Opvolger F18

Hoi,

Man, 29 jaar, 177 lang en 78kg, gematigd sportief.
Niveau 5/6, nooit bewust buiten de piste te vinden, met goede condities zijn de meeste bochten gesneden maar zodra de pistes te hard, bultig of stijl rood worden is het vertrouwen er niet en is het gewoon rutchend op niet al te hoge snelheid naar beneden.

Ik heb nu Fischer F18’s op 167 cm en ik ben van plan om na dit seizoen te gaan kijken voor een andere set ski’s. De F18 zijn me erg goed bevallen maar ik wil graag iets meer grip op hardere piste’s, maar geen ski’s die heel vervelend worden als er verse sneeuw gevallen is of aan het einde van de dag de piste’s bultiger worden.

Omdat ik vrij weinig ervaring heb met verschillende ski types dacht ik dat het verstandig zou zijn om wat compleet verschillende ski’s te gaan testen de komende vakantie, dus bijvoorbeeld een smallere ski met kleinere radius, en een wat meer all mountain, en iets er tussenin met iets meer grip dan de F18, puur om te kijken wat me het beste bevalt.

Na wat zoeken hier kwam ik op onder andere deze ski’s uit:
Elan Wingman 82CTI/Fischer RC One 82 GT
Rossignol Hero Ti(ST/LT?)/ Völkl Racetiger RC/SL/ST?
Stöckli Laser AX / Völkl Deacon 76

Hebben jullie nog aanvullingen, bij voorkeur ski’s die makkelijk verkrijgbaar zijn bij de verhuur in FR? Ga waarschijnlijk geen 1000 euro voor een set betalen maar wil eventueel ook de duurdere modellen wel proberen zodat ik kan bepalen of ik dat de moeite waard vind.

Bedankt alvast!

*bericht bewerkt door moderator (Yo-han) op 19 jan 2023 11:19

Als ik het zo lees dan denk ik dat je al aardig in de juiste richting denkt. Ik zou zelf in jouw geval kijken naar deze ski’s:

  • K2 Disruption 78C
  • Salomon S/Force FX.80
  • Rossignol Experience 80 Carbon (Xpress)
  • Fischer RC One 78 of 82 GT
  • Elan Wingman 78 C Power Shift

Ski’s die geen van allen te moeilijk of te technisch zijn, maar wel next step na de F18 en meer in de richting van all-mountain, zonder meteen een te grote breedte-stap te maken van 74mm bij de F18 naar ver over de 80 mm.

Verschillende ski’s gewoon testen in de sneeuw, dat is vaak de beste raadgever.

De Hero MT Ti kan wat zijn. Is ook een multi-radius en wat breder onder de voet. De LT en ST zijn wat éénzijdiger. Die ski is ook vaak in de verhuur te vinden in Frankrijk.

Het lijkt me dat je in Frankrijk mbt piste ski’s vooral volgende merken ziet Rossignol, Head, Dynastar, Nordica, Salomon en ook wel wat Atomic. Fischer en Volkl zie je er niet vaak.

Mijn F18’s vervangen door de RC One 82. Zeer tevreden hiervan.

Bla, bla, bla.

@Skizuid
Las op sommige plekken dat de Wingman 78 en RC One 78 wat minder zijn dan hun 4 mm bredere broers, vandaar dat ik de 82 varianten geselecteerd had. Jij denkt dus dat de kleinere broertjes mogelijk beter voor me zijn?
@Hupla
Ben net terug van Ischgl, en had daar ook het plan om wat te gaan testen. Echter was ik er maar een paar dagen en is het er niet van gekomen. Nu achteraf denk ik dat ik er toch wat tijd voor had moeten nemen, maar het is voorbij gevlogen. In Frankrijk ben ik 8 dagen met een heel gevarieerde groep, dus verwacht ik een stuk makkelijker te kunnen gaan testen.

De Hero MT Ti of CA ga ik dan proberen te zoeken(zag online dat skiset alleen de CA heeft)
@bartvwg
Onder andere door uw topic uitgekomen bij de RC one 82 GT. Begreep wel dat die vrij zwaar waren.

Zou vooraf geen ski’s boeken. Denk dat je dan meestal wat anders krijgt dan wat er online staat. Zoek ter plekke een zaak niet te ver van de piste met een redelijk aanbod. Die Hero MT TI is overal te vinden in Frankrijk. Als je wat grip mist met je huidige ski, zou ik richting ski met TI oriënteren. Zelf zou ik niet breder dan 76 gaan, maar da’s persoonlijke voorkeur.

In Frankrijk zie je vooral Rossignol en Dynastar in de verhuur. Ik zou eens kijken naar die Rossi ST Ti. Dat is een flinke stap hoger dan de F18.

Rossignol heeft ook de Experience serie, meer allmountain, dan zou je een 82 basalt of Ti kunnen proberen.

Wat betreft de Rossignol Hero Elite MT…
Voor de meeste mensen voldoet de Ca prima, er is vrij weinig verschil met de ti versie.

Thank God summer is over!

78, 80 of 82mm maakt op zich niet zoveel uit. Breder zorgt voor wat meer draagvermogen net naast de piste of bij slechtere piste omstandigheden. Smaller zorgt voor een snellere kantenwissel.

En inderdaad, voor de meeste mensen voldoet een Ca (carbon) ski prima. Een ski met een Ti (titanal) laag is vaak stijver en zwaarder.

Naast de Rossi’s die hierboven door anderen al zijn aanbevolen, zou ik in Frankrijk ook nog kijken naar de Dynastar Speed 4x4 563 of 763 en de Salomon S/Force FX.80. Gewoon verschillende ski’s proberen!

Bedankt allen!

Ik ga een aantal dagen van alles huren en kijken hoe verschillende soorten ski’s bevallen. Ben best benieuwd hoe veel verschil ik met mijn ervaring ga merken tussen breedtes en modellen, of er een set bij zit die me overtuigd, en hoe het hogere niveau tov F18 gaat voelen. Genoeg modellen hier in het topic om te testen.

Mocht er iemand advies hebben over waar ik het beste terecht kan in Arc 1800 dan hoor ik het graag! In ons appartementengebouw aan de piste zit een Precision ski(best een flinke blijkbaar met 400m2), maar in het centrum van 1800 zit vast nog wel iets met een groter aanbod.

Als er een Blizzard Brahma 82 is zou ik die ook eens een kans geven. (L166 of 173)

@bartvwg
Zie wat verschillende modellen van de 82 GT langs komen.

Is het nieuwste model gewoon een net iets andere naam(inclusief XTR)?
Zag er op de site van Fischer niks van staan, maar op de site van de verhuurder stond vrij duidelijk XTR RC One en er staat ook XTR achter de lengte vermeld op de ski.

@bartvwg
Zie wat verschillende modellen van de 82 GT langs komen.

Is het nieuwste model gewoon een net iets andere naam(inclusief XTR)?
Zag er op de site van Fischer niks van staan, maar op de site van de verhuurder stond vrij duidelijk XTR RC One en er staat ook XTR achter de lengte vermeld op de ski.

Thehenk op 19 jan 2023 14:50

Geen idee wat dat wil zeggen en of het iets betekent. Denk het niet maar je weet nooit hè.

Bla, bla, bla.

XTR vind ik meestal terug in combinatie met verhuurzaken (of winkels die 2de huurskis verkopen).

Ik denk dat er in dit geval toch een verschil in constructie zit (op internet vind ik een significant lager gewicht terug bij de 82GT XTR tov de normale 82GT).
Ook de standaard meegeleverde bindingen gaan tot een lagere max DIN waarde.

Glide on!

Klopt, XTR op een Fischer ski of binding (denk ook schoenen) wil zeggen dat die voor de verhuur werd gemaakt.

*bericht bewerkt door Hupla op 19 jan 2023 16:16

Onderdaad. De XTR (huur) variant is meestal uit dezelfde mal, maar dan zonder de Ti platen. Dus bedoeld voor een lager niveau skier.

XTR heeft vaak vooral dikkere staalkanten zodat ze (huurski’s) vaker geslepen kunnen worden

Mja, heb je nog les? Klinkt alsof dat namelijk ook de gewenste grip op ijs en skills gaat geven.

Ik volg elk jaar een aantal lessen op de rolband ja. Mijn techniek is niet perfect maar elk jaar iets beter.

Geloof ook best dat ik met lessen wel op het punt ga komen waar ik vertrouwen genoeg krijg om de F18 op z’n kant te zetten waar ik het nu niet durf, maar ik verwacht dat er ski’s zijn die me dat vertrouwen eerder gaan geven.

Is ook een van de redenen van een paar dagen ski’s huren. Mocht het probleem echt 100% in de techniek of tussen mijn oren zitten, kom ik daar vanzelf achter.

Bij de beschrijvingen van de XTR kom ik overigens nog steeds de Titanal lagen tegen, maar ook airtec, en dat zie ik niet bij de normale 82 gt staan. Zou wel het gewichtsverschil verklaren.

*bericht bewerkt door Thehenk op 20 jan 2023 08:48

Kijk ook eens naar de Scott Slights.
Vorige week op de 83 voor de eerste keer na jaren Atomic Dubbeldecks te hebben gehad en oprect een fijne ski!
Lekker licht, gemakkelijk in de bochten (wel langer dan met de Atomic’s) en ook door een beetje poeder/ als de pistes wat rommeliger worden. Ik vond ze alleen bij een wat ijzige piste wat moeilijker te handelen maar voor de rest een ski die en vergevingsgezind is, je alle type piste en semi offpiste mee afkomt en dus lekker licht zijn!

Er was weinig te vinden bij de verhuur. Ben in een zaak of 6 geweest en heb weinig van de genoemde ski’s kunnen vinden.

Wat ik wel heb getest:
Nordica Spitfire 75: aangeraden door verhuurder, maar ik heb ze na 1 afdaling teruggebracht, want ik had het idee dat ze minder grip hadden dan de F18.

Blizzard Brahma 82 sp(180cm): eerst laten staan omdat ik ze wat lang vond, maar omdat de Nordicas niet bevielen toch maar geprobeerd. Heerlijke dag gehad op deze ski’s. Slippen, Carven, springen, vlakke en verspoorde pistes, alles voelde goed en vertrouwd. Denk dat ik nog nooit zo’n hoge gemiddelde snelheid heb gehad, want de ski wil wel vooruit. Lengte was ff wennen maar prima te doen, behalve op erg buckelige an ongeprepareerde pistes.

Rossi Elite ST TI: veel grip op harde pistes, maar toch voelde het niet als een goede match. Mogelijk door de kleine radius.

Rossi Elite MT CA: fijne ski maar vergelijkbaar met de F18, had niet het idee dat ik er veel op vooruit zou gaan als ik deze ski zou kopen.

De Brahmas dus als absolute testwinnaar, en daardoor twijfel ik wat te doen. Ik heb het SP model van de brahma getest, deze is lichter dan de normale variant, maar ik heb geen enkele test kunnen vinden van de SP om te kijken hoe deze zich verhoudt tov de normale Brahma of bijvoorbeeld de Wingman serie.

Ook twijfel ik aan de lengte. Ik denk dat een lengte rond de 175 cm prima is voor mij, maar mogelijk moet ik dan kijken naar de normale Brahma. Het is ook de enige allmountain die ik heb getest dus het is lastig bepalen wat nu de juiste ski voor mij is.

*bericht bewerkt door Thehenk op 07 feb 2023 10:08

Als je die Blizzards heerlijk vond hoef je het toch niet moeilijker te maken dan het is?

Hier redelijk geprijsd en evt nog n maatje korter
https://www.xspo.de/blizzard-brahma-82-2022/23?variant=22h-B…

Edit: je zoekt dus een andere variant, excuses. Zal het aan de specialisten overlaten of daar veel verschil in zit

*bericht bewerkt door Simonko op 07 feb 2023 10:32

Ik heb zojuist mijn F18 vervangen voor een paar RC ONE 73 TI, mooie aanbieding bij outdoorXL , kleur is niet helemaal top maar goed de prijs wel. 349,- incl verzenden,. Mijn F18 waren 174, nu naar 167 gegaan.
https://www.outdoorxl.nl/fischer-rc-one-73-369171.html?prl=9…

Even opgezocht: De Blizzard Brahma 82 Sp(ort) is een variant zonder Titanal inlays rondom de sidewall. Maakt ze per ski 100gr lichter. Daar zit het 'm niet in. Maakt ze wel stugger.
Dus of de gewone kopen in 173 bij xpso en erop gokken, of doorzoeken naar een 173 sport…

Even opgezocht: De Blizzard Brahma 82 Sp(ort) is een variant zonder Titanal inlays rondom de sidewall. Maakt ze per ski 100gr lichter. Daar zit het 'm niet in. Maakt ze wel stugger.
Dus of de gewone kopen in 173 bij xpso en erop gokken, of doorzoeken naar een 173 sport…

Bennie op 12 feb 2023 12:55

Zelfs die hebben ze ook nog zie ik nu:
https://www.xspo.de/blizzard-brahma-82-sport-2022/23-set-inc…

@Simonko Alleen niet in de goede maat…

Even opgezocht: De Blizzard Brahma 82 Sp(ort) is een variant zonder Titanal inlays rondom de sidewall. Maakt ze per ski 100gr lichter. Daar zit het 'm niet in. Maakt ze wel stugger.
Dus of de gewone kopen in 173 bij xpso en erop gokken, of doorzoeken naar een 173 sport…

Bennie op 12 feb 2023 12:55

Bedankt allen.

De SP zou ik in 180 kopen, want die voelde met die lengte nog vrij licht en handelbaar. Ik heb alleen het gevoel dat iets stijver maar minder lang beter zou zijn, daarom heb ik nog niks gekocht.

Het is gewoon jammer dat ik niet wat meer verschillende modellen heb kunnen testen. Ik weet nu dat ik de allmountain kant op wil, maar kan geen keuze maken tussen de volgende 3 opties:

Wingman 82 TI 178cm(+ELX11)470 euro bij Conrad. Goedkoper te vinden maar daar bestel ik niks meer.
Brahma 82 173cm(+Attack 14GW)510 euro bij XPSO.
Fischer 82 gt 173cm(+RS11 GW)430 euro bij Conrad.

De wingman wordt overal aangeraden als heel toegankelijk maar toch goed.

De Brahma zou meer bij de wingman CTI in de categorie zitten als ik de reviews moet geloven. De lichtere broer was wel heel fijn, en de Tyrolya Attack bindingen schijnen erg goed te zijn. Voor mijn gevoel is een niet-demobinding ook wel een pluspunt.

De Fischers worden hier ook regelmatig aangeraden, en er zijn veel mensen tevreden over, relatief laag instapniveau en hele betrouwbare ski, wat dat betreft vergelijkbaar met de F18.

Blijft toch lastig.

*bericht bewerkt door Thehenk op 12 feb 2023 16:27

Je kunt wel met een binding iets lichter dan de attack 14 toe hoor. Scheelt weer een paar euri.

@Bennie klopt helemaal, mijn DIN staat op 6 en heb nog geen onjuiste releases gehad.

Ik ben voor de bindingkeuze volledig afgegaan op reviews.

Van de opties(Marker, Look, Tyrolia) kwam de Tyrolia Attack het beste uit de reviews. De Attack 11(30 euro verschil met de 14) is anders opgebouwd dan de rest van de serie, en zou naast lichter ook minder degelijk zijn.

De 12(10 euro goedkoper dan de 14) hadden ze alleen in het felgeel. Vandaar dat ik de 14 geselecteerd had. Heeft dat buiten de prijs nog andere negatieve gevolgen?

*bericht bewerkt door Thehenk op 12 feb 2023 17:30

Ik zag de 12 alleen in matwit?
Verder moet je een beetje in het midden van de range zitten. Dus als het van 5-14 loopt is 6/6.5 een beetje aan de lage kant. Past 4-12 beter. Heb je nog ruimte om vaster te gaan als je eens wat poeder wil sporen/graven.

*bericht bewerkt door Bennie op 12 feb 2023 18:02

Je huidige shortlist zijn ski’s met één of twee volledige lagen titanal. Je F18’s hebben dat niet en de Brahama SP alleen onder de binding. Toch nog een ander (stijver) beestje. Zou ze toch eerder rond 170 nemen en van die 180 wegblijven als je op veilig wil spelen.

Plaats een reactie