Gigantische dump aanstaande!

Roel op 01 december 2020· 23 reacties

Thônes, vlakbij het skigebied Massif des Aravis (F). Foto: l'Hotel du Midi
Thônes, vlakbij het skigebied Massif des Aravis (F). Foto: l'Hotel du Midi
Het sneeuwt in de noordelijke Franse en Zwitserse Alpen, alsmede het Zwarte Woud en zelfs het Sauerland. Maar dit is slechts een voorproefje van wat er dit weekend gebeurt. De Zuidalpen en dan vooral de Dolomieten en het zuiden van Oostenrijk worden bedolven onder een gigantische dump die mogelijk over meerdere dagen aanzwelt. Op dit moment wordt meer dan 2 meter sneeuw berekend!

Extreme hoeveelheden

Dit hieronder zie je de sneeuwverwachting van ons eigen weermodel, maar ik zeg er eerlijk bij dat ik hem wat conservatief vind. Meerdere modellen berekenen komend weekend nog veel meer sneeuw dan de 129 centimeter in Arabba (de Italiaanse koploper volgens onze sneeuwverwachting (check de lijst).

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Vooral de oostelijke Dolomieten, en de regio’s Osttirol en Karinthië moeten we in de gaten gaan houden. Het Europese model, normaal ook niet heel scheutig met hoeveelheden, berekent ten zuiden van Lienz (Osttirol) méér dan 200 millimeter neerslag in drie dagen tijd! Dat gaat bijna zeker extreme sneeuwval zorgen! Maar nog steeds wordt de sneeuwgrens in de loop van het weekend een dingetje. De modellen berekenen vanaf zaterdag juist in dit deel van de Alpen een instroom van zachtere lucht waardoor het lawinegevaar nog eens extra kan toenemen en de sneeuw in de dalen weer voor een deel smelt met mogelijke wateroverlast tot gevolg. Overigens lijkt het na het weekend nog niet gedaan.

Prima basislaag

In de rest van de Alpen valt minder neerslag maar ligt de sneeuwgrens ook lager. De hoeveelheden liggen hier eerder in de orde van grootte van 30 tot 100 centimeter met de hoogste waarden in het zuiden van Zwitserland en in Lombardije. Prima voor een goeie basislaag! Het minst verwacht ik in het noorden van Tirol en Salzburg waar ze last van föhn kunnen krijgen en er misschien zelfs nauwelijks iets valt

Opwarmertje

Spannend dus en de sneeuw van vandaag is een mooi opwarmertje. Het zijn geen grote hoeveelheden maar zo’n beelden zijn alvast om te smullen, ook bijvoorbeeld vanuit het Zwarte Woud en zelfs Winterberg.

La Chapelle d'Abondance, Portes du Soleil (F)
La Chapelle d'Abondance, Portes du Soleil (F)

Feldberg (Zwarte Woud)
Feldberg (Zwarte Woud)

Winterberg (Sauerland)
Winterberg (Sauerland)

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Krijg je toch kippenvel van. Prachtig!

Schitterend! Ik heb nog nooit zoveel zin gehad om naar de Alpen af te reizen als dit jaar. Half januari moet het dan toch echt gaan gebeuren, een eventuele quarantaine achteraf is het zeker waard!

Heerlijke om dit te zien, nu afwachten wat er de komende dagen en weken gaat gebeuren. Gaan pas eind februari maar toch nog spannend.

Prachtig! het begon al te kriebelen in september maar nu…
Hopelijk mogen we dit jaar!

Mooi en prachtig maar wat heb je eraan als je “in je kot” moet blijven. Mijn geplande reis is nu al voor de 2e maal geannuleerd. Nu maar hopen of na nieuwjaar opengaat en we nog nog kunnen genieten van een deugddoende vakantie.

Alain (BE)

Wat een mooie plaatjes!

Bergen + Sneeuw = ❤

Ohh heerlijk dit !!
Laten we hopen dat er volgend jaar weer het e.a. door kan gaan

Paradise isn't tropical

16 jan Arabba… Op de planning.
Nu hopen dat het kan… Aan sneeuw geen gebrek, lijkt exact op vorig jaar toen er nog iets vroeger ook zo’n mega dump was.

Vaak knuffel ik de berg onvrijwillig....

Prachtige plaatjes. Gaat het dan eindelijk los in de Alpen… Jammer dat de kerstperiode zo goed als zeker niet aan ons, de ‘buitenlandse’ skifans, lijkt besteed. Hopelijk dat het seizoen januari 2021 - maart 2021 voor ons nog mogelijkheden gaat bieden, zonder dat vanwege extreme drukte (omdat dan iedereen wél kan) dan de hotel-/pensioenprijzen door het plafond gaan.
Tot die tijd zal ik het in elk geval moeten doen met de weerberichten van Roel… Blijft genieten. Thanx daarvoor Roel!!!

null

In Flachau nemen ze het zekere voor het onzekere: de sneeuwkanonnen draaien op volle toeren. Bij het dalstation is er inmiddels een enorme berg geproduceerd. Voor wie de situatie ter plekke niet kennen: dit is egaal terrein, de uitgestrekte berg is dus meters hoog!

*bericht bewerkt door Snowy1970 op 01 dec 2020 13:51

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam

null

Vroeger waren dit leuke berichten zulke dumps in december… Nu merk je wel dat het je toch echt wel minder boeit omdat je niet kan gaan… Als het alleen om de plaatjes gaat dan kun je beter Googlen op sneeuw in Alpen :P

null

De mega dump blijft in de verwachting terugkomen, ben benieuwd hoeveel er daadwerkelijk gaat vallen.

Vaak knuffel ik de berg onvrijwillig....

Zalig , poeper ❄❄❄

Zalig , poeper ❄❄❄

??? 🤔

*bericht bewerkt door dan58 op 02 dec 2020 08:09

Born to run. B.S.

Begin nu wel erg te kriebelen om te gaan!

Zalig , poeper ❄❄❄

??? 🤔

dan58 op 02 dec 2020 08:08

Misschien poeder??

Freeride = Life

Het is begonnen, 't is echt zwaar aan’t regenen/smeltende sneeuw hier. En we zitten hier laag (Feltre/Belluno = 300m), de Avena en de vette Feltrini zien al helemaal wit, als dit blijft aanhouden dan worden het inderdaad meters sneeuw (en dan niet kunnen skieen).

Zalig , poeper ❄❄❄

??? 🤔

dan58 op 02 dec 2020 08:08

Het zal wel een autocorrectie zijn nav voorgaande getypte berichten/zoekopdrachten ;)

Born to Ride

poe·per·sneeuw (de; v(m); geen meervoud)
1. Zoveel sneeuw dat het je dun door de broek loopt.

Lol :-) Straks het eerste video weerbericht van dit seizoen. Ook al kunnen we er niet direct iets mee, ik word er wel blij van…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

null

En nu duidelijk ook sneeuw ;-) (maar geen skien :-( )

poe·per·sneeuw (de; v(m); geen meervoud)
1. Zoveel sneeuw dat het je dun door de broek loopt.

DrPhil op 02 dec 2020 10:50

🤣💩🤩💪☃️

LA NORMA😍☃️
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie