Les Menuires slaat het ecologische pad in

gesponsord op 12 oktober 2022· 2 reacties

Les Menuires slaat het ecologische pad in Foto: Vincent Lottenberg
Les Menuires slaat het ecologische pad in Foto: Vincent Lottenberg

Afgelopen winter is Les Menuires het proces begonnen om het prestigieuze Flocon Vert-label te krijgen. Een jaar lang heeft het gebied gewerkt aan transport, afvalverwerking en energiebezuinigingen om het gebied nog milieuvriendelijker te maken en zo aanspraak te maken op dit duurzaamheidslabel en dit harde werk betaalt zich uit: ze ontvingen het Flocon Vert-label! Het mooie aan deze onderscheiding is dat ze zichzelf moeten blijven verbeteren om dit bewijs van duurzaamheid te mogen houden. Dit label is dus meer dan de zoveelste oorkonde. Het is het bewijs dat Les Menuires wil werken aan een duurzame toekomst.

Dankzij Snowsat kan men nog efficiënter prepareren Foto: Vincent Lottenberg
Dankzij Snowsat kan men nog efficiënter prepareren Foto: Vincent Lottenberg

Steeds duurzamere pistepreparatie

In Les Menuires zijn de pistenbullychauffeurs getraind om zo duurzaam mogelijk te rijden. Verder rijden alle pistenbully’s vanaf deze winter op 100% plantaardige brandstof. Daarnaast rijden de bully’s allemaal met het Snowsat systeem. Dat is een ingenieus GPS-systeem waarmee de chauffeurs precies zien hoeveel sneeuw er op de pistes ligt. Dit biedt dubbel voordeel, de pistenbully’s kunnen effectiever werken en men kan nog zuiniger omspringen met het fabriceren van sneeuw!

Les Menuires doet er alles aan op lokale flora en fauna te beschermen Foto: Jeremy Voirin
Les Menuires doet er alles aan op lokale flora en fauna te beschermen Foto: Jeremy Voirin

Samenwerken met het Nationale park van de Vanoise

Les Menuires is het enige gebied dat aan het Nationale park van de Vanoise grenst en zich gecommitteerd heeft aan de wensen van het nationale park. Het doel van dit partnerschap is natuurlijk om de natuur: de dieren en de planten te beschermen. Maar naast directe bescherming werkt men ook aan de toekomst door de lokale kinderen meer te leren over de unieke natuur in de bergen!

null

Vogels met GPS

Een van de directe voorbeelden van deze samenwerking is het volgen met GPS van lokale bergvogels zoals de korhoen en de steenarend. Dit om te bestuderen hoe de vogels reageren op menselijke activiteit in het skigebied. Natuurlijk met een duidelijk doel; deze bijzondere vogels zo goed mogelijk te beschermen.

Verstandig renoveren

Een groot voordeel van het duurzamer maken van het gebied is dat ook de appartementen verbeterd worden. Het skigebied helpt en subsidieert renovaties aan appartementen. Dit is een echte win-win situatie, want de appartementen worden duurzamer en de kwaliteit wordt beter! Elk jaar worden er zo’n 40 appartementen verduurzaamd dankzij dit programma. En dat al meer dan tien jaar!

null

Opties om de auto te laten staan

De helft van de broeikasgassen die op de berg worden uitgestoten komen van de auto’s van wintersporters. Les Menuires zoekt hierbij naar logische en haalbare oplossingen. Zo probeert men ervoor te zorgen dat wintersporters die zijn aangekomen hun auto tijdens de vakantie niet meer nodig hebben. Denk aan oplossingen als shuttles en de speciale Rézo-Pouce liftzones waar je eenvoudig kunt liften! En natuurlijk werkt het gebied aan steeds meer laadpunten voor elektrische auto’s.

Kortom, Les Menuires doet er alles aan om ervoor te zorgen dat we nog lang kunnen genieten van al het moois dat de bergen te bieden hebben! Kijk hier voor alle nieuwtjes uit dit skigebied voor komende winter!

Mooi. Ik weet dat ook Snowspace Salzburg bezig is met verduurzamen: je kunt uit de hele provincie gratis met het openbaar vervoer naar het skigebied, de eerste pistebully op waterstof rijdt al en er komen meer zonnepanelen en windmolens. Ook bij de aan te leggen waterbassins wordt een ‘ecologische zone’ aangelegd met ruimte voor planten, en dit werkt: de soortenvariatie is al enorm toegenomen. Over een jaar os twee wil Snowspace klimaatneutraal zijn.

Life is what happens while you were checking your phone

tsja… Ik dacht dat ze gingen bezuinigen op de stookkosten in die grote appartementengebouwen deze winter. Het was helaas weer ouderwets heet afgelopen nieuwjaarsweek. Valt nog genoeg winst te behalen.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie