Aanleg ‘illegale’ piste voor FIS wedstrijd in Zermatt

Dit onderwerp gaat over de bestemming Matterhorn Zermatt

null
null

@Rogier misschien is het interessant om een artikel te schrijven over de gebeurtenissen in Zermatt afgelopen week.

Kort samengevat:

  • enkele graafmachines zijn beginnen te graven op de Theodul gletscher als voorbereiding van een FIS afdaling binnen enkele weken.
  • Nadat de foto’s online kwamen beweren natuurorganisaties dat Matterhorn bergbahnen niet over de juiste vergunningen beschikt voor deze werken. Ook zouden de graafwerkzaamheden plaatsvinden buiten de skirecreatiezone. (Natuurgebied)
  • Matterhorn bergbahnen heeft lang geweigerd commentaar te geven.
  • De overheid (CCC) heeft alle werkzaamheden laten stopzetten en onderzoekt de zaak.
  • De FIS en Zermatt liggen nu onder vuur door de publieke opinie vanwege de organisatie van een wedstrijd zeer vroeg in het seizoen. Er is echter gigantisch veel geld mee gemoeid.
  • Dit incident komt zeer ongelegen in Zwitserland gezien er binnenkort verkiezingen plaats vinden.

Meer info: https://www.instagram.com/p/CygO0E2q2YL/?igshid=MzRlODBiNWFl…
https://www.20min.ch/fr/story/ski-alpin-arret-partiel-des-tr…
https://www.20min.ch/fr/video/coupe-du-monde-de-ski-a-zermat…

*bericht bewerkt door Fanatix op 21 okt 2023 14:38

Niet normaal, dat in deze tijd wanneer je de gletschers juist moet sparen en ontzien. Zo zie je maar alles draait weer om geld. :( Ik hoop dat ze een verbod krijgen.

Dienten Die Alte schule

Supergaaf laat dit AUB doorgaan. Hopelijk wordt dit een permanente piste. Hier kun je zonder de natuur te hinderen een mooie piste aanleggen die ook nog eens heel duurzaam is geen sneeuwkanonnen nodig de klimaatopwarming zal hier voorlopig geen vat op krijgen en de benodigde liftinfrastructuur staat er ook al.

Want een gletsjer is geen natuur, natuurlijk…

*bericht bewerkt door Liezen op 21 okt 2023 18:56

Ik denk dat dit een goede zet is van Greenpeace. Dit soort wedstrijden (ook die in Sölden) hebben maar één doel: marketing voor het winterseizoen. Verder niet, 100% commercie.
En in die zin geeft Greenpeace gewoon een koekje van eigen deeg, een soort tegen-marketing. Heel slim! Oh, wat zullen ze zuur zijn in Zermatt.

*bericht bewerkt door Liezen op 21 okt 2023 19:01

Want een gletsjer is geen natuur, natuurlijk…

Liezen op 21 okt 2023 18:55

Goed gezien Liezen qua natuur stelt een gletsjer niet al te veel voor natuurlijk. Waarschijnlijk is het beter om laag gelegen sneeuwarme gebieden op termijn te sluiten zoals Hochkönig bijvoorbeeld. Dan kunnen gletsjers prima benut worden voor het skiën

Is terug een item met 2 kanten
Deze tekst stond op Twitter x van https://twitter.com/Alpenweerman/status/1714733857545556032?..
Dit is een voorbarige en niet terechte conclusie Lander! Lees bv maar eens de reactie van OC Chef Franz Julen in de krant 20Min.ch (vertaald)
“OC-baas Julen kan begrijpen dat foto’s van baggerwerkzaamheden op de gletsjer voor emoties zorgen. Maar hij stelt ook: “Niemand kent het uitsterven van gletsjers zo goed als wij in Zermatt. We weten wat er op het spel staat en nemen deze gevoelige kwestie serieus.” Ook benadrukt hij: “Drie weken lang hebben drie graafmachines aan de gletsjer gewerkt. Deze vulden en beveiligden scheuren met gebroken ijs en sneeuw.” Er is niets afgebroken van de gletsjer.”
Daarnaast zijn voor alle werkzaamheden vergunningen afgegeven en wordt daar strikt aan gehouden. Helaas worden dit soort beelden door bv klimaat en milieu organisaties maar al te graag gebruikt zonder daarbij enige kennis van zaken of nuances aan te brengen. In de Alpen -gletsjergebieden- is het heel normaal dat dit soort werkzaamheden veelal ivm veiligheid door g grote raafmachines worden uitgevoerd. De onderstaande foto van enkele jaren geleden vanuit Oostenrijk laat bv zien hoe het WWF deze ge(mis)bruikt!

Afgelopen zomer viel mij vanaf Cervinia op 2500 meter hoogte in de richting van de Theodul gletsjer op: er is daar dus op 2500 meter een compleet grondverzet bedrijfslocatie opgezet met allerlei machines die af en aan reden. Nu snap ik dat er af en toe wat moet worden gedaan voor wintersport, maar de hoeveelheid die hier blijkbaar nodig was… bizar! O.a. vrachtwagens die op en neer reden maakten onze wandeling er iig. niet leuker op. 😬

Beste @Gast_9317 , en de alweer 6 likers: graag dringend ietsje dieper, en breder nadenken over deze materie.
Natuur is meer dan groene blaadjes.

*bericht bewerkt door Liezen op 21 okt 2023 22:12

@Pieter230976
Het gaat Greenpeace echt niet om die paar graafmachines op de gletsjer.
Het gaat om de reclame.
Om vanaf begin december weer het massale autoverkeer richting Wallis, het massale vliegverkeer op Geneve en Zürich (juist Zermatt trekt veel skiers uit Amerika). En dus om de reclame die Zermatt meent te moeten maken via deze achterlijk vroege skiwedstrijden voor hun winterseizoen… (Zermatt deed nooit World Cup tot dit jaar toe)
Terwijl je je kunt afvragen of juist sneeuwzeker Zermatt dit nodig heeft…niet dus. Zermatt wil alleen maar meer, meer, meer, meer…
Daarom kiest Greenpeace dus voor deze tegenmarketing! Koekje van eigen deeg!

*bericht bewerkt door Liezen op 21 okt 2023 22:28

Plaats een reactie