Drukke weken wintersportseizoen 2023/2024

Kitzsteinhorn Kaprun (A)
Kitzsteinhorn Kaprun (A)

De kerstvakantie en de voorjaarsvakantie zijn traditioneel de drukste weken voor de wintersport, ook in het skiseizoen 2023/2024. Maar wat worden nog meer drukke vakantieweken in de Alpen? En welke weken zijn juist rustig in de winter 2023/2024? Net als voorgaande jaren hebben we uitgezocht welke landen wanneer vakantie hebben.

Schoolvakanties in Nederland winter 2023/2024

Om de drukste weken te bepalen tonen we eerst de schoolvakanties in Nederland. Voor de wintersport zijn de eerste twee weken van de kerstvakantie en de voorjaarsvakantie (krokus) het meest relevant. De voorjaarsvakantie is per regio verschillend, dat heeft te maken met de spreiding van onze schoolvakanties in Nederland. Dit zijn de schoolvakanties in de winter 2023/2024:

Schoolvakantie Periode
Kerstvakantie: 23 december 2023 t/m 7 januari 2024
Voorjaarsvakantie Zuid-Nederland: 10 februari t/m 18 februari 2024
Voorjaarsvakantie Noord- en Midden-Nederland: 17 februari t/m 25 februari 2024

Bron: rijksoverheid.nl

Net als dit jaar hebben Noord- en Midden-Nederland in 2024 in de voorjaarsvakantie tegelijk vakantie. Hierdoor is het tussen 17 en 25 februari 2024 extra druk met Nederlanders. Zuid-Nederland heeft een week eerder vakantie (carnaval).

null

Buitenlandse wintersporters

De meeste mensen die op wintersport gaan komen echter uit andere Europese landen. Uiteindelijk zijn het Nederlanders en buitenlanders sámen die bepalen hoe druk het is op de pistes, in liften en in de restaurants. Maar natuurlijk geldt dit ook voor de drukte op de weg en voor het zoeken naar accommodaties. Duitsland steekt met kop en schouders uit boven alle andere nationaliteiten. Er zijn bijna 15 miljoen Duitsers die skiën. Natuurlijk gaan die niet allemaal een week lang naar de Alpen maar ze vormen veruit de grootste groep in Europa. De Fransen staan op nummer twee met 8,6 miljoen wintersporters en Oostenrijk en Zwitserland hebben er ongeveer 3 miljoen.

NederlandBelgiëDuitslandFrankrijkOostenrijkZwitserlandItaliëEngeland
Aantal wintersporters per land (in miljoenen)

Schoolvakanties in Europese landen

Omdat Duitsland en Frankrijk de meeste wintersporters leveren, is het belangrijk wanneer zij vakantie hebben. We hebben hieronder de schoolvakanties voor 2023/2024 van Duitsland, Frankrijk, Nederland, België, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Engeland, Tsjechië en Polen op een rij gezet:

Schoolvakanties_wintersport_Europa_2023-2024

Wat zijn de drukste wintersportweken?

Op basis van de vakantieroosters kunnen we vervolgens een inschatting maken van de totale wintersportdrukte per week in de winter 2023/2024.

Vakantiedrukte_wintersport_2023-2024

Opvallende zaken

We zien een aantal opvallende zaken die impact hebben op Nederlandse wintersporters:

  • In tegenstelling tot de afgelopen twee jaren valt de Franse kerstvakantie gelijk met de Nederlandse schoolvakantie, namelijk van 23 december t/m 6 januari 2024. Ook de Engelsen hebben dan vakantie. Dat betekent dat het met de kerst als vanouds druk zal zijn in de Franse Alpen. Helaas kunnen we niet meer profiteren van een rustige tweede kerstweek in Frankrijk.
  • De voorjaarsvakantie voor Noord en Midden-Nederland (17 februari t/m 25 februari) is in 2024 relatief rustig, behalve in de Franse Alpen. Daar hebben de zones van Parijs en Lyon tegelijk vrij. In Duitsland heeft maar één deelstaat vrij (Saksen) en in Oostenrijk alleen Oberösterreich en de Steiermark.
  • De carnavalsweek/voorjaarsvakantie voor Zuid-Nederland (10 t/m 17 februari 2024) wordt wel druk. In Nederland heeft alleen Zuid-Nederland vakantie, maar dit wordt teniet gedaan doordat in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Engeland veel mensen vakantie hebben. Bovendien hebben de Oostenrijkse deelstaten Vorarlberg, Tirol, Salzburg, Karinthië en Burgenland vakantie, de zogenaamde Semesterferien. Veel mensen uit deze deelstaten gaan geen volledige week op vakantie, maar zullen wel volop Oostenrijkse skigebieden bezoeken.

Effecten van afgelopen kerst

Doordat tijdens de kerstvakantie veel internationale vakanties samenvallen is deze piek hoger dan vorig jaar. Wel moet daarbij worden aangetekend dat we niet weten wat de invloed is van de sneeuwarmoede afgelopen kerst. Mogelijk past een deel van de wintersporters zijn boekingsgedrag aan door toch later in het seizoen te gaan vanwege de grotere kans op sneeuw. Of dat echt zo is zullen we moeten afwachten.

Gebonden aan schoolvakanties maar toch rustig skiën?

Wil je de drukte ontlopen dan ga je het beste buiten de vakantieperiodes. Maar natuurlijk is niet iedereen zo flexibel dat ze eenvoudig een andere week kunnen kiezen, denk aan alle gezinnen met kinderen. Daarom is het goed om te weten dat je op meer dingen kunt letten, zodat het toch niet te druk is op jouw bestemming. We hebben allerlei tips voor een rustige wintersport op een rijtje gezet met handige weetjes en inzichten over het boekingsgedrag van Duitsers, Fransen, enzovoorts.

Accommodaties voor 2023/2024

Wie zijn/haar planning al heeft gemaakt kan nu al op zoek. Sommige reisaanbieders hebben al aanbod staan voor de winter 2023/2024 en de verwachting is dat binnenkort meer touroperators zullen volgen. Mensen die de inspiratiesessie hebben bijgewoond over het boeken van je wintersport weten waarom vroeg boeken het overwegen waard is.

Tips voor het boeken van een rustige wintersport

Bronnen: de.statista.com, Statistik Austria, seilbahn.net, Alpes Ski Résa, Eric Bonnel, hotel.info, vanat.ch, Skiclub of Great Britain, CBS, feiertage-oesterreich.at.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dank weer voor dit overzicht. Gelukkig net weer geboekt voor de voorjaarsvakantie 2024. En als ik het zo zie valt de reisdrukte dan wel enigszins mee.

Dank je wel!

Wij gaan meestal de eerste week van de kerstvakantie en onze ervaring is dat het t/m 26 december redelijk rustig is en dan pas vanaf de 27e echt druk is. Ik heb begrepen dat de Duitsers kerst thuis vieren en dan daarna op wintersport gaan. Maar boeken ze dan anderhalve week? of gaan ze dan maar een paar dagen?

Vraag ik me ook altijd af Daffie. 26 december waren we een dag in Galtur, 's ochtends geen kip op de piste, 's middags ineens druk met de Oosterburen die natuurlijk 's ochtends in de auto stappen en 's middags al op de piste kunnen staan. Ach ja. Leuk gebiedje overigens met mooie uitzichten over het meertje…

Oeps foutje

*bericht bewerkt door monoskito op 14 feb 2023 11:01

@roel de Belgische krokusvakantie klopt niet. Je bent de Walen vergeten.

monoskito op 14 feb 2023 10:56

Staat er toch wel hè, de 2 gele balkjes, 24 februari tot 2 maart, da’s voor de walen, de vlamen hebben een oranje balkje in februari. ;)

Bla, bla, bla.

@roel de Belgische krokusvakantie klopt niet. Je bent de Walen vergeten.

monoskito op 14 feb 2023 10:56

Staat er toch wel hè, de 2 gele balkjes, 24 februari tot 2 maart, da’s voor de walen, de vlamen hebben een oranje balkje in februari. ;)

bartvwg op 14 feb 2023 11:02

Erg belangrijk zijn die twee balkjes niet, Walen gaan liever vissen in de krokusvakantie.

Stel: je wilt 2 weken op lege pistes, zo vroeg mogelijk in maart. Dan is Frankrijk vanaf 9 maart wel een goede optie, niet?

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

@roel de Belgische krokusvakantie klopt niet. Je bent de Walen vergeten.

monoskito op 14 feb 2023 10:56

Staat er toch wel hè, de 2 gele balkjes, 24 februari tot 2 maart, da’s voor de walen, de vlamen hebben een oranje balkje in februari. ;)

bartvwg op 14 feb 2023 11:02

Fédération Wallonie-Bruxelles bedoelt ge, niet alleen de Walen maar ook Brussel gaat skiën (of vissen) in die twee weken. Behalve dan weer voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, die zitten op de Vlaamse schoolkalender. En de Duitstaligen in Wallonië volgen ook de Vlaamse kalender.
Dat hebben we toch weeral goed bedacht hé zeg 😂

@roel de Belgische krokusvakantie klopt niet. Je bent de Walen vergeten.

monoskito op 14 feb 2023 10:56

Staat er toch wel hè, de 2 gele balkjes, 24 februari tot 2 maart, da’s voor de walen, de vlamen hebben een oranje balkje in februari. ;)

bartvwg op 14 feb 2023 11:02

Erg belangrijk zijn die twee balkjes niet, Walen gaan liever vissen in de krokusvakantie.

Mathijs! op 14 feb 2023 11:29

Als ze gaan skiën doen ze dat overigens ook in Frankrijk, dus wie naar Oostenrijk kijkt moet daar amper rekening mee houden. Altijd bijzonder vreemd gevonden dat Duitsers zo extreem hard vasthouden aan Oostenrijk/Sud-Tirol en de Fransen aan Frankrijk.

Gemiddeld genomen begrijp ik dat uiteraard (je spreekt de taal, en dus zeker skiles voor de kids is dan makkelijk), maar afgelopen december (17-24) stonden we (bij wijze van spreke) moederziel alleen op de pistes in Oostenrijk, voor een geweldige prijs. En dat terwijl de Franse scholen op dat moment gesloten waren, de Franse skigebieden overvol en de prijzen dus navenant…

Zou je toch denken dat er inmiddels een paar Fransen zijn die dan doorsteken; maar OK… Nuja, maakt het voor ons makkelijker inschatten waar we (relatieve) rust kunnen vinden ^^

*bericht bewerkt door mgelade op 14 feb 2023 13:48

Goed overzicht en belangrijk dat nu ook Polen en Tsjechië zijn meegenomen. Merk in Oostenrijk (en Dolomieten) toch dat dat een telkens grotere groep wintersporters is waar je zeker rekening mee moet houden. Als je goed wil zitten in de Dolomieten moet je de Kroaten ook nog wel bekijken 😉

Overigens merk ik dat er dit jaar heel veel opgeschoven Corona vakanties (vaak extra, dus 2 x wintersport) tussen zaten. Hierdoor was januari ook fors drukker dan normaal, hier verbaasde ik me toch wel echt over omdat januari normaal heerlijk rustig is.

Als ze gaan skiën doen ze dat overigens ook in Frankrijk, dus wie naar Oostenrijk kijkt moet daar amper rekening mee houden. Altijd bijzonder vreemd gevonden dat Duitsers zo extreem hard vasthouden aan Oostenrijk/Sud-Tirol en de Fransen aan Frankrijk.

Gemiddeld genomen begrijp ik dat uiteraard (je spreekt de taal, en dus zeker skiles voor de kids is dan makkelijk), maar afgelopen december (17-24) stonden we (bij wijze van spreke) moederziel alleen op de pistes in Oostenrijk, voor een geweldige prijs. En dat terwijl de Franse scholen op dat moment gesloten waren, de Franse skigebieden overvol en de prijzen dus navenant…

Zou je toch denken dat er inmiddels een paar Fransen zijn die dan doorsteken; maar OK… Nuja, maakt het voor ons makkelijker inschatten waar we (relatieve) rust kunnen vinden ^^

mgelade op 14 feb 2023 13:46

Dat zou ik ook nog een mooi extra inzicht vinden; welke week is waar het drukst? Fransen gaan naar Frankrijk, Duitsers naar Oostenrijk/Zuid Tirol, Polen/Tsjechen naar de zuidelijke Dolomieten, Kroaten/Slovenen naar de Noordelijke Dolomieten etc. Nu heb je per week de drukte in totaal, maar het zou mooi zijn om dat meer regionaal te hebben; wat zijn de rustigeste weken in de Dolomieten? In Zwitserland? In Oostenrijk? In noordelijke Franse gebieden, in zuidelijke franse gebieden, etcetera.

Is er wel een beetje uit te halen, maar als je per gebied onder het knopje weersverwachting nou eens een drukte verwachting had, dan zou ik dat heel fijn vinden.

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Meer over de verschillen per land/regio en bepaalde gewoontes in boekgedrag staat in de genoemde link met tips: https://www.wintersport.nl/themas/wintersport-boeken/rustige…

*bericht bewerkt door Roel op 14 feb 2023 16:26

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Gelukkig ons verblijf voor volgend jaar al vastgelegd, viel me dit jaar op hoeveel afwijzingen ik heb gekregen. Wellicht in de ‘verkeerde gebieden’? KWT en Lofer, geslaagd in Lofer.

Top artikel weer dit!!

Die foto bij de lift met al die mensen 😅 vreselijk, gelukkig ga ik niet meer in de vakantie periodes. Bedankt weer voor het overzicht!

*bericht bewerkt door EricH op 14 feb 2023 22:55

Leuk overzicht, maar gezien we vast zitten aan de vakantie week (dit keer niet samen met carnaval) heb ik er helemaal niets aan 😅

Dat klinkt als een goed idee om lekker vanaf 15 maart naar de Franse Alpen te gaan. Heerlijk rustig voorjaarsskien :)

Born to Ride

Goed overzicht en belangrijk dat nu ook Polen en Tsjechië zijn meegenomen. Merk in Oostenrijk (en Dolomieten) toch dat dat een telkens grotere groep wintersporters is waar je zeker rekening mee moet houden. Als je goed wil zitten in de Dolomieten moet je de Kroaten ook nog wel bekijken 😉

Amelm op 14 feb 2023 16:04

Slovenen ook dan.

Wat is de voorjaarsvakantie vroeg komend jaar ook… ik heb nog niet geboekt maar als ik dit zo zie moet ik daar al wel over na gaan denken.

Scholen hebben de voorjaarsvakantie trouwens zelf in de hand - het zijn adviesdata dus als een school liever een week later vakantie geeft dan zijn ze daartoe bevoegd. Ik ga hier de school maar even vragen of ze het al weten voor volgend jaar.

*bericht bewerkt door LoveToSki op 15 feb 2023 10:08

Als ik later groot ben woon ik in Val Cenis of Val Gardena ❤️❄️

Aiii… volgend jaar willen wij met familie tijdens de carnavalsvakantie gaan… Jammer dat deze samenvalt mer Duitsland en Oostenrijk. Zal een lastige zoektocht worden vrees ik.
Mochten er nog mensen goede tips hebben voor kleine rustige gebieden (voor families met jonge kinderen) en waar er grotere appartementen (~12 pers) dicht bij de piste/lift te boeken zijn, dan hoor ik het graag! Hoewel Oostenrijk de voorkeur heeft, wellicht toch ook maar Frankrijk overwegen.

@Royvhees dat is zeker een aanrader.
Ik zit in regio Noord met de voorjaarsvakantie maar kijk dan wel even heel goed welke kant op het meest rustige beeld zou geven.

It is an amazing world

Voor Noord-Midden met de voorjaarsvakantie lijkt Italie wel een serieus goed alternatief…
En voor Zuid zou ik persoonlijk inzetten op Zuidelijkere Franse stations.

*bericht bewerkt door Derhansel op 15 feb 2023 12:49

Wat de Franse Zuid-Alpen betreft, weet dat Noord Italië met carnaval ook vrij heeft en die komen graag massaal een dagje skiën in Frankrijk. Volgens de Fransen komt dat omdat ze in Italië geen grote gebieden hebben, al kan dat ook gewoon wat chauvinisme zijn natuurlijk 😉
Maar bij goed weer en goed aan te rijden gebieden zoals Serre Che merk je dat echt heel goed aan de drukte en de taal. In kleinere gebieden die wat achterin liggen zoals Puy St Vincent merk je daar niet veel van.

*bericht bewerkt door Hupla op 15 feb 2023 13:05

Top artikel!

Wat is de voorjaarsvakantie vroeg komend jaar ook… ik heb nog niet geboekt maar als ik dit zo zie moet ik daar al wel over na gaan denken.

Scholen hebben de voorjaarsvakantie trouwens zelf in de hand - het zijn adviesdata dus als een school liever een week later vakantie geeft dan zijn ze daartoe bevoegd. Ik ga hier de school maar even vragen of ze het al weten voor volgend jaar.

LoveToSki op 15 feb 2023 10:07

Scholen plannen de vakanties meestal in overleg met de scholen uit de regio. Dat voorkomt dat broers/zussen niet verschillende vakanties hebben. Er zijn weinig scholen die zich niet aan zo’n regio afspraak houden.

Dit jaar viel perfect voor Frankrijk. Volgend jaar zullen we de kerst overslaan (na de dramatische nieuwjaar gaan wij niet weer in die week) en zal het waarschijnlijk Oostenrijk worden. Waarschijnlijk Katschi…

Ok de zoektocht voor de familie skivakantie 2024 kan weer beginnen. Wij zijn dit jaar in horrorsneeuw 2e kerstweek naar Areches-Beaufort geweest en los vd sneeuwcondities (we waren al blij dat we konden skiën) is het ons prima bevallen. We waren letterlijk soms met een 10 à 15 skiërs max op de ganse Planay berg. Heerlijk! Volgend jaar terug naar FR (kinderen volgen traject met ESF), maar dan met krokus. Best dus Zuid-Alpen of misschien diep in de Maurienne om de drukte vanuit Parijs te vermijden?

Wat is volgens de jullie de beste keuze voor rustige pistes met een gemengde groep skiërs in de week van 10-17feb (kinderen 8-12j, enkele ‘vakantieskiers’ en een paar fanaten zoals ik die zich wel kunnen inhouden in de familievakantie qua km vreten - dat houden we voor shortski’s):

  • Puy Saint Vincent
  • Les Orres (2j geleden geweest - mooi gebied)
  • Le Sauze
  • Montclar
  • Vars/Risoul
  • Bonneval-sur-Arc?
  • La Norma? doenbaar qua drukte?
    *… ?

Ik vind het helemaal niet erg om dezelfde pistes te skiën, maar zoals gezegd: allergisch voor aanschuiven aan liften of drukke pistes…

@jamesblond, gezien je rijtje mogelijkheden: wat dacht je van Val Cenis ? Vast betaalbaar in die week en een leuk gebied !
Bonneval een erg mooi dorp, maar denk qua skien voor een hele week wel erg beperkt. Maar zou je vanuit Val Cenis wel een dagje kunnen (vroeger kon dat op zelfde skipas, maar weet niet of dat nog steeds kan….)

*bericht bewerkt door Paulr op 16 feb 2023 23:42

Paulr

@jamesblond, gezien je rijtje mogelijkheden: wat dacht je van Val Cenis ? Vast betaalbaar in die week en een leuk gebied !
Bonneval een erg mooi dorp, maar denk qua skien voor een hele week wel erg beperkt. Maar zou je vanuit Val Cenis wel een dagje kunnen (vroeger kon dat op zelfde skipas, maar weet niet of dat nog steeds kan….)

Paulr op 16 feb 2023 23:42

Wel daar heb ik ook al aan gedacht maar ik lees dat Val Cenis toch wel behoorlijk druk kan zij in de FR vakantieperiodes….

Is La Plagne begin/midden maart te doen qua drukte? Ik heb wat schrik, omdat ik verhalen lees van enorme drukt en lange wachttijden in dit gebied?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie