In de tiende Snow Show bezoek ik samen met Arjen Schladming - Dachstein in de 4 Berge Skischaukel voor een potje lenteskiën. Maar deze aflevering gaan we niet alléén maar op de ski’s/het snowboard doorbrengen.

Vanuit Planai met de racebaan naar en van de Hauser Kaibling

We beginnen in Planai, waar de Oostenrijkers zich op hun gründligs laten zien. Op de top zijn een boel borden en onderweg ski je onder een verkeersbord door, wat je doet denken dat je ergens op een Autobahn terecht gekomen bent. Dat de pistes in deze hoek van het skigebied dan ook nog eens op racebanen lijken, versterkt dit gevoel nog eens. Bij aankomst op de Hauser Kaibling, met 2015 meter het hoogste punt van dit gebied, dalen we andermaal met de spreekwoordelijke noodgang van deze pistes af. In deze hoek van de 4 Berge Skischaukel bezoeken we ook nog de Alm 6er, waar we alleen maar fun hebben op de funslope én op de piste. Ook hier is de sneeuw, omdat het hier ook wat hoger in de bergen ligt, van uitstekende kwaliteit.

Almkulinarik: culinair genieten in de berghutten van Schladming Dachstein

We strijken neer in de Hochwurzen Alm, en dat is niet zonder reden. Deze berghut wordt gerund door Richard Rauch, die in 2014 nog uitgeroepen werd tot chef van het jaar. Hij heeft zijn talent ingezet om het culinaire niveau van de lokale horeca naar een hoger niveau te tillen. Hij leerde zijn ‘Almspecialitäten’ aan verschillende chefs van verschillende berghutten in het gebied, zodat je overal op heel hoog niveau wat kunt eten. Dat is overigens niet het enige wat me opvalt op culinair gebied: het totale aantal van berghutten en -hutjes in de 4 Berge Skischaukel is gigantisch!

Maar er is dus veel meer te doen in Schladming Dachstein

Ik neem Arjen namelijk mee op een dagje van de latten, maar toch in de sneeuw: we gaan op een e-fatbike het dal bij Ramsau am Dachstein verkennen. Fietsen niet je ding? Dan kun je ook nog de Dachsteingletsjer op. Dan kun je natuurlijk skiënd doen, maar je kunt bijvoorbeeld ook de Treppe ins Nichts (als je van hoogtevrees houdt) of het ijspaleis boven op de gletsjer bezoeken. Én, in plaats van ín, kun je ook óp de gondel naar beneden.

Wat is er nou zo tof aan de 4 Berge Skischaukel?

Wat mij betreft toch dat je er zoveel kan. Je kunt tochten maken van de ene berg naar de andere, maar het is geen verbindingsgebied. Iedere berg voelt als een skigebied an sich, in plaats van een verbindingsgebied. Iedere afdaling is ‘in de vallijn’ van de berg, wat het bijzonder fijn skiën maakt. Het is ook zo geschikt voor verschillende types wintersporters. Van sportieve en actieve skiërs die meters en/of snelheid willen maken tot beginners die hier genoeg brede, glooiende pistes vinden om de fijne kneepjes te leren. En dan heb je ook nog het ‘doe-dal’ bij Ramsau am Dachstein, waar je van alles kunt doen van een via ferrata tot een cursus skischansspringen.

Rene
Filmt en edit er het hele seizoen op los, of het nu een Snow Show is, een gebiedsreview of gewoon in Nederland met de podcast.

Plaats een reactie

Mooie repo weer en wat een mooie job hebben jullie toch.

Leuke snowshow! Nog nooit geweest in Schladming, maar overweeg het nu wel. Maar stukje van de gletsjer is helaas wat minder van toepassing geloof ik…
https://www.wintersport.nl/nieuws/14/09/2022/skigebied-op-de…

@jlbeen voor te skiën niet, maar geef ook aan ‘als je even wat anders wil doen dan skiën’, haha!! De reis en bezienswaardheden zijn al tof als je even wat anders wil doen, of familoeleden bij hebt die niet skiën.

@Rene Lijkt mij ook een leuk plekje om te bezoeken! Maar denk dat ik daar sneller zou gaan kijken als er ook een paar pistes zijn. Dan kan je het mooi combineren.

Ik vond dit een heerlijk gebied. Wel redelijk koud begin januari door de ligging op het noorden. Voor maart juist een voordeel, maar dan weer relatief laag gelegen. Geweldige pistes en ondanks de geringe hoogte wel een goed hoogteverschil.

Mr. Slow

Wat een absolute top snowshow weer heren! Ik zat al op deze te wachten sinds we vorig jaar zagen dat jullie 2 dagen na ons er waren:)

Waanzinnig gebied met heerlijk lekkere lange afdalingen in de val- lijn. Ook leuk dat iedere berg van de 4-berge zijn eigen identiteit heeft, waarbij ik de Reiteralm het mooiste deelgebied vond.

P.s. inderdaad een aanrader om daar een maand te zitten, wij zaten een maand nabij het Ramsau plateau en je kunt er echt mega veel verschillende dingen doen.

@Rene Lijkt mij ook een leuk plekje om te bezoeken! Maar denk dat ik daar sneller zou gaan kijken als er ook een paar pistes zijn. Dan kan je het mooi combineren.

jlbeen op 04 dec 2022 11:57

De gletsjer zit bij je skipas in en is zeer zeker de moeite waard om even gezien te hebben. De ijsgrot, wandeling bovenin, hangbrug en uiteraard (op) de gondel zelf is een leuke afwisseling van het skiën. Nabij het dalstation ook een paar leuke eet tenten waar je lang in de zon nog kunt zitten.
Skigebied zelf stelt ook niet echt wat voor als het reguliere gebied open is dus daar hoefde je het niet voor te doen.

*bericht bewerkt door Amelm op 04 dec 2022 13:06

Wij waren in dezelfde week als waar in jullie filmden. Super zonnig, maar ook echt hoge temperaturen (15 graden en hoger in het dal). Wel bleef het hier het langst goed, juist door al die noord hellingen.

Ik vond het een fijn gebied en zou graag nog eens teruggaan. Het is allemaal verbonden, maar elke berg is leuk genoeg voor een hele (of halve) dag.

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

@Rene op die powfinder moet die slush toch juist ook heerlijk zijn?

@Rene op die powfinder moet die slush toch juist ook heerlijk zijn?

Tiny-M op 04 dec 2022 13:44

Ik heb zeker genoten! Maar slush is niet voor iedereen, vandaar een alternatief 😄

Wat een fantastische showsnow weer mannen, de lol spat ervan af! Lekker lang zodat je ook een goede indruk krijgt van het skigebied, ben zelf echt wel fan van dit skigebied. Wij waren er vorig jaar na de kerst, en terwijl in Flachau de mensen in lange rijen bij liften stonden te wachten was het in Schladming nog redelijk te doen (zelfs met ‘vluchtingen’ uit Flachau in lift gezeten die het daar niet meer trokken).

P.s. Op YouTube flipte het filmpje telkens als de skimap van Schladming in beeld kwam, ben ik de enige?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie