Wintersport is natuurlijk het mooiste wat er is, maar het is niet zonder risico’s: een ongelukkige val met grote gevolgen is bijvoorbeeld zo gebeurd. Gelukkig zijn er genoeg manieren om deze risico’s of de impact daarvan te verkleinen. Ik ging op bezoek bij Jumbo Wintersport in Amsterdam en zij hielpen me met advies om de juiste protectiemiddelen te kopen.

De skihelm: waar moet je op letten?

Om te beginnen: let er op dat je helm getest is. Alleen dan kun je er ook zeker van zijn dat hij ook echt veilig is en dus genoeg bescherming biedt als je op de piste staat. Daarnaast is de pasvorm van belang. Als je helm namelijk goed zit, houd je hem ook makkelijker op waardoor hij zijn werk kan doen. Ga dus op zoek naar een helm die zo rond of langwerpig is als jouw hoofd, zodat hij lekker zit. Maar ook in de manier waarop de helmen in elkaar zitten en de materialen die gebruikt zijn, is er verschil tussen de verschillende modellen. Je hebt inmold helmen, waarbij de buitenlaag gehecht is aan de binnenkant, en hard shell helmen, waarbij de helm is opgemaakt uit twee losse lagen. Deze laatste categorie skihelmen zijn over het algemeen zwaarder. Daarnaast zijn er ook verschillende opties qua verluchting, binnenwerk, de sluitingen of kleuren. Jumbo Wintersport heeft een groot assortiment skihelmen in alle soorten en maten, dus laat je ook vooral door hen adviseren.

De skibril: essentieel onderdeel van het veiligheidsmateriaal van een wintersporter

Skibrillen beschermen je ogen op verschillende manieren als je op de piste staat:

  • bescherming tegen de felle zonnestralen op hoogte.
  • er kan niets in je ogen terechtkomen tijdens je afdaling of een val.
  • ze zorgen ervoor dat je onder alle omstandigheden je omgeving goed kunt zien.

Om de juiste bril te kiezen, begin je bij de keuze voor een lens. Je hebt daarin keuze voor een lens voor goed, slecht of ‘tussenweer’. Het is belangrijk om dus de keuze te hebben als je op wintersportvakantie gaat: op het weer heb je namelijk weinig invloed. Ben je net als ik een brildrager? Kies dan een ‘OTG’ model. Dit staat voor ‘Over The Glasses’, wat betekent dat je je bril en je skibril tegelijkertijd op kunt houden. Deze brillen zijn groter en hebben uitsparingen voor de pootjes van je bril. Vergeet ook niet dat je je bril in combinatie met een helm draagt. Pas ze dus altijd samen.

Back protectors: sterk verbeterd en makkelijk te dragen

In de laatste jaren zijn back protectors sterk verbeterd. Het zijn niet meer van die harde platen in je rug, zoals vroeger. Ze zijn een stuk zachter en dus comfortabeler geworden, maar op moment van impact doen ze nog steeds uitstekend hun werk. Let er bij het passen op dat het beschermende vlak je hele rug bedekt, maar ook niet te veel uitsteekt. Zo blijven de beschermende materialen altijd goed op hun plek zitten. Zo bescherm je je ruggengraat en de rest van je rug zo goed mogelijk bij harde vallen.

Noot van de redactie

Je hebt zojuist een advertorial gelezen. Dat betekent dat een partner ruimte inkoopt om zijn boodschap over te brengen. De redactie heeft hier geen invloed op. Dat betekent niet dat een advertorial geen interessante informatie bevat, maar houd wel in je achterhoofd dat het eigenlijk een advertentie is. Daar ontvangen we dan ook een bedrag voor. » Lees meer

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie