Flex schoenen

Beste,
Omdat ik twijfel over de aanschaf van nieuwe schoenen dacht ik hier eens te vragen naar meningen.

48 jaar, 1.92m en 96kg. Mijn niveau zit tussen 7 en 8. Ga gemiddeld 2 weken per jaar naar de sneeuw. Ik houd ervan om te carven en redelijk snel te skiën. Niet bang voor zwarte pistes maar voer daar buckels aan toe, dan wordt ik voorzichtiger.
Ook merk ik dat ik niet (meer) de hele dag ‘aan’ wil staan; na een half uurtje carven moet ik toch even herstellen…Waar ik voorheen voor off piste altijd mijn snowboard pakte, doe ik dat steeds vaker met ski’s. Om deze redenen heb ik onlangs mijn slalomski’s (Head iMagnum) omgeruild voor all mountains (Elan Ripstick 96).

Momenteel heb ik atomic Hawx met flex 130. Deze zijn al Doen een beetje pijn na een dag skiën, maar is te doen. Hoewel ik van carven houd, ben ik niet niveau skileraar en heb toch steeds meer de vraag of flex 130 wel juist is voor mij. Iets meer comfort zou best fijn zijn.

Onlangs heb ik Tecnica Mach1 110 en 120 gepast. Deze zaten wat minder. Daarnaast ook atomic hawx prime gepast en moet zeggen deze zitten als gegoten. Zowel de schoenen met flex 100, 110 of 120 zit gewoon prima. Ik heb gelukkig geen lastige voeten. Je voelt wel het comfort iets afnemen naarmate de flex toeneemt.

Nu komt de vraag: welke flex zal ik dan kiezen. Ik neig zelf erg naar de 110, maar ben toch iets voorzichtig gezien mijn gewicht (96kg).
Ik ben erg benieuwd naar jullie mening/reactie.

Mijn mening is misschien gekleurd omdat ik wel lastige voeten heb, maar ik zou gaan voor schoenen die het beste zitten.
Pijn in je voeten skiet altijd minder fijn dan een schoen die misschien niet geschikt is om knalhard op te racen als je geen wedstrijdskier bent.
Misschien kan een bootfitter nog iets voor je betekenen om die Flex 120 goed te laten zitten, anders zou ik gewoon die 110 nemen. Ik verwacht niet dat je daar doorheen trapt, het zijn geen beginnersschoenen met flex 60.

*bericht bewerkt door Suuski op 21 okt 2022 10:58

Wat ik heb geleerd in de afgelopen jaren (o.a. via dit forum):
Allerbelangrijkste van skischoenen is dat ze goed zitten.
De flex-waarde is ondergeschikt hieraan + is niet vergelijkbaar tussen verschillende merken (en mogelijk zelfs niet met een schoen van hetzelfde merk van enkele jaren geleden), het is eerder een stijfheidsvergelijking binnen hetzelfde model.
Bij het passen is het gevoel van een koude skischoen op een helling vs een skischoen in een winkel op 22°C ook weer anders (zeker kwa stijfheid).

Ook vond ik bij mijn eigen schoenen dat deze pas perfect zaten nadat ze een 10-tal dagen gebruikt waren. Initieel zaten ze erg “vast”, maar wel zonder knelpunten, achteraf werden ze nog comfortabeler. Ik denk niet dat je van comfortabel naar te los wil gaan.

Best om je echt te laten bijstaan door een goede vakspecialist waar je de schoenen verder kan laten aanpassen (of omruilen) als ze toch niet goed genoeg zitten achteraf.
Als je bij de Hawx Prime uitkomt zal je wel niets mis doen met de 110 als deze midden in het gamma zit.

Glide on!

Volg @vivace maar, niets aan toe te voegen

Edwin van Riel

Het verschil tussen 100, 110 en 120 gaat niet op tegen goed zittende schoenen. Zoals hier eerder ook al is gezegd, je vergelijkt niet ‘beginners’ schoenen met flex 60 tot 80 ten opzichte van 110. Dus gaan voor de schoen die het beste past! En probeer desnoods nog andere merken zoals Head, Salomon, Fischer, Nordica etc in dezelfde flexrange.

Bedankt voor alle reacties!

Het punt is dat de schoenen van Atomic (Hawx Prime) mij allemaal uitstekend zitten.
Het is niet zo dat de een boven de ander uitsteekt. Dus welke flex ik ook kies, qua goed zittende schoenen is het prima.

Feitelijk heb je dus een luxe-positie.

Een HawX Prime voldoet in alle gevallen aan de allerbelangrijkste voorwaarde dat ze goed moeten zitten.
Wat je ook kiest, het zal dus geen miskoop zijn.

Qua flex kun je ervoor kiezen het middelste model te nemen of zo.
Of zelfs nog wat softer. Als je gewoon lekker vlot doorskiet hoef je echt niet de meest stijve schoenen te hebben.

Totales Vollidiot

@Remkovd Wat hierboven gezegd wordt klopt, dat de schoenen goed passen is een eerste vereiste, de flex komt daarna wel.
Enkele jaren geleden voor nieuwe schoenen geweest bij OutdoorXL in Barendrecht, daar meten ze je voeten en onderbenen in de 3D scanner en dan doet de ervaring van de verkoper de rest, deze zoekt dan de schoen die het best bij jouw voete/been past.
Zo was ik zelf overtuigd dat ik Lange schoenen moest hebben, maar de verkoper kwam op basis van de scan met Salomon schoenen als aanbeveling, en waarempel deze zaten van meet af aan als gegoten, ook de Lange schoenen die ik eigenlijk op het oog had nog gepast, maar deze zaten inderdaad minder comfortabel.
Overigens heb ik min of meer hetzelfde profiel als jij, qua lichaamsbouw en ski-niveau, en had vroeger ook Atomic Hawx 130, nu dus Salomon S/max 120, naar volle tevredenheid (al zou jij dus op een heel ander merk en type uit kunnen komen, geen mens is gelijk, tenslotte)

Een flex van 90 is voor mij eigenlijk stijf genoeg, maar vorig jaar heb ik Tecnica’s Mach1 gekocht in flex 110 en die gaan als de brandweer (nou ja, ikzelf dan hé…). Zitten heerlijk. Afgelopen seizoen twee weken achtereen op geskied. Pijn NIHIL, terwijl ik toch aan één voet een hallux valgus (bunion) heb. En dan heb ik de schoenen (nog) niets eens laten ‘fitten’.
Dus ja, het is inderdaad vooral belangrijk of ze lekker zitten.

heb zelf strolz schoenen…bij het aanmeten en passen wordt niet eens over flex gepraat. ik zou het niet eens weten wat voor flex mijn schoenen hebben. zou zeggen ga voor de schoenen die het fijnste zitten.

From a galaxy far far away.............

null

bij o.a. Salomon en Atomic hebben de 120 flex versies een betere binnenschoen dan de versies met een lagere flex, laat je goed voorlichten, passen en vergeet het custom zooltjes niet:).

*bericht bewerkt door Gerjon op 25 okt 2022 10:35

Ben het met bovenstaande tabel volledig oneens (komt trouwens van een affiliatie website zonder bronvermelding)

Stijfheid van de skischoen wordt ook gekozen op basis van de dorsaalflexie van de skiër. Helaas weten veel skiwinkels niet waar dit over gaat.

Dorsaalflexie geeft de mate aan waarin de bovenzijde van de voet richting het scheenbeen bewogen kan worden. De hoek met de grond die ontstaat, wordt uitgedrukt in graden. Een normale (gemiddelde) waarde voor de mate van buiging is 20 graden. Staand betekent dit dat uw knieën boven uw tenen kunnen komen met de hiel nog op de grond.

Ben je nu een beginner maar ben je rigide in je enkelflex, bijvoorbeeld 5 graden óf ben je hypermobiel (meer dan 25 graden) dan moet je een stijvere schoen ook al ski pas sinds kort. Dev schoen moet namelijk voldoende tegendruk geven.

Het adagium: hoe beter de skiër, hoe stijvere schoen is dus achterhaald of houdt op zijn minst geen rekening met de biomechanica.

Date your skis but marry your boots

Kan je bootfitter aanraden die daar rekening mee houd?
ik heb sindskort een paar Atomic Hawx Magna 95 W
ook de cuff alignment is in te stellen. kan ik daar wat mee of kan een bootfitter daar iets mee?
ik kan ver voor mn tenen komen met mn knieen.

Stijfheid van de skischoen wordt ook gekozen op basis van de dorsaalflexie van de skiër. Helaas weten veel skiwinkels niet waar dit over gaat.

Dorsaalflexie geeft de mate aan waarin de bovenzijde van de voet richting het scheenbeen bewogen kan worden. De hoek met de grond die ontstaat, wordt uitgedrukt in graden. Een normale (gemiddelde) waarde voor de mate van buiging is 20 graden. Staand betekent dit dat uw knieën boven uw tenen kunnen komen met de hiel nog op de grond.

Ben je nu een beginner maar ben je rigide in je enkelflex, bijvoorbeeld 5 graden óf ben je hypermobiel (meer dan 25 graden) dan moet je een stijvere schoen ook al ski pas sinds kort. Dev schoen moet namelijk voldoende tegendruk geven.

Het adagium: hoe beter de skiër, hoe stijvere schoen is dus achterhaald of houdt op zijn minst geen rekening met de biomechanica.

Marco-Paul op 31 okt 2022 17:34

@SuzannaE cuff alignment is iets anders, daar kun je x- of o-benen mee corrigeren en de schacht van je skischoenen in een bepaalde hoek zetten.

Als je daarover meer wilt weten, hierover schreef ik een artikel: https://www.bootfitter.nl/bootfitting_blog/canting-het-best-…

*bericht bewerkt door Marco-Paul op 31 okt 2022 20:08

Date your skis but marry your boots

Hi Marco-Paul,

Zie dat je in A’dam samen met collega podoloog bootfiiting tot een hoog niveau brengt en snap dat iedereen een custom schoen zou kunnen gebruiken gezien lichaamsopbouw, voet etc etc.

Denk voor de gemiddelde Nederlander die geen problemen heeft met stand van zijn benen (o benen door paarrijden:) of problemen heeft met zijn voeten in combinatie met een standaard schoen met een custom zooltje wel goed op weg is met dit lijstje (dus een richtlijn).

Tevens kunnen de goede wintersportzaken ook veel zelf aanpassen aan schoenen (althans als dit nodig is)…

Hier komt die tabel vandaan; https://www.op-wintersport.nl/flex-skischoenen

ps. misschien aardig als je een artikel schrijft wat de voordelen/verschillen zijn van een aangepaste schoen en een standaard schoen met bijvoorbeeld een custom zooltje…custom is altijd beter snap ik maar gelukkig heeft niet iedereen problemen met de stand van zijn of haar voeten en lichaam…een perfect zittende schoen zorgt wel voor veel skiplezier…combi ergonomie en overbrenging juiste krachten van belang etc…

*bericht bewerkt door Gerjon op 01 nov 2022 10:49

@Gerjon Wij maken niet alleen op maat gemaakte skischoenen maar we passen ook bestaande skischoenen aan. Maw je kunt met je eigen skischoenen langskomen die we aanpassen. We zien dus heel veel skischoenen die gekocht zijn bij skiwinkels in nederland.

Mijn opmerking ging over het adagium dat een beginner een slappe schoen moet hebben en een gevorderde een stijvere schoen. Dat adagium is achterhaald.

Een tabelletje van een affiliatie site draagt dan niet bij aan een kwalitatieve discussie. No offense want op-wintersport ziet er wel profi uit ;-)

Maar het gaat veel verder: scheenbeenpijn bijvoorbeeld is rechtstreeks het gevolg van biomechanica en dus het gevolg van de flex van de skischoen. Ik zie zoveel klanten die bij een skiwinkel vandaan komen met de klacht dat de tong te hard is terwijl dat t probleem niet is.
De goede skiwinkels daargelaten, is de kennis meestal ondermaats. Dat klinkt hard maar de aannames in de skiwereld zijn zo hardnekkig.

Ik vind dat wanneer je een confectie skischoen koopt van pak-em-beet €450 de skiwinkel op zijn minst de canting kan instellen, je uitleggen wat een spoiler is, of de ladder van de schnallen op de juiste positie afstellen. En je mag dan ook er vanuit gaan dat ze de goede flex hebben verkocht aan je.

Dat geldt ook voor een custom skizooltje, 40% van de mensen heeft dat helemaal niet nodig maar skiwinkels doen je graag geloven van wel en maken dan een thermoplastisch zooltje waarvan de tranen in je ogen springen.

Ik wil ons niet perse verheffen boven collega’s maar ik probeer wel waar het kan eea uit te leggen. Ik ken hele goede skiwinkels maar die zijn op twee handen te tellen.

Date your skis but marry your boots

Hi Marci-Paul, gelukkig hebben de meeste wintersporters normale ergonomie en kunnen ze volstaan met een standaard skischoen. Van de meeste schoenen kan de binnenschoen verwarmd worden (zodat deels de ergonomie van de voet klopt) en in combinatie met een custom zooltje zal dit voor de meeste wintersporters een goede oplossing zijn. Flex is wel degelijk van belang, Marcel Hirscher kwam echt niet naar beneden met een flex van 80…
Vaak is de kwaliteit van de binnenschoen van Salomon en Atomic met een flex van 120 beter dan met een lagere flex. Super dat er bootfitters zijn voor diegene die het nodig hebben…

*bericht bewerkt door Gerjon op 01 nov 2022 23:12

Als je echt serieus gaat wedstrijdskien zal flex zeker uitmaken, en tussen flex 80 en 120 merk je vast ook wel verschil.
Maar voor de gemiddelde Nederlandse skitoerist die zo’n 10-15 dagen per jaar in de sneeuw staat, is uiteindelijk de pasvorm belangrijker dan flex 100 of 120. Met allebei zal je de berg prima afkomen.

Als je echt serieus gaat wedstrijdskien zal flex zeker uitmaken, en tussen flex 80 en 120 merk je vast ook wel verschil.
Maar voor de gemiddelde Nederlandse skitoerist die zo’n 10-15 dagen per jaar in de sneeuw staat, is uiteindelijk de pasvorm belangrijker dan flex 100 of 120. Met allebei zal je de berg prima afkomen.

Suuski op 02 nov 2022 09:19

Mee oneens ;-)

Date your skis but marry your boots

ik dacht zelfs dat de flex per merk zelfs verschillend is omdat er nog geen meet standaard zou zijn?
Ik heb op 58 jarige leeftijd inmiddels een schoen van Salomon Flex 100/120 (85kg/184), voldoen prima zolang je geen dagelijkse wedstrijd training hebt en dus de hele dag op de max moet trainen. Dan zou een stijvere schoen echt nodig zijn, de grote goed zichtbare getallen op de schoenen zegt eigenlijk al genoeg. De skier die dit belangrijker vind als een schoen die echt voldoet aan je behoefte, zal graag meer voor die getallen betalen en daar spelen de merken graag op in voor die mensen.
Met wedstrijd skischoenen recreatief gaan skien is ook geen goed idee, je zal max 30% van je dag knallen en die langere tijd (70%) minder fijn skien, ook het lopen met die schoenen naar bv het eten is niet aan te raden voor dat type schoenen.
hier een interresant stuk om hierover te lezen: https://www.snowplaza.nl/weblog/11283-de-flex-van-een-skisch…: https://www.snowplaza.nl/weblog/11283-de-flex-van-een-skisch…

*bericht bewerkt door A.P.Versteeg op 02 nov 2022 11:26

Als je echt serieus gaat wedstrijdskien zal flex zeker uitmaken, en tussen flex 80 en 120 merk je vast ook wel verschil.
Maar voor de gemiddelde Nederlandse skitoerist die zo’n 10-15 dagen per jaar in de sneeuw staat, is uiteindelijk de pasvorm belangrijker dan flex 100 of 120. Met allebei zal je de berg prima afkomen.

Suuski op 02 nov 2022 09:19

Mee oneens ;-)

Marco-Paul op 02 nov 2022 10:54

Dan heb jij vast nooit met tranen in je ogen in de lift gestaan omdat je (huur-) skischoenen eigenlijk net te smal zijn, halverwege de piste je schoenen moeten uittrekken omdat je voeten slapen, of schoenen aan gehad die eigenlijk veels te breed zijn omdat in mijn maat damesschoenen niet gemaakt werden en ik dus was aangewezen op herenmodellen waardoor je geen controle hebt en bovendien blaren krijgt. (Dat laatste probleem heb ik trouwens ook met wandelschoenen en sportschoenen.)
(Lang leve de bootfitters en aanpasbare skischoenen, waardoor ik nu al een jaar of 8 pijnvrij kan skien, maar geen idee welke Flex mijn schoenen hebben en in hoeverre die is veranderd met alle aanpassingen die gedaan zijn.)

an heb jij vast nooit met tranen in je ogen in de lift gestaan omdat je (huur-) skischoenen eigenlijk net te smal zijn, halverwege de piste je schoenen moeten uittrekken omdat je voeten slapen § Suuski op 02 nov 2022 09:19

Nee idd ;-)

*bericht bewerkt door Marco-Paul op 02 nov 2022 20:43

Date your skis but marry your boots

Plaats een reactie