Noorse langlaufer verbaast met een tocht van 700 kilometer voor het goede doel

MarkVermeulen op 17 april 2021· geen reacties

Foto: Joar Thele (Strava)
Ongeacht wat dit seizoen of je levenslange afstandsrecord is, je kan er zeker van zijn dat het in het niet valt in vergelijking met wat Anders Aukland uit Noorwegen onlangs heeft bereikt. Tussen zaterdagochtend en zondagavond laat, een periode van 41 uur, heeft Aukland 700 kilometer geskied rond het Mylla-meer in Nordmarka, ten noorden van Oslo. Ter vergelijking: dit staat gelijk aan meer dan twee rondjes IJsselmeer of van het zuidelijke Vaals naar het noordelijke Delfzijl en weer terug.

Aukland, die 48 jaar oud is, heeft een lange lijst met prestaties. Hij was lid van het Noorse estafetteteam dat op de Olympische Spelen van Salt Lake City in 2002 de gouden medaille won en won drie medailles op wereldkampioenschappen: goud op de estafette, zilver op de 30 kilometer klassieke stijl en zilver op de 50 kilometer klassiek. Op de World Cup behaalde Aukland zes overwinningen en dertien podiumplaatsen. Daarnaast legde Aukland zich toe op de lange afstanden. In 2004 werd hij de tweede Noor die de Vasaloppet (90 kilometer) in Zweden won. In 2008 won hij de Marcialonga (70 kilometer) en in 2010 won hij de Birkebeinerrennet (54 kilometer).

In april 2020 maakte hij en zijn broer Jørgen Aukland samen met Joar Thele een tocht van 516 kilometer in minder dan 32 uur, wat een record betekende. Slechts enkele dagen werd het record alweer gebroken door Henrik Sollie die 528 kilometer in 32 uur aflegde.

700 kilometer voor ‘Right to Play’

Aukland werd dit jaar bij zijn inspanning vergezeld door Simen Østensen, die stopte na 550 kilometer, en zijn metgezel van vorig jaar, Joar Thele, die 610 kilometer aflegde. Samen legden ze het binnen de eerste 24 uur zo’n 420 kilometer af, waarna het hevig begon te sneeuwen, waardoor het moeilijk werd.

Op Instagram schreef Aukland: “Ik heb altijd graag ver willen gaan op ski’s, en dit weekend hebben we echt de grenzen van onze fysieke mogelijkheden opgezocht.”

Aukland ging bij deze gelegenheid niet alleen voor een afstandsrecord, want hij zamelde ook geld in voor ‘Right to Play’, een organisatie die in ontwikkelingslanden werkt om kinderen op school te houden door de kracht van het spel aan te wakkeren en te versterken. Door zijn inspanning haalde hij ongeveer 1,2 miljoen Noorse kronen op, wat gelijk staat aan 120.000 euro. “Absoluut fantastisch om 1,2 miljoen voor ‘Right to Play’ om binnen te halen”, aldus Aukland.

Een nieuw 24-uurs afstandsrecord werd in hetzelfde weekend ook gevestigd in Noorwegen door Eirik Asdoel, die 476 kilometer die lussen van 5 kilometer om een meer heeft geskied. Dit overtreft het vorige record, uit 2018, van Hans Mänpää uit Finland met vier kilometer.

MarkVermeulen

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.