Goed onderhoud van je ski’s is van enorm belang. Het zorgt ervoor dat je meer grip hebt en beter glijdt. Dat betere glijden zorgt er niet alleen voor dat je sneller kunt skiën, maar leidt er ook toe dat je makkelijker kunt draaien en remmen. Dus ook als je niet te hard wil gaan is goed waxen en slijpen van enorm belang. Bij DAKA kun je terecht voor een professionele slijp- en waxservice. Ook kun je bij DAKA ski’s perfect laten afstellen met de elektronische afstelservice. Zo kun je veilig de sneeuw in.

Gewaxt en geslepen ski’s maken alles makkelijker en veiliger!

Het is belangrijk om je ski’s of snowboard minimaal één keer per seizoen te (laten) onderhouden. Als je meerdere keren op wintersport gaat, laat je materiaal dan voor elke trip onderhouden. Vooral na je wintersportvakantie is het goed om even langs te gaan voor onderhoud. Hierdoor glijden je ski’s de volgende keer beter, draaien ze makkelijker, heb je meer grip als de piste ijzig is en gaat je materiaal langer mee.

Wist je dat je niet over sneeuw maar over water glijdt?

Wist je dat je niet over de sneeuw glijdt maar over water? Tussen de sneeuw en je ski’s (of snowboard) vormt zich namelijk een film van water. Een dun laagje sneeuw smelt door de warmte die ontstaat zodra je met een ski of snowboard over sneeuw glijdt. Een goed gewaxte ski of snowboard zorgt ervoor dat het vocht goed afgevoerd wordt en dus zul je beter glijden.

Zelf waxen? Zo doe je dat

Het is verstandig om je materiaal regelmatig door professionals te laten onderhouden. Maar als je altijd perfect wilt glijden is het niet onhandig (en erg leuk) om zelf te leren te waxen. Zo kun je zelfs tijdens je wintersporttrip je materiaal even waxen. Als je zelf wilt waxen heb je natuurlijk wel goede spullen nodig. Deze kun je aanschaffen bij DAKA. Zodra je alles in huis hebt kun je aan de slag, en dat gaat in het kort als volgt.

  • Als eerste stel je het waxapparaat in op de juiste temperatuur voor het waxblok dat je gebruikt;
  • Druppel de wax op het belag;
  • Verspreid de wax over het gehele belag van de ski’s of board. De warmte zorgt ervoor dat het belag de wax opneemt;
  • Laat hierna de waxlaag uitharden door af te koelen. Als deze koud is schraap je de wax van het belag met een speciale plastic schraper;
  • Hierna borstel je ski’s af met een borstel van koper, paardenhaar of nylon, hierdoor zul je nog beter gaan glijden.

null

Welke wax kiezen?

Oke, het is je nu duidelijk. Maar voor welke wax moet je nu kiezen. Dat is heel simpel, je hoeft alleen maar naar de temperatuur en de kleur te kijken.

  • Warm weer: gele wax! Ski je in het voorjaar? Kies dan voor gele wax. Deze wax wordt gebruikt voor sneeuwtemperaturen boven het vriespunt, bijvoorbeeld in het voorjaar. Dit is de wax voor papperige sneeuw. Voor de slushskiërs!
  • Normale wintersportcondities: kies voor rode wax Rode wax is bijna altijd goed in de Alpenwinters. Tussen de -4 en -14° is deze wax op zijn best.
  • Is het koud, dan is het tijd voor blauwe wax Blauwe wax gebruik je als het koud is! Daalt de sneeuwtemperatuur onder de -14°C, dan werkt blauwe wax het beste.

Slijpen is van groot belang voor een veilige wintersport

Goed geslepen staalkanten zorgen voor meer grip, meer veiligheid en maken dat je beter kunt draaien, remmen en dus ook snelheid minderen. Het is van het allergrootste belang om je materiaal regelmatig te slijpen. Na een week wintersport zullen je ski’s al behoorlijk veel botter zijn. Ook kunnen steentjes voor bramen zorgen. Breng je ski’s of board dus naar de specialisten van DAKA om ervoor te zorgen dat je goed beslagen ‘ten piste’ komt.

DAKA voor professioneel onderhoud

DAKA maakt gebruik van de nieuwste wax- en slijptechnieken. Zo gebruikt DAKA geen ouderwetse slijpbanden voor het slijpen van de staalkanten, maar high-end diamond discs. Zo weet je zeker dat je de scherpste staalkanten krijgt met de beste hoek.

Zelf aan de slag? Volg een clinic!

Ga je het allerliefst zelf aan de slag? Dan kun je bij DAKA uiteraard ook terecht voor de aanschaf van alle benodigde slijp- en waxmaterialen. En vind je het spannend om zelf aan het onderhoud te beginnen? DAKA organiseert ieder jaar clinics voor echte wintersportfanaten die willen weten hoe ze het slijpen en waxen zelf het beste kunnen aanpakken.

Meer informatie over de onderhoudspakketten lees je hier.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie