Enquete ingehaald door actualiteit

Rogier op 15 december 2020· 5 reacties

Kunnen we dit jaar nog op wintersport?
Kunnen we dit jaar nog op wintersport?

Ruim 6000 personen hebben vorige week onze enquête ingevuld. Dit gaf een zeer goed beeld van wat men van plan was om dit wintersportseizoen te doen. We zijn echter ingehaald door de actualiteit. De Nederlandse regering vraagt om tot half maart niet op vakantie naar het buitenland te gaan. Dit maakt wintersport, voor hoe het er nu naar uitziet, onmogelijk voor de komende voorjaarsvakantie. En dat terwijl, zoals uit onze enquête blijkt, een groot deel van de Nederlandse en Belgische wintersporters van plan was om op wintersport te gaan op het moment dat de regelgeving versoepeld zou worden. Ik wil jullie de resultaten van onze enquête niet onthouden.

Het wordt een last-minute winter

Ondanks de coronacrisis is een groot deel van de ondervraagde wintersporters nog steeds van plan om op wintersport te gaan. Maar liefst 37,2 % heeft al geboekt of verwacht, nog voor eventuele versoepelingen, te boeken. 8,9 % verwacht bij versoepelingen direct een wintersportvakantie later in het seizoen te gaan boeken. Echter, het grootste deel van de wintersporters dat nog niet geboekt heeft en wel op wintersport wil is van plan om last-minute te boeken (26,7%). In totaal geeft dus 62.9% van de ondervraagden aan dat men nog steeds van plan is om op wintersport te gaan.

Stel dat we vanaf half januari weer op wintersport kunnen; ben je dan van plan om op wintersport te gaan?

null

Alhoewel er dus een grote groep wintersporters is nog steeds van plan is om op wintersport te gaan, heeft 16,3% van de ondervraagden reeds besloten om de wintersport over te slaan. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de herfst toen 8% van de ondervraagden verwachtte niet naar de sneeuw te gaan. De groep twijfelaars is eveneens niet te onderschatten. 10,3% heeft nog geen flauw idee of men dit jaar naar de sneeuw gaat.

Corona gooit roet in het eten van de wintersporter

Het mag voor zich spreken dat voor de wintersporters die besloten hebben niet op wintersport te gaan of nog erg twijfelen corona de voornaamste reden is. Men is vooral (63%) bang voor de kleurcodes en regelgeving die continu veranderen. 20% van de ondervraagden is bang om tijdens de wintersport besmet te raken en heeft daarom besloten niet gaan. Een vrij grote groep van 10% gaat vanwege andere corona gerelateerde redenen niet op wintersport. Denk hierbij aan mensen uit bijvoorbeeld de zorg die nu niet eenvoudig vakantie kunnen opnemen. Slechts 2% van de ondervraagden gaat niet op wintersport vanwege de financiële gevolgen van het virus. Al met al is voor 95% van de wintersporters die niet op wintersport gaat het coronavirus de voornaamste reden.

Overweeg je ondanks een negatief reisadvies in de kerstvakantie toch naar de sneeuw te gaan?

null

Niet op wintersport met kerst

De Nederlandse en regering heeft een negatief reisadvies afgegeven voor de kerstvakantie. Ook de Belgische overheid raadt het reizen naar de Alpen ten zeerste af. Voor 61,5% van de ondervraagden maakt dat weinig uit, want deze groep was sowieso niet van plan om in de kerstvakantie op wintersport te gaan. Van de wintersporters die wel hadden gepland om met kerst naar de sneeuw te gaan geeft 80% aan hun plannen aan te passen en niet op wintersport te gaan. 20% van deze groep verwacht, tegen het advies van de regering in, wel richting de sneeuw te vertrekken. Dat komt overeen met 7,8% van alle ondervraagden. Van de mensen die van plan waren om met kerst op wintersport te gaan en nu van deze trip afzien, zal 24% de wintersport dit seizoen overslaan. 76% verschuift de wintersport naar een later moment dit seizoen. Let wel: deze antwoorden zijn dus gegeven voordat de regering het negatieve advies voor buitenlandse reizen heeft verlengd tot midden maart.

Wanneer je dit jaar niet naar de Alpen op wintersport kan of wilt, overweeg je dan te gaan wintersporten bij een locatie in Nederland of België?

null

Iets meer animo voor wintersport in eigen land

Terwijl met 74,6% het grootste deel van de wintersporters nooit op een wintersportlocatie in Nederland of België skiet en het ook dit jaar niet van plan is, kan het totale aantal skiërs in eigen land dit jaar toch iets groter zijn dan normaal. Want 7,8% van de ondervraagden zegt normaal gesproken nooit naar de skihal te gaan, maar is dit jaar juist wel van plan om wat bochtjes in een skihal, op een borstelbaan of op een mat te draaien. Daartegenover staat dat voor 5,2% van de ondervraagden het wintersporten in eigen land puur een voorbereiding is op de wintersport. Als de wintersport niet door kan gaan, dan gaat men dit jaar ook niet naar de skihal.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

@Rogier Is de enquête alleen op de website gezet plaatst? Want dan heb je sowieso wel de iets fanatieker wintersporter te pakken. Of wel hoe representatief is deze enquête tov de 1 miljoen wintersporters (in NL).

@Rogier Is de enquête alleen op de website gezet plaatst? Want dan heb je sowieso wel de iets fanatieker wintersporter te pakken. Of wel hoe representatief is deze enquête tov de 1 miljoen wintersporters (in NL).

Jaco op 15 dec 2020 16:49

Deze enquete is op de website geplaatst, gedeeld onder onze ‘panel-leden’, op facebook gedeeld en naar alle leden van de NSKIV gestuurd, daarmee denk ik dat dit een heel evenwichtig beeld schetst.

Toen de enquete de eerste dag alleen op de website stond was het aandeel ‘we gaan op wintersport’ antwoorden duidelijk wat hoger dan nadat we de leden van de NSKIV om antwoord hadden gevraagd. Dus je aanname klopt zeker, en daarom verdelen we de enquete onder veel meer mensen.

Click. Click. Peace

@Jaco, daar heb je natuurlijk gelijk in. De mensen die af en toe, of voor het feesten of iets dergelijks naar een skigebied op vakantie gaan zullen niet veel hebben geantwoord.

Ik denk dat je de naam de inhoud aardig dekt: “wintersporters”.

Die andere groepen die je vaak in een skigebied treft, kunnen we misschien vatten onder de naam “winter-vakantiegangers”.

“ De Nederlandse regering vraagt om tot half maart niet op vakantie naar het buitenland te gaan. Dit maakt wintersport, voor hoe het er nu naar uitziet, onmogelijk voor de komende voorjaarsvakantie.”

Dus als iemand iets vraag is het meteen onmogelijk? Dat snap ik niet…

“ De Nederlandse regering vraagt om tot half maart niet op vakantie naar het buitenland te gaan. Dit maakt wintersport, voor hoe het er nu naar uitziet, onmogelijk voor de komende voorjaarsvakantie.”

Dus als iemand iets vraag is het meteen onmogelijk? Dat snap ik niet…

Pim4 op 16 dec 2020 10:28

Wellicht worden we nog verrast door een gunstige ontwikkeling maar zolang er zoveel restricties zijn (overleggen van een negatieve test, in quarantaine na aankomst en bij terugkomst etc) wordt eea wel zo’n beetje onmogelijk ja.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie