Krijgen we nog winter?

Roel op 12 november 2020· 1 reactie

De Asitz bij Leogang is weer sneeuwvrij

Het is bijzonder zacht. Niet alleen in eigen land (zaterdag en zondag gaan er mogelijk weer dagrecords sneuvelen) maar ook in de Alpen. De grote vraag is, slaat het weer deze maand nog om? Ook al kunnen we daar misschien niet meteen van profiteren, voor een goede basislaag zou het fijn zijn. Ook richting de tweede helft van het seizoen als we hopelijk weer mogen.

Sneeuwdek geslonken

Vanaf eind oktober is het roer behoorlijk omgegaan. Het te koude weer veranderde in hogere temperaturen dan normaal voor de tijd van het jaar. Tot en met gisteren verliep november zo’n 3 graden warmer dan normaal door aanhoudend hogedrukweer, met in de dalen soms mist zoals in Leogang (foto) vandaag. Dat vertaalde zich ook in het sneeuwdek. We vergelijken twee satellietbeelden van de NASA, de eerste is van 31 oktober en de tweede is van gisteren.

afterbefore

Ik zeg erbij dat de afname hoofdzakelijk voor rekening komt voor berggebieden beneden de 2500 meter. Voor een deel is de sneeuw verdwenen, maar op sommige hellingen ook niet. Deze sneeuwgrafiek is van een meetpunt bij de Dresdnerhütte (2290m) in het skigebied van de Stubaier Gletscher. Na de sneeuwrijke fase eind oktober zaten we ver boven de normale hoeveelheid in deze tijd van het jaar (zwarte lijn), maar klonk het sneeuwdek flink in. Toch is te zien dat het sneeuwdek daarna stabiliseerde. Hoeveel er nu is weggesmolten is sterk afhankelijk van de expositie van de helling en blootstelling aan wind. Veel zonhellingen tot 2500 meter zijn wel weer groen.

Bron: tirol.gv.at

Hoe gaat het verder?

Deze week verandert er weinig in het zachte, vrij zonnige weer. Vanaf maandag komen er langzaam wat verschillen tussen de weermodellen. Allemaal voorzien ze de doortocht van een koufront en wat sneeuw vanaf zo’n 1200-1500 meter, maar een serieuze omslag lijkt op zijn vroegst in de tweede helft van volgende week mogelijk. Hoe of wat is nog even afwachten, dus voor een verwachting van de hoeveelheid sneeuw is het nog te vroeg. Oke, we hebben er nog niet zoveel aan maar voor de skigebieden is een weersomslag en wat kou heel welkom, alleen al voor de sneeuwkanonnen die klaar zijn gezet. En hopelijk kunnen wij daar in de tweede helft van de winter van profiteren.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Pieter23097613 november 2020 · 17:43

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.