Alpen winteren nog even door, bij ons is het voorlopig over

Roel op 17 januari 2021· 3 reacties

Dikke sneeuw in het Oostenrijkse Kappl
Tegen beter weten in stond ik vanmorgen om 7.00 uur naast mijn bed om nog wat sneeuwbeelden te schieten, maar de regen kletterde al tegen de ramen. Nog geen 20 uur duurde de sneeuwpret in Nederland, maar intussen sneeuwt het weer hard in de Alpen. Aan de noordkant van de Alpen komt opnieuw een halve meter naar beneden.

30 tot 70 centimeter erbij

Het is datzelfde front dat bij gisteren bij ons voor de sneeuw zorgde. In mijn regio (Noord-Limburg) had de timing niet slechter gekund, want de eerste vlokken vielen na zonsondergang en inmiddels is het 1 centimeter dikke laagje veranderd in een smeltend drabdekje. De sarcasmemodus gaat nu weer uit want we doen er niks aan. In Nederland moeten we nu eenmaal veel geluk hebben, de puzzelstukjes vallen vast wel weer een keer goed.

In de Alpen komt het front, geholpen door het reliëf, een stuk actiever uit de hoek. Oostenrijk en Zwitserland krijgen vandaag een nordstau waaruit tot en met morgen op uitgebreide schaal 30 tot 70 centimeter zal vallen. Opnieuw is het meeste bestemd voor het Oostenrijkse Vorarlberg en het oosten van Zwitserland. Deze video is vanochtend gemaakt in het Kleinwalsertal dat al erg veel sneeuw heeft gehad. Op dit moment ligt er in Mittelberg (dal) 127 centimeter waarvan 10 vers sinds gisteravond.

Hoe verder naar het zuiden, hoe minder sneeuw er valt. Ook in de Franse Alpen valt ‘slechts’ 10-20 centimeter, al heeft vooral het noordelijke deel de laatste dagen genoeg gehad. Bijvoorbeeld Portes du Soleil waar Alke Staal deze heerlijke foto maakte.

Portes du Soleil (foto: Alke Staal)

Tijdelijk zachter

Vanaf morgen wordt het kalmer. Er ontwikkelt zich een vrij zachte zuidwestelijke stroming en de zon komt terug. Door föhnwerking wordt het ook zachter maar niet extreem. Bovendien is het tijdelijk, want donderdag staat er alweer sneeuw op het programma. Dan vooral in de Franse en Italiaanse Alpen. Omdat de wind uit het westen gaat waaien ligt de sneeuwgrens iets hoger dan de afgelopen dagen, maar dat moet voor de Franse gebieden weinig problemen opleveren.

Ook op de langere termijn blijft de sneeuw vallen. Een vrij zuidelijke straalstroom zorgt van tijd tot tijd voor actieve storingen met veel sneeuw, vooral in de West-Alpen, met tussendoor een zonnige dag. Het skiseizoen dreigt dan wel compleet te mislukken, de winter lijkt dat in de Alpen niet van plan en dat is wrang. Intussen gaan wij in Nederland over tot de orde van de dag met, in ieder geval deze week, kansloos winterweer. Of de Sudden Stratospheric Warming / poolwervel moet nog een verrassing in petto hebben.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Des17 januari 2021 · 09:33

In München sneeuwt het sinds gisteravond ook weer. Helaas zijn de skigebieden in Bayern nog niet open geweest en worden buitenstaanders ook in verschillende berggemeentes waaronder Miesbach / Tegernsee geweerd waardoor een wandeling of ski tour er ook niet in zit.

ray-boers20 januari 2021 · 15:37

Hoge druk in mijn donderglas!
((https://cdn.wintersport.nl/media/forum/2021/01/20/454BD189-BAE1-400B-9738-F707BDE001F8.jpeg)

*bericht bewerkt door ray-boers op 20 jan 2021 15:38

Waaromheeftnederlandgeenbergen:-)
ray-boers20 januari 2021 · 15:38

Waaromheeftnederlandgeenbergen:-)

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.