Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Off-piste skiër vermist in gletsjerspleet Kitzsteinhorn

Rogier op 18 oktober 2020·bewerkt op 19 oktober 2020· 10 reacties

De plek van het ongeluk. Beeld: Flugpolizei Salzburg

Zondagmiddag is een freerider in een gletsjerspleet gevallen op de Schmiedingerkees-gletsjer op de Kitzsteinhorn nabij Kaprun. Het ongeluk gebeurde in de buurt van een kabelbaanpyloon van de Kitzsteinhorn-toplift op ongeveer 2.700 meter. De zoekactie naar het slachtoffer is stopgezet vanwege de duisternis en de te gevaarlijke omstandigheden.

Update 19-10-2020

Het lichaam van de 23 jarige freerider is vanmorgen geborgen door de bergredding.

Begraven onder sneeuw

Het is de bergredding nog niet gelukt om bij het slachtoffer, welke onder de sneeuw begraven ligt, te komen. De grote hoeveelheid sneeuw die die ook in de spleet is gevallen maakt de operatie erg moeilijk. Harald Etzer van de reddingsdienst uit Kaprun zei zondagavond tegen de ORF: “Onze mensen hebben nu een diepte van ongeveer 40 meter bereikt en zijn nu op de plek waar ze vermoeden dat het slachtoffer ligt. Maar hij ligt onder een dik pak sneeuw. We hebben tot nu toe ongeveer twee tot drie meter diep gegraven.” Het graven gaat erg langzaam omdat de spleet erg smal is. Er kan maar en redder tegelijk graven. De sneeuw moet met met rugzakken uit de spleet worden getakeld.

Nachtwerk te gevaarlijk voor bergredding

Het zoeken is vanwege de gevaarlijke omstandigheden gestopt toen het donker werd. Het gevaar voor de bergredders erg groot en mocht er wat mis gaan dan kan 's nachts de helikopter niet vliegen. Maandagochtend zal de bergredding verder gaan met zoeken en graven.

Ook Nederlandse snowboarder in spleet

Een snowboarder uit Nederland was zondag met vier vrienden op de Pitztaler gletsjer op pad. Vanwege de goede sneeuwcondities verliet de 35-jarige de piste. Daarbij boarde hij langs verschillende waarschuwingsborden en een ging onder een koord door. Hij viel in het off-piste terrein in een spleet. Na vijf meter kwam hij tot stilstand op een sneeuwbrug. De man werd ongedeerd gered door de bergredding.

Gletsjerspleten extra gevaarlijk in het najaar

Gletsjerspleten zijn altijd zeer gevaarlijk. Daarom is het als je geen bergsportervaring hebt absoluut af te raden om op gletsjers off-piste te gaan. Deze spleten worden vaak bedekt door sneeuw (sneeuwbruggen) waar je doorheen kunt zakken. Deze zijn in het najaar zeer zwak, in het voorjaar zijn deze sneeuwbruggen ook nog steeds verraderlijk en potentieel gevaarlijk maar een stuk sterker. Hoe mooi de poeder naast de gletsjer pistes ook is. Het is altijd zeer gevaarlijk om op een gletsjer off-piste te gaan.

Gerelateerde weblogs

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Elly318 oktober 2020 · 21:08

Ze zijn al vanaf 13 u aan het zoeken, en bezig om hem uit die spleet te krijgen, ik hoop dat hij het overleeft. Jongeman komt van daar uit Kaprun/Zell.

Dienten Die Alte schule
Greenfield18 oktober 2020 · 21:12

Probleem is dat hij in de “Randkluft” gevallen is en niet in een “gewone” spleet

*bericht bewerkt door Greenfield op 18 okt 2020 21:14

Als het wit is kun je er over naar beneden...
Rogierauteur18 oktober 2020 · 21:18

Probleem is dat hij in de “Randkluft” gevallen is en niet in een “gewone” spleet

Greenfield op 18 okt 2020 21:12

Dat maakt het probleem niet groter of kleiner. Het is niet zo dat een randspleet gevaarlijker is dan een gewone spleet of andersom.
Het probleem is dat hij ten eerste heel diep in een zeer smalle spleet is gevallen. En ten tweede onder een heleboel sneeuw ligt. De kans dat hij levend wordt gevonden is heel helaas erg klein.

Click. Click. Peace
evr6618 oktober 2020 · 21:31

Da’s een hele nare, klinkt niet best;(

Edwin van Riel
michelr18 oktober 2020 · 22:11

Pff dit is en blijf verschrikkelijk nieuws, vorig jaar zelf meegemaakt in Sölden. De impact op de redders heb ik toen gezien.

Hoop dat de persoon gevonden wordt, al is het voor de familie.

Rogierauteur19 oktober 2020 · 08:28

Via bevriende gids kreeg ik deze foto door van de zoekoperatie

Click. Click. Peace
evr6619 oktober 2020 · 09:05

Ging net goed, dus dat raakt hier buitenbeeld, maar die Nederlander was ook goed bezig, zucht. Gelukkig ongedeerd, hopelijk zijn lesje geleerd. Waarschuwingsborden, touw gespannen, wat kun je nog meer doen…

“Een snowboarder uit Nederland was zondag met vier vrienden op de Pitztaler gletsjer op pad. Vanwege de goede sneeuwcondities verliet de 35-jarige de piste. Daarbij boardde hij langs verschillende waarschuwingsborden en een ging onder een koord door. Hij viel in het off-piste terrein in een spleet. Na vijf meter kwam hij tot stilstand op een sneeuwbrug. De man werd ongedeerd gered door de bergredding.”

Edwin van Riel
Skimams19 oktober 2020 · 12:14
mama on a mission in the snow
evr6619 oktober 2020 · 13:13
Edwin van Riel
Elly319 oktober 2020 · 14:15

Vreselijk, ook voor de familie. En de berdredding die met man en macht gewerkt hebben en hem dan helaas dood aantreffen. Laat iedereen komende winter voorzichtig zijn. En wat een angst die jongen misschien gehad moet hebben, je moet er niet aan denken.

*bericht bewerkt door Elly3 op 19 okt 2020 14:20

Dienten Die Alte schule

Plaats een reactie