 van de huisjes was uitgerust met een sauna.

Donderdag hebben we 's ochtends rustig opgestart en zijn we vertrokken voor een 2 uur durende rit naar Salen voor een huskytrip. Ik ben een hondenliefhebber en vooral van sportende honden dus dit vond ik persoonlijk helemaal fantastisch. We mochten de slee zelf besturen en dit is een stuk harder werken dan ik dacht!
Soms moet je mee steppen, soms een stukje mee rennen. Ook moet je in de gaten houden dat de honden niet verstrikt raken en mag je onder geen enkele voorwaarde van de slee afstappen als bestuurder. Dan gaan ze er namelijk direct vandoor en dan heb je een probleem!! Dit was een hele gave ervaring.

Toen zaten de activiteiten er alweer op en begonnen we vrijdag aan de terugreis.

Al met al een hele intensieve reis en in totaal hebben we wel 3000 kilometer afgelegd. De locatie Leksand / Rättvik is door ons uitgekozen omdat het aan te rijden is met de auto, en redelijk centraal ligt tussen de activiteiten die we wilden doen. Het reizen met de boot is ideaal, zo kun je 's nachts gewoon slapen en ben je als je wakker wordt 600 kilometer verder.
Sneeuwkettingen zijn een must en je moet niet bang zijn om soms op besneeuwde / ijzige wegen te rijden!
De reis met de boot is al een avontuur op zich. Het leuke is dat je vakantie direct al begint en ook op de terugweg ben je de vrijdag avond op de boot nog gezellig met elkaar. Ook is er entertainment waardoor je vakantie toch een beetje verlengd wordt.

De rust en de ruimt in Zweden, de relaxheid van de mensen en de prachtige natuur is geweldig om te ervaren. Heel anders dan een wintersport naar de Alpen! We hebben helaas niet het noorderlicht gezien maar dat had wel mogelijk geweest. Een huisje hebben we geboekt op Airbnb en voor de activiteiten zelf gegoogled en contact opgenomen met de betreffende organisaties. Het was al vroeg licht en het werd rond half 7 donker dus er was genoeg zonlicht overdag. Overal lag sneeuw dus dat geeft sowieso al een mooi uitzicht.

Onderstaand de beelden die ik met de GoPro heb gemaakt van de reis. Het lukt me helaas niet om de upload in FullHD te krijgen, dus de kwaliteit is wat minder.

*bericht bewerkt door KimStam op 07 jul 2022 15:29

Wat een gave reis en goed beschreven! Klinkt voor herhaling vatbaar. Hoe is het prijskaartje ten opzichte van wintersport in de Alpen?

Leuk verslag. 👍
Hoe zit het daar met de horeca?

Bla, bla, bla.

Wat een gave reis en goed beschreven! Klinkt voor herhaling vatbaar. Hoe is het prijskaartje ten opzichte van wintersport in de Alpen?

Alex20101990 op 07 jul 2022 21:48

Dankjewel! Wij hebben het heel leuk gehad en het relaxte van Zweden is ons heel goed bevallen!

Het ligt er een beetje aan hoe je normaal gesproken op wintersport gaat natuurlijk.
Wij zijn de laatste paar keren naar Ischgl geweest in een hotel wat 120 euro pppn kost (met ontbijt en diner) en wij houden ook van apreskien dus dan tikt het wel aardig aan natuurlijk.

Ik heb de kosten even per persoon gedaan
Huisje: 167 euro
Overtocht Kiel - Goteborg (retour): 329 euro
Eten op de boot (2x ontbijt en 2x diner): 100 euro (niet verplicht)
Skipas Granberget (3 uur skien): 24 euro
Skipas Romme Alpin: 50 euro
Sneeuwscooter tocht: 90 euro
Huskytocht (1,5 uur): 140 euro
Tol: 2 euro (haha)
Brandstof heb ik niet bijgehouden (ik heb met mijn ogen dicht betaald) maar die kun je wel ongeveer uitrekenen!
Knäckebröd fabriek en de Dalahorse fabriek zijn ook gratis. Tenzij je een souvenir meeneemt! Dat zijn ook geen enorme bezienswaardigheden maar aangezien we er toch langs reden vonden we het wel even leuk.
Skies hebben we ook elke dag meegenomen in de dakkoffer omdat je overal ook wel skigebiedjes tegenkomt dus we dachten als we zin hebben, kunnen we voor of na een activiteit nog skien.

Het schaatsen was kosteloos, de baan mag door iedereen gebruikt worden.
Wij hadden 2 huisjes voor 6 personen dus dan deel je de kosten natuurlijk.
Wij hebben ongeveer 3000 kilometer gereden. Dat komt vooral omdat de activiteiten nogal ver bij elkaar vandaan lagen. Wij waren met best een grote groep (13) en niet overal kun je met zoveel terecht voor de sneeuwscooter en de huskytrip. Ook wilde ik graag zelf op de slee staan dus echt een aanbieder gezocht waar dat kon en niet alleen maar in de slee zitten en binnen 20 minuten alweer terug zijn. En we hadden een meisje van 2 jaar oud bij ons dus die moest ook mee kunnen.
Als je met meerdere personen in 1 auto zit, wordt de boottocht in verhouding ook goedkoper omdat je maar 1x voor de auto hoeft te betalen natuurlijk.
De boodschappen zijn ietsje duurder dan bij ons maar geen grote verschillen. Wij hadden veel van thuis meegenomen dus haast geen boodschappen gedaan.
Horeca is wel een stukje duurder. Wij hebben er niet heel veel gebruik van gemaakt maar een drankje op een terras, zeker met alcohol is wel duur. 8 euro voor een halve liter bier bijvoorbeeld.

Leuk verslag. 👍
Hoe zit het daar met de horeca?

bartvwg op 08 jul 2022 08:07

Dankjewel!

Wij zijn op hele diverse plekken geweest. Het Granberget skigebied is heel klein, daar staat beneden een klein restaurantje waar een halve liter bier 8 euro kostte. Wij hebben daar niet gegeten.
Bij Romme Alpin zijn er op en onderaan de piste diverse restaurantjes. Niet echt schattige berghutjes maar het was er prima. Het personeel is overal heel vriendelijk in Zweden!
Langs de pistes zijn er ook plekjes waar een grill staat waar je gewoon zelf een vuurtje kunt maken en kunt eten.
Bij de geveegde ijsbaan was een restaurant waar je wat kon drinken en iets kleins eten zoals een taartje of een kopje soep. Daar was het wel best wel prijzig.

De sneeuwscooter tocht vertrok bij het huis van de organisator vandaan. Hij had zelf wat meegenomen wat we genuttigd hebben halverwege de tocht bij een openbare grill plek dus daar hebben we verder geen gebruik gemaakt van de horeca want die was er niet!
De huskytocht is bij het skigebied van Salen, vlakbij de Noorse grens. Hier hebben we na de tocht wat gedronken. Volgens mij betaalden we daar rond de 4 euro voor een cola.
We zijn 1x wezen eten bij een soort McDonalds en voor de rest hebben we zelf gekookt en een keer gebarbecued bij het huisje.

Het is absoluut niet te vergelijken met de Alpen! Wij houden zelf wel van apreski, dat is er daar niet. Maar daar is de sfeer ook niet echt naar. In Romme bijvoorbeeld zagen wij vooral gezinnen die met elkaar een dagje gingen skien. Er staan helemaal geen buitenlandse kentekens op de parkeerplaats en aan de het einde vertrok iedereen tegelijk van de parkeerplaats. Die mensen wonen waarschijnlijk allemaal in de omgeving. Wij kregen ook een aantal keer de vraag wat wij in de winter in Zweden kwamen doen!
Ondanks dat ze wel commercieel zijn, ademt het niet de commercie die je in de Alpen vaak wel ziet.
Alles gaat er ook op z’n gemakje, mensen staan in de rij voor de lift gezellig te kletsen, maken totaal geen haast om zsm naar boven te gaan. Ze zijn daar echt voor een dagje vermaak en de maand erna gaan ze waarschijnlijk weer een dag.
Je vindt er ook geen hotels ofzo. Ik denk niet dat er veel mensen zijn die daar een week heen gaan en dan 6 dagen daar gaan skien. Dat was ook niet wat wij wilden, ten eerste zijn de skigebieden niet zo groot en ten tweede hebben ze daar dus ook de andere activiteiten die je in de Alpen niet ziet zoals natuurlijk de sneeuwscooters en de sledetocht.

Overal waar wij kwamen was het ook niet giga druk omdat het niet zo toeristisch is dus dat gaf een hele relaxte sfeer. Men eet daar ook vaak buiten op allerlei openbare grill plekjes. Gewoon veel locals en weinig vakantiegangers. Ze spraken ons ook altijd aan in het Zweeds omdat ze geen toeristen verwachtten!

Afgelopen winter zijn wij in de voorjaarsvakantie niet naar Oostenrijk afgereisd wegens de coronaperikelen. In plaats daarvan hebben wij een alternatieve wintersport gehad, in Zweden.

De reden waarom ik deze post schrijf, is omdat wij via samengestelde reizen niet echt konden vinden wat we zochten. Daarom hebben we zelf een reis samengesteld en aangezien het best een uitzoekklus is geweest, wil ik het met jullie delen. Mocht iemand ook eens voor een alternatieve wintersport willen gaan, hebben jullie er misschien wat aan. Sowieso is deze trip echt een aanrader!!

Niks in dit bericht is gesponsord!

Wij hadden besloten met de auto te gaan. Deels voor de kosten en deels omdat we niet het risico wilden lopen dat we niet terug mochten vliegen door een eventuele corona besmetting.

Op vrijdagochtend zijn we rond 09:00 uur vertrokken vanuit de omgeving van Rotterdam. De navigatie stond ingesteld op de haven van Kiel, in Duitsland. Rond een uur of half 4 in de middag zijn we daar aangekomen. De Stena Scandinavica lag al op ons te wachten! Bij de boeking kregen we te horen dat we vanaf 17:00 uur het schip op konden dus we hebben aangesloten in de rij en zijn vervolgens lopend Kiel in gegaan. Na een rondje door de stad te hebben gelopen, hebben we alvast ingecheckt in de terminal. Daar kwamen we ook de rest van ons gezelschap tegen. Deze vakantie zouden we met 13 familieleden gaan houden, dus een aardige groep!
Om 17:00 uur zijn we het schip opgegaan en hebben we onze hut opgezocht. De rest van de avond hebben we gegeten en op het dek gekeken bij het uitvaren. We voeren uit om 18:45. De volgende ochtend een lekker ontbijtje en daarna fris en fruitig om 9:15 vanaf het schip vertrokken.
Het restant van de reis was nog ‘maar’ 500 kilometer ongeveer dus we dachten in de middag bijtijds aan te komen. Dit bleek anders dan verwacht! Na de stad Göteborg, waar we aankwamen met de boot, was er geen snelweg meer. Op zich geen probleem want alles reed goed door en het uitzicht blijft geweldig, maar het duurde wel even. Hoe verder we naar het Noorden reden, hoe meer sneeuw er kwam te liggen. Uiteindelijk hebben we nog 45 kilometer over een weg met bijna alleen maar ijs gereden. Hier rijd je natuurlijk geen 80 dus uiteindelijk kwamen we pas om 17:30 bij ons huisje in Rättvik aan. Het laatste stukje was nog heel steil omhoog en daar moesten we de sneeuwkettingen voor omleggen.

Zondag hebben we een paar uurtjes geskied in een klein gebiedje, Granberget. Maandag hebben we de pistes van Romme Alpin onveilig gemaakt. De condities waren fantastisch. Geweldige sneeuwkwaliteit, lekker zonnetje en zelfs aan het einde van de middag nog geen hopen op de piste. Het zag er redelijk druk uit op de parkeerplaats maar eenmaal in het gebied viel het best mee.
Skien in Zweden is niet te vergelijken met skien in Oostenrijk. Aangezien er geen bergen zijn maar heuvels, zijn de pistes niet super uitdagend. Toch hoefden we niet te prikken en hebben we ons prima vermaakt de hele dag. Ik zou me er geen hele week kunnen vermaken, maar zo voor een dag was het erg leuk.

Dinsdag zijn we gaan schaatsen op een meer in de buurt van Falun. Door de sneeuw kun je niet op elk meer schaatsen, maar op sommige plekken worden er banen geveegd. Dit was een rondje van een paar kilometer. We hadden zelf onze schaatsen meegenomen uit Nederland. We hebben genoten van het prachtige uitzicht.

Woensdag stond een sneeuwscooter tocht op de planning. We moesten er al om 9 uur zijn en aangezien alles zeker een uur rijden is (en je niet weet of je weer ijswegen tegenkomt) waren we al vroeg uit de veren.
De sneeuwscooter tocht was fantastisch. We zijn 3 uur onderweg geweest en hebben genoten van de prachtige natuur en een heerlijke Zweedse Fika bij een berghutje. Personen die niet op de sneeuwscooter konden, mochten in de slee achter de sneeuwscooter van de reisleider. Zo kon iedereen mee!
Daarna zijn we nog naar de Knäckebröd fabriek geweest voor wat souvenirs en hebben we buiten in de sneeuw gebarbecued. Ook hebben we nog even in de sauna gezeten. We hadden 2 huisjes, op 20 minuutjes rijden van elkaar en 1 van de huisjes was uitgerust met een sauna.

Donderdag hebben we 's ochtends rustig opgestart en zijn we vertrokken voor een 2 uur durende rit naar Salen voor een huskytrip. Ik ben een hondenliefhebber en vooral van sportende honden dus dit vond ik persoonlijk helemaal fantastisch. We mochten de slee zelf besturen en dit is een stuk harder werken dan ik dacht!
Soms moet je mee steppen, soms een stukje mee rennen. Ook moet je in de gaten houden dat de honden niet verstrikt raken en mag je onder geen enkele voorwaarde van de slee afstappen als bestuurder. Dan gaan ze er namelijk direct vandoor en dan heb je een probleem!! Dit was een hele gave ervaring.

Toen zaten de activiteiten er alweer op en begonnen we vrijdag aan de terugreis.

Al met al een hele intensieve reis en in totaal hebben we wel 3000 kilometer afgelegd. De locatie Leksand / Rättvik is door ons uitgekozen omdat het aan te rijden is met de auto, en redelijk centraal ligt tussen de activiteiten die we wilden doen. Het reizen met de boot is ideaal, zo kun je 's nachts gewoon slapen en ben je als je wakker wordt 600 kilometer verder.
Sneeuwkettingen zijn een must en je moet niet bang zijn om soms op besneeuwde / ijzige wegen te rijden!
De reis met de boot is al een avontuur op zich. Het leuke is dat je vakantie direct al begint en ook op de terugweg ben je de vrijdag avond op de boot nog gezellig met elkaar. Ook is er entertainment waardoor je vakantie toch een beetje verlengd wordt.

De rust en de ruimt in Zweden, de relaxheid van de mensen en de prachtige natuur is geweldig om te ervaren. Heel anders dan een wintersport naar de Alpen! We hebben helaas niet het noorderlicht gezien maar dat had wel mogelijk geweest. Een huisje hebben we geboekt op Airbnb en voor de activiteiten zelf gegoogled en contact opgenomen met de betreffende organisaties. Het was al vroeg licht en het werd rond half 7 donker dus er was genoeg zonlicht overdag. Overal lag sneeuw dus dat geeft sowieso al een mooi uitzicht.

Onderstaand de beelden die ik met de GoPro heb gemaakt van de reis. Het lukt me helaas niet om de upload in FullHD te krijgen, dus de kwaliteit is wat minder.

KimStam op 07 jul 2022 15:21

Afgelopen winter zijn wij in de voorjaarsvakantie niet naar Oostenrijk afgereisd wegens de coronaperikelen. In plaats daarvan hebben wij een alternatieve wintersport gehad, in Zweden.

De reden waarom ik deze post schrijf, is omdat wij via samengestelde reizen niet echt konden vinden wat we zochten. Daarom hebben we zelf een reis samengesteld en aangezien het best een uitzoekklus is geweest, wil ik het met jullie delen. Mocht iemand ook eens voor een alternatieve wintersport willen gaan, hebben jullie er misschien wat aan. Sowieso is deze trip echt een aanrader!!

Niks in dit bericht is gesponsord!

Wij hadden besloten met de auto te gaan. Deels voor de kosten en deels omdat we niet het risico wilden lopen dat we niet terug mochten vliegen door een eventuele corona besmetting.

Op vrijdagochtend zijn we rond 09:00 uur vertrokken vanuit de omgeving van Rotterdam. De navigatie stond ingesteld op de haven van Kiel, in Duitsland. Rond een uur of half 4 in de middag zijn we daar aangekomen. De Stena Scandinavica lag al op ons te wachten! Bij de boeking kregen we te horen dat we vanaf 17:00 uur het schip op konden dus we hebben aangesloten in de rij en zijn vervolgens lopend Kiel in gegaan. Na een rondje door de stad te hebben gelopen, hebben we alvast ingecheckt in de terminal. Daar kwamen we ook de rest van ons gezelschap tegen. Deze vakantie zouden we met 13 familieleden gaan houden, dus een aardige groep!
Om 17:00 uur zijn we het schip opgegaan en hebben we onze hut opgezocht. De rest van de avond hebben we gegeten en op het dek gekeken bij het uitvaren. We voeren uit om 18:45. De volgende ochtend een lekker ontbijtje en daarna fris en fruitig om 9:15 vanaf het schip vertrokken.
Het restant van de reis was nog ‘maar’ 500 kilometer ongeveer dus we dachten in de middag bijtijds aan te komen. Dit bleek anders dan verwacht! Na de stad Göteborg, waar we aankwamen met de boot, was er geen snelweg meer. Op zich geen probleem want alles reed goed door en het uitzicht blijft geweldig, maar het duurde wel even. Hoe verder we naar het Noorden reden, hoe meer sneeuw er kwam te liggen. Uiteindelijk hebben we nog 45 kilometer over een weg met bijna alleen maar ijs gereden. Hier rijd je natuurlijk geen 80 dus uiteindelijk kwamen we pas om 17:30 bij ons huisje in Rättvik aan. Het laatste stukje was nog heel steil omhoog en daar moesten we de sneeuwkettingen voor omleggen.

Zondag hebben we een paar uurtjes geskied in een klein gebiedje, Granberget. Maandag hebben we de pistes van Romme Alpin onveilig gemaakt. De condities waren fantastisch. Geweldige sneeuwkwaliteit, lekker zonnetje en zelfs aan het einde van de middag nog geen hopen op de piste. Het zag er redelijk druk uit op de parkeerplaats maar eenmaal in het gebied viel het best mee.
Skien in Zweden is niet te vergelijken met skien in Oostenrijk. Aangezien er geen bergen zijn maar heuvels, zijn de pistes niet super uitdagend. Toch hoefden we niet te prikken en hebben we ons prima vermaakt de hele dag. Ik zou me er geen hele week kunnen vermaken, maar zo voor een dag was het erg leuk.

Dinsdag zijn we gaan schaatsen op een meer in de buurt van Falun. Door de sneeuw kun je niet op elk meer schaatsen, maar op sommige plekken worden er banen geveegd. Dit was een rondje van een paar kilometer. We hadden zelf onze schaatsen meegenomen uit Nederland. We hebben genoten van het prachtige uitzicht.

Woensdag stond een sneeuwscooter tocht op de planning. We moesten er al om 9 uur zijn en aangezien alles zeker een uur rijden is (en je niet weet of je weer ijswegen tegenkomt) waren we al vroeg uit de veren.
De sneeuwscooter tocht was fantastisch. We zijn 3 uur onderweg geweest en hebben genoten van de prachtige natuur en een heerlijke Zweedse Fika bij een berghutje. Personen die niet op de sneeuwscooter konden, mochten in de slee achter de sneeuwscooter van de reisleider. Zo kon iedereen mee!
Daarna zijn we nog naar de Knäckebröd fabriek geweest voor wat souvenirs en hebben we buiten in de sneeuw gebarbecued. Ook hebben we nog even in de sauna gezeten. We hadden 2 huisjes, op 20 minuutjes rijden van elkaar en 1 van de huisjes was uitgerust met een sauna.

Donderdag hebben we 's ochtends rustig opgestart en zijn we vertrokken voor een 2 uur durende rit naar Salen voor een huskytrip. Ik ben een hondenliefhebber en vooral van sportende honden dus dit vond ik persoonlijk helemaal fantastisch. We mochten de slee zelf besturen en dit is een stuk harder werken dan ik dacht!
Soms moet je mee steppen, soms een stukje mee rennen. Ook moet je in de gaten houden dat de honden niet verstrikt raken en mag je onder geen enkele voorwaarde van de slee afstappen als bestuurder. Dan gaan ze er namelijk direct vandoor en dan heb je een probleem!! Dit was een hele gave ervaring.

Toen zaten de activiteiten er alweer op en begonnen we vrijdag aan de terugreis.

Al met al een hele intensieve reis en in totaal hebben we wel 3000 kilometer afgelegd. De locatie Leksand / Rättvik is door ons uitgekozen omdat het aan te rijden is met de auto, en redelijk centraal ligt tussen de activiteiten die we wilden doen. Het reizen met de boot is ideaal, zo kun je 's nachts gewoon slapen en ben je als je wakker wordt 600 kilometer verder.
Sneeuwkettingen zijn een must en je moet niet bang zijn om soms op besneeuwde / ijzige wegen te rijden!
De reis met de boot is al een avontuur op zich. Het leuke is dat je vakantie direct al begint en ook op de terugweg ben je de vrijdag avond op de boot nog gezellig met elkaar. Ook is er entertainment waardoor je vakantie toch een beetje verlengd wordt.

De rust en de ruimt in Zweden, de relaxheid van de mensen en de prachtige natuur is geweldig om te ervaren. Heel anders dan een wintersport naar de Alpen! We hebben helaas niet het noorderlicht gezien maar dat had wel mogelijk geweest. Een huisje hebben we geboekt op Airbnb en voor de activiteiten zelf gegoogled en contact opgenomen met de betreffende organisaties. Het was al vroeg licht en het werd rond half 7 donker dus er was genoeg zonlicht overdag. Overal lag sneeuw dus dat geeft sowieso al een mooi uitzicht.

Onderstaand de beelden die ik met de GoPro heb gemaakt van de reis. Het lukt me helaas niet om de upload in FullHD te krijgen, dus de kwaliteit is wat minder.

KimStam op 07 jul 2022 15:21

Dank je wel voor je mooie verslag.
Hier nog even een vraag, heeft iemand adressen waar we onze winterbanden kunnen wisselen voor spikes /dubbs.
Gezien de kans dat we ( in maart ) in de dooiperiode zitten en we dus met ijswegen te maken krijgen.
Amdere tips zijn ook van harte welkom

Plaats een reactie