Beste skihelm

Hallo,

Ik ben op zoek naar een goede skihelm. Heeft iemand tips voor mij zodat ik de perfecte skihelm koop.

Mvg,

Gerrit-Jan

De perfecte skihelm is de helm die het beste zit. Klinkt cliché, maar is wel waar.

De perfecte skihelm, is de skihelm die perfect op je hoofd past!

Klinkt simpel, maar dat is het ook. Ik adviseer je te gaan kijken bij een grotere wintersportwinkel, omdat deze vaak meer dan genoeg keus hebben. Bedenk voor jezelf welke eisen je aan de helm stelt. Wil je er muziek op kunnen aansluiten? Wil je er eentje met een vizier etc.

Persoonlijk heb ik telkens voor een helm van Giro gekozen. Deze helmpjes zitten me goed en de prijs-kwaliteit verhouding is goed.

Tot slot adviseer ik je om je skibril mee te nemen. Controleer even of je bril goed aansluit tegen de bril. Zo voorkom je zo’n strook ontbloot voorhoofd, wat er stom uitziet en koud is:)

Succes met passen!

DON'T BLINK BECAUSE HISTORY IS WRITTEN IN AN INSTANT

Twee zielen, een gedachte… :p

DON'T BLINK BECAUSE HISTORY IS WRITTEN IN AN INSTANT

Passen, passen en nog eens passen. Met je skibril(len).
Het is voor iedereen anders welke helm hij goed vind zitten, en koop je van de bekende merken kun je niet fout gaan…

if you pizza when you should french fry, you're gonna have a bad time

Veel passen, er is geen beste skihelm. Merken hebben een verschillende pasvorm. Het is wel fijn om ventilatie te hebben (hebben ze praktisch allemaal) en misschien vind je het fijn om die open en dicht te kunnen zetten. Daarnaast is een verstelknop prettig of een ander systeem als custom air van Salomon (dan pomp je lucht in die de ruimte opvult). Pasvorm is wel echt het belangrijkst. Als je geen verstelknop o.i.d. nodig hebt om een helm goed te laten zitten is het ook prima, je hoofd groeit of krimpt niet zo veel.

Serfaus

Bedankt voor de snelle informatie en reacties!

Afgelopen zaterdag al paar ski helmen gepast bij Telstar, een grote wintersportzaak in Zwolle. Maar er zijn ook helmen waar je voor het merk betaald. Wat is een gemiddelde uitgave voor een helm? 120 euro?

Als die helm van een paar tientjes jou het beste past heb je geluk. gewoon kopen.
Ik was minder gelukkig: bij mij zat POC het lekkerste…

Helm moet goed aansluiten. Als je vooroverbuigt mag hij niet makkelijk van je hoofd af glijden. Moet dus iets aanzitten.

Verder is ventilatie belangrijk zoals al genoemd. Heb je het altijd koud en transpireer je weinig kies dan een helm met weinig ventilatie. Heb je het snel warm en transpireer je veel kies dan een sterk ventilerende helm.

Een helm die slecht zit of te warm of te koud is zet je niet op. Dan is het dus een miskoop.
Verder idd pasvorm. Als er een helm voor 40 euro is die goed zit heb je geluk, als je pech hebt heb je een helm nodig van een wat duurder merk en ben je 80 tot 180 euro kwijt. Ze zijn er ook duurder maar dat zijn vaak speciale modellen en van zo’n merk is er dan ook een goedkopere met dezelfde pasvorm.

De helmen van de verschillende merken hebben heel veel gemeen, zo is de skihelm van de Aldi van 25 euro helemaal hetzelfde als de Uvex Commanche van 140 euro. Er staat een klein aantal Chinese fabrieken waar alle fabrikanten hun helmen van kopen; de beste helm is dus inderdaad de helm die past. Trap niet in de achterlijke prijzen voor een stukje schuim van een paar euro. Ik zal binnenkort even foto’s van beide helmpen uploaden, het is echt schandalig.

Hier de helmen, zoek de verschillen:

null

null

De mallen zijn te duur voor een individuele fabrikant.

De helmen kunnen wel het zelfde ogen en uit de zelfde mal komen maar heeft het kunststof ook de zelfde dichtheid en daarmee dus ook breeksterkte er zijn zoveel verschillende dichtheden in kunststoffen .
Het prijs verschil zit het niet alleen in de naam, hoeveel imataties zijn er niet van echt te onderscheiden in heelveel producten, daarvan is het model wel het zelfde alleen is de rest van mindere materialen gemaakt.

he-ho lets go

De schaal van de helm mag dan hetzelfde zijn, de voering is al geheel anders.

Maargoed, je (gast716) lijkt me niet het type dat te overtuigen is dat goedkoop duurkoop is.

DON'T BLINK BECAUSE HISTORY IS WRITTEN IN AN INSTANT

De Aldi zou nooit dergelijke namaak kunnen verkopen. De helmen zijn echt gelijk, op de oorstukken na. De productie is uitbesteed aan dezelfde fabrikant, waardoor de Aldi (of Uvex) niets te verwijten valt.

De Aldi zou nooit dergelijke namaak kunnen verkopen. De helmen zijn echt gelijk, op de oorstukken na. De productie is uitbesteed aan dezelfde fabrikant, waardoor de Aldi (of Uvex) niets te verwijten valt.

Gast716 op 16 jan. 2013 10:03

Bij Campina wordt op dezelfde productielijn voor meerdere merken melk geproduceerd, toch heeft elk merk z’n specifieke kenmerken. Dat zelfde geldt voor andere fabrikanten waarbij voor verschillende merken wordt geproduceerd. Een deel van de meerkosten is het merk (merkwaarde, garantie, reclame) maar het merendeel van het kostenverschil zit echt in de gebruikte materialen.

Wat Tim zegt klopt. Dit geldt trouwens voor heel veel specialistisch materiaal zoveel fabrieken zijn er gewoonweg niet. De mal is waarschijnlijk dezelfde maar de gebruikte materialen niet. Ook zullen de kwaliteitseisen anders zijn. Vaak willen prijsvechters slechts de veiligheidsnorm halen en gaan goede merken daar graag overheen.

Click. Click. Peace

@ Gerrit Jan Het zou mooi zijn als je even kunt wachten met de aanschaf tot maart of zo, want dan komen ook de merken gewoon in de aanbieding. Zo ben ik aan mijn POC gekomen :). Bij Wim Jaquet in Amersfoort hebben ze nu wel al aanbiedingen en een groot aanbod.

De duurdere merken zitten gewoon veel lekkerder en je hebt 'm toch de hele tijd op je hoofd. Ik heb al best wel wat mensen gehoord die na een jaartje een Aldi helm te hebben gedragen alweer een nieuwe willen. Als je zeker weet dat je de komende jaren een helm wilt is het denk ik toch beter te investeren in een helm die echt goed zit, wat dus waarschijnlijk een duurdere zal zijn (tussen 75 in de aanbieding - 140 euro, meer lijkt me ook weer niet nodig)

Serfaus

De mal is waarschijnlijk dezelfde maar de gebruikte materialen niet. Ook zullen de kwaliteitseisen anders zijn. Vaak willen prijsvechters slechts de veiligheidsnorm halen en gaan goede merken daar graag overheen.

Rogier op 16 jan. 2013 10:13

En nou de hamvraag… Is dat erg?
Met mijn grenzeloos vertrouwen in keuringsinstituten (recentelijk m.u.v. kermissen) mag ik toch aannemen dat iedere helm tenminste één klap fatsoenlijk kan opvangen.
Daarna kan je de helm hoe dan ook weggooien, €25 of €250.

Dat is waar, Jay. Maar buiten het veiligheidsaspect (wat in normen en certificeringen als minimum is vastgelegd) is ook de comfortfactor een belangrijke, denk ik. Als je helm niet goed bekleed is van binnen, niet fatsoenlijk ventileert, de oor-patches wat hard drukken, het riempje onhandig is etc. ga je hem toch minder dragen denk ik. En als je hem niet draagt is het zeker weggegooid geld en minder veilig.

@ Jay, dat is inderdaad de vraag hoe erg dat is. Al heb ik liever alle kansen aan mijn zijde. Dit maakt natuurlijk ook uit hoeveel je werkelijk op de ski’s staat en hoeveel kans je dus ook hebt om een flinke klapper te maken. Ik ski veel in bossen bij mij in de buurt en als ik een keer een flinke klapper tegen een boom maak dan heb ik zeker veel geld over om een paar procent meer bescherming te hebben.

Click. Click. Peace

Dat dezelfde fabrikant achter een A én B-merk schuilt heb je bijna overal. Met eten, drinken, auto’s, gereedschap, electronica, helmen etc. Ja zelfs met kabelbanen is dat soms het geval!

Ik kan me echter geheel in Rogier en Tim vinden. De fabrikant mag nog wel dezelfde zijn, maar de kwaliteitseisen zijn verschillend. Zo is een Renault degelijker afgewerkt dan een Dacia en een Volkswagen meer dan een Skoda. En zo zal ook de kant en klaar maaltijd van Iglo hoogwaardiger zijn dan die van de Aldi, ook al betreft het dezelfde fabrikant. Daar hangt dan echter ook overal een verschillend prijskaartje aan.

De TüV in Duitsland heeft skihelmen eens uitgebreid getest en het blijkt dat merkloze helmen vaak kantje boord aan de strenge TüV eisen voldoen. De helmen van bijv. Uvex en Salomon waren daarintegen aanzienlijk beter, ookal was het design bijna hetzelfde. Zoals genoemd wordt er bij discount merken gebruik gemaakt van veel goedkopere materialen. Natuurlijk betaal je bij een merkproduct altijd een deel voor het merk en het image, maar het uiteindelijke product mag dan ook zeker hoogwaardiger en degelijker zijn.

Als je vaak gaat skiën dan is een degelijke merkhelm zeker een aanrader. Als je slechts 1-2x per jaar een (klein) weekje gaat wintersporten, dan zou zo’n helm van de Aldi best voldoende kunnen zijn.

Laat je niet gekmaken door een relatie te leggen tussen kwaliteit en de prijs van een helm. Alle helmen die als skihelm verkocht worden moeten aan de iso normering voldoen. Wanneer je twijfelt tussen 2 helmen kan je op grond van deze normering vergelijken. Voldoen beide helmen aan de normering en is alleennde prijs anders dan moet je voor de goedkoopste gaan. De duurdere versies van POc bijvoorbeeld voldoen niet alleen aan bijv de europese iso normering maar aan (ik dacht) 8 verschillende normeringen. Hierdoor zijn deze ook wat duurder. Verder heeft de ANWB ook een helmtest gedaan en kwamen zelfs goedkooere helmen van head beter uit de test dan bijvoorbeeld het bekendere helmmerk Giro.

Laat je dus niet leiden door de prijs, maar doe gewoon wat research en kijk wat het beste zit. Een POC receptor + backcountry is bijvoorbeeld technisch de beste helm en kost er veel. Maar als die slecht zit draag je hem niet.

Hier de uitleg van de normering:

Skihelmen moeten in principe een CE, ASTM of een Snell rs-98 certificering hebben. Alle bekende merken voldoen aan de belangrijkste eisen. De ASTM normen zijn vastgesteld na het uitvoeren van vele tests aangaande helmmodellen, met inbegrip van het testen van de sterkte van een helm en het behoud daarvan bij gesimuleerde hete, koude en natte omstandigheden. De helmen ondergaan tests voor duurzaamheid en snelheid op diverse secties van de helm om mogelijke ongevallen tijdens het skiën na te bootsen. Je kan er dus ook van uitgaan dat skihelmen met deze certificeringen volstaan, van welk materiaal ze ook gemaakt zijn.

Ter aanvulling op mijn stukje hierboven, dit zijn de certificeringen waar een skihelm aan moet voldoen:

ASTM F2040, CE 1077 klasse A of B, Snell RS-98 or S-98

In Europa is de CE normering verplicht. Verschil tussen klasse A en B is recreatief gebruik of professioneel. Recreatief gebruik is klasse B. Professioneel klasse A.

Het verschil in prijs heeft met name te maken in hoeverre een helm ook voor andere activiteiten te gebruiken is. Zo is de Poc Receptor + Backcountry van 220 euro ook geschikt als skatehelm, fietshelm etc. en heeft voor het skiën / snowboarden dezelfde recreatieve 1077 klasse B certificering als een standaard helm van bijvoorbeeld Sinner van 40 euro in de uitverkoop.

Voor alle helmen geldt dat deze na een impact vervangen moeten worden.

Staar je vooral niet blind op normeringen. Kijk bijvoorbeeld naar de EuroNCAP normering. Steeds meer merken slagen er in om 5 sterren te behalen.Dat heeft enerzijds te maken met auto’s die veiliger zijn geworden maar voornamelijk met fabrikanten die auto’s specifiek voor een EuroNCAP test ontwikkelen. Het resultaat is dan ook dat ze er met vlag en wimpel voor slagen, maar wordt de normering aangepast dan vallen ze als een baksteen naar beneden.

Een normering is belangrijk, maar zie het als absolute bodem. Voor de veiligheid van een helm zijn zaken zoals een goede pasvorm ten minste zo belangrijk. Aan een ruim zittende maar als zeer veilig aangemerkte helm hebt je zo goed als niets.

Verder heeft de ANWB ook een helmtest gedaan en kwamen zelfs goedkooere helmen van head beter uit de test dan bijvoorbeeld het bekendere helmmerk Giro.

Joost Hagemeijer op 16 jan. 2013 14:12

Dit soort uitkomsten duiken altijd groots op, wanneer de goedkopere eens beter blijkt te zijn als de duurdere, maar in de regel is het precies andersom. Bovendien kan je de uitkomst van testen beïnvloeden door de testspecificaties aan te passen. Blijf ten allen tijde kritisch.

Je kan er dus ook van uitgaan dat skihelmen met deze certificeringen volstaan, van welk materiaal ze ook gemaakt zijn.

Joost Hagemeijer op 16 jan. 2013 14:12

Dat zegt nog niks of de helm comfortabel is en ook tegen meer bestand is dan alleen de basis certificeringen. Ik ben met je eens dat een dergelijke goedkope helm ‘volstaat’, maar voor mensen die regelmatig skiën zou ik verder zoeken dan m’n neus lang is.

@Tim: Goed verwoord! ;)

Ik heb nu voor het tweede jaar een helm van het merk bern, kende het eigenlijk niet, maar de helm bevalt super.

Ik heb 2 helmen van sweet protection… Zitten perfect! http://www.snowcountry.nl/sweet-trooper-half-cut.html… Ook de helmen van Smith als deze… Die heb ik ook gepast: http://www.snowcountry.nl/smith-vantage-6127.html Vind ik ook erg lekker zitten… Echter vind ik die van sweet vetter ;)

Maar dat is echt voor iedereen verschillend. Maar dat is zoals volgens mij iedereen hierboven ook al gezegd heeft. De meeste merken hebben helmen in diverse prijsklasses. Er zitten zeker wel voordelen aan duurdere types helmen. O.a.:
-Goedkopere zijn vaak unisize en duurdere types hebben vaak bijv. 3 van-tot maten(dus nauwkeurigere pasvorm)
-betere stelmogelijkheden
-lichter
-Algeheel hoogwaardiger afgewerkt

Ik zou echter als tip meegeven dat je niet moet bezuinigen op een helm. Je kan beter iets meer uitgeven voor een helm die goed zit. Want hij gaat lang mee en als hij niet lekker zit ben je natuurlijk geneigd hem niet te dragen.

Gr. Bob

Heb een helm van Summit die ik voor enkele tientjes enkele jaren geleden in de uitverkoop gekocht heb, zit echt super! Wil sinds die tijd niet meer zonder helm skien, zou balen als ik hem zou moeten vervangen…

Echt mooi is ie niet, mat zwart! Wel functioneel

Casco, ideale helm voor mij. Tevens stijlvol wel iets prijziger, voldoende ventilatie op warmere dagen.

Zooooveeel helmen gepast in NL en al die dingen zaten knudde. Toen in Oostenrijk zette een verkoper mij een Alpina Grap op, jaaaaaa, dat was hem. Toen, vorig jaar, geen geld, dus ik heb hem later in Houten bij een hele grote zaak gekocht. Ze verkopen in NL bijna nergens Alpina helmen en deze helm is zeer goed getest in 2009. Hij zat heeeerlijk afgelopen kerst! Ik wil nooit meer anders

Heel vee helmen gepast, ook de duurdere merken. De helm die het beste en lekkerste zat was een Salomon - de goedkoopste (69 euro). Maar… natuurlijk een ‘zogenaamde’ dameshelm. Met… jawel…roze oortjes!! Helm gekocht en gelijk naar de drogist voor zwarte textielverf. Zwarte oortjes dus. Ik blij, verkopen niet. De marge op de dure helmen waren duidelijk voor hem hoger.

Plaats een reactie