Erg pijnlijke voeten in meerdere schoenen

Dag Wintersporters,

Skien is voor mij relatief nieuw. Tijdens het skien heb ik altijd pijnlijke dove en verkrampte voeten, wat voornamelijk aan de buitenkant van mijn voeten begint. Afgelopen jaar heb ik na veel goede berichten mijn schoenen gekocht bij Norbert Maier. Zij hebben me altijd goed en vriendelijk geholpen, ook kende ik zonder dat ik het wist een hoop trouwe en tevreden klanten van hen. Helaas heb ik nog altijd erg pijnlijke voeten, al na de eerste afdaling.

Ondertussen heb ik op 6 verschillende schoenen geskied, waarvan 2 dus van Norbert Maier. Ik heb echter met al deze schoenen dezelfde problemen gehad.

Nee, ze zaten zeker niet te strak. Ook wanneer ik ze ongebonden draag, krijg ik langzaam maar zeker dove voeten vanaf de buitenkant, waarna de pijn ondraaglijk wordt. Ook heb ik op aanraden van Norbert Maier zooltjes op maat laten maken bij een erkende podoloog.

Mijn voeten hebben een hoge wreef, zijn wat plat en erg breed. Verder geen gekke dingen zover ik er verstand van heb.

Nu heb ik twee vragen;

  • kan het zo zijn dat ik niet gemaakt ben voor skien?
  • is een maatwerk schoen zoals een Daleboot de oplossing?

Momenteel ben ik in Kitzbuhel waar Daleboot hun hoofdkwartier hebben. Als dat het allemaal wel kan verhelpen, overweeg ik dus maatwerk schoenen.

Dank voor jullie reactie!

Moeilijk, heb zoiets ook met schaatsen. Te los is wiebelig, te strak (smal) is pijnlijk. Gelukkig niet met skiën. Dat je ook al naar de ‘moeilijke voeten specialist’ in Rotterdam bent geweest, maakt het nog lastiger.
Denk daarom niet dat ik nog iets kan bijdragen. Alleen wil ik vermelden dat ik zelf met Tecnica skischoenen (twee paar gehad) juist last had van te veel ruimte in de breedte, iets wat jij blijkbaar nodig hebt. Maar dat zal Norbert ook wel weten…
Uiteindelijk pas op ieder potje wel een dekseltje, dus zou niet opgeven.

Grijp je met je tenen als je skiet?
Dan is misschien een les balansoefeningen bij yoga/pilates een idee.
Oefenen met bewust je voeten ontspannen.

Omdat je in alle schoenen t zelfde probleem ervaart zou ik eerst zoiets gaan proberen en minder het zoeken in je schoen.

Grijp je met je tenen als je skiet?
Dan is misschien een les balansoefeningen bij yoga/pilates een idee.
Oefenen met bewust je voeten ontspannen.

Omdat je in alle schoenen t zelfde probleem ervaart zou ik eerst zoiets gaan proberen en minder het zoeken in je schoen.

SuzannaE op 06 mrt 2023 14:05

Dat zou zeker een rol kunnen spelen.
Ik merk dat ik met schaatsen enorm pijnlijke voeten krijg, ook al zit de schoen gegoten (thermoplastisch), omdat m’n voeten krampen/klauwen/knijpen.
Met skiën kan ik m’n voeten bewust ontspannen en heb ik echt nooit pijn. Gelukkig, want ik hoor veel mensen om me heen al kreunen en steunen bij het aantrekken van de skischoenen, in de lift zoekend naar een houding om zo min mogelijk de voeten te voelen en bij pauzes direct alles los te doen.

❄️

Oefening om dat te trainen:
Voeten plat op de grond zetten
Tenen optillen
Tenen weer neerzetten

Dat kan als je squats aan t trainen ben maar ook bij tandenpoetsen.

Meerdere verschillende zooltjes in je rugzak meenemen en zonodig afwisselen in je skischoen?

Hoe zit de schoen om je kuit?
Bij mij bleek de oorzaak van een slapende voet een afgeklemd bloedvat bij de bovenrand van de schoen. Bij een shellcheck zag de bootfitter direct dat ik daar te weinig ruimte had en is mijn schoen daar iets aangepast.
Klauwen met je tenen wijst eerder op een te grote (brede) dan een te kleine schoen. Als de specialist het al nit weet, kun je hooguit nog naar een andere gaan, en misschien is dan een helemaal op maat gemaakte strolz schoen iets voor jou.

Heb zowat dezelfde voeten en een gelijkaardig parcours afgelegd. Wat je beschrijft doet mij erg denken aan een geknelde wreef en/of een te smalle schoen voor een te brede leest.
Als de schoenen zijn aangepast aan de breedte, zou het kunnen dat je nog te veel schuift in de schoen waardoor je voorvoet toch nog wordt samengedrukt wat die ondraaglijke zenuwpijn veroorzaakt. Probeer eens je hiel goed naar achter te duwen in je schoen en dan je 3e buckle (enkel) echt heel goed strak te zetten zodat je hiel en je voet op hun plek blijven zitten. De onderste twee buckles zet je zo los mogelijk en bij de buckle aan je kuit moet er nog makkelijk een vinger tussen kunnen.
Als dat geen zoden aan de dijk brengt, zou ik naar een echte bootfitter stappen.

*bericht bewerkt door Hupla op 06 mrt 2023 16:09

Je moet vooral letten op hoe de schoen bij je wreef zit.
Boven op je wreef zit een bloedvat, als je schoen te strak zit op je wreef of je je de binding te strak doet, krijgt je voet te weinig bloed -> Koude tenen, kramp, pijn. Die binding (de derde van boven) hoeft in principe je schoen alleen dicht te houden en moet met minimale druk dichtgaan zonder je schoen te verkleinen.
Zorg ook dat je sokken zo dun mogelijk zijn. Als ik ook maar iets te dikke sokken aan doe, dan krijg ik echt pijn terwijl ik met de juiste (dunne) sokken mijn schoenen de hele dag kan aanhouden zonder een centje pijn.
Als je dit alles al doet dan is je schoen mogelijk toch iets te smal. Kijk of een bootfitter 'm wat breder kan krijgen (dmv verhitten en opblaasbare ballonnen, etc .
Ik heb ook jarenlang lopen klooien. Het luistert zo nauw: het verschil tussen comfortabel skien en pijn lijden is echt heel klein. Uiteindelijk bij een bootfitter in Tignes mijn schoenen goed gekregen. Hij was ook degene die het vertelde over dat bloedvat op de bovenkant van de wreef.

Wat ook kan zijn is dat je schoen je voet platter duwt dan hij zonder schoen is. Dat wordt na verloop van tijd ook zeer pijnlijk maar dat voel je vooral aan de onderkant van je voet.

Allemaal goede tips. Maar ik zou als 1e naar een goede bootfitter gaan. Bijna elke moderne schoen kunnen ze dusdanig aanpassen zodat hij juist zit.
Kost vaak wel meerdere afspraken en test uren.

Ik herken je probleem maar al te goed, maar er zijn nog een paar dingen onduidelijk. Hieronder wat vragen en suggesties.

Heb je ook last van een dove 5e teen direct na het uitdoen? De pijn die je beschrijft van de zijkant komt vaak door compressie van een zenuw die naar je 5e teen loopt. Bij de ene ligt hij oppervlakkiger dan bij de ander. Soms is de zenuw gevoeliger voor druk dan bij anderen. Pijn door afknelling van een bloedvat begint vaak meer met een koud of tintelend gevoel, en niet specifiek in de buitenrand van je voet/5e teen. Compressie minimaliseren is uiteindelijk de oplossing, maar kan heel moeilijk zijn. Precies zoals sommigen hier al zeiden: het evenwicht tussen goed zitten en pijn is soms heel dun.

  • Is de schoen aangepast/uitgeduwd thv de zijkant van de voorvoet? Ik kan het me haast niet voorstellen van niet als je bij een goede winkel als Maier bent geweest.

  • Watvoor skisokken heb je? Draag zo dun mogelijke sokken. Ik heb zelf goede ervaring met ultradunne skisokken van Mico (model X race)

  • als je je skischoenen net aan hebt gedaan, voel je dan compressie van de zijkant of ook van boven en onder thv de 5e teen? Uitdeuken door de bootfitter helpt voor compressie van de zijkant, maar als je een dikke kop van de 5e metatarsaal hebt, kan compressie van boven en onder ook meespelen. In dat geval kan de onderkant van je zool thv de 5e teen en kop van de 5e metatarsaal dunner gemaakt worden door een bootfitter.

  • heb je een doorgezakte voorvoet / spreidvoet? Zo ja, is hier rekening mee gehouden bij je zool? Dat gebeurt namelijk niet altijd. Meet eens de breedte van je voorvoet als je erop staat. Doe dit vlak voor het skieen, en vlak na het skiëen. Dit geeft je informatie over hoeveel breder je voet wordt door een dag te skiëen. Wellicht zet je voet wat meer uit na veel belasting of zakt de voorvoet inderdaad door

*bericht bewerkt door TheMarshal op 06 mrt 2023 18:09

Sommige mensen hebben een lage pijngrens en daar doe je niks aan. Skischoenen zijn nu eenmaal geen pantoffeltjes en ze gaan echt niet zo zitten als nikes air max. Dat moet je je wel realiseren.

Ik zou eens een afspraak maken bij Dutch Bootfitter.

Ik zou eens een afspraak maken bij Dutch Bootfitter.

toetersenbellen op 06 mrt 2023 18:50

Mee eens!!! Heb Strolz nu voor het 3e jaar en als ik dat eerder had kunnen voelen en ervaren! Ok ok… kost ook wel wat, maar wat een enorm verschil.

Neerslag maakt niet gelukkig, gelukkig maken ze sneeuw...
  • heb je een doorgezakte voorvoet / spreidvoet? Zo ja, is hier rekening mee gehouden bij je zool? Dat gebeurt namelijk niet altijd. Meet eens de breedte van je voorvoet als je erop staat. Doe dit vlak voor het skieen, en vlak na het skiëen. Dit geeft je informatie over hoeveel breder je voet wordt door een dag te skiëen. Wellicht zet je voet wat meer uit na veel belasting of zakt de voorvoet inderdaad door
TheMarshal op 06 mrt 2023 17:56

Je haalt hier een heel goed punt aan. Bootfitting gebeurt bij voorkeur op een voet die vlak ervoor werd belast. Ook mijn voorvoeten worden een paar millimeter breder na belasting. Nu hoef je niet een hele dag te gaan skiën om dat effect te bereiken. Een half uurtje joggen of stevig doorwandelen, heeft bij mij toch hetzelfde effect.
Heeft me best wat bijkomende bootfitting en zoekwerk gekost. Lang niet alle bootfitters / skiwinkels zijn daar van op de hoogte.

Dank voor al jullie reacties.

Uiteindelijk gekozen voor de Daleboot. Heb voor het eerst een hele dag kunnen skien zonder pijn. De binnenschoenen moeten over ca 5 dagen nog bijvormen, dus heb goede hoop dat het helemaal als een fijne pantoffel wordt.

Ik lijk ook beter/stabieler en soepeler te skien. Erg blij met mijn keus! Duur was het relatief niet, gezien maatwerk zooltjes en alles eromheen bijna even duur uitgevallen is. De service en ervaring die ik bij Daleboot had was ook perfect, 10/10.

Goede tip voor mensen met erg lastige voeten die al van alles geprobeerd hebben!

De tweede en derde schnall zijn de belangrijkste. Die moeten zeker niet los zitten. Tenzij je wil dat je schoenen je bewegingen doseren. Maar dat wil je alleen wanneer je nog niet weet hoe je je beweging moet vertalen naar de ski. Een los zittende schoen doseert dit, alsmede een grotere flex / meer buigzame schoen. Een los zittende schoen vergroot ook de kans op (enkel)blessures. De flex (buigzaamheid en vergevingsgezindheid) zou je alleen kunnen beïnvloeden met je bovenste schnall/klitteband. Zet je die te strak, dan kan je je eikel minder buigen (en krijg je onrechtmatig te horen van je skileraar om verder in je schoenen te zakken). Dat laatste lukt dan minder omdat je jezelf in je schoen hebt opgesloten. Te weinig flex (te strak) is daarom ook niet goed. Hangt dus beetje af van je vaardigheden. Hoe beter, hoe strakker. Te strak maakt je niet beter. Te ruim maakt je ook niet beter, vergeeft wel meer techniekfouten. Het hangt er van af wat je zelf prettig vind skiën. Strakker kan altijd nog na de eerste paar afdalingen. Losser ook 🙂.

Op dat laatste: hangt er ook vanaf wat je gaat doen vwb bovenste 2 ach allen. Bv: Palen? Strak. Buckels? Echt lekkerder om iets meer ruimte te hebben. Even uitgaande van dezelfde schoenen

Edwin van Riel

Mijn voeten hebben een hoge wreef, zijn wat plat en erg breed. Verder geen gekke dingen zover ik er verstand van heb.

Zelf heb ik ook een zeer hoge wreef en daarom (na twee ‘standaard’ schoenen), heb ik besloten om schoenen op maat te laten maken. Nu twee breaks en twee vakanties verder, kan ik je vertellen dat dit mijn beste ski aankoop ooit is. Geen pijn en dus maatwerk, the way to go lijkt mij :)

Zet je die te strak, dan kan je je eikel minder buigen
🙈🙈
*Enkel 😏

Op dat laatste: hangt er ook vanaf wat je gaat doen vwb bovenste 2 ach allen. Bv: Palen? Strak. Buckels? Echt lekkerder om iets meer ruimte te hebben. Even uitgaande van dezelfde schoenen

evr66 op 11 mrt 2023 07:48

Ze gaan hier 's morgens zo strak aan dat het net oncomfortabel wordt. Al skiënde komt er toch wel meer speling op. Zo niet, dan zaten ze (mij) te strak. Komen je voeten er niet blauw uit, dan valt het wel mee met ‘te strak’.
Nooit aan gedacht bij bepaalde oefeningen mijn schoenen juist losser te doen. Maar vind buckels te veel werken om ze specifiek te willen doen. Stuk of 10 vind ik wel leuk maar als ik de rest kan vermijden vind ik dat nog leuker. Ligt er ook aan hoe gecontroleerd het lukt. Als het voelt als ploeteren, dan liever niet.

@thekingis13 Daleboot is ook een goede keuze. Rob Graham is een goede bootfitter!

Date your skis but marry your boots

@vinci69_ voor een paar buckels gaan we niets veranderen, maar als je er een hele ochtend of middag mee bezig bent, is het wel lekkerder.

Edwin van Riel

Plaats een reactie