Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Snowboarder valt in gletsjerspleet op Hintertuxer Gletscher

Roel op 31 oktober 2023· 10 reacties

In de herfst kan het buiten de piste zeer gevaarlijk zijn op een gletsjer (stockbeeld)
In de herfst kan het buiten de piste zeer gevaarlijk zijn op een gletsjer (stockbeeld)

Afgelopen zaterdag is een Italiaanse snowboarder in een gletsjerspleet gevallen. Het gebeurde op de Hintertuxer Gletscher in Oostenrijk. De man is met nog onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gevlogen.

10 meter de diepte in

Het ongeluk gebeurde zaterdag rond 14.00 uur toen het slachtoffer met een vriend off-piste onderweg was in het gletsjerskigebied. Het had de dagen ervoor gesneeuwd. De 42-jarige snowboarder, die voorop ging, heeft de gletsjerspleet vermoedelijk over het hoofd gezien waarna hij de diepte in viel. Op een diepte van 10 meter kwam hij ondersteboven vast te zitten.

Zaterdag was het prachtig weer op de Hintertuxer Gletscher
Zaterdag was het prachtig weer op de Hintertuxer Gletscher

Reddingsoperatie

Getuigen belden direct het noodnummer waarna de bergredding met een helikopter te hulp schoot. Ook werd een politiehelikopter ingevlogen. De Italiaan werd vervolgens met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis in Innsbruck gevlogen.

Gevaarlijk

Het is niet de eerste keer dat er in de herfst ongelukken gebeuren op een gletsjer. Doordat het sneeuwdek nog maar dun is, is het vroeg in het seizoen vaak zeer gevaarlijk op een gletsjer off-piste te gaan. Gletsjerspleten zijn vaak niet goed dichtgesneeuwd en kunnen snel over het hoofd worden gezien.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Zonder gids off piste op de (Hintertuxer) gletscher is ook wel een beetje de goden verzoeken…

I am a skiing dad, just like a normal dad. Except much cooler | retired :-(

Zonder gids off piste op de (Hintertuxer) gletscher is ook wel een beetje de goden verzoeken…

MichelV op 31 okt 2023 10:46

Ik probeer normaal altijd terughoudend te zijn met oordelen over ongelukken in de Alpen, maar dit was inderdaad ook direct het eerste wat ik dacht… Je kunt nog zoveel lawinecursussen hebben gevolgd, dit is een heel ander risico wat elk jaar hetzelfde is. In het najaar off-piste gaan op een gletsjer doe je uitsluitend met gids

Zo dan, hopelijk goed afgelopen. Ook wel erg vroeg in het seizoen en zonder noemenswaardige sneeuwval ;(

Edwin van Riel

Als hij 't niet overleeft dan is 't een sterke kandidaat voor de Darwin Award van dit jaar…

Op dit moment off piste gaan op een gletscher is toch another level of stupid

*bericht bewerkt door Skiwi op 31 okt 2023 11:30

Als eerste sterkte aan de betrokkenen, of het nou dom was of niet.

Doet me wel denken aan een video die ik regelmatig tegenkom, ook iemqnd die offpiste gaat en ondanks de dikke laag sneeuw in een spleet verdwijnt. Het is gewoon altijd een risico, ervaren of niet. Dan kan je beter de gecontroleerde backcountry hebben in USA als je graag buiten de pistes gaat.

Deze:

*bericht bewerkt door LoveToSki op 31 okt 2023 11:56

Als ik later groot ben woon ik in Val Cenis of Val Gardena ❤️❄️

Hoop dat hij goed hersteld.
Ik onthou mij verder van commentaar over de gemaakte keuzes.
Misschien was het wel een pro en stonden alle lichten op groen, we weten het niet…

@lovetoski ach buiten de boundaries levert dat ook weer zijn uitdagingen op. T is geen kwestie van beter of slechter, wel gewoon anders.

Gletsjers vereisen sowieso een behoorlijke kennis/ervaring. Waag me er zelf niet aan zonder gids die plaatselijk goed bekend is en fatsoenlijke uitrusting (plus de bijbehorende kennis). Zo vroeg in het seizoen zeker nog niet. Op dit moment een gletsjer op gaan klinkt niet als een heel goed plan. Hopelijk valt de schade mee en is er van geleerd.

Edwin van Riel

Op de rode piste 11 rechts langs de Olperer sleepliften heb je significante gletsjerspleten. Zeker wegblijven daar in het voorseizoen! Tijden de zomer zijn deze zeer zichtbaar op de webcam Gefrorene Wand.

Heb er tijdens het skiën in de zomer grote gletscherspleten gezien op nog geen 5 meter naast de piste.
Dus ook vlakbij de pistes loert het gevaar.

Alle Bäume sind nu Gummibäume :-)

Ik was in Hintertux de afgelopen dagen (zaterdag t.e.m. dinsdag). Het was het stuk links als je uit Lärmstange 2 zettellift komt, na ongeveer 100 meter. Zelfs de Kaserer 1+2 sleepliften waren nog niet open, omdat er onvoldoende sneeuw was op de pistes om alle gletsjerspleten dicht te krijgen. Pas gisteren ging Kaserer 1 open, nadat het maandag namiddag zwaar beginnen sneeuwen is t.e.m. dinsdag (40 cm erbij).

Het getuigt van een ongelooflijke arrogantie om maar te denken dat je in dat gebied in het voorseizoen veilig buiten de piste kan gaan.

Er zijn twee helikopters aan te pas gekomen. Een ervan heeft hem er letterlijk uit moeten halen. De gepeperde rekening zal hopelijk volgen.

Plaats een reactie