De vijf meest opvallende ontwikkelingen voor dit skiseizoen

gesponsord op 15 november 2022· geen reacties

We vroegen OutdoorXL in Barendrecht naar de meest in het oog springende ontwikkelingen voor het seizoen. Van ontwikkelingen op het gebied van materiaal, tot trends op het gebied van waar en hoe we wintersport vieren; dit is wat OutdoorXL als de vijf belangrijkste trends voor de komende winter ziet.

1. Makkelijker lopen in je skischoenen door de Gripwalk

Waarschijnlijk de meest opvallende is dat als je dit seizoen nieuwe skischoenen koopt, je zal merken dat je ineens een heel stuk makkelijker loopt dan met je oude schoenen. De reden: de GripWalk zool die eronder zit. 2022 is echt het jaar van de doorbraak, want bijna alle nieuwe modellen skischoenen worden nu met GripWalk zool geleverd. De skimerken lopen al een tijdje vooruit op deze ontwikkeling, door al een paar seizoenen de ski’s met GripWalk bindingen uit te rusten, want de schoenen moeten wel in een ander soort binding. Wel even opletten dus, zeker als je oudere ski’s hebt, dat je ski’s voorzien zijn van GripWalk bindingen.

null

2. Minder knieletsel door extra veilige bindingen van Tyrolia

Nu we het toch over bindingen hebben. Tyrolia brengt dit jaar een nieuwe, extra veilige binding op de markt: Protector. Het nieuwe van deze alpinebinding is een achterbak die 7mm opzij kan schuiven en vervolgens uitdraait. In meer dan een derde van alle skiletsels wordt je knie getroffen. De nieuwe Protector-binding zou in 50% van alle letsels van knie of onderbeen de schade voorkomen of beperken. Het mooie van de Protector is dat Tyrolia de binding heeft gemaakt op basis van een bestaand bindingssysteem. Dus je kan hem ook op bestaande ski’s zetten, bijvoorbeeld van Elan, Fischer en Head. Verder skiet de Protector binding gewoon zoals je gewend bent van de huidige bindingen die op de markt zijn. Natuurlijk is de Protector binding GripWalk compatible, maar nog mooier is dat ook toerskischoenen veilig in deze binding gebruikt kunnen worden.

null

3. Nieuwe instapbindingen voor je snowboard

Ook bij de snowboardbindingen zijn er dit seizoen veel ontwikkelingen. Eerst was er de Step-Onbinding van Burton. De Step-On is een snowboardbinding helemaal zonder straps. Click en go, of zoals Burton zegt “heel, toe & go”. Je hebt wel Step On-schoenen nodig. Nidecker komt met de Supermatic binding, een instapbinding die je eenmalig instelt. Daarna is het: stap in en hij klikt vast. Click de release en je bent los. De Supermatic is geschikt voor alle snowboardschoenen.

null

4. Skiën in het hoge noorden: Scandi skiing

Een skivakantie in Scandinavië is een opkomende trend. Steeds meer Nederlanders willen een keer de sfeer en beleving in Noorwegen en Zweden meemaken. Prachtige natuur, dikke pakken sneeuw, sledehondentochten en tijdens de lunch je eigen worstjes roosteren op een kampvuur is wat je kan verwachten. En, als je durft, zelfs een kleine plons in een ijswak (zoals de Zweden en Noren zelf veel doen). Åre in Zweden is het grootste gebied en Trysil of Hemsedal in Noorwegen zijn middelgrote gebieden. Maar ook in kleinere skigebieden kan je de Scandibeleving helemaal opdoen.

null

5. Steeds duurzamer op skivakantie

Een steeds groter thema is duurzaamheid en wintersport en misschien wel duurzaamheid en vakanties in het algemeen. Vakanties zijn en blijven een heerlijk onderdeel ons moderne leven; de vraag is hoe we er mee omgaan. Ook voor wintersport geldt dat de reisbewegingen naar en op de bestemming de meeste CO2 uitstoot veroorzaken. Als vakantieganger kan je daar in ieder geval iets aan doen. Wat vaststaat is dat de auto veel milieuvriendelijker is dan het vliegtuig en dat op reis gaan met een elektrische auto een gigantische hoeveelheid CO2 kan besparen. Maar de trein is uiteindelijk toch het meest duurzame vervoersmiddel is. Ook steeds meer skigebieden zijn bewust met energie, uitstoot en natuur bezig. Hoe meer initiatieven, hoe beter. Een opzienbarend feitje trouwens over hoeveel je reis invloed heeft op een vakantie: het energie gebruik van een klein skigebied in de winter is 240.000 kWh. Een retourvlucht van een vol passagiersvliegtuig van München naar Mallorca is 250.000 kWh.

null

Noot van de redactie

Je hebt zojuist een advertorial gelezen. Dat betekent dat een partner ruimte inkoopt om zijn boodschap over te brengen. De redactie heeft hier geen invloed op. Dat betekent niet dat een advertorial geen interessante informatie bevat, maar houd wel in je achterhoofd dat het eigenlijk een advertentie is. Daar ontvangen we dan ook een bedrag voor. » Lees meer

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie