Je eigen vakantiehuis in de Alpen: droom of financiële strop?

Edo op 16 januari 2024· 35 reacties

null

Veel Nederlanders hebben interesse om een vakantiehuis te kopen in de Alpen. In Oostenrijk is het gebruik ervan echter sterk ingeperkt: niet elke woning of appartement mag voor eigen vakantiedoeleinden gebruikt worden. Toch worden veel appartementen of chalets onder dat mom verkocht, zowel door Nederlandse als buitenlandse makelaars. Vaak met een financiële strop als gevolg. We spraken erover met de in Oostenrijk woonachtige ‘wintersportadvocaat’ Stephan Wijnkamp.

Freizeitwohnung wordt horrorscenario

Laten we vooropstellen dat het kopen van een vakantiewoning niet altijd problemen oplevert. Uiteraard zijn er veel situaties bekend waar alles wel perfect geregeld is en de investering het geld waard is. Maar een vakantiehuis kopen van je zuurverdiende geld en er dan zelf niet in mogen verblijven is uiteraard een horrorscenario! Van pure zwendel is soms niet eens sprake, maar eerder van een gebrek aan voorlichting. Anders dan in Nederland, waar notarissen partijen zeer uitvoerig moeten voorlichten, hoeft volgens het Oostenrijkse recht de notaris of advocaat die de akte opmaakt niet zo uitgebreid als in Nederland de koper te informeren. De betrokken makelaars doen dit ook niet, waardoor de Nederlandse koper, die op zijn Nederlands denkt, gelooft dat ‘het wel goed zit’.

Meestal wordt de koopakte, die in het Duits is opgesteld, eenvoudigweg naar de Nederlandse notaris gestuurd, die de handtekeningen van de koper controleert en dan voorziet van zijn stempel. De koper weet op dat moment dus niet wat er precies in de Duitstalige koopakte staat en bedoeld wordt. Nederlanders denken vaak dat ze voldoende Duits spreken maar helaas blijkt dit in de praktijk, in ieder geval voor het controleren van een koopakte, onvoldoende te zijn. De juridische gevolgen van de wettelijke term Freizeitwohnung, Zweitwohnung of Ferienwohnung, met op de achtergrond alle jurisprudentie daarover, kent de koper niet, met alle gevolgen van dien.

Verkapte hotelexploitatie

Wijnkamp, die zelf bijna twintig jaar geleden Roosendaal voor het Oostenrijkse Imst verruilde, attendeerde ons al enkele jaren geleden op de toename van deze vakantiehuizenproblematiek door aanscherping van de Oostenrijkse Zweitwohnungregels. “Deze beperkende woonmaatregelen worden simpelweg weggestoken in de kleine lettertjes”, waarschuwt de wintersportadvocaat. “Bouwprojecten waarbij chaletdorpen of appartementsgebouwen met hotelfunctie worden aangeboden schieten als paddenstoelen uit de grond. Daarbij wordt in het contract bepaald dat je het chalet of appartement niet als Zweitwohnung mag gebruiken. De kopers worden dan voorgelicht dat je het gewoon moet verhuren, dan is er geen sprake van Zweitwohnung en mag je het zelf ook gebruiken tijdens de wintersport. Bovendien behaal je een mooi rendement op je verhuur en krijg je alle btw terug”, legt Wijnkamp de gladde verkooppraatjes uit. “Dit soort vakantieparkwoningprojecten worden vooral verkocht via de Second Home Beurs in Utrecht en door gespecialiseerde makelaars. Punt is alleen dat je zo’n huis helemaal niet mag gebruiken. Je mag er zelf niet in. Wat verkocht wordt is onderdeel van een hotelbedrijf. Je koopt als het ware een hotelexploitatie, je moet het gebruik over het gekochte verblijf aan een derde, een exploitant, overdragen en je bent dus helemaal afhankelijk van deze exploitant. Dit geldt ook voor je rendement, want dat wordt beïnvloed door kosten die doorbelast worden, waar soms de transparantie ontbreekt, eventuele verpaupering van het vakantiepark of het uitblijven van beloofde faciliteiten zoals een centraal gebouw, zwembad of sauna.”

Garantie tot aan de deur

Vaak komen eigenaren pas naar advocaat Wijnkamp wanneer er een probleem is met de exploitant over de afrekening van de huren. Omdat dan de overeenkomsten ook gecontroleerd moeten worden, valt pas op dat er sprake is van een illegale vakantiewoning. Voor de eigenaren een nare verrassing met enorme financiële schade.
De verkopende partij, zoals het woningproject, aanklagen is niet altijd even eenvoudig. Vooral als deze plots failliet blijkt te zijn of door de aandeelhouders daarvan zelf ontbonden is. Wijnkamp, vroeger in Nederland ook werkzaam als belastingadviseur, herkent een patroon in deze praktijken. “Achter dit soort woonprojecten zit veelal een juridische constructie verborgen. Zo wordt er vaak met een commanditaire vennootschap gewerkt. Vervolgens worden ze na een paar jaar geliquideerd en dan heb je dus geen tegenpartij meer. Dus garantie tot aan de deur.”

null

Gedwongen verkoop

Deze vakantiehuizenproblematiek is niet alleen nadelig voor de gedupeerden, maar ook voor de lokale bevolking. Zo stijgen de huizenprijzen: 10 duizend euro per vierkante meter voor een woning in een klein skidorp is geen uitzondering. Wat ook meespeelt is het feit dat de wintersporters die zo’n woning kopen niet meer in een hotel gaan zitten, en dus geen inkomsten voor lokale ondernemingen genereren. De Oostenrijkse overheid zit er tegenwoordig dan ook bovenop. “In het verleden werd er nauwelijks gecontroleerd op wie er in een vakantiewoning verbleef. Maar dat ze niet controleren, wil niet zeggen dat het mag”, waarschuwt Wijnkamp. “Je loopt het risico op boetes van 25.000 (Tirol) tot 40.000 (Salzburgerland) euro, plus de woning kan onteigend worden door gedwongen verkoop. Laatst werd een geheel complex eenvoudigweg door de overheid gesloten omdat de buren klachten hadden. Geen huren meer en geen eigen gebruik. En je krijgt er niets meer voor. Ik heb Zweitwohnungen in een paar gevallen laten taxeren en je houdt maar zo’n twintig procent van de verkoopprijs over. Als het al verkocht kan worden, want wie wil nu een stuk hotel kopen? Als klap op de vuurpijl staat de Oostenrijkse fiscus dan ook nog op de stoep om alle afgetrokken btw terug te vorderen. Dit kan afhankelijk van de koopprijs tonnen euro’s bedragen.”

Geen gokje wagen

Dat dit soort gevallen toenemen staat volgens Wijnkamp als een paal boven water. “Vroeger vormde vakantiehuizenproblematiek zo’n tien procent van mijn zaken en behandelde ik vooral ski- en bergsportongevallen in Oostenrijk, nu is dit steeds meer. Het belang is heel groot. Het draait bij dit soort zaken om grote bedragen en veel emoties, waarbij mensen gewoon verkeerd voorgelicht zijn. Ik vraag dan altijd aan mijn klanten waarom ze tevoren geen advies hebben ingewonnen. Ik koop in China ook geen huis zonder een advocaat om het uit te zoeken. Tot een bepaald bedrag kun je afhankelijk van jouw eigen kapitaalkracht deze gok misschien wagen, maar voor huizen van een miljoen is het toch gek. Voor zulke bedragen zou ik wel een advies willen inwinnen. Dat er een Oostenrijkse notaris bij zo’n project betrokken is, zegt natuurlijk niets. Die verdient op basis van een percentage van de koopsommen aan de verkoop van zoveel mogelijk appartementen en verricht zijn beperkte taak zoals de Oostenrijkse wet voorschrijft.”

Tijdig reageren

Voor wie toch een illegale Zweitwohnung voor de wintersportverhuur en eigen gebruik blijkt te hebben gekocht, heeft Wijnkamp tenslotte nog een tip: “Het is belangrijk om professioneel en tijdig – het liefst nog voordat de overheid gereageerd heeft – te handelen, opdat de zaak goed kan worden voorbereid en het probleem naar tevredenheid zonder schade opgelost kan worden. Zaken verjaren namelijk binnen drie jaar nadat het probleem bekend is.” In veel gevallen is dit Wijnkamp gelukt door de woning weer aan de oorspronkelijke verkoper terug te laten verkopen, met vergoeding van alle schade en advocaatkosten.

Noot van de redactie

Je hebt zojuist een promotioneel artikel gelezen. Dat betekent dat de redactie van Wintersport.nl in samenwerking met de partner bekijkt hoe we hun boodschap zo goed mogelijk over kunnen brengen. Het artikel is dus geschreven door de redactie, maar goedgekeurd door de partner. Daar ontvangen we een bedrag voor. » Lees meer

Edo
is de hoofdredacteur van Wintersport Magazine maar voelt zich ook prima thuis op het internet

Plaats een reactie

Goed dat hier een keer een artikel aan gewijd wordt!

Prijzen voor Zweitwohnsitz blijven lekker door stijgen. Voor wie daar interesse in heeft hier 2 voorbeelden die wel in deze categorie vallen in het complex waar wij zelf ook een appartement hebben. Overigens vind ik ze wel erg stevig geprijsd en zijn de verkopers als je het mij vraagt goudzoekers. ;-)
https://www.immobilienscout24.at/expose/6564bc56babfeff245fe…
https://www.urbanhome.at/suchen/7051125-2-zimmer-etagenwohnu…

Goed dat je hieraan aandacht besteed @Edo 👍

Volstrekt off topic maar wat een prijzen. Cortina doet er niets tegen. In Alleghe en omgeving (of val di zoldo) kan je gewoon huizen vinden voor de helft vd prijs van een 40m² appartement in Maria Alm. Yup dan moet je er nog wel 100K€ tegen gooien om te renoveren, maar dan heb je een huis van 200+m². En dit is ook in een ski dorp.

Interessant! Is er voor Italie mogelijk een soort Funda/ verzamelsite waar het aanbod van (2e) vakantie woningen is terug te vinden?

Voor Oostenrijk is dat Alleskralle.com

Volstrekt off topic maar wat een prijzen. Cortina doet er niets tegen. In Alleghe en omgeving (of val di zoldo) kan je gewoon huizen vinden voor de helft vd prijs van een 40m² appartement in Maria Alm. Yup dan moet je er nog wel 100K€ tegen gooien om te renoveren, maar dan heb je een huis van 200+m². En dit is ook in een ski dorp.

Asterino op 16 jan 2024 16:37

*bericht bewerkt door Pedro187 op 16 jan 2024 17:27

Check eens op de Italiaanse funda; https://www.immobiliare.it/vendita-case/alleghe/?criterio=ri…

Interessant! Is er voor Italie mogelijk een soort Funda/ verzamelsite waar het aanbod van (2e) vakantie woningen is terug te vinden?

Voor Oostenrijk is dat Alleskralle.com

Volstrekt off topic maar wat een prijzen. Cortina doet er niets tegen. In Alleghe en omgeving (of val di zoldo) kan je gewoon huizen vinden voor de helft vd prijs van een 40m² appartement in Maria Alm. Yup dan moet je er nog wel 100K€ tegen gooien om te renoveren, maar dan heb je een huis van 200+m². En dit is ook in een ski dorp.

Asterino op 16 jan 2024 16:37
Pedro187 op 16 jan 2024 17:27

Het huis achter mijn schoonouders in Feltre stond vorig jaar te koop. 300m², wel niet veel tuin (echt in 't centrum van ons dorpje). Nog wel een 70-80K€ aan renovatie (loodgieterij, elektriciteit, ramen), maar 't dak was al vernieuwd. Prijs van dat huis? 40000€ maar volgens mijn schoonvader ging er nog wel een paar 1000€ af. Low ball bod gedaan met 't gedacht, op kalefateren en dan verhuren, maar er naast gegrepen.

Renovatie kosten zijn wel relatief hoog in Italie (tenzij je alles zelf doet natuurlijk). En de huiskost is een derde van dat in BE (weet NL niet zo goed, ws hoger?), maar de lonen zijn ook 50-60% lager. Niet proberen in Zuid Tirol natuurlijk, daar zijn de lonen hoog en de huisprijzen navenant.

*bericht bewerkt door Asterino op 16 jan 2024 18:50

En ieder aanbod is zo door buitenlanders als 2e woning aan te schaffen? Dat zal toch niet?

Het huis achter mijn schoonouders in Feltre stond vorig jaar te koop. 300m², wel niet veel tuin (echt in 't centrum van ons dorpje). Nog wel een 70-80K€ aan renovatie (loodgieterij, elektriciteit, ramen), maar 't dak was al vernieuwd. Prijs van dat huis? 40000€ maar volgens mijn schoonvader ging er nog wel een paar 1000€ af.

Renovatie kosten zijn wel relatief hoog in Italie (tenzij je alles zelf doet natuurlijk).

Asterino op 16 jan 2024 18:46

Ligt dat ook niet een beetje waar in Italië @Asterino?

Bla, bla, bla.

Ik zit net te kijken inderdaad.

Ben totaal niet bekend met Feltre…maar als ik het op Google maps goed heb ingevuld zie ik in de weide omtrek geen skigebied (of ik kijk er overheen)…Tsja, In Friesland betaal je ook andere prijzen als in de Randstad, dat kun je echt niet vergelijken.

Mijn voorbeeld was gewoon anekdotisch (omdat ikber nu eenmaal zit). Dichstbijzijnde ski gebieden zijn san martino en alleghe (civeta) of falcade (san pellegrino) op 45 minuten met de wagen.

Maar het voorbeeld hierboven (alleghe) is dus echt wel ski gebied.

Als je aan de sella wilt zitten zijn de prijzen nauurlijk anders, maar ook in de vallei achter ons (val di fiemme) zijn dingen te vinden.

Ja ok, maar de appartementen die ik deel die kijken uit op de piste voor de deur. Dus dat ze ‘wat’ duurder zijn als iets waarvoor je 45 min moet rijden daar hoeven we het denk ik verder niet over te hebben. ;-)

Goed dat hier een keer een artikel aan gewijd wordt!

Prijzen voor Zweitwohnsitz blijven lekker door stijgen. Voor wie daar interesse in heeft hier 2 voorbeelden die wel in deze categorie vallen in het complex waar wij zelf ook een appartement hebben. Overigens vind ik ze wel erg stevig geprijsd en zijn de verkopers als je het mij vraagt goudzoekers. ;-)
https://www.immobilienscout24.at/expose/6564bc56babfeff245fe…
https://www.urbanhome.at/suchen/7051125-2-zimmer-etagenwohnu…

Pedro187 op 16 jan 2024 15:48

Inderdaad stevige prijzen. Ze mogen allebei wel een opfrisbeurt hebben, is ook niet gratis.
Hoeveel zou een nieuwbouw kosten?

Nieuwbouw ga je zweitwohnsitz niet vinden.

Persoonlijk vind ik dit artikel wel erg negatief ingestoken, er zijn immers ook zat voorbeelden te vinden waar die constructie prima werkt (zoals wij zelf hebben). Ik snap ook niet waarom er altijd zo negatief gedaan wordt over die verplichte verhuur die je overeenkomt. Zeer logisch vanuit Oostenrijks oogpunt en voor lokale ondernemers om leegstand tegen te gaan en je weet dit duidelijk van tevoren.

Ik ontken niet dat er af en toe problemen zijn met voorlichting of cowboy projectontwikkelaars maar ik vind het artikel nu vooral lezen als grote reclame voor wintersprtadvocaat Stephan Wijnkamp (inclusief een rechtstreekse link naar zijn site).

*bericht bewerkt door Amelm op 16 jan 2024 20:08

Persoonlijk vind ik dit artikel wel erg negatief ingestoken, er zijn immers ook zat voorbeelden te vinden waar die constructie prima werkt (zoals wij zelf hebben). Ik snap ook niet waarom er altijd zo negatief gedaan wordt over die verplichte verhuur die je overeenkomt. Zeer logisch vanuit Oostenrijks oogpunt en voor lokale ondernemers om leegstand tegen te gaan en je weet dit duidelijk van tevoren.

Ik ontken niet dat er af en toe problemen zijn met voorlichting of cowboy projectontwikkelaars maar ik vind het artikel nu vooral lezen als grote reclame voor wintersprtadvocaat Stephan Wijnkamp (inclusief een rechtstreekse link naar zijn site).

Amelm op 16 jan 2024 20:07

Dat is het ook. Lees de disclaimer. Hij zal er wel voor betaald hebben. Overigens vind ik het wel een prima artikel!

Mr. Slow

Persoonlijk vind ik dit artikel wel erg negatief ingestoken, er zijn immers ook zat voorbeelden te vinden waar die constructie prima werkt (zoals wij zelf hebben). Ik snap ook niet waarom er altijd zo negatief gedaan wordt over die verplichte verhuur die je overeenkomt, zeer logisch vanuit Oostenrijks oogpunt en vanuit lokale ondernemers om leegstand tegen te gaan.

Ik ontken niet dat er af en toe problemen zijn met voorlichting of cowboy projectontwikkelaars maar ik vind het artikel nu vooral lezen als grote reclame voor wintersprtadvocaat Stephan Wijnkamp (inclusief een rechtstreekse link naar zijn site).

Amelm op 16 jan 2024 20:07

Ik denk niet dat er negatief over gedaan wordt, maar programma’s net als alpenhaus brengen alles als vakantiewoning terwijl dit niet het geval is. In de afgelopen jaren en tijden van lage rente gebeurt dit. Je koopt je in bij een hotel, je hebt theoretisch geen eigen woning alleen een studio welke uitwisselbaar is, dat is geen tweede vakantiewoning. Dit is in oostenrijk heel lastig maar wel een begrijpelijke strategie, ze houden anders geen bewoonde dalen meer over. Goed artikel vind ik

Gisteren was er op ORF een programma over dit onderwerp. Het blijkt dat vooral veel Nederlanders hier in trappen, maar het zijn dan ook veel Nederlandse vastgoedbedrijven die in Oostenrijk grond kopen. Nu is de grond van de camping van Seefeld ook verkocht aan een Nederlandse firma, maar er is zoveel tegenstand dat er nog geen spade in de grond gestoken is, er zijnde appartementen verkocht. Men is stomverbaasd dat de kopers niet beter voorgelicht worden. En in Nederland is op de commerciële zenders nog steeds een programma te zien dat deze handel propageert, ongelooflijk.

Life is what happens while you were checking your phone

Nieuwbouw ga je zweitwohnsitz niet vinden.

Pedro187 op 16 jan 2024 20:07

zweitwohnsitz : betekent dat dat je iets gewoon koopt en er dan mee mag doen wat je wil?

Dat is wel een hele korte/ summiere uitleg. Google is your friend.

Persoonlijk vind ik dit artikel wel erg negatief ingestoken, er zijn immers ook zat voorbeelden te vinden waar die constructie prima werkt (zoals wij zelf hebben). Ik snap ook niet waarom er altijd zo negatief gedaan wordt over die verplichte verhuur die je overeenkomt. Zeer logisch vanuit Oostenrijks oogpunt en voor lokale ondernemers om leegstand tegen te gaan en je weet dit duidelijk van tevoren.

Ik ontken niet dat er af en toe problemen zijn met voorlichting of cowboy projectontwikkelaars maar ik vind het artikel nu vooral lezen als grote reclame voor wintersprtadvocaat Stephan Wijnkamp (inclusief een rechtstreekse link naar zijn site).

Amelm op 16 jan 2024 20:07

Dat is het ook. Lees de disclaimer. Hij zal er wel voor betaald hebben. Overigens vind ik het wel een prima artikel!

Quick op 17 jan 2024 08:11

Ow sh*t haha, helemaal over het hoofd gezien.

Jaren terug eens bekeken of een appartement voor ons aantrekkelijk is in de regio Saalbach Hinterglemm. Niet dus. Kwam tot dezelfde conclusie. De prijzen van woonhuizen en appartementen zijn in Oostenrijk zeer fors.

Hele andere vraag, waar ligt het complexje dat op de foto staat in dit artikel?

In het artikel meen ik burserberg chalet matin(Landal) te herkennen, weet niet zeker. Bij de lift. Die eerste lijkt in bad kleinkirchheim maar dat is wilde gok

In het artikel meen ik burserberg chalet matin(Landal) te herkennen, weet niet zeker. Bij de lift. Die eerste lijkt in bad kleinkirchheim maar dat is wilde gok

Kevinski op 17 jan 2024 08:52

Dat is hem, dankjewel!

Een paar weken geleden was hier nog een topic over naar aanleiding van een artikel in het AD over een stel dat een appartementje dacht te hebben alleen voor eigen gebruik en torenhoge boetes kreeg omdat ze er niet stonden ingeschreven en niet voltijds woonden.
Belangrijkste conclusies van daaren hier:
De wetgeving in Oostenrijk is met betrekking tot bezit en verhuur is wat ingewikkelder dan in Nederland
In tegenstelling tot in Nederland heeft een Oostenrijkse notaris geen zorgplicht om clienten bewust te maken van de risico’s die ze nemen. Je moet dus zelf de kleinelettertjes goed lezen en als je het niet goed begrijpt zelf een expert inschakelen. Lijkt me toch best fijn om te weten als je denkt een leuk tweede huisje voor jezelf te kopen in een skigebied.
(Ooit trouwens bijna in zo’n appartementen-hotel-truc gestonken in de VS, maar nog net op tijd tot de conclusie gekomen dat de deal toch niet zo mooi was als ons werd voorgespiegeld en gebruik gemaakt van de bedenktijd, die ook daar in de wet is vastgeled.)

*bericht bewerkt door Suuski op 17 jan 2024 09:37

Ik weet niet met welke afweging je destijds tot dit besluit bent gekomen? Het verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Als ik voor mezelf spreek zijn wij er iig niet slechter van geworden.

Gekocht eind 2019 en sinds die tijd zijn de prijzen behoorlijk gestegen. Naast 13 weken eigen gebruik p.j. verhuren we het ook. De huur prijzen van accomodaties zijn de afgelopen jaren ook gestegen. Daar profiteren wij dubbel van mee. Enerzijds omdat we zelf niet meer hoeven te huren, anderzijds qua doorbelasting bij verhuur.

Jaren terug eens bekeken of een appartement voor ons aantrekkelijk is in de regio Saalbach Hinterglemm. Niet dus. Kwam tot dezelfde conclusie. De prijzen van woonhuizen en appartementen zijn in Oostenrijk zeer fors.

Peter59 op 17 jan 2024 08:30

Misschien is het fake news hoor, maar is het ook niet zo dat is sommige gebieden er en enkele families zijn die bepalen of je er überhaupt mag komen wonen? Een soort ballotage commissie? Ik dacht zoiest enige tijd geleden gehoord te hebben.
Kan uiteraard ook volledig onzin zijn, aangezien je toch vrij zou moeten zijn waar je gaat wonen zolang je maar betaald wat gevraagd wordt.

Misschien is het fake news hoor, maar is het ook niet zo dat is sommige gebieden er en enkele families zijn die bepalen of je er überhaupt mag komen wonen? Een soort ballotage commissie? Ik dacht zoiest enige tijd geleden gehoord te hebben.
Kan uiteraard ook volledig onzin zijn, aangezien je toch vrij zou moeten zijn waar je gaat wonen zolang je maar betaald wat gevraagd wordt.

StevieB op 17 jan 2024 12:16

Denk je zelf dat iemand die hier weet van heeft zichzelf gaat belasten door dat hier te bekennen…?

Ribbels, ribbels en nog eens ribbels....

Misschien is het fake news hoor, maar is het ook niet zo dat is sommige gebieden er en enkele families zijn die bepalen of je er überhaupt mag komen wonen? Een soort ballotage commissie? Ik dacht zoiest enige tijd geleden gehoord te hebben.
Kan uiteraard ook volledig onzin zijn, aangezien je toch vrij zou moeten zijn waar je gaat wonen zolang je maar betaald wat gevraagd wordt.

StevieB op 17 jan 2024 12:16

Denk je zelf dat iemand die hier weet van heeft zichzelf gaat belasten door dat hier te bekennen…?

Snowball op 17 jan 2024 14:> Misschien is het fake news hoor, maar is het ook niet zo dat is sommige gebieden er en enkele families zijn die bepalen of je er überhaupt mag komen wonen? Een soort ballotage commissie? Ik dacht zoiest enige tijd geleden gehoord te hebben. Kan uiteraard ook volledig onzin zijn, aangezien je toch vrij zou moeten zijn waar je gaat wonen zolang je maar betaald wat gevraagd wordt. StevieB op 17 jan 2024 12:16

Bij langere tijd huren in Oostenrijk heb je wel eerst een gesprek met de verhuurder of zoals jij t noemt, de ballotage commissie😉. Wanneer dit niet naar tevredenheid is wordt de woning jouw niet gegund. Dit zelf meegemaakt.
Achteraf gelukkig helemaal goed gekomen. Huren nu fijne woonruimte op een fantastische locatie, met hele fijne Oostenrijkse verhuurders!

Woont zo nu en dan in Kaunerberg

Met dit betaalde artikel maakt deze advocaat alleen maar reclame voor zichzelf.
Het artikel staat vol met valse informatie!

Elke notaris en advocaat in Oostenrijk heeft de plicht om kopers van gedetailleerde informatie te voorzien.
En vanuit mijn ervaring doen deze mensen correct werk.

Het is echter belangrijk om onderscheid te maken tussen de vraag of u een tweede huis koopt of een huis/appartement voor toeristische verhuur.
Goede makelaars hebben veel kennis van deze materie.

Toeristische projecten zijn een nicheproduct in Oostenrijk. Het is verkeerd om te beweren dat deze als paddenstoelen uit de grond schieten.
Deze projecten zijn ook niet verantwoordelijk voor de stijging van de grondprijzen in Oostenrijk.
De reden hiervoor ligt eerder in het monetaire beleid van de ECB. Dure huisvesting is een wereldwijd probleem, niet alleen in Oostenrijk

Er is geen enkel geval in Oostenrijk waar een autoriteit een verplichte veiling van onroerend goed heeft uitgevoerd. Deze informatie is onjuist!

Je moet dus niet alles geloven wat er in een betaald artikel staat!!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie