Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

“Skigebied te koop voor 1 euro op eBay”

Rogier op 14 juni 2023· 24 reacties

null

Het met sluiting bedreigde skigebied La Sambuy in de Franse Haute Savoie staat sinds een paar dagen te koop op eBay. Iedereen kan erop bieden en het startbedrag was 1 euro. Het skigebied staat niet echt te koop, dit aanbod op eBay is een protest. Een grote groep wintersporters wil niet dat dit kleine gebiedje sluit.

Sluiting skigebied

Het kleine familiegebied La Sambuy, gelegen in de gemeente Faverges in de Haute-Savoie, heeft een grote kans om gesloten te worden. Het gebied beschikt over vier liften: één stoeltjeslift en drie sleepliften. Het gebiedje heeft een hoogteverschil van 700 meter en een handvol pistes. Je skiet hier voor nog geen twee tientjes per dag. Het staat bekend bij de lokale bevolking vanwege de off-piste mogelijkheden. Echter, er is een kans dat dit gebied niet meer zal heropenen. Het eerste agendapunt voor de gemeenteraadsvergadering van vandaag (woensdag 14 juni) luidt: ‘Besluit tot sluiting van de skiliften in La Sambuy’

null

Uit de kleren

Uit protest tegen de sluiting heeft een groep mensen een paar weken geleden al naakt protest gevoerd op sociale media. Nu wordt het gebied geveild op eBay. Startprijs? 1 euro…

Een echte roep om hulp

"We hebben een voorstel dat je zeker zal aanspreken: het resort La Sambuy staat nu te koop, aan de hoogste bieder natuurlijk! ‘Droom je ervan om betrokken te raken bij een bedrijf dat gedoemd is te mislukken? Zoek niet verder, dit is de kans voor jou!’ Dit is de sarcastische boodschap, met daarin de kritiek naar gemeente, in de beschrijving van het aanbod.

Om te protesteren tegen de sluiting van het gebied is er vandaag een demonstratie gepland van 14.00 tot 18.00 uur in Parc Simon Berger in Faverges."

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Is dit niet het lot van veel (zeer) kleine en losstaande skigebieden de komende jaren? Al vermeldt de tekst niet wat de reden voor de voorgenomen sluiting is. Niet rendabel meer waarschijnlijk. Of milieuoverwegingen?

Wat een misleidende titel, stond al met m’n Creditcard klaar om toe te slaan. Kon nog net op tijd mijn bestelling voor een Pistebully annuleren, poeh!

Jaaaren geleden hier een keer geweest in de zomer, mooi gebied, de moeite meer dan waard om de lifte te behouden om er in de zomer nog te kunnen wandelen.

Wij zijn er in de zomer 2018 voor het laatst geweest.
Hadden het er toen nog over dat een gebied dat zo afgelegen ligt het wel moeilijk moet hebben, maar dat het er wel fantastisch is voor een dag als je daar een huisje hebt.

null
null

Disturbing the peace since 1975

DOODZONDE dit. Begrijpelijk maar op deze manier consolideert alles richting aangesloten massa gebieden en gaat alle kwaliteit in de luwte verdwijnen.

Wat heet afgelegen. Velen zullen het gepasseerd zijn als ze de rit naar de Tarentaise of Beaufortain via Annecy>Albertville hebben gemaakt. Ligt wel een beetje verstopt, en dat ene bordje bij de rotonde net voor Faverges helpt niet echt mee. Toch zou dit een prima inski of uitski-bestemming zijn voor de vakantieweek in de reuzenskistations verderop.
Was er vorig jaar naar op weg op de terugweg vanuit Le Grand Bornand, maar het betrok die ochtend steeds meer. Jammer dat ik er toen toch niet geweest ben; mogelijk is het nu te laat.

Zulke stations leven van subsidie vanuit de gemeenschap/gemeente. De vallei waar het ligt is relatief breed, behoorlijk bevolkt en leeft vooral van het zomertoerisme op het Lac d’Annecy. Dan kan zo’n klein skibergje wel eens te duur worden, zeker als het heel veel kunstsneeuw nodig heeft om langdurig te kunnen draaien in de wintermaanden.

Het is een puur natuur gebiedje met enkel natuursneeuw. Geen accommodatie, vooral voor de locals. En daarvoor ligt het niet heel gunstig. Vanuit Albertville heb je genoeg andere gebieden om uit te kiezen en vanuit Annecy heb je al de huisberg Semnoz (iets groter, maar ook zonder kunstsneeuw).
Op die paar freeriders (want Sambuy is wel een betere freerideparel dan Semnoz) kun je geen rendabel seizoen draaien. Semnoz heeft ook nog als voordeel dat ze ook deels kunnen draaien op de langlaufers, hoog plateau met diverse loipes en daar wordt relatief veel gebruik van gemaakt Bovendien is Semnoz beter bereikbaar dan La Sambuy.
Maar als de sneeuw goed is, is Sambuy zeker wel een geheimtip zowel voor wat pisteplezier als off piste. Jammer als het verloren gaat, maar ja, het moet uiteindelijk wel allemaal betaald worden.
.

waar blijven de naakt foto’s van de forumleden? :D

waar blijven de naakt foto’s van de forumleden? :D

derjean op 15 jun 2023 00:07

Laten we daar maar van bespaard blijven, brrrrrr. :p

Bla, bla, bla.

Ik zou dit zonde vinden zeg… ben er niet gaan skien. Nog niet. Maar in de zomer met de lift naar boven (langzame lift, heerlijk) en wandelen maar. En uitzicht!

null

*bericht bewerkt door LoveToSki op 15 jun 2023 09:07

Als ik later groot ben woon ik in Val Cenis of Val Gardena ❤️❄️

Het doek is gevallen voor het skigebied. Gisteravond heeft de gemeenteraad voor de ontmanteling gestemd: https://www.ledauphine.com/environnement/2023/06/14/station-…

bon ski

Zonde! Weer 1 op de lijst van spook-skigebieden.

Edwin van Riel

Zo zonde… je zou toch hopen dat de stoeltjeslift open zou blijven voor de wandelaars. Het uitzicht is er zo mooi.

Vraag me dan ook af of de rodelbaan en sleepliften sluiten. Afgelopen zomer waren die slepers erg populair bij fietsers ook. Heerlijke lanceerdingen.

*bericht bewerkt door LoveToSki op 16 jun 2023 10:18

Als ik later groot ben woon ik in Val Cenis of Val Gardena ❤️❄️

Is het niet mogelijk om een skigebied te runnen zoals een voetbalploegje? met vrijwilligers en een VZW-statut?
Jammer.

Is het niet mogelijk om een skigebied te runnen zoals een voetbalploegje? met vrijwilligers en een VZW-statut?
Jammer.

derjean op 16 jun 2023 11:07

Ik probeer al jaren wat bedrijven te runnen met vrijwilligers maar het pakt geen verf.
Jammer. :(
:D

Bla, bla, bla.

Ik snap lokale overheden soms niet…

Ik begrijp wel dat wanneer een skigebied niet rendabel is, er een moment komt dat je zegt “tot hier en niet verder”. Maar je hebt ook een verantwoording als gemeentebestuur. Hoeveel mensen zijn er voor hun inkomen direct en indirect afhankelijk van het gebied? Het merendeel van hen raakt hun baan kwijt. En dan? Blijven ze toch in het dorp wonen of trekken ze weg? Vaak is het laatste het geval omdat de jongere generatie er geen toekomst meer ziet. Met als gevolg dat de resterende winkels en voorzieningen ook niet meer rendabel zijn. En dus kun je als gemeente alsnog met de portemonee bijspringen óf het dorp laten doodbloeden. Lekker beleid…

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam

Je hebt het hier echt over een mini gebiedje. Het is geen toeristentrekker dus het belang voor de lokale economie is echt heel klein. Er werkten iets van 6 mensen daar.
Dus voor de gemeente bestond er geen belang om het open te houden, tenminste niet vanuit locale economische belangen. Het was een nice to have, maar kosten baten technisch gewoon niet vol te houden.

Jammer dat het dicht gaat

Ze draaien deze zomer in ieder geval volop, als ik de socials mag geloven is het drukker dan ooit.

Als ik later groot ben woon ik in Val Cenis of Val Gardena ❤️❄️

Afgelopen zondag is het doek helaas gevallen en is de lift voor het laatst open geweest. Onwijs jammer vind ik het, maar wat kan je er aan doen.

Als ik later groot ben woon ik in Val Cenis of Val Gardena ❤️❄️

Dat wordt een niet zo fraaie review van de verkoper als blijkt dat het maar om te lachen was.

Toch € 1 door het putje.

Ze draaien deze zomer in ieder geval volop, als ik de socials mag geloven is het drukker dan ooit.

LoveToSki op 16 aug 2023 16:12

Het was er inderdaad druk deze zomer! Prachtige plek, jammer dat het sluit. Maar zoals hierboven al gezegd kan ik het me goed voorstellen dat dit niet rendabel is in de winter en dat moet je als gemeenteraad op enig moment toch eieren voor je geld kiezen…

Het lot van vele kleine skigebieden met weinig middelen

Plaats een reactie