Lost Ski Area Project: verdwenen skigebieden

Redactie op 10 januari 2023· 57 reacties

Pian Gelassa (ITA)
Pian Gelassa (ITA)

Afgelopen najaar kregen we een mailtje van gebruiker Arjen, hij stuurde mij een geweldig informatief stuk door over verdwenen skigebieden. Deze interessante informatie willen we jullie niet onthouden. Dus bij deze:

We lezen regelmatig berichten over plannen voor nieuwe skiliften, maar helaas sluiten er ook regelmatig liften en zelfs hele skigebieden. Logischerwijze wordt hier minder ruchtbaarheid aan gegeven. Toen enige tijd terug op het forum een aantal skigebieden voorbijkwamen die niet meer bestaan, werd mijn interesse gewekt voor deze zogenaamde LSAP-gebieden. LSAP staat voor Lost Ski Area Project.

136 gebieden in kaart gebracht

Vooral was ik benieuwd welke gebieden er in de Alpen verdwenen zijn, waarom en wanneer ze gesloten zijn, en wat er vervolgens met die gebieden is gebeurd. Een zoektocht leidde mij via een heleboel websites langs prachtige historische pistekaartjes en topografische kaarten. Inmiddels heb ik 136 gebieden die de liften gesloten hebben in kaart gebracht. In totaal hadden deze gebieden 443 liften, en deze verzameling zal vast verre van compleet zijn. Als jij gesloten skigebieden kent, laat het mij gerust weten in de reacties.

Vooral kleine gebieden, maar enkele uitzonderingen

De meesten skigebieden waren klein, vaak met maar enkele liften en een beperkt hoogteverschil. Maar er zijn ook een aantal wat grotere gebieden verdwenen, zoals bijvoorbeeld Céüze 2000, een gebied met 10 sleepliften in de Zuid-Franse Alpen dat in 2018 sloot. Of Aiguilles (F) en Verditz (A), elk met een hoogteverschil van 1100 meter.

Redelijk grote gebieden, maar laag gelegen

Het Zwitserse Château-d’Oex had zelfs 2 gebieden die inmiddels gesloten zijn: Mont Chevreuils sloot in 2002 en het gebied La Braye sloot in 2018 haar deuren. Ook Steinberg bij Kufstein (7 liften, 500m-1550m), Sonnwendjoch bij Kramsach (5 liften, 550-1750m), Alpl in Niederösterreich (7 liften, 1050m-1220m) en Mont Drouzin (7 liften, 1100-1600m) waren redelijke gebieden, al waren ze allemaal laaggelegen.

Concurrentie en verouderde installaties

De lage ligging en dus het gebrek aan sneeuwzekerheid is een van de belangrijkste en meest in het oog springende redenen dat deze gebieden zijn opgedoekt. Maar dat is lang niet alles. De gebieden hadden ook vaak te maken met verouderde liften, deze gebieden bestonden voor zo’n driekwart uit sleepliften en maar weinig stoeltjesliften (22%), waarvan veel langzame niet-koppelbare 1- of 2-zitters. Er waren slechts enkele gondel- en kabelbanen (5% ).

Dit is een groot verschil met de huidige skigebieden. In een gemiddeld skigebied anno 2022 is het aandeel slepers enorm laag. In Kronplatz (ITA) bijvoorbeeld hebben ze er zelfs geen enkele meer staan.

Andere oorzaken

Maar er zijn ook andere oorzaken, zoals concurrentie van grote moderne gebieden. Of een slechte financiële situatie en daardoor niet kunnen investeren in lift- en sneeuwinstallaties, zoals bijvoorbeeld in Ceüse. Van een aantal kleine gebieden is bekend dat ze zijn opgedoekt als compromis om elders uit te mogen breiden, zoals bij de Fürstalm in het Oostenrijkse Gerlos. Verder was de bereikbaarheid voor sommige gebieden een probleem. Een gebied als San Bernardino in Zwitserland bijvoorbeeld zou een leuk gebied zijn geweest met gevarieerde pistes en een goede hoogteligging tussen 1600 en 2500 meter. Maar om er te komen, was je al een heleboel andere leuke gebieden voorbij gereden, zoals Flumserberg, Arosa - Lenzerheide en Laax - Flims - Falera. Eén gebied had wel een hele bijzondere reden waarom het gesloten is. Pian Gelassa, nabij Turijn, is juist gesloten wegens een teveel aan sneeuw: nadat in 1977 de liften door een grote lawine volledig zijn verwoest, heeft men dit gebied nooit meer kunnen/willen heropenen.

San Bernardino
San Bernardino

Zomerskigebieden

Veel extremer nog was de bereikbaarheid van een aantal zomerskigebiedjes: Ghiacciaio del Gelas, Rifugio 3A op de Ghiacciaio del Camosci op bijna 3000m, voor de liefhebber, hier vind je een fantastisch verslag: ), Ghiacciaio Scerscen (eveneens op bijna 3000m) en een lift op de Steinlimigletscher. Deze waren nauwelijks bereikbaar, sommigen zelfs pas na een urenlange bergwandeling.

Wat gebeurde er met de gebieden na sluiting?

Op veel plekken zijn de gebieden teruggegeven aan de natuur. Meestal zijn de liften opgeruimd, maar op meerdere plekken zijn de installaties verlaten en staan de bouwwerken en liftpalen weg te roesten, in een enkel geval hangt zelfs de liftkabel er nog. Waar de liften wel weg zijn, zijn de lifttracés meestal nog wel terug te zien als uitsparingen in het bos. Soms staan de gebouwen er nog verlaten bij zoals in het Franse Saint Honoré.

Lifttracés meestal nog wel terug te zien
Lifttracés meestal nog wel terug te zien

Her en der draaien de liften, maar niet meer voor skiërs

Hoewel er niet meer geskied wordt, draaien op diverse plekken de liften nog wel voor wandelaars of voor andere activiteiten zoals mountainbiken, rodelen, mountainkarten en ziplines. Maar ook hier hebben ze te maken met moordende concurrentie van de grotere en financieel sterkere gebieden. Vaak zetten de resorts na sluiting van het skigebied in op thema’s als natuurbeleving, ecologisch verantwoord recreëren en 4-seizoenentoerisme. En in veel gebieden wordt nog geskied, maar dan door toerskiërs als er natuursneeuw ligt.

Redactie

Plaats een reactie

Leuk en interessant topic! Erg leuk om de lifttracés terug te zoeken op Google Earth

Heel leuk stuk! Leuk om zo zelf ook te kunnen spelen met de data.

(En voor mij ook een reden om niet naar Kronplatz te gaan met zoveel gondels… Geef mij maar stoeltjesliften)

Heel interessant!

Bla, bla, bla.

Heel interessant inderdaad! Ik heb zelf vlakbij zo’n inmiddels gesloten gebied gewoond, en ondanks dat er maar een paar sleepliften waren, merk je wel dat het echt een stukje identiteit is. Iedereen ging met zijn schoolklas daar skiën, er weeds geld verdiend aan toeristen, het bracht leven in de brouwerij. Het verdwijnen van zoiets in een kleine gemeenschap heeft best wel impact.

Leuk artikel!

Het is o zo hard genieten.

Oktober '21 waren we nog op de Tarscher Alm in Südtirol.
Je ziet de liftpalen nog staan.
Tegenwoordig kweken ze er een speciaal soort geiten. Dakgeiten. Kijk maar.

null

null

null

Bla, bla, bla.

Bedankt voor dit zeer interessante artikel!

Zeer boeiend onderwerp, hulde voor jullie research!

Ik heb er nog eentje die niet op de kaart staat: Kobla, Bohinj, Slovenië. Dit skigebied is al ruim tien jaar gesloten maar sinds vorige winter is de babypiste met sleeplift af en toe in gebruik door een nieuw initiatief. De jaren-60 stoeltjesliften staan nog weg te roesten in de bossen.

Er zijn plannen om dit gebied nieuw leven in te blazen en te verbinden met het iets hoger gelegen Soriska Planina maar gezien de lage ligging (dal 550m - top 1480m) lijkt me dat niet zo’n lucratief idee tegenwoordig.

null
null

*bericht bewerkt door KrisWeer op 10 jan 2023 11:03

Vijftienhonderd is het nieuwe duizend

null

Het inmiddels gesloten skigebied van kufstein in volle glorie.
De lift in het verlengde van lift 4 is de enige van de 3 geplande projecten op deze kaart die nog is gerealiseerd waardoor het totaal aantal liften niet op 7, maar op 9 uitkwam.
Alle liften vanuit het dal, 1,2 en 3 waren 1zitters.
Lift 4 was ook een 1zitter die eerst omlaag en vervolgens door een kloof je naar de overkant bracht om op de alm met 3 sleepliften (waarvan een poma) en 2 hütte een prachtig gebied te omsluiten.

Het gebied is ooit begonnen met lift 1 (kaiserlift).
Vervolgens was er een uitbreiding met de slepers op de Alm. Om daar te komen moest je een half uur lopen! Daarom werd de lift 2, 3 en 4 gebouwd.
Waardoor niemand meer lift 1 gebruikte en die heeft vervolgens als eerste moeten sluiten (samen met de sleeplift genaamd stadslift).

Toen hebben ze de naam kaiserlift maar aan lift 2 en 3 gegeven! Er is op de piste naast lift 2 nog een van de eerste besnieuwingsinstallaties geplaatst.

Maar vanwege concurrentie, verouderde lift Infrastructuur en een lage ligging hebben ze toch het skigebied moeten sluiten.

Lift 2 en 3 zijn in 2015 toch nog herbouwd, gewoon weer als 1zitter! Voor het zomer tourisme.

Voor foto’s; https://www.alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=32&t=1754&h…

Geweldig artikel.

Hier al eens vermeld maar onderstaand ook een prachtige site waar heel veel gesloten Franse skigebieden vastgelegd zijn. (inclusief een aantal gestoorde projecten met matten aan de Atlantische kust!)
https://stationsfantomes.wordpress.com/liste/

Oktober '21 waren we nog op de Tarscher Alm in Südtirol.
Je ziet de liftpalen nog staan.
Tegenwoordig kweken ze er een speciaal soort geiten. Dakgeiten. Kijk maar.

null

null

null

bartvwg op 10 jan 2023 10:32

Interessant skigebied. Blijkbaar heeft men het enkele jaren geleden nog eens heropend voor welgeteld één seizoen met een buitenlandse eigenaar, maar door gebrek aan financiële middelen en communicatie met de lokale autoriteiten werd dat allesbehalve een succes. Nadien heeft de gemeente Latsch het skigebied zelf opgekocht en volledig ingezet op het zomertoerisme. De eerste stoeltjeslift doet nu dienst als transportlift voor mountainbikes in de zomer. Er is zelfs een shuttle voorzien vanuit de lagergelegen dorpskern naar het startpunt van deze lift.

Men oppert trouwens nog steeds dat er verbindingsplannen zouden zijn tussen de voormalige Tarscher Alm en Schwemmalm in het Ultental. Mogelijks een vruchtbare verbinding die het wintertoerisme in beide valleien een flinke stimulans zou kunnen geven.

Nog enkele aanvullingen voor de kaart: Tunetsch boven Mörel (Zwitserland), Tschiernock boven Seeboden (Oostenrijk) en Piz Languard boven Pontresina (Zwitserland).

Interessant skigebied. Blijkbaar heeft men het enkele jaren geleden nog eens heropend voor welgeteld één seizoen met een buitenlandse eigenaar, maar door gebrek aan financiële middelen en communicatie met de lokale autoriteiten werd dat allesbehalve een succes. Nadien heeft de gemeente Latsch het skigebied zelf opgekocht en volledig ingezet op het zomertoerisme. De eerste stoeltjeslift doet nu dienst als transportlift voor mountainbikes in de zomer. Er is zelfs een shuttle voorzien vanuit de lagergelegen dorpskern naar het startpunt van deze lift.

Men oppert trouwens nog steeds dat er verbindingsplannen zouden zijn tussen de voormalige Tarscher Alm en Schwemmalm in het Ultental. Mogelijks een vruchtbare verbinding die het wintertoerisme in beide valleien een flinke stimulans zou kunnen geven.

Mathijs! op 10 jan 2023 11:54

Klopt helemaal @Mathijs! :)

Bla, bla, bla.

In cortina d ampezzo, is ook een lift en afdaling verdwenen. Op de nieuwe kaart staat die niet meer. Baalde ervan, want het uitzicht moet heel mooi zijn mer daarbij een zwarte piste. Heb het over forcella staunies, 2930 m. Het gaat nu tot 2215, son forga .

null
null

*bericht bewerkt door R_Dolomieten op 10 jan 2023 14:21

Staunies, dat is een klassieker.

Kleine aanvulling op de kaart: Skigebied Wurbauerkogel had naast de eenpersoons stoeltjeslift, die momenteel nog steeds voor zomertoerisme gebruikt wordt, ook twee sleepliften in gebruik.

*bericht bewerkt door paolie op 10 jan 2023 14:54

In cortina d ampezzo, is ook een lift en afdaling verdwenen. Op de nieuwe kaart staat die niet meer. Baalde ervan, want het uitzicht moet heel mooi zijn mer daarbij een zwarte piste. Heb het over forcella staunies, 2930 m. Het gaat nu tot 2215, son forga .

null
null

R_Dolomieten op 10 jan 2023 14:19

Omdat de lift te oud geworden was. Het gebied op zich bestaat nog steeds (sterker nog, over ruim een week ben ik daar aan het skiën). Ik vrees wel dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in die specifieke lift. Het ligt er alweer enige tijd zo bij helaas.

Toch weet je dat nooit. Carezza was ook ooit op sterven na dood. Voor degenen die het kennen: geen lift vanuit het dorp (wel de dalafdaling, maar dat deed je alleen aan het einde). Bovenaan de dalafdaling had je dan het kleine liftje. De hogere die nu vervangen is, stond toen jaren stil. De Tschein lift was verouderd. Je had bij het begin van die lift toen wel nog een aardige piste daar naartoe die nu verdwenen is (sleep). Natuurlijk daar ook nog Franzin en Moseralm baby. Het stuk bij Paolina is nog hetzelfde (wel zijn sleepliften gesloten bovenaan Franzin en de Paolina gemoderniseerd. Het deel bij Pra di Tori was ook lang dicht (langer dan bij Kölner Hütte).

En je had nog de Christomannos piste (inclusief avondskiën). Die is nu dicht.

Allemaal gered omdat een van de oprichters van Techno Alpin er heel veel geld in heeft gepompt. En dat allemaal omdat zijn vrouw Hotel Moseralm wilde uitbaten.

Ze zal wel heel lief zijn. ;)

Geweldig artikel.

Hier al eens vermeld maar onderstaand ook een prachtige site waar heel veel gesloten Franse skigebieden vastgelegd zijn. (inclusief een aantal gestoorde projecten met matten aan de Atlantische kust!)
https://stationsfantomes.wordpress.com/liste/

Dinictus op 10 jan 2023 10:57

Jaaaa, die wilde ik ook noemen! Geweldige site! Deze zomer nog gebruikt om te kijken hoe de liften en pistes liepen in een verdwenen gebiedje in de Vogezen waartegenover we zaten te eten. Het bijbehorende hotel/restaurant staat er nl nog steeds.

Ach de Ceuze… waar mijn kinderen hebben leren skiën Ongelofelijk hoe in 15 jaar de condities zó achteruit zijn gegaan :-(

Ach de Ceuze… waar mijn kinderen hebben leren skiën Ongelofelijk hoe in 15 jaar de condities zó achteruit zijn gegaan :-(

AnneDeB op 10 jan 2023 16:01

Het heeft meer met slechte administratie en een niet willende gemeente te maken. Er wordt nog volop getoerskied elke winter op die berg!

Click. Click. Peace

Ik ken zelf ook nog wel een skigebied dat is verdwenen. Alleen is skigebied misschien een groot woord, maar in Wörgl had je een klein skigebiedje. Eén sleepkabel met een oefenweide en een ankerlift met heuse piste. Hier heb ik leren skiën. We zaten altijd bij een familie in huis aan de overkant van de straat. Ski’s huren bij Arno Kecht en de piste op. De ene dag gingen de vaders naar SkiWelt, terwijl de moeders bij ons een oogje in het zeil hielden, de dag erna was het andersom. Bij de ankerlift moesten we van onze ouders bij paal 9 uitstappen, daarboven werd het te steil. Vroeger zo vaak uit dat ding gevallen dat ik bijna een fobie heb ontwikkeld voor sleepliften. Sindsdien gelukkig nooit meer moeite gehad met een sleeplift. Vanwege de lage ligging en ontbreken aan sneeuwkanonnen was er de laatste 20 jaar al niet veel bedrijvigheid en volgens mij zijn de liften ondertussen al 15 jaar weg.

En ik las hier ook dat Kelchsau waarschijnlijk gaat verdwijnen. Alleen dat behoorde tot SkiWelt Brixental.

mdat de lift te oud geworden was. Het gebied op zich bestaat nog steeds (sterker nog, over ruim een week ben ik daar aan het skiën). Ik vrees wel dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in die specifieke lift. Het ligt er alweer enige tijd zo bij helaas. § DSvier op 10 jan 2023 14:53

Op de website van Skiresort staat wel een nieuwe liftontsluiting ingepland. Misschien dat de nakende winterspelen wel een stimulans zouden zijn om toch opnieuw een moderne gondel te installeren? https://www.skiresort.be/skigebied/cortina-dampezzo/liften/l…

In cortina d ampezzo, is ook een lift en afdaling verdwenen. Op de nieuwe kaart staat die niet meer. Baalde ervan, want het uitzicht moet heel mooi zijn mer daarbij een zwarte piste. Heb het over forcella staunies, 2930 m. Het gaat nu tot 2215, son forga .

null
null

R_Dolomieten op 10 jan 2023 14:19

Omdat de lift te oud geworden was. Het gebied op zich bestaat nog steeds (sterker nog, over ruim een week ben ik daar aan het skiën). Ik vrees wel dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in die specifieke lift. Het ligt er alweer enige tijd zo bij helaas.

Toch weet je dat nooit. Carezza was ook ooit op sterven na dood. Voor degenen die het kennen: geen lift vanuit het dorp (wel de dalafdaling, maar dat deed je alleen aan het einde). Bovenaan de dalafdaling had je dan het kleine liftje. De hogere die nu vervangen is, stond toen jaren stil. De Tschein lift was verouderd. Je had bij het begin van die lift toen wel nog een aardige piste daar naartoe die nu verdwenen is (sleep). Natuurlijk daar ook nog Franzin en Moseralm baby. Het stuk bij Paolina is nog hetzelfde (wel zijn sleepliften gesloten bovenaan Franzin en de Paolina gemoderniseerd. Het deel bij Pra di Tori was ook lang dicht (langer dan bij Kölner Hütte).

En je had nog de Christomannos piste (inclusief avondskiën). Die is nu dicht.

Allemaal gered omdat een van de oprichters van Techno Alpin er heel veel geld in heeft gepompt. En dat allemaal omdat zijn vrouw Hotel Moseralm wilde uitbaten.

Ze zal wel heel lief zijn. ;)

DSvier op 10 jan 2023 14:53

Ja, dat dacht ik al te vernemen. Volgensmij is op dit forum er ook ooit een stukje over geschreven. Ben er morgen, de oost kant voornamelijk eens bezoeken. Ben erg benieuwd. Vadaag was drei zinnen echt geweldig mooi. Daarna door naar corvara.

Carezza ben ik 2018 of 2019 geweest, toen zag je de verbeteringen al staan op de kaart. Het was er wel aan toe inderdaad. Sommige waren oud en traag.

Zeer boeiend onderwerp, hulde voor jullie research!

Ik heb er nog eentje die niet op de kaart staat: Kobla, Bohinj, Slovenië. Dit skigebied is al ruim tien jaar gesloten maar sinds vorige winter is de babypiste met sleeplift af en toe in gebruik door een nieuw initiatief. De jaren-60 stoeltjesliften staan nog weg te roesten in de bossen.

Er zijn plannen om dit gebied nieuw leven in te blazen en te verbinden met het iets hoger gelegen Soriska Planina maar gezien de lage ligging (dal 550m - top 1480m) lijkt me dat niet zo’n lucratief idee tegenwoordig.

null
null

KrisWeer op 10 jan 2023 10:47

Dank voor de tip.
Ik had inderdaad wat moeite om informatie over de gebieden in Slovenië te vinden. In de andere alpentalen kan ik meestal wel een beetje wegwijs, maar in het Sloveens zoeken valt niet mee.

Interessant, ook leuk om in de vakantie soms bij toeval ergens op te stuiten. Zo kwamen we een paar jaar terug uit bij Zelenica. Het gebouw stond er nog stoeltjes lagen ergens in een hoek.

null
null
null

Ja, dat dacht ik al te vernemen. Volgensmij is op dit forum er ook ooit een stukje over geschreven. Ben er morgen, de oost kant voornamelijk eens bezoeken. Ben erg benieuwd. Vadaag was drei zinnen echt geweldig mooi. Daarna door naar corvara.

Carezza ben ik 2018 of 2019 geweest, toen zag je de verbeteringen al staan op de kaart. Het was er wel aan toe inderdaad. Sommige waren oud en traag.

R_Dolomieten op 10 jan 2023 17:00

Wat nog ontbreekt is de vervanging van de Franzin sleeplift. Maar verder is nu alles wel volgens plan.

Veel plezier morgen. Ik kom er in de avond pas aan en kan dus op donderdag pas het gebied onveilig maken. Het zal in ieder geval heerlijk rustig zijn. :)

In cortina d ampezzo, is ook een lift en afdaling verdwenen. Op de nieuwe kaart staat die niet meer. Baalde ervan, want het uitzicht moet heel mooi zijn mer daarbij een zwarte piste. Heb het over forcella staunies, 2930 m. Het gaat nu tot 2215, son forga .

null
null

R_Dolomieten op 10 jan 2023 14:19

Die daar hoor ik vrienden af en toe over praten alsof het mytische proporties aanneemt ;-) Spijtig dat ik deze nooit heb kunnen doen, moet wel knikkende knietjes geweest zijn. Aan de andere kant heb je de staunies noord couloir…

Geweldig artikel.

Hier al eens vermeld maar onderstaand ook een prachtige site waar heel veel gesloten Franse skigebieden vastgelegd zijn. (inclusief een aantal gestoorde projecten met matten aan de Atlantische kust!)
https://stationsfantomes.wordpress.com/liste/

Dinictus op 10 jan 2023 10:57

Dan moet je zeker ook eens op deze site rondkijken, dat sluit er mooi op aan, maar dan voor gebieden in Italië: https://lost-lift.weebly.com/inizia-la-visita.html

Ach de Ceuze… waar mijn kinderen hebben leren skiën Ongelofelijk hoe in 15 jaar de condities zó achteruit zijn gegaan :-(

AnneDeB op 10 jan 2023 16:01

Het heeft meer met slechte administratie en een niet willende gemeente te maken. Er wordt nog volop getoerskied elke winter op die berg!

Rogier op 10 jan 2023 16:13

Ja, dat dacht ik al te vernemen. Volgensmij is op dit forum er ook ooit een stukje over geschreven. Ben er morgen, de oost kant voornamelijk eens bezoeken. Ben erg benieuwd. Vadaag was drei zinnen echt geweldig mooi. Daarna door naar corvara.

Carezza ben ik 2018 of 2019 geweest, toen zag je de verbeteringen al staan op de kaart. Het was er wel aan toe inderdaad. Sommige waren oud en traag.

R_Dolomieten op 10 jan 2023 17:00

Wat nog ontbreekt is de vervanging van de Franzin sleeplift. Maar verder is nu alles wel volgens plan.

Veel plezier morgen. Ik kom er in de avond pas aan en kan dus op donderdag pas het gebied onveilig maken. Het zal in ieder geval heerlijk rustig zijn. :)

DSvier op 10 jan 2023 17:46

Dank, ga het ervaren.ben benieuwd wat er open is. Vandaag was volgensmij wat gesloten ivm de wind. En ook de afgelopen week was nog niet alles open. Ach anders pak ik zuid kant er nog bij en evt lagazoui haha.
Weet je als alle wegen open zijn van toblach naar corvara, via cortina?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie