Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Aziatische Winterspelen toegewezen aan... Saudi-Arabië

Roel op 04 oktober 2022· 19 reacties

Schets van het toekomstige skigebied Trojena in Saudi-Arabië (beeld: [neom.com](https://www.neom.com/en-us/regions/trojena))
Schets van het toekomstige skigebied Trojena in Saudi-Arabië (beeld: neom.com)

Saudi-Arabië heeft de Aziatische Winterspelen toegewezen gekregen. In 2029 moeten onder andere skiwedstrijden plaatsvinden in een nog te bouwen skigebied in het uiterste noordwesten van het land. Het betreft een project rondom de berg Jabal al-Lawz.

Neom-project

De oliestaat gaat het skigebied bouwen in het kader van een 500 miljard euro kostend project, Neom genaamd. Het is een project dat in opdracht van de kroonprins Mohammed bin Salman wordt uitgevoerd. Het bijbehorend skiresort gaat Trojena heten dat een jaarrond high-end vakantiebestemming moet worden.

Hoewel de temperaturen in dit deel van de woestijnstaat soms onder het vriespunt kunnen dalen, zijn de omstandigheden allesbehalve wintersportvriendelijk. Deze droge regio moet vrijwel volledig leunen op kunstsneeuw, al wil men deze op een duurzame manier produceren. Zo komt er een groot stuwmeer dat als waterkrachtcentrale gaat dienen. Naast skiën richt het resort zich op mountainbiken, evenementen en culinaire activiteiten op de berg. Ook worden er luxe hotels en appartementen langs het toekomstige meer gebouwd. De bergen rondom Jabal al-Lawz variëren tussen de 1500 en 2600 meter hoogte.

De omgeving van het te bouwen skiresort Trojena. Beeld: [neom.com](https://www.neom.com/en-us/regions/trojena)
De omgeving van het te bouwen skiresort Trojena. Beeld: neom.com

Enige kandidaat

Volgens de website nevasport.com was Trojena de enige kandidaat voor het organiseren van de Aziatische Winterspelen. Vooralsnog is er geen informatie over hoe het skigebied eruit komt te zien, behalve dat de website vermeldt dat er het hele jaar door buiten geskied kan worden. In 2026 moet het skigebied klaar zijn.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

no words…

Seriously snow addicted family!

Is toch gvd van de zotte dat ze in zo’n zandbak land organiseren waar ze eerst alles kapot moeten maken vervolgens een vreselijk project neer te mogen zetten. Schandalig van de spelen dat dit niet in een al wintersport land georganiseerd wordt

Hoe Hoger Hoe Beter

1 april??

En mogen vrouwen ook mee doen?

Als ze het benodigde water uit de lucht vissen met stroom die ze terplekke opwekken met zon en wind, dan kan ik me er nog iets bij voorstellen, maar dat zal wel niet. En dit nog los van het bedenkelijke gehalte van mensenrechten etc. in SA.

Tsja, stuwmeer klinkt wel leuk, maar hoe gaan ze dat vullen dan?

null

*bericht bewerkt door evr66 op 04 okt 2022 15:22

Edwin van Riel

Bizar plan en bizar veel geld…

Dit soort landen (maw wel veel geld, maar een slecht trackrecord op het gebied van mensenrechten, arbeidsomstandigheden, vrouwenrechten en democratisch gehalte) organiseren steeds meer grote sport evenementen als windowdressing, om in een goed blaadje te komen staan in de internationale gemeenschap. Straks kijken we ook massaal naar het WK voetbal in Quatar, de gedachte ‘dat het allemaal wel meevalt daar’ is dan erg verleidelijk.

Life is what happens while you were checking your phone

Overal paniek om de uitstoot overal van, klimaat en weet ik het allemaal, maar daar natuurlijk niet en pompen we ff 500 miljard voor een nieuwe stad om winterspelen te organiseren.

Laat ze daar dan wat aan doen. Achterlijk gedoe. Toch te debiel voor woorden dit

Not all who wander are lost

Dit lijkt op een herhaling van de WK in Quatar.
Net zo bizar. Voor geld laat de de duvel dansen.

The older I get, the better I was

Geen woorden voor. Behalve: schandalig en krankzinnig.
€500 miljard….
“Duurzaam” yeah right.
Vrouwenrechten, mensenrechten, armoede, klimaat.

❄️

Even kijken hoeveel stikstof dit gaat opleveren… Daar kunnen onze boertjes nog wel even op teren.
Totaal van de pot gerukt.
Geld en macht… niemand geeft een reet om de wereld.

Even los van het bizarre plan en om verwarring te voorkomen, het gaat hier niet om de Olympische Winterspelen maar om de Aziatische Winterspelen.

*bericht bewerkt door BartR op 05 okt 2022 09:26

En wij maar moeite doen om alle opgelegde milieudoelstellingen te halen en te betalen…

Geld maakt mensen echt helemaal gestoord!

🏂

Even los van het bizarre plan en om verwarring te voorkomen, het gaat hier niet om de Olympische Winterspelen maar om de Aziatische Winterspelen.

BartR op 05 okt 2022 09:19

Dat het niet de Olympische spelen betreft maakt het plan om in een woestijland te gaan skiën niet minder bizar natuurlijk 😉

🏂

bizar…

*bericht bewerkt door Gerjon op 05 okt 2022 15:59

Hoe zou de après-ski er gaan uit zien in Saudi Arabië? Krijg je dan gratis shotjes fruittabak voor je waterpijp wanneer je een rondje kruidenthee bestelt?
Probeer me er iets bij voor te stellen.

Hoe zou de après-ski er gaan uit zien in Saudi Arabië? Krijg je dan gratis shotjes fruittabak voor je waterpijp wanneer je een rondje kruidenthee bestelt?
Probeer me er iets bij voor te stellen.

Hupla op 05 okt 2022 23:45

Achter gesloten deuren word wel gedronken. Zeker door de machtigste en rijkste mensen. ‘schijnheiligheid’ noemen we dat…

🏂

Voor iedereen die wat geinteresseerd is in de decadentie van deze regio en hoe ze letterlijk schijt hebben aan alles, iedereen en de rest van de wereld kan ik aanraden om Ewout in Dubai terug te kijken. Dit is dinsdag uitgezonden en terug te kijken op rtl gemist. Villa’s met een speciale snow room en dat soort gekte, waar je dus, terwijl het buiten 45 graden is, gewoon in je eigen huis in de sneeuw kan zitten gemaakt door een snowmaker die in het plafond zit. Hier denken ze de wereld te redden met zgn duurzame energie, wat er voor zorgt dat Nederland nu zo langzamerhand failliet aan het gaan is en daar is the sky the limit wat energieverbruik betreft.

Born to Ride

Plaats een reactie