Leysin heeft meer dan 30 jaar aan freestylegeschiedenis - en dat merk je!

gesponsord op 12 januari 2023· geen reacties

null

In het hart van de Vaud Alpen liggen de sneeuwzekere wintersportplaatsen Leysin, Les Mosses en La Lécherette, tezamen goed voor 100 kilometer aan pistes. Er valt echter meer dan alleen pisteplezier te beleven, want het skigebied kent een rijk freestyleverleden. Een korte geschiedenisles.

Leysin: een korte introductie

Leysin-Les Mosses-La Lécherette bestaat uit drie deelgebieden. Leysin is vooral bekend om zijn ronddraaiende restaurant Le Kuklos. Gelegen op de top van de Berneuse op een hoogte van 2.048 meter biedt het een adembenemend 360 graden uitzicht, van de Jura tot het Meer van Genève, en over de Walliser en Berner Alpen tot de top van de Mont Blanc. In de winter zijn de vele pistes op het zuiden het ideale terrein voor zonaanbiddende wintersporters. Het skigebied van Les Mosses en La Lécherette is vooral populair bij gezinnen, deels vanwege de bereikbaarheid, maar vooral vanwege de droomomstandigheden: vroege sneeuw en overvloedige zonneschijn.

Het snowpark van Leysin
Het snowpark van Leysin

Het ontstaan van een freestylewalhalla

Sinds jaar en dag wordt er in Leysin getraind door diverse alpineskiërs, maar sinds de jaren negentig wordt er hier ook druk gefreestyled, zowel door snowboarders als skiërs. Tal van internationale wedstrijden zijn de revue gepasseerd. Dit komt mede door de aanwezigheid van het magnifieke Leysinpark en zijn halfpipe van olympisch formaat. Het snowpark heeft een freestylegeschiedenis van meer dan dertig jaar. Het begon in 1992 met de Champs Open: ’s werelds eerste snowboard freestylewedstrijd. Het waren de begindagen van deze nieuwe sportak, een tijd waarin de Noorse Terje Haakonsen domineerde. Hij zou tijdens die wedstrijd ook zijn stempel drukken op het Leysin Snowpark. Niemand zal ooit zijn mythische Haakon Flip vergeten waarmee hij de vele toeschouwers op het deck van de halfpipe in vervoering bracht. De periode rondom het millennium werd gekenmerkt door het einde van de ISF-snowboardwedstrijdserie en de geboorte van de TTR-serie. Op de ‘Champs’ was het tijd voor de Finnish Connection, met namen als Antti Autti, Peetu Piiroinen en Markku Koski, om naar de macht te grijpen.

Alles voor het plaatje.
Alles voor het plaatje.

Doorgroeien naar één van de beste snowparks van Europa

Vanaf 2005 kreeg het park een nieuwe sponsor in de vorm van het Zwitserse Nescafé. Het park verwierf internationale bekendheid met zijn zogenoemde Nescafe Champs, die standaard werden afgesloten met een groot feest. Er bloeide ondertussen lokaal een actieve en gepassioneerde freestylegemeenschap op. Tussen 2015 en 2017 werd het qua events rustiger op het snowpark, maar vanaf 2018 vond er een wedergeboorte plaats. Deze werd gekickstart door een investering van vier miljoen Zwitserse franken waardoor het snowpark van Leysin kan concurreren met grote resorts zoals LAAX of Crans-Montana. In 2019 was Leysin gastheer van de Junior Wereldkampioenschappen halfpipe en in januari 2020 werden er de ski en snowboard freestyleonderdelen van de Jeugd Olympische Spelen georganiseerd. Sindsdien is het snowpark één van de beste van Europa en vinden er meerdere internationale wedstrijden plaats.

Het snowpark van Leysin staat bekend als één van de beste van Europa.
Het snowpark van Leysin staat bekend als één van de beste van Europa.

Het NK freestyle vindt dit jaar plaats in Leysin!

Na een tweejarige hiatus keert het NK freestyle snowboard & ski terug naar Zwitserse bodem. Ditmaal niet in Laax maar in Leysin! Van 26 maart tot 1 april 2023 zal hier tezamen met Sneeuwsport Vlaanderen tijdens het Snowfest-event worden gestreden om de nationale titels in de disciplines snowboard en freeski slopestyle, halfpipe en big air.

Noot van de redactie

Je hebt zojuist een advertorial gelezen. Dat betekent dat een partner ruimte inkoopt om zijn boodschap over te brengen. De redactie heeft hier geen invloed op. Dat betekent niet dat een advertorial geen interessante informatie bevat, maar houd wel in je achterhoofd dat het eigenlijk een advertentie is. Daar ontvangen we dan ook een bedrag voor. » Lees meer

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie