Eerste megadump een feit!

Roel op 16 november 2021· 1 reactie

Een dikke dump in het Italiaanse Prali
Een dikke dump in het Italiaanse Prali

Precies twee jaar geleden zaten de Zuid-Alpen midden in een van de indrukwekkendste sneeuwdumps die we het laatste decennium hebben gezien, maar de sneeuw die gisteren in het Italiaanse Piemonte is gevallen mag er ook wezen! Binnen 24 uur tijd viel lokaal meer dan 1 meter sneeuw!

Veel sneeuw in korte tijd

Het was het noordwestelijke deel van Italië met skigebieden als Prali en Via Lattea dat volop profiteerde van de ‘retour d’est’. Boven de 2000 meter viel er in korte tijd plaatselijk meer dan 1 meter. Maar vergeet ook de direct aangrenzende Franse skigebieden niet: boven Bonneval-sur-Arc, de Queyras en zelfs Val d’Isère viel ook 30 tot 80 centimeter sneeuw in korte tijd. De sneeuwgrens lag zo tussen de 1500 en 1800 meter. Geniet van deze indrukwekkende beelden!

Hoe lekker ook, dit valt natuurlijk in het niet bij de dagenlange südstau-situatie van exact twee jaar geleden. Toen viel er in de Italiaanse Dolomieten en het Oostenrijkse Osttirol meer dan 2 meter sneeuw in een paar dagen! Ook in de dalen viel erg veel natte, zware sneeuw, waardoor bomen en elektriciteitsmasten spontaan omknakten. Gelukkig is het nu niet zo extreem, en het is ook goed om je te realiseren dat er na deze dump de rest van de winter nauwelijks nog sneeuw van betekenis viel in de Zuid-Alpen. Het kan dus verkeren.

Opklarend

Inmiddels komt de zon er weer langzaam door en dat is het begin van een aantal mooie, vrij zachte dagen. Op de satellietfoto zien we de vers besneeuwde Alpen langzaam tevoorschijn komen. Deze week beloven een paar fantastische skidagen op te leveren boven de 2000 meter in bijna de hele Zuid-Alpen, het zuiden van Zwitserland en de Oostenrijkse gletsjerskigebieden als de Hintertuxer Gletscher en Sölden - Ötztal Arena. Er kunnen best wat wolkenvelden overtrekken en de dalen hebben soms last van mist, maar actieve storingen worden tot het eind van de week op afstand gehouden door een hogedrukgebied.

De besneeuwde Alpen komen vanochtend tevoorschijn (bron: sat24.com
De besneeuwde Alpen komen vanochtend tevoorschijn (bron: sat24.com

Noordstroming niet zeker

Na zondag zou het rustige weer zelfs nog iets langer aan kunnen houden, want de omslag naar een noordelijke stroming is nog allerminst zeker. Waarschijnlijk trekt er begin volgende week wel een zwakke storing met wat sneeuw vanuit het noorden over de Alpen, maar de echte weersomslag ligt buiten de betrouwbare termijn. Daarbij komt dat de modellen die omslag verschillend berekenen. Zo ziet het Amerikaanse weermodel wel iets in een nordstau-achtige setting met sneeuw voor de Oostenrijkse skigebieden terwijl het Europese model de noordelijke stroming helemaal weg heeft berekend.

Het zou best kunnen dat juist de Zuid-Alpen in de loop van volgende week weer toenemende sneeuwkansen gaan zien. Je merkt het, het is op de lange termijn echt koffiedikkijken en het heeft dus totaal geen zin om daarover nu te speculeren. Wel zijn de kansen op een vroeg sneeuwdek voor het Sauerland weer wat geslonken.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

null

Prima condities in Hintertux vandaag :)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie