Succesvolle week voor paraskiërs bij World Cups in Leogang

MarkVermeulen op 22 februari 2021· geen reacties

Credits: Benedikt Lex. Barbara van Bergen
In het Oostenrijkse Leogang kreeg de selectie para ski afgelopen week vier World Cups voorgeschoteld: twee reuzenslaloms en twee slaloms. Jeroen Kampschreur won zowel een reuzenslalom als een slalom en Barbara van Bergen won de eerste reuzenslalom. Daarnaast werden nog verscheidene andere medailles en goede resultaten behaald.

Eerste reuzenslalom prooi voor Kampschreur en Van Bergen

Op dinsdag stond de eerste reuzenslalom op het programma en de Nederlandse skiërs lieten gelijk hun klasse zien met knappe resultaten. In aanloop naar de World Cups had het team al een paar dagen getraind in Leogang onder goede weersomstandigheden, maar op deze eerste wedstrijdag steeg het kwik tot vijf graden boven nul en regende het. Gelukkig bleef de sneeuw ondanks de regen van goede kwaliteit. Zitskiërs Jeroen Kampschreur en Barbara van Bergen wisten de winst te pakken, terwijl Maaike Bennink met gids Geertje Derksen naar een derde plek skiede. Niels de Langen (vierde), Floris Meijer (vijfde), Claire Petit (vijfde) en Jeffrey Stuut (achtste) presteerden ook niet onverdienstelijk op de eerste dag.

Op de tweede reuzenslalom, welke werd geskied op woensdag, werd er geen winst behaald door de Nederlanders. Jeroen Kampschreur en Maaike Bennink met gids Geertje Derksen eindigden op de tweede plek. Niels de Langen en Floris Meijer werden vierde en vijfde, maar voor de rest van het team was het een ongelukkige dag. Barbara van Bergen, Claire Petit en Jeffrey Stuut kwamen alledrie ten val. Petit liet vanwege een schouderblessure vervolgens beide slaloms later die week schieten. “We weten niet precies wat er gebeurd is met de schouder, maar het voelde in ieder geval alsof de schouder uit de kom is geweest. In overleg met de medische staf is toen besloten om daar geen risico mee te nemen.”, aldus coach Falco Teitsma.

Met zijn eerste en tweede plek stelde Kampschreur zijn overwinning in het World Cup-klassement over de reuzenslaloms veilig. In hetzelfde klassement werd Niels de Langen derde.

Ook op de slalom weet Kampschreur te winnen

Op donderdag en vrijdag stonden de slaloms op het programma. Op de eerste slalom liet Jeroen Kampschreur wederom zien over een goede vorm te beschikken, want hij pakte de overwinning op de dag dat De Langen en Meijer een DNF achter hun naam kregen. Ook Maaike Bennink en Geertje Derksen eindigden weer op het podium met een tweede plek. Jeffrey Stuut werd zevende op de eerste slalom en Barbara van Bergen kwam ten val.

De week werd afgesloten met een tweede slalom. Op deze laatste World Cup van het seizoen werden Maaike Bennink met gids Geertje Derksen tweede en Barbara van Bergen derde. Jeroen Kampschreur moest zijn Noorse concurrent Pedersen voorlaten zowel in de strijd om de dagzege als in de strijd om de overwinning in het eindklassement. Niels de Langen werd voor de derde keer in een week tijd vierde, terwijl Jeffrey Stuut knap zevende werd. Floris Meijer wist helaas geen uitslag neer te zetten bij de laatste World Cup van het seizoen.

Met twee overwinningen voor Jeroen Kampschreur en twee overwinningen voor Pedersen wordt de onderlinge toegenomen concurrentie nog maar eens benadrukt. Falco Teitsma zegt daarover: “De verschillen zijn zo klein, waardoor ze elkaar afwisselen als het gaat om de winst. Maar ook achter deze twee jongens wordt het gat steeds kleiner. De Italiaan Rene de Silvestro, Niels de Langen en Floris Meijer komen dichterbij en zijn steeds stabieler, dus dat is leuk om te zien. Het is voor de sport goed dat een bredere groep om de medailles strijdt, al wil je natuurlijk altijd bovenaan staan.”

Tevredenheid over de resultaten

Teitsma laat weten tevreden te zijn over de resultaten van het team: “Met podiumplaatsen ben je natuurlijk altijd tevreden, maar ook de skiërs die net naast het podium eindigden mogen tevreden zijn met hun stabiele skiën. Richting de toekomst is het namelijk ook belangrijk om stabiele resultaten neer te zetten en dat is deze week goed gegaan.”

In een pre-Olympisch seizoen zijn veel atleten bezig met kwalificatie voor de Spelen. Zo voldeden in een eerder stadium Adriana Jelinkova, Glenn de Blois, Chris Vos, Jeroen Kampschreur, Niels de Langen en Floris Meijer al aan de kwalificatie-eisen. “Ook Jeffrey Stuut wordt nu voorgedragen na zijn goede resultaten van afgelopen week. Voor de dames is het lastig om zich nu te kwalificeren, omdat er maar weinig dames aan de start staan. Dus dat moet dan op een later moment nog bekeken worden”

Een week eerder werden in hetzelfde Leogang overigens Europa Cup-wedstrijden georganiseerd. Tess Boekhoud behaalde een zilveren medaille en Thijn Speksnijder een bronzen medaille. “Hopelijk kunnen zij zich de komende jaren door blijven ontwikkelen.”, aldus Teitsma.

Nu de de paraskiërs hun laatste World Cup van het seizoen hebben geskied, zullen ze wellicht nog een paar Europa Cups skiën en zich verder focussen op de trainingen.

Samenwerking Johan Cruyff Foundation

Samen met de Johan Cruyff Foundation vergroten we het aanbod van aangepast wintersporten. De samenwerking bevat een aantal initiatieven waarmee jongeren in aanraking kunnen komen met aangepast wintersporten. Op de Para Snow Day kunnen jongeren kennismaken met de wintersport. Via wedstrijdtrainingen en trainingsweken worden de jongeren vervolgens voorbereid op nationale of internationale wedstrijden.

Wintersport in de buurt

Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden om (aangepast) te wintersporten bij jou in de buurt? Neem dan eens een kijkje op Wintersport in de buurt!

Wil jij meer weten over onze topsportprogramma’s en atleten?

Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor vragen kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

MarkVermeulen

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.