Skitest: wat zijn de beste allmountain off-pisteski's van 2022?

null

Benieuwd naar de nieuwste allmountain off-pisteski’s van winter 2022/2023? De Nederlandse Ski Vereniging heeft ze getest tijdens de nationale skitest piste in het Oostenrijkse Ischgl. What’s in a name? Bij de allmountain off-pisteski’s verwachten we eigenlijk modellen die net zo goed op als buiten de piste presteren. Het zijn dus geen pure off-pisteski’s, daarvoor moet je bij de freeridemodellen zijn. Dit zijn de alleskunners voor op en buiten de piste.

Breed georiënteerd de berg af

In onze zoektocht naar de ultieme ‘50-50’-ski (50 procent piste en 50 procent off-piste) stelden we de fabrikanten de volgende vraag: “In deze categorie horen de alleskunners thuis. Een alleskunner is een ski die net zo goed presteert op als naast de piste; die net zo goed carvet over de piste als float door de diepe sneeuw. De minimale breedte onder de binding is 90 mm en de maximale breedte van de ski’s mag 100 mm zijn. De ski’s zullen zowel op, als vlak naast de piste getest worden. Daarbij wordt gelet op de eigenschappen op de piste (carven, slippen, grip, stabiliteit, etc.) en de eigenschappen buiten de piste (float, demping, stuurgedrag in verspoorde sneeuw, etc.).”

Percentages

Bij de testuitslag vind je ook steeds aangegeven in hoeverre wij denken dat de ski een echte 50-50 is, of hoever hij daarvan af zit (bijvoorbeeld 70 procent piste, 30 procent off-piste). Wat bedoelen we met die percentages? Soms wordt het geïnterpreteerd als de tijd die de skiër op of buiten de piste doorbrengt. Dat is echter niet wat we bedoelen. Het is onze inschatting van hoezeer een ski meer of minder geschikt is voor gebruik op de piste of in het terrein. Wat ons betreft heeft dat niks te maken met de tijd die je doorbrengt op of naast de piste. Je kunt prima een voorkeur hebben voor een ski die 70 procent geschikt is voor off-piste en toch 90 procent van je tijd op de piste doorbrengen. Dat is een kwestie van smaak. Neem je genoegen met iets minder allround eigenschappen op de piste om optimaal voorbereid te zijn voor de dagen dat het interessant is buiten de piste? Sommige mensen vinden zo’n soort ski ook gewoon prettiger in het gebruik omdat ze helemaal niet geïnteresseerd zijn in goede carvekwaliteiten en graag slippend sturen.

De breedte

Wat deze test zonneklaar maakt, is dat de breedte van een ski weinig tot niks zegt over hoezeer hij geschikt is voor op of buiten de piste. De Salomon van 96 mm breed is naar onze mening 70 procent off-piste georiënteerd, terwijl de even brede Elan echt 50-50 is. En de 99 mm brede Head is ook echt 50-50, terwijl de 96 mm brede Kästle weer 30-70 is. De buiglijn, rocker en demping zijn zeer bepalend voor de eigenschappen buiten de piste. Bij deze bredere modellen zijn er wel maar weinig modellen die ook vlot korte bochten skiën. De favoriete Serpo van Black Crows en de Armada Declivity 92 Ti zijn twee van de weinige uitzonderingen. Kies je voor een ski uit deze categorie, dan moet je over het algemeen dus een voorkeur hebben voor langere bochten op de piste.

De allmountain off-piste skitestuitslag

Hieronder de testuitslag van de allmountain off-pistemodellen voor de winter 2022/2023. Het testeam bestond uit Agneta Stokhof, Dean Molenaar, Gerke Deekens, Isabeau Ladage, Niels van der Riet, technisch coördinator Richard Molenaar en testcoördinator Rolf Westerhof. Alle prijzen zijn exclusief binding.

null

Armada | Declivity 92 Ti | € 649,95
Testlengte: 1,80 m
Breedte: 132-92-118 mm
Radius: 17,5 m
Terrein: 55% off-piste

De Declivity 92 Ti voelt licht aan en is heel speels op de piste voor dit soort ski’s. “Hij is bijna speels als een freestyleski”, vertelt Isabeau daarover. Op de piste is verder alles goed, zonder opvallende zaken. Hij pakt carvebochten goed op, laat zich ook prima slippend sturen en wisselen tussen slippen en carven gaat soepel. De korte bochten gaan zelfs ook goed. In het terrein is hij lekker gedempt en hij float goed. Dat komt mede door de soepele flex en dat heeft als nadeel dat hij af en toe erg ver doorbuigt. “Het wordt soms een hoepeltje”, zegt Gerke. Lekkere ski voor lichtere (ver)gevorderde skiërs met poederambitie.

null

Atomic | Maverick 95 Ti | € 749,95
Testlengte: 1,88 m
Breedte: 130,5-95-114,5 mm
Radius: 20,8 m
Terrein: 70% off-piste

Voor zijn lengte voelt de Maverick 95 Ti best kort aan, maar de bovenliggende indruk is die van een tank die overal doorheen beukt. De demping is dan ook zeer goed en hij vindt snelheid erg leuk en komt dan ook het beste tot zijn recht. Het stuurgedrag op de piste beperkt zich tot middellange en lange bochten en de kantenwissel voelt traag aan. Slippend sturen gaat prima en wisselen tussen carven en slippen/rutschen gaat soepel. In het terrein is het een uitstekende floater waarmee je heerlijke lange bochten kunt maken. Korte bochten gaan hier beter dan op de piste, maar vragen wel om wat skitechniek. Voor gevorderden tot en met experts.

null

Black Crows | Serpo | € 769,95
Testlengte: 180,1 m
Breedte: 131-93-115 mm
Radius: 20 m
Terrein: 50% off-piste

De Black Crows Serpo is een van de toppers uit de test. “Hij kan echt alles,” zegt Gerke, “hij heeft een laag instapniveau, maar tegelijk een hoog eindniveau.” De Serpo voelt licht aan, maar heeft een goede demping, is speels en draait (pivoteert) makkelijk. “De 20 meter radius voelt eerder aan als 14”, zegt Dean. Korte bochten gaan net zo goed als lange, slippend sturen gaat geniaal en met carven heeft hij een lekkere versnelling aan het einde van de bocht. Buiten de piste heeft hij ook nog een goede float. Niemand hoeft aan deze ski te wennen, hij geeft meteen vertrouwen. Voor gevorderde tot en met expert skiërs.

null

Dynastar | M-Pro 90 | € 579
Testlengte: 1,78 m
Breedte: 120-90-110 mm
Radius: 18 m
Terrein: 40% off-piste

Dynastar heeft de M-Pro 90 zelf ingedeeld als een smalle freerideski. Gezien de flinke rocker is dat niet onlogisch. Door de rocker heeft de ski een korte effectieve kantenlengte en draait hij dus makkelijk. Daarbij gaat hij volgens Dean “heel makkelijk van kant naar kant.” “Hij is leuk, levendig en speels,” vult Isabeau aan (die de ski al kent), “in de poeder is hij wel iets onrustig.” Op de piste gaat hij lekker en zelfs korte bochten gaan van een leien dakje (evenals lange). Toch is het geen carver pur sang, en ook geen racemonster. Buiten de piste heeft hij een redelijke float. Lekkere speelse ski voor (ver)gevorderden tot en met experts. Eventueel zelfs ook voor lichtgevorderden met poederambities.

null

Elan | Ripstick 96 Black Edition | € 749,99
Testlengte: 1,88 m
Breedte: 136-96-110 mm
Radius: 19,5 m
Terrein: 50% off-piste

De Elan Ripstick 96 BE is een favoriet. Hij is allround en heel makkelijk in het gebruik. Hij heeft een lichte voorkeur voor langere bochten, maar korte gaan zeker niet verkeerd. Slippend sturen en carven gaan even makkelijk en de overgangen zijn eenvoudig. “Ik kan er alles mee,” vindt Dean, “hij is erg makkelijk in het gebruik.” Eén ding valt op en dat is dat de punt op de piste wiebelt. Toch doet de ski nooit iets raars; een gevolg van licht gewicht in combinatie met een soepele flex. Hij voelt zich thuis op alle snelheden en heeft buiten de piste opvallend veel float. Voor gevorderden tot en met experts. Wel pittig voor lichte dames.

null

Head | Kore 99 | € 699,99
Testlengte: 1,84 m
Breedte: 134-99-120 mm
Radius: 17 m
Terrein: 60% off-piste

De Head Kore 99 scoort hoge ogen. “Hij voelt licht aan, draait makkelijk en carvet erg goed, ook op hoge snelheid”, valt Richard met de deur in huis. “De druk op je buitenbeen houden is daarbij wel belangrijk.” Korte carvebochten vragen inspanning, maar lange bochten gaan geweldig. Hoewel de rocker niet opvallend is, is de float erg goed. Zowel met carven als buiten de piste is de Kore 99 erg stabiel. Buiten de piste is hij bovendien erg vergevingsgezind. De Kore 99 voelt iets meer aan als een instap freerideski dan als een typische ‘50-50’-ski. Voor gevorderde tot en met expert skiërs die van tempo en verse sneeuw houden.

null

K2 | Mindbender 89 Ti | € 649,95
Testlengte: 1,82 m
Breedte: 130-89-114 mm
Radius: 16,6 m
Terrein: 35% off-piste

Ondanks zijn breedte voelt de K2 Mindbender 89 Ti aan als een allmountain pisteski. Op de piste kan hij dan ook alles en geeft hij meteen vertrouwen. Hij heeft een snelle kantenwissel en lange of korte bochten maakt hij net zo makkelijk, zonder uit te blinken. Slippend sturen gaat prettig en de overgangen tussen slippen en carven zijn prima. In het terrein is het beeld anders. “Hij gooit me achterop”, klaagt Niels en hij is niet de enige. ‘Centraal staan’ is daar dus heel belangrijk voor de skiër en de float is matig. Robuuste pisteski voor (ver)gevorderde skiërs die alleen met goede sneeuw buiten de piste gaan.

null

Kästle | Fx 96 Ti | € 849,99
Testlengte: 1,80 m
Breedte: 133-96-119 mm
Radius: 18,1 m
Terrein: 70% off-piste

Hoewel de Kästle Fx 96 Ti relatief smal is, presteert hij het best buiten de piste. “Hij voelt aan als een grote dikke lijnenski”, poneert Agneta. De Fx 96 Ti voelt lang en groot aan en het is een echte ‘bulldozer’. Op de piste heb je techniek en concentratie nodig en dan excelleert hij in lange bochten. Over de korte hebben we het maar niet. De kantenwissel is traag, maar de overgangen tussen carven en slippen zijn goed. Slippend sturen gaat ook prima. Buiten de piste komt de Fx 96 Ti echt tot leven: de float en de demping zijn goed en hij beukt overal doorheen; tempo is wel beter voor hem. Voor vergevorderde en expert skiërs met freerideplannen.

null

Nordica | Enforcer 94 | € 639,95
Testlengte: 1,91 m
Breedte: 128-94-116 mm
Radius: 19,1 m
Terrein: 60% off-piste

De testlengte (1,91 m) van de Nordica Enforcer 94 boezemt respect in, maar dat blijkt nergens voor nodig! “Hij is speels, stabiel en makkelijk te beïnvloeden,” zegt Gerke, “hij geeft vertrouwen in het terrein en heeft een fijne float.” Hij vraagt wel om wat techniek, maar op de piste kunnen zijn lange bochten wedijveren met de sportski’s; middellang gaat ook goed, maar kort kost erg veel energie. “Voor deze breedte vind ik hem erg goed carven”, vertelt Niels. De flex is stijf, slippend sturen gaat goed en de overgangen zijn in orde. De float is indrukwekkend, evenals de stabiliteit. Voor vergevorderde en expert skiërs die graag buiten de piste gaan. In deze lengte niet voor lichtgewichten.

null

Salomon | Stance 96 | € 700
Testlengte: 1,82 m
Breedte: 132-96-114 mm
Radius: 20 m
Terrein: 70% off-piste

De Salomon Stance 96 lijkt dit jaar zijn focus buiten de piste te hebben liggen. “In het terrein vind ik hem fijn, lekker gedempt. Op de piste is het een log schip”, vertelt Gerke. “Hij is lekker stabiel, doet niks geks en ik vind hem best wel vergevingsgezind op de piste”, nuanceert Richard. De buiglijn is weliswaar stijf, maar hij stuurt mooi rond op de piste. Hij heeft logischerwijs een voorkeur voor wat langere bochten en de rebound is vrij mat. Ondanks een vrij stijve neus float hij uitstekend buiten de piste en is daar voorspelbaar en zeer stabiel. Voor stevige, sterke vergevorderde en expert skiërs; niet voor frêle types.

null

Scott | Pure Mission 98 Ti | € 649,95
Testlengte: 1,84 m
Breedte: 134-99-121 mm
Radius: 21 m
Terrein: 80% off-piste

De Scott Pure Mission 98 Ti gedraagt zich als een veel bredere freerideski. “Het is een uitblinker buiten de piste, maar hij klappert op de piste en stuurt lastig in”, legt Dean uit. De Pure Mission 98 Ti voelt licht aan en carven is een hele opgave, maar slippend sturen gaat goed. De grip is prima, maar de stabiliteit matig. Buiten de piste is het beeld totaal anders: hij maakt net zo makkelijk fijne korte als lange bochten, heeft veel float, is vergevingsgezind en voelt zeer stabiel aan. “Een ski om mee van poederveld naar poederveld te skiën,” vindt Gerke, “hij is specifiek, maar het is wel een goede ski.” Voor (ver)gevorderde poederzoekers.

null

Stöckli | Stormrider 95 | € 1.099
Testlengte: 1,84 m
Breedte: 135-95-123 mm
Radius: 19,4 m
Terrein: 60% off-piste

De Stöckli Stormrider 95 is een goede ski, maar overweldigt niet zoals de Montero en Laser SX dat doen. De demping voelt wel meteen aan als een echte Stöckli. “Hij heeft een lekker soepele flex en een heerlijke radiuswissel tussen middellange en lange bochten. Het zou net zo goed een allmountain pistemodel kunnen zijn”, legt Richard uit. Carven gaat fijn (korte bochten logischerwijs uitgezonderd), slippend sturen superieur en de overgangen zijn heerlijk. De float is gemiddeld, maar de flex en vooral de demping off-piste zijn geweldig. Lekkere ski voor (ver)gevorderde cruisers die met verse sneeuw buiten de piste willen experimenteren.

null

Völkl | Mantra M6 | € 799,95
Testlengte: 1,84 m
Breedte: 135-96-119 mm
Radius: 19 m
Terrein: 55% off-piste

De meningen over de Völkl Mantra M6 zijn verdeeld: de eindcijfers variëren van een 6 tot een 9. “Het is een lekker bakbeest dat overal doorheen dendert”, legt Agneta uit. “Hij heeft veel grip en helpt me met alles,” vindt powerhouse Dean, “al kan de versnelling achterin je wel verrassen; goed centraal staan is belangrijk!” De Mantra M6 stelt dus eisen aan de skiër, houdt van tempo en heeft een stevige ruiter nodig. Hij heeft een duidelijke voorkeur voor lange bochten en die gaan ook fantastisch. De kantenwissel is opvallend vlot en hij is zeer stabiel. Buiten de piste is de float goed, evenals de demping. Voor vlotte, stevige vergevorderde en expert skiërs.

Met dank aan:
Ischgl | Helly Hansen | Giro | Komperdell | Skicentrum Heemskerk

Redactie

Heb de Mantra M6 in de kelder staan, hoop begin december de eerste meters te kunnen maken ermee. Ben benieuwd :)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie