Skitest: wat zijn de beste sportski's van 2023?

Redactie op 09 januari 2023· 7 reacties

null

In deze laatste skitestcategorie van het seizoen hebben we de sportski’s Lange Bocht gereviewed, alle getest tijdens de nationale skitest piste in Ischgl. Dus sportief carven met een lange radius. Eigenlijk is het hipper om over ‘sport LT’, van Long Turn, te spreken dan over ‘sportski Lange Bocht’. Maar om misverstanden te voorkomen is het hopelijk wel duidelijker om deze allrounders (want dat zijn het!) van de piste te omschrijven!

Duidelijke vraag aan de skimerken

We hebben het volgende gevraagd aan de skimerken voor deze testcategorie:
“We zoeken een sportski met goede carvekwaliteiten en een wat langere radius. Het moet geen allmountainmodel zijn, die komen elders aan bod. Voor deze categorie geldt een maximale breedte van 74 mm onder de binding en een minimale radius van 14 meter. Het gaat hier niet per se om absolute topmodellen (dat mag overigens wel), maar eerder om betaalbare sportski’s.”
Met deze formulering wilden we duidelijk een paar dingen voorkomen:

  • We willen geen slalom(achtige) modellen, omdat we deze als te specifiek en dus weinig allround beschouwen. Vandaar de minimale radius van 14 meter.
  • We willen geen al te brede modellen, omdat ze dan thuishoren in de categorie ‘allmountain piste’ en minder direct zijn dan een echte sportski. Vandaar de maximale breedte van 74 mm.
  • We willen niet alleen maar pure (en dus hele dure) wedstrijdski’s. Dat is in de afgelopen jaren wel gebeurd en dan schieten we onszelf in de voet: we willen allround bruikbare sportski’s en geen racemonsters, want die zijn juist weer minder allround. Vandaar de opmerking over ‘absolute topmodellen’.

Wat kregen we?

We ontvingen een selectie ski’s met een grote bandbreedte aan prijzen: de goedkoopste sets waren 649 euro (K2 en Elan) en vijf van de twaalf sets kosten minder dan 800 euro. De duurste set kost 1.469 euro (Stöckli) met Atomic (1.199,99 euro) op de tweede plek; dit zijn gelijk de enige sets boven de duizend euro.
Alle modellen passen skitechnisch beschouwd goed in deze categorie, waarbij Blizzard en Nordica wel opvielen omdat ze heel erg race-geïnspireerd zijn. Over het algemeen waren we zeer onder de indruk van het niveau van de ski’s, en het leuke is dat daarbij niet alleen de dure modellen opvielen. Met name Rossignol (679 euro) en Dynastar (749 euro) lieten ook een prima indruk achter, al werden ze net geen ‘favoriet’. De drie favorieten vallen wel wat duurder uit, met de Stöckli van 1.469 euro als uitschieter, en de Salomon (950 euro) en Fischer (949,95 euro) tegen de duizend euro aan.
Veel modellen bleken in de test inderdaad heel allround inzetbaar: ze kunnen net zo goed slippen als carven en hoewel er veel (maar zeker niet allemaal!) geen specialist zijn in hele korte bochten, presteren ze daar zeker goed genoeg voor de ‘gewone’ skiër – weinig skiërs zullen nu eenmaal op hoge snelheid hele korte bochten (willen) maken. De kwaliteiten met carven zijn meestal boven iedere twijfel verheven, evenals de stabiliteit.

Conclusie

In deze test kunnen ervaren en/of sportieve skiërs absoluut een fantastische ski vinden. Veel ski’s laten je beter skiën dan je misschien voor mogelijk houdt, en een aantal modellen zijn zelfs een soort ‘opleidingsinstituut’ om beter te leren skiën. Als je een model kiest dat goed bij je past, dan is dit voor de betere pisteskiër echt een categorie om van te smullen!

De sportski’s Lange Bocht skitestuitslag

Hieronder de testuitslag van de sportski’s Lange Bocht modellen voor de winter 2022/2023. Het testeam bestond uit Agneta Stokhof, Dean Molenaar, Gerke Deekens, Isabeau Ladage, Niels van der Riet, technisch coördinator Richard Molenaar en testcoördinator Rolf Westerhof.

null

Atomic | Redster X9 | € 1.199,99
Testlengte: 1,75 m
Breedte: 115-65,5-100,5 mm
Radius: 15,2 m

De Atomic Redster is een dijk van een ski. Niels maakt er voor het eerst kennis mee en is uitgesproken in zijn mening: “Alles klopt aan deze ski!” De demping is goed, de rebound energiek, de kantenwissel snel en de overgangen tussen carven en slippend sturen gaan ook soepel. Hij is heel sportief en superstabiel, maar ook op wat rustiger tempo doet hij keurig met je mee. Als de ski plat op de sneeuw ligt dan is hij door zijn smalle taille wel iets onrustig en hij voelt ook echt smal aan. Voor gevorderden tot en met experts, zowel cruisers als sportievelingen. Minder geschikt voor lichte dames.

null

Blizzard | Thunderbird R18 | € 949,95
Testlengte: 1,75 m
Breedte: 115,5-70-98 mm
Radius: 18 m

De Blizzard Thunderbird R18 houdt niet van grappen! Het is een weerbarstige jongen die zich het best laat omschrijven als: race, race en race. Hij heeft een hele strenge meester nodig (meesteressen beter niet), want de Thunderbird R18 is dwingend, voelt stijf aan en wil daardoor rechtdoor gaan als je er niet een bak techniek en kracht tegenaan gooit. Carven gaat het makkelijkste dicht langs de vallijn en slippen wil hij liever niet. Daarentegen houdt hij heel erg van snelheid, de demping is enorm goed en hij is super stabiel. Echt een ski voor sterke experts die van hoge snelheden houden.

null

Dynastar | Speed 763 | € 749,95
Testlengte: 1,74 m
Breedte: 124-75-109 mm
Radius: 15 m

De Dynastar Speed 763 is een lekkere ski. “Het is een cruiser, maar wel met sportgenen. Hij stelt bijna geen eisen en het is de koning van de middellange bocht. Hij zal veel skiërs helpen om beter te worden”, vat Dean het bondig samen. “Ik vind hem ook speels en lichtvoetig te skiën”, vult Richard aan. De grip is heel goed en hij maakt net zo makkelijk lange als korte bochten. Het is zeker geen snelheidsmonster, maar je kunt er wel vlot mee afdalen. Voor veel mensen geschikt, lichtgevorderden, gevorderden en vergevorderden. Voor experts mist hij misschien net wat body.

null

Elan | Ace SCX Pro PS | € 649,95
Testlengte: 1,73 m
Breedte: 113-67-100 mm
Radius: 15,9 m

De Elan Ace SCX Pro PS is een vriendelijke sportski. Richard wil meteen mogelijke misverstanden uit de weg ruimen: “Het is zeker géén GSX!”, zegt hij, refererend aan het ‘echte’ wedstrijdmodel. “Deze SCX Pro is speels en hij stuurt heel gemakkelijk, maar hij mist voor mij ietsje stabiliteit”, vertelt Gerke. De Ace SCX Pro stuurt energiek in en is altijd voorspelbaar. Het voelt alsof je wat hoog staat, maar het is een echte ‘doorgroeier’: hij maakt je beter en stelt heel weinig eisen. En hoewel de puristen misschien net wat ‘body’ missen, is de SCX Pro zeker heel stabiel. Geschikt voor licht- tot en met vergevorderden.

null

Fischer | Curv GT | € 949,95
Testlengte: 1,75 m
Breedte: 125-76-109 mm
Radius: 16 m

De Fischer Curv GT gooit dit jaar hoge ogen en is een van de favorieten. “Ik kan er alles mee doen,” vertelt Niels, “net zo goed cruisen als racen.” De demping is heel erg goed, hij carvet net zo gemakkelijk als dat hij slipt en zijn korte bochten zijn net zo goed als zijn lange. Hij voelt misschien wat lang aan, maar hij biedt een perfecte, sportieve leer‘curv’ voor de gevorderde skiër. Hij komt wel het beste tot zijn recht als je met voldoende scheendruk skiet, dus hij stelt wel een eis voor het beste resultaat. Voor gevorderden die zich willen verbeteren, tot en met experts die lol willen hebben.

null

Head S | Supershape E-Speed | € 899,99
Testlengte: 1,77 m
Breedte: 122-68-104 mm
Radius: 14 m

De Head Supershape E-Speed is een hele veilige keuze als je niet precies weet wat je technische niveau is. “Het is een comfortabele sportski,” zegt Agneta, “hij doseert heel fijn.” “Hij voelt wel wat lang aan,” vindt Dean, “maar hij is lekker voorspelbaar.” De Supershape E-Speed wil graag carven en laat dat ook merken, zonder hinderlijk dwingend te zijn. Een topski om (beter) mee te leren carven, en dat is verrassend voor deze prijs. De kantenwissel is vlot en de ski is heel stabiel. Er is echter één grote vraag bij deze ski: waar is de beloofde speed? Een fijne ski voor (ver)gevorderde skiërs met interesse in (beter) carven.

null

K2 | Disruption SC | € 649,95
Testlengte: 1,68 m
Breedte: 126-73-108 mm
Radius: 15,2 m

De Disruption SC is zeker geen slechte ski, maar hij past niet in deze LT-categorie van ski’s met een allround sportkarakter. Hoewel de Disruption SC een radius heeft van rond de 15 meter, doet hij erg denken aan een slalomski. Hij voelt heel licht aan en lijkt een stuk korter dan hij feitelijk is en is daardoor enorm speels en wendbaar. Met carven is hij erg dwingend en hij wil liever niet slippend sturen. Plat op de sneeuw voelt de Disruption SC onrustig aan. Het is een vrolijke stuiterbal voor gevorderde en vergevorderde skiërs die een speelse carver zoeken en niet met veel kracht skiën. Neem hem niet te kort!

null

Nordica | Spitfire Pro | € 799,95
Testlengte: 1,75 m
Breedte: 121-70-101 mm
Radius: 15,5 m

De Nordica Spitfire Pro is bedoeld voor hele goede skiërs die van snelheid houden. “Hij is lekker stabiel, maar draait wel zwaar en is daardoor zeker niet speels”, zegt Isabeau. De Spitfire Pro wil eigenlijk alleen maar carven en kan dat ook erg goed. Hij heeft een indrukwekkende versnelling in huis voor de liefhebbers. Maar je moet wel altijd in een bijna perfecte centrale positie kunnen staan om alles uit deze snelle rakker te halen. Hij stelt dus flinke eisen aan zijn bestuurder! “Eigenlijk is het een racebak die niet wil slippen”, knort Dean. Kortom: een echt wapen voor experts die van snelheid houden.

null

Rossignol | Hero Elite MT Ca | € 679
Testlengte: 1,74 m
Breedte: 124-74-109 mm
Radius: 15 m

De Rossignol Hero Elite MT Ca is voor veel mensen geschikt. Hij gaat heerlijk in middellange bochten, maar ook in lange bochten is het een topper. Hij stuurt weliswaar heel snel in, maar is ietsje lastiger te controleren in de korte bochten (maar nog altijd niet slecht). De Elite MT is stabiel met carven, de demping is echt goed en de kantenwissel vlot. Helaas is de tuning niet helemaal perfect en daardoor stuurt hij slippend wat lastig. Het is een lekkere ski voor gevorderden, vergevorderden en experts die niet per se hard willen skiën.

null

Salomon | S/Race GS 12 | € 950
Testlengte: 1,75 m
Breedte: 115-68-97 mm
Radius: 18 m

Zonder enige twijfel is de Salomon S/Race GS 12 een van de toppers uit deze categorie. “Op deze ski kun je bouwen”, glundert Dean. “Lekkere rebound en hij heeft veel versnelling. Hij is net zo goed in racen als op wat mindere snelheid”, vult Agneta aan over deze testfavoriet. De GS 12 is van alle markten thuis. Hij geeft heel veel vertrouwen en carvet heel makkelijk. Je kunt er alle soorten bochten mee maken, van kort (snelle kantenwissel!) tot lang, carvend of slippend en dat maakt hem heel erg speels. De radius voelt veel korter aan dan de 18 meter uit de folder. Voor sportieve (ver)gevorderden tot en met experts.

null

Stöckli | Laser SX | € 1.469
Testlengte: 1,73 m
Breedte: 119-70-99 mm
Radius: 16 m

Stöckli is nooit goedkoop, maar stelt ook nooit teleur. De Laser SX is een echte alleskunner en dus een favoriet van de testers. “Hij heeft een heerlijke zachte punt en alles is perfect te doseren”, vertelt Richard. “Het is een allrounder pur sang”, vindt Gerke, die verder aangeeft dat de ski evengoed overweg kan met korte bochten als met lange en net zo makkelijk carvet als slipt, zowel cruisend als op hoge snelheid. De Laser SX is altijd rustig en stabiel en heel gemakkelijk te beïnvloeden: hij doet precies wat je vraagt zonder eisen te stellen. Alleen de korte geslipte bochten vragen iets meer energie. Een topper voor gevorderden, vergevorderden en experts.

null

Völkl | Racetiger RC | € 799,99
Testlengte: 1,75 m
Breedte: 119-71-100 mm
Radius: 16,6 m

De Völkl Racetiger RC zal veel mensen blij maken. “Hij is erg eenvoudig te bedienen voor de prestaties die hij biedt,” vertelt Agneta, “hij is makkelijk te buigen en toch stabiel.” “Hij skiet heel fijn,” voegt Isabeau toe, “want hij verrast je nooit.” Hij heeft een heerlijke radiuswissel met carven en grappig genoeg zijn de korte bochten nog beter dan de lange! Carven gaat heerlijk, maar slippend sturen net zo. De echte fijnslijpers van hoog niveau missen misschien wat body in de Racetiger RC en in ‘schuss’ (plat op de sneeuw) is hij wat onrustig. Sport- of raceski voor gevorderde en vergevorderde skiërs.

Met dank aan:

Ischgl | Helly Hansen | Giro | Komperdell | Skicentrum Heemskerk

null

Redactie

Plaats een reactie

Is dit dan de categorie onder de Consumenten GS-ski’s? Komen die ook nog aan bod?

Had de Fischer The Curv GT er niet tussen verwacht omdat hij te breed is voor gestelde eisen (max breedte 74mm), maar kan me wel vinden in de omschrijving. Erg leuke ski maar hij skiet lang (en ik heb 'm in 1m83 en dan is ie echt meer GS) en je moet idd genoeg voordruk geven.

De Dynastar speed 763, waar moet ik die situeren tov de vorige generatie (speedzone serie)? Speedzone 12/14 of eerder 8 of 10?

@Redactie Het is Fischer “The Curv GT”, zie: https://www.fischersports.com/the-curv-gt-rx13-3439… :)

Ook bij deze test heb ik weer de vraag: wat is ‘sportief’? Is dat bijvoorbeeld de snelste 20% afdalers, en is er dan ook nog onderscheid op welke pistes/hellingsgraad? (@asterino vraagt om speedzones, ik kan via google geen definitie hiervan vinden.)

Ook bij deze test heb ik weer de vraag: wat is ‘sportief’? Is dat bijvoorbeeld de snelste 20% afdalers, en is er dan ook nog onderscheid op welke pistes/hellingsgraad? (@asterino vraagt om speedzones, ik kan via google geen definitie hiervan vinden.)

AartvanEs op 10 jan 2023 10:26

speedzone is gewoon de naam van een serie van Dynastar ;)

Edwin van Riel

Yup speedzone 6 tem 14 (of 16) geloof ik, weet alleen niet waar de nieuwe speed 763 (en zijn broertje de speed 963) te plaatsen ;-)

Ik heb deze week de Stockli Laser SX onder voetjes… Echt fantastisch gewoon, alleskunnners.

I can stick uphill ice, on my saucer...
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie