Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Smartphone als skipas op de Kitzbüheler Horn

JessicaKroef op 18 januari 2021· 37 reacties

smartphone skipas
Je smartphone als skipas (foto: kitzski.at)
Een smartphone in plaats van een skipas, sinds 7 januari is het mogelijk om zonder KeyCard gebruik te maken van de liften op de Kitzbüheler Horn in het skigebied Kitzbühel - Kirchberg. Door middel van een digitaal ticket op je smartphone kun je makkelijk naar boven.

Pilotproject

De Kitzbüheler Horn startte samen met SKIDATA Austria het pilotproject “SmartKitzSkiTicket”. Het idee was om via de app wintersporters de mogelijkheid te geven een skipas te downloaden waardoor deze digitaal te gebruiken is via je smartphone. Op deze manier is de smartphone een alternatief voor de huidige KeyCard. Mensen kunnen van tevoren de skipas kopen waardoor je niet hoeft te wachten bij de kassa.

Zo werkt de digitale skipas

Kitzski digitale skipas
Uitleg van de digitale skipas

Uitzicht op de toekomst

Een mobiele skipas spreekt volgens de makers in op behoeften van een groeiende generatie skiërs. Ze focussen zich ook op het plezieriger en veiliger maken van wintersport. Het plan is om in de toekomst nog vooral met een digitale skipas te werken. De uitkomsten zijn dan ook belangrijk voor met name de toekomst. De eerste testen zijn veelbelovend, de digitale skipas werkt goed.

De Mobile Flow app van SKIDATA is te downloaden in zowel de App Store als Google Play Store.

JessicaKroef
is skifanaat en stagiaire op de redactie van wintersport.nl

Plaats een reactie

Robert718 januari 2021 · 14:33

Leuk, maar zeker in de kou kan het nogal eens gebeuren dat je smartphone niet het einde van de dag haalt. Dan is deze oplossing toch minder handig.

Leon10018 januari 2021 · 14:48

Leuk, maar nee bedankt. Die mobiel gaat gewoon niet mee de berg op.

ronaldkoopmans18 januari 2021 · 14:50

Leuk, maar zeker in de kou kan het nogal eens gebeuren dat je smartphone niet het einde van de dag haalt. Dan is deze oplossing toch minder handig.

Robert7 op 18 jan 2021 14:33

Helemaal als ik een SkiTracker aan heb staan is de kans extreem klein dat 'ie 't einde van de (ski)dag haalt. Een app die op de achtergrond loopt verbruikt ook altijd wat van je batterij. Concept is leuk, maar zou toch wel graag een backup willen voor 't geval m’n accu leeg is (zonder dat ik powerbanks mee moet nemen)

Hoe vaker op wintersport hoe beter
Vivace18 januari 2021 · 16:24

In de Franse skigebieden zie ik het nut niet zozeer, maar ze kunnen wel wat verbeteren aan de logistiek van de kaartjesverkoop.
In Frankrijk is het niet ongebruikelijk om bij het binnenrijden van een ski"dorp" langs een slagboom van een parkeergebied te moeten en hier zou je perfect een verdeelautomaat voor de NFC kaartjes kunnen plaatsen.
Dan nog even via de app van het skigebied jouw kaartje linken met de betaling van je skipas en alles is klaar.
Bij het buitenrijden van het skidorp (of parking) net hetzelfde verhaal: kaartje in automatische “inslikker” steken en je borg wordt automatisch terugbetaald.

In Oostenrijk is wordt het wel moeilijker omdat de gebieden/dorpjes er veel verspreider zijn en er nog vaak gratis parkings zijn, maar ook hier zijn oplossingen voor (verdelen van de kaartjes aan de receptie van je appartement of hotel bij voorbeeld, optie om deze vooral per post te ontvangen, …).

Een telefoon app vind ik voorlopig nog om problemen vragen (batterijduur, gebrek aan standaardisatie tussen telefoons, beperkingen op telefoon van werkgever,…)

Glide on!
HV18018 januari 2021 · 16:54

je smartphone is allang geen “telefoon” meer. uiteindelijk gaat het allemaal richting een mobile identity device. het meeste is al door idereen geacepteerd. waar je een paar jaar geleden er niet aan dacht om met je mobile te betalen is nu heel normaal…
je bankpas is al meer en meer overbodig geworden, dat gaat straks ook zo met je paspoort, rijbewijs of IDkaart. bellen is straks nog maar een beperkte optie op je mobiel, gaat steeds verder.
daarmee komen ook andere problemen steeds vaker in beeld, verlies en diefstal of hacking van je mobiel. het steeds open houden van je internet en BT verbindingen geeft dus andere de mogelijkheid om je hoe dan ook waar ter wereld je goed te volgen.
en JA, je skipas op een mobiel zou in theorie TOP zijn, maar zoals al aangegeven, je accu een dag lang onder koude omstandigheden houd het niet vol.
in het voorbeeld moet je dan ook BT aan hebben staan, en we weten inmiddels allemaal al wat dat doet met de bedrijfsduur van je accu.
in de basis is de techniek al wel zover, maar de huidige apparaten zijn dat helaas nog niet…

daarnaast kijk altijd nog steeds heel graag naar mijn grote collectie skipassen op het bord in de werkplaats, langzaam gaan dan de gedachten weer terug naar al die mooie momenten die ik mocht beleven…
geen enkele app zal dat gevoel kunnen vervangen!

Rogieradmin18 januari 2021 · 17:03
aarnaast kijk altijd nog steeds heel graag naar mijn grote collectie skipassen op het bord in de werkplaats, langzaam gaan dan de gedachten weer terug naar al die mooie momenten die ik mocht beleven.... geen enkele app zal dat gevoel kunnen vervangen! § HV180 op 18 jan 2021 16:54

Foto! Foto! :-)

Click. Click. Peace
HarryP18 januari 2021 · 18:31

Dit is vooruitgang waar ik blij van word!

Martin718218 januari 2021 · 19:38

Bah, zware batterijgevoede elektronica voor zoiets simpels als identificatie. Terwijl rfid ook al jaren bestaat. Doe mij maar een onderhuidse chip in mijn linkerhand.

Joy8518 januari 2021 · 19:47

De flapperende skipas aan de ski-zip, hoe heerlijk was dat toch… :) Nu uploaden op de telefoon is best ok, maar ik heb men laatste skidata kaartje ook gehouden, je kan in veel gebieden nu ook al uploaden van thuis… Vind ik precies toch net iets makkelijker dan de mobile…

Bruuuno18 januari 2021 · 19:49

Zal het ook werken op je smartwatch? Al is het bedienen van je telefoon of horloge wel een gedoe… en je krijgt er koude handen van…

Dat nog voor je alle liftselfies en lift foto’s gaat maken…

nickcolaris18 januari 2021 · 21:00

De app is niet te downloaden in NL of betreft het een beperkte pilot? Dat kan ik er hier niet uit opmaken.
Vraag me trouwens af hoe goed dit gaat werken als je verplicht met een actieve internet verbinding moet houden.

Denk aan dekking 3G/4G/Wifi
Accuduur (al eerder genoemd)
Benodigde infra in skigebieden

Of krijgen we straks in de skiliften, naast verwarmde zittingen, ook oplaadpunten voor iPhone en alle overige mobiele telefoons :)

Pray for Snow!
A18 januari 2021 · 21:27

Leuk, maar zeker in de kou kan het nogal eens gebeuren dat je smartphone niet het einde van de dag haalt. Dan is deze oplossing toch minder handig.

Robert7 op 18 jan 2021 14:33

Voor elk technisch probleem is ook technische oplossing te bedenken ;)
https://nl.hardware.info/nieuws/59903/nfc-chip-iphone-xs-ser…

Is toch heerlijk als je zowel de acces van zowel je locker, als je skipas, als je hoteldeur, als je auto allemaal op zowel je phone als smartwatch kan pleuren. direct nog even die pot pils aftikken met diezelfde watch onder aan de piste. Top! :)

Hendrik518 januari 2021 · 22:17

Klinkt wel cool!

Het is o zo hard genieten.
martin1050019 januari 2021 · 01:06

zowiezo niet handig je mobiel leeg te trekken door een ski tracker.
wel zo fijn om nog een hulpdienst te kunnen bellen indien nodig.

RFKANGOO19 januari 2021 · 09:54

En hoe gaan we nu als zuinige Hollanders onze skipas delen? 😉

Übung macht den meister!!!
Togi19 januari 2021 · 10:32

Je geeft gewoon je telefoon mee aan je vrouw
Je moet alleen je vriendin even laten weten dat ze je geen appjes moet sturen in die week ;-)

marionmisran19 januari 2021 · 13:08

Had vroegen een Swatch, met snowboard wijzers, op dit horloge kon de skipas opgeladen worden. Super handig, maar systeem werkt al een tijd niet meer.

*bericht bewerkt door marionmisran op 19 jan 2021 13:08

Leon10019 januari 2021 · 16:55

Leuk, maar zeker in de kou kan het nogal eens gebeuren dat je smartphone niet het einde van de dag haalt. Dan is deze oplossing toch minder handig.

Robert7 op 18 jan 2021 14:33

Voor elk technisch probleem is ook technische oplossing te bedenken ;)
https://nl.hardware.info/nieuws/59903/nfc-chip-iphone-xs-ser…

Is toch heerlijk als je zowel de acces van zowel je locker, als je skipas, als je hoteldeur, als je auto allemaal op zowel je phone als smartwatch kan pleuren. direct nog even die pot pils aftikken met diezelfde watch onder aan de piste. Top! :)

A op 18 jan 2021 21:27

Afrekenen met je mobiel? In Oostenrijk zijn ze in veel gevallen niet eens aan pinnen toe gekomen…je moet nog steeds cash op zak hebben, zelfs bij het afrekenen van je appartementje aan het eind van de week.

RCGrootveld19 januari 2021 · 19:33

Ik zie het al voor me bij de skiliften, iedere keer dat ding te voorschijn halen en dan uitgerekend op het moment supreme schiet ie op zwart. Wat een gedoe.
Ik zie het nu al in de supermarkten met die yuppen die modern willen doen en betalen met hun AaiDing.
Ik ben met m’n chip-kaart sneller door de kassa.

Nee, geef mij maar gewoon zo’n chipkaart in m’n mouw.

Rob
HarryP19 januari 2021 · 20:24

@RCGrootyveld; noway dat jij sneller de AH door bent. Ik scan boodschappen met mijn mobiel in de AH app, ik betaal met mijn mobiel (ING app), ik open het kassa poortje met mijn mobiel. Probeer het eens met de AH app, je wilt niet meer anders (ook handig als digitaal boodschappenlijstje). Geen kassarij, geen gekloot het handscanner of bonuskaart, geen bonnetje voor het poortje alles automatisch met je mobiel.
(Ik bedenk me net dat ik al een jaar zonder portomonee/pasjes rondloop :S, en dat is een risico i.v.m. rijbewijs niet bij hebben. In mijn laptoptas zit mijn paspoort voor identificatie om bij veel bedrijven/overheid naar binnen te mogen voor het werk). Oostenrijk, Italië, Duitsland allemaal geen probleem om mobiel te betalen. Slechts waar pinnen ook niet mogelijk is, had ik cash cash nodig.

Dit is vooruitgang, over 25 jaar weet je niet meer beter. Denk aan de introductie van de mobiele telefoon, denk aan de introductie van de pinpas, denk aan de opkomst van internet, etc enz. Omarm verandering.

Martin718219 januari 2021 · 21:39

Met zo’n AaiDing lopen klungelen bij een liftpoortje is geen vooruitgang ;-)

Andrasj19 januari 2021 · 23:51

Ik weet niet met welke oude smartphone jullie allemaal nog rondlopen, maar een lege batterij na een hele dag touren met de skitracker en de wifi ingeschakeld voor de skipasapp ga je echt niet tegenkomen hoor met een recent toestel. Het enige nadeel is dat al die vervangbare kassamedewerkers weer een nieuwe baan moeten zoeken binnen dit en een paar jaar.

Martin718220 januari 2021 · 09:16

Ik weet niet met welke oude smartphone jullie allemaal nog rondlopen, maar een lege batterij na een hele dag touren met de skitracker en de wifi ingeschakeld voor de skipasapp ga je echt niet tegenkomen hoor met een recent toestel. Het enige nadeel is dat al die vervangbare kassamedewerkers weer een nieuwe baan moeten zoeken binnen dit en een paar jaar.

Andrasj op 19 jan 2021 23:51

Sinds wanneer staan er kassamedewerkers bij de liftpoortjes?

Vivace20 januari 2021 · 09:26
RCGrootyveld; noway dat jij sneller de AH door bent. Ik scan boodschappen met mijn mobiel in de AH app, ik betaal met mijn mobiel (ING app), ik open het kassa poortje met mijn mobiel. Probeer het eens met de AH app, je wilt niet meer anders (ook handig als digitaal boodschappenlijstje). Geen kassarij, geen gekloot het handscanner of bonuskaart, geen bonnetje voor het poortje alles automatisch met je mobiel. § HarryP op 19 jan 2021 20:24

Dat is alweer zo achterhaald. Cfr de Amazon Go shops met “Just Walk Out Shopping”. https://www.amazon.com/b?ie=UTF8&node=16008589011
Je loopt binnen, neemt de spullen die je wil hebben en stopt ze in jouw eigen tas en loopt er zo mee naar buiten.
Bij de deur kun je (als je dat wil) nog even controleren of er niets verkeerd is afgerekend.

Het grote verschil blijft natuurlijk dat je niet een hele dag in de koude onderweg bent om te gaan winkelen.
(een 1.5 jaar oude iPhone SE kan het bij voorbeeld niet aan omwille van de gekozen technologie = kleine batterij + efficiente processor ipv grote batterij).

Glide on!
Andrasj20 januari 2021 · 10:23

Ik weet niet met welke oude smartphone jullie allemaal nog rondlopen, maar een lege batterij na een hele dag touren met de skitracker en de wifi ingeschakeld voor de skipasapp ga je echt niet tegenkomen hoor met een recent toestel. Het enige nadeel is dat al die vervangbare kassamedewerkers weer een nieuwe baan moeten zoeken binnen dit en een paar jaar.

Andrasj op 19 jan 2021 23:51

Sinds wanneer staan er kassamedewerkers bij de liftpoortjes?

Martin7182 op 20 jan 2021 09:16

Ik heb het over de kassamedewerkers beneden in het dorp, waar je de skipas ophaalt en retourneert voor de borg. Die worden sinds de komst van de automaten nog wat meer redundant.

Martin718220 januari 2021 · 10:43

Die mensen zitten daar ook om vragen te beantwoorden dus die blijven hoop ik nog even zitten. Je hoeft niet alles weg te automatiseren. Voordat je het weet draait overal zo’n Google assistant die er geen reet van snapt.

DrPhil20 januari 2021 · 10:54

Een lichte powerpack weegt 60 gram. Dus dat hoeft het probleem niet te zijn.
Het is me alleen nog niet duidelijk hoe het nou precies werkt. Op basis van de NFC chip? Met hetzelfde bereik als een chipkaart-skipas, neem ik aan, gezien de instructies. Maar waarom moet ik mijn iPhone dan wel dicht bij een betaal terminal houden?

Vivace20 januari 2021 · 11:16

NFC heeft een bereik van slechts 10 cm (20cm met speciale antennes), het heet daarom NEAR field communication.
Om je telefoon niet uit je jaszak te moeten halen, moet je gebruik maken van minstens 2 bluetooth ontvangers. Op die manier kan je via triangulatie en afstandsbepaling zoals in de corona-apps nauwkeurig genoeg bepalen of de persoon die bij een poortje staat betaald heeft.

Glide on!
Rogieradmin20 januari 2021 · 11:16

Zal het ook werken op je smartwatch? Al is het bedienen van je telefoon of horloge wel een gedoe… en je krijgt er koude handen van…

Dat nog voor je alle liftselfies en lift foto’s gaat maken…

Bruuuno op 18 jan 2021 19:49

Inderdaad dit lijkt mij veel nuttiger, in smartwatches en in sporthorloges…

Click. Click. Peace
RCGrootveld20 januari 2021 · 12:39

@RCGrootyveld; noway dat jij sneller de AH door bent. Ik scan boodschappen met mijn mobiel in de AH app, ik betaal met mijn mobiel (ING app), ik open het kassa poortje met mijn mobiel. Probeer het eens met de AH app, je wilt niet meer anders (ook handig als digitaal boodschappenlijstje). Geen kassarij, geen gekloot het handscanner of bonuskaart, geen bonnetje voor het poortje alles automatisch met je mobiel.
(Ik bedenk me net dat ik al een jaar zonder portomonee/pasjes rondloop :S, en dat is een risico i.v.m. rijbewijs niet bij hebben. In mijn laptoptas zit mijn paspoort voor identificatie om bij veel bedrijven/overheid naar binnen te mogen voor het werk). Oostenrijk, Italië, Duitsland allemaal geen probleem om mobiel te betalen. Slechts waar pinnen ook niet mogelijk is, had ik cash cash nodig.

Dit is vooruitgang, over 25 jaar weet je niet meer beter. Denk aan de introductie van de mobiele telefoon, denk aan de introductie van de pinpas, denk aan de opkomst van internet, etc enz. Omarm verandering.

HarryP op 19 jan 2021 20:24

Sorry, maar je bent nu appels en peren aan het vergelijken
Ik vergelijk het niet met jouw aanpak, maar met die lui die bij de kassa met een AaiDing betalen ipv gewoon hun betaalpas.

Daarbij koop ik niet bij AH :-)

Rob

Plaats een reactie