Lisa Bunschoten wereldkampioen dual banked slalom

Beeld: Natasja Vos
Beeld: Natasja Vos
Lisa Bunschoten is in Lillehammer wereldkampioen geworden op het onderdeel dual banked slalom. Na haar twee eerdere wereldtitels, voegt Bunschoten vlak voor de Paralympische Spelen nu een derde wereldtitel aan haar palmares toe. De Nederlandse was in de finale te sterk voor de Canadese Lisa de Jong. In dezelfde klasse werd Renske van Beek vijfde. Ook Chris Vos werd in zijn klasse vijfde.

“Het was vandaag heel spannend, maar daardoor is deze wereldtitel misschien nog wel meer waard dan de overwinningen hiervoor. Het niveau van het snowboarden is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Ik ben dan ook enorm trots dat ik hier heb kunnen winnen.”, aldus Bunschoten in een eerste reactie.

Lisa Bunschoten is het hele seizoen al onverslaanbaar en staat in maart straks dus als een topfavoriet op de Paralympische Spelen van Beijing.

Zilver voor alpineskiërs Kampschreur en Van Bergen

Ook op vrijdag werden Jeroen Kampscheur en Barbara van Bergen tweede op het onderdeel afdaling bij het alpineskiën. Kampschreur moest zijn meerdere erkennen in z’n Noorse rivaal Jesper Pedersen, terwijl Van Bergen de Duitse Anna-Lena Forster moest voorlaten op het podium. In totaal behaalden de Nederlandse atleten dus drie medailles op vrijdag in Lillehammer. Claire Petit (zevende), Floris Meijer (vierde) en Niels de Langen (vijfde) presteerden ook zeer verdienstelijk.

Nederlandse atleten op medaillejacht

Tien Nederlandse atleten zijn de deze periode in Lillehammer op jacht naar een WK-medaille. Een zestal skiërs (Jeroen Kampschreur, Niels de Langen, Floris Meijer, Jeffrey Stuut, Barbara van Bergen en Claire Petit) en een viertal snowboarders (Lisa Bunschoten, Chris Vos, Renske van Beek en Dean van Kooij) vertegenwoordigen Nederland op de Noorse sneeuw.

Lillehammer staat garant voor spektakel

Tijdens de wereldkampioenschappen parasneeuwsporten van Lillehammer 2021 worden voor het eerst in de geschiedenis de wereldkampioenschappen para ski, para biatlon, para langlaufen en para snowboarden tegelijkertijd in dezelfde stad gehouden. De wedstrijden zouden aanvankelijk plaatsvinden in Lillehammer van 7 tot 20 februari 2021, maar werden uitgesteld vanwege COVID-19 en vinden nu plaats van 12 tot 23 januari 2022.

Met 87 gouden medailles die uitgedeeld worden en nog minder dan twee maanden tot de Paralympische Winterspelen van Beijing, zullen de atleten in topvorm zijn tijdens het WK van Lillehammer 2021.

Als het op ervaring aankomt, is het moeilijk om een gastheer te vinden die kan wedijveren met Lillehammer. Het Noorse skigebied heeft talloze sportwedstrijden georganiseerd, waaronder de Olympische en Paralympische Winterspelen van 1994, de Olympische Jeugdwinterspelen van 2016 en verschillende X-Games, World Para Snow Sports Cups en FIS World Cups.

De wedstrijden van het para langlauf en para biatlon worden gehouden in Lillehammer zelf, terwijl de wedstrijden van het para ski en para snowboard op 15 kilometer afstand plaatsvinden, in het naburige bergresort Hafjell.

Lillehammer 2021 is de eerste keer in de geschiedenis dat er een gezamenlijke World Para Snow Sports Championships wordt gehouden. De wereldkampioenschappen in de vier para sneeuwsporten werden voorheen in hetzelfde jaar gehouden, maar op verschillende locaties en op verschillende data. Deze keer zullen echter de grootste sterren van alle vier de sporten deelnemen aan een gezamenlijke competitie.

In totaal zullen 852 atleten uit 42 landen deelnemen aan Lillehammer 2021. In totaal zullen 87 sets medailles worden uitgedeeld tijdens de 12-daagse competitie.

Wil jij ook snowboarder worden?

Ben jij of ken jij iemand die later net als Chris Vos, Lisa Bunschoten en Renske van Beek actief wil worden als snowboarder? Dat kan! In Nederland zijn meerdere organisaties waarbij jij jezelf kan ontwikkelen als snowboarder. Misschien kom jij dan net als Chris, Lisa en Renske ooit uit op World Cups of zelfs de Olympische Spelen. Klik hier om te ontdekken hoe jij kan beginnen met de wedstrijdsport.

Wil jij meer weten over onze topsportprogramma’s en atleten?

Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor vragen over de topsportprogramma’s kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

Samenwerking Johan Cruyff Foundation

Samen met de Johan Cruyff Foundation vergroten we het aanbod van aangepast wintersporten. De samenwerking bevat een aantal initiatieven waarmee jongeren in aanraking kunnen komen met aangepast wintersporten. Op de Para Snow Day kunnen mensen dus kennismaken met de wintersport. Via wedstrijdtrainingen en trainingsweken worden de jongeren vervolgens voorbereid op nationale of internationale wedstrijden.

Wintersport in de buurt

Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden om (aangepast) te wintersporten bij jou in de buurt? Neem dan eens een kijkje op Wintersport in de buurt!

MarkVermeulen
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie