Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar een wintervakantie naar Tsjechië is een uitstekend idee. In de Tsjechische bergen kun je je uitstekend vermaken. Er zijn geweldige skiresorts die voorzien zijn van moderne liften, brede pistes en sneeuwinstallaties. Bovendien is er ook naast de piste van alles te doen!

Winterpret in het Reuzengebergte

In het noorden van Tsjechië ligt het Reuzengebergte. Een prachtig natuurgebied met geweldige uitzichten én een plek waar je volop skiplezier kunt beleven. Hier bevinden zich de meeste en tevens grootste skicentra van het land. Onder de hoogste berg van Tsjechië, de Sněžka (1603 m), ligt het skiresort Černá hora - Pec. Het bestaat uit vijf skigebieden die samen bijna 50 kilometer aan piste bieden. Skiliften, bussen en een skitour (een soort grote sneeuwscooter) verbinden de gebieden met elkaar. In het westen van het Reuzengebergte ligt een ander populair skigebied: Špindlerův Mlýn. De pistes zijn gelegen op vier bergen en er is in totaal is 27 kilometer aan afdalingen. Špindlerův Mlýn is viervoudig winnaar van de prijs “Beste skigebied in Tsjechië”. In het skidorp is een aquapark, wellnesscentrum, de mogelijkheid tot paragliding en er zijn tientallen kilometers aan langlaufroutes, zoals de Krkonošská lyžařská magistrála. Een langlauftocht van 80 kilometer die vanuit Špindlerův Mlýn is te bereiken.

Ontdek Pec Pod Snezkou
Ontdek Spindleruv Mlyn

Familieplezier in de Tsjechische bergen

Een wintersport naar Tsjechië heeft als voordeel dat de prijzen een stuk lager liggen in vergelijking met andere landen. Vooral skilessen en de prijzen in restaurants zijn aantrekkelijk. De skigebieden in Tsjechië zijn daarentegen wil minder uitgebreid. Voor families en beginners zijn de Tsjechische skicentra ideaal. Er zijn veel brede pistes en elkaar kwijt raken zal niet snel gebeuren. Het skigebied Rokytnice is één van die kindvriendelijke gebieden. Het is gelegen in het Reuzengebergte tussen de skigebieden Harrachov en Špindlerův Mlýn. Meer dan de helft van de pistes in Rokytnice zijn blauw. Er is een skischool en er zijn op diverse plekken oefenpistes. Een van de langste pistes en breedste pistes kun je hier ook vinden.

Ontdek Rokytnice

Lipno: De plek voor kinderen

Het skigebied Lipno is hét familiegebied van Tsjechië. Lipno bevindt zich in het zuiden van Tsjechië aan het Lipnomeer. Er is ruim 13 kilometer aan piste en voor kinderen zijn er volop activiteiten. Zo komt de mascotte Fox de Vos regelmatig langs, is er een animatieprogramma, een zwembad en een indoor speeltuin. Een bezoek aan het boomkroonpad mag bovendien niet ontbreken. Deze uitzichttoren, gelegen op de top van de berg Kramolín, biedt uitzicht over het meer, het Boheemse Woud en met mooi weer kun je zelfs de Alpen zien. Het Lipnomeer is het grootste meer van Tsjechië en wanneer het ijs sterk genoeg is wordt er een natuurijsbaan gemaakt van 11 kilometer. Een leuk uitstapje vanuit Lipno is naar het charmante stadje Český Krumlov. Deze plaats aan de rivier Moldau heeft een indrukwekkende burcht en pittoreske kronkelige straten.

Ontdek Lipno

Skiën en een cultuur snuiven

Een skigebied die ook goed te combineren is met een bezoek aan een stad is Klínovec in het Ertsgebergte. Op een half uur rijden van Klínovec ligt de spastad Karlovy Vary. Karlovy Vary is al eeuwenlang een befaamd kuuroord. De mineraalrijke warmwaterbronnen worden gebruikt voor medische behandelingen en in de spacollonades is het mogelijk om het water te proeven. Naast het bewonderen van de sierlijke gebouwen is het ook een aanrader om de kabelbaan te nemen en naar één van de uitzichtpunten te wandelen. Even opwarmen? Dat kan bij een van de vele restaurant of bezoek de glasfabriek Moser.

Het skigebied Klínovec ligt slechts op 700 kilometer rijden van de Nederlandse grens. Het gebied heeft ruim 29 kilometer aan piste, maar met de gezamenlijke skipas Klínovec-Fichtelberg heb je bijna 45 kilometer tot je beschikking. Het Duits-Tsjechische gebied is met een skibus verbonden en de langste piste is 3 kilometer. Het Ertsgebergte is ook voor liefhebbers van langlaufen een interessante bestemming. Er is bijna 100 kilometer aan loipes en vooral de tochten vanuit Boží Dar zijn prachtig.

Ontdek Klínovec

Meer informatie op www.visitczechrepublic.com/

Voor een overzicht van alle skigebieden in Tsjechië bekijk de brochure Czech skiresorts 2021/2022

Volgens de huidige maatregelen in Tsjechië moeten wintersporters boven de 18 jaar gevaccineerd zijn of een herstelbewijs hebben. Voor kinderen tot 18 jaar is een negatieve PCR test voldoende.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie