Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Levende skilift in Filzmoos trekt 100 skiërs vooruit

Roel op 19 maart 2024· 4 reacties

Voor de recordpoging nam Martin Hoi plaats op een pistenbully. Foto: TVB Filzmoos
Voor de recordpoging nam Martin Hoi plaats op een pistenbully. Foto: TVB Filzmoos

Het Oostenrijkse skidorp Filzmoos had afgelopen weekend een bijzondere recordpoging. Krachtsporter Martin Hoi probeerde honderd skiërs vooruit te trekken over een afstand van 50 meter waarmee hij het wereldrecord zou verbreken. Hij kreeg de massa in beweging, maar het kwam niet tot een record.

Levende sleeplift

Martin Hoi staat bekend als de sterkste man van Karinthië. Voor de wereldrecordpoging had de bijna 200 kilo zware krachtsporter zichzelf bij de Papagenobahn vastgemaakt aan een pistenbully, om het gewicht van de skiërs te kunnen trekken als een soort levende sleeplift. Tot drie keer toe ondernam hij een poging, maar de omstandigheden waren niet ideaal. De hoge temperaturen maakten de sneeuw zwaar, waardoor de wrijvingskrachten groter werden. Daarnaast bleek een lichte stijging in de piste teveel voor zijn krachten. Na 20 meter kon hij de trekkracht van de honderd skiërs niet langer weerstaan en katapulteerde de greep uit zijn handen.

Foto: TVB Filzmoos
Foto: TVB Filzmoos

Meer records

De krachtsporter heeft meerdere wereldrecords verbroken. In 2020 vestigde hij een wereldrecord bij het naar beneden trekken van een heteluchtballon in hetzelfde Filzmoos. Het lukte hem de luchtballon met een trekgewicht van 200 kilo 20 meter naar de grond te trekken met alleen spierkracht. Ook trok hij 4668 kilo aan gewicht (een auto met 60 schaatsers) vooruit over een bevroren meer.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Weinig levends aan, zo’n bully.

Doen de paardjes in Armenterola het toch beter :)

Waren de ski’s wel goed gewaxt?!

Hij houdt alleen het touwtje vast.

Plaats een reactie