Van skikelder tot skidepot

Rick op 23 december 2022· 7 reacties

De opslag van skimateriaal heeft een vlucht genomen
De opslag van skimateriaal heeft een vlucht genomen

Wie kent hem niet: de gemeenschappelijke skikelder. Soms extreem heet, vaak met een apart luchtje, maar altijd verplicht door de sikkeneurige pensionhouder. Want wee je gebeente als er natte skischoenen op de kamer werden aangetroffen! Wie zijn materiaal toch liever privé stalt, wordt tegenwoordig op zijn wenken bediend. We bespreken het verleden, heden en de toekomst en geven antwoord op misschien wel de meest prangende stallingsvraag: is het nu neus omhoog of omlaag op die skischoendrogers?

Skikeller en Skiräume

Zolang mensen wintersporten, is er de behoefte geweest om het daarvoor benodigde materiaal te stallen. In de beginjaren waren de skiërs vooral locals die hun materiaal simpelweg thuis opsloegen. Met komst van het wintersporttoerisme en gasten die in hotels, pensions en vakantiehuizen verbleven, nam ook de behoefte voor tijdelijke opslag toe. Accommodaties gingen ruimtes inrichten speciaal voor de opslag van ski’s en schoenen. In eerste instantie simpelweg in kelders of schuurtjes waar, als je geluk had, de verwarming omhoog werd gezet zodat je schoenen konden drogen.

In de loop der jaren werden de opslagplekken, net zoals de accommodaties, steeds luxueuzer. In deze opmars van comfort bleek de stalling van het materiaal een extra klantbindende factor, waardoor tegenwoordig bijna iedere accommodatie in de Alpen over een Skikeller of Skiraum beschikt. Er kwam een slot op de deur, een bankje om schoenen aan te trekken, een druiprek voor het materiaal, eventueel een waxtafel, en individuele schoenendrogers. Dit waren veelal muren met ophangelementen, verwarmd door elektriciteit, hete lucht of warm water. Zo hoefde je nooit meer te beginnen met koude schoenen waar je niet in komt, of nog erger: natte zolen van de dag ervoor. Deze service is inmiddels alweer gewoon geworden.

null

Sportwinkels en skiverhuur

Niet alleen de accommodaties zagen in dat er op comfortgebied nog wat te verbeteren viel. Ook bij de sportwinkels en skiverhuur zag men dat een comfortabelere stalling waarde kon toevoegen voor wintersporters. Aangezien men al over dit soort installaties beschikte voor het huurmateriaal, was het een kleine stap naar het uitbreiden en het aanbieden van een skidepot. Bijkomend voordeel voor dit soort verhuurzaken is dat zij vaak vlakbij de dalstations van liften gevestigd zijn, waardoor wintersporters hun materiaal ook nog eens direct onderaan de piste of lift kwijt kunnen. Soms bevindt de skiverhuur en bijhorend skidepot zich zelfs op de berg, waardoor je nauwelijks meer hoeft te slepen met je ski’s of snowboard. Een mooi voorbeeld is het Gletsjer-depot op de Kitzsteinhorn in Kaprun, het Silvretta Sportsdepot op de Idalp in Ischgl of het Bründl Sportsdepot bovenaan de Penkenbahn in Mayrhofen. Hierdoor kun je zonder zware skischoenen direct gaan hossen in de après-skibar.

null

Individuele lockers

Inmiddels is er ook in de manier van het opslaan van het materiaal weer een ontwikkeling geweest. Waar men eerst, net zoals bij het huurmateriaal gebruikelijk was, de ski’s, snowboards en schoenen simpelweg collectief in grote rekken stalde, wordt nu steeds vaker voor individuele oplossingen gekozen in de vorm van skilockers. Dit zijn persoonlijke opbergkasten zoals je die uit het zwembad kent. Zo opende Fiss reeds in 2014 een stalling in het dalstation met maar liefst vierduizend (!) kasten. Inmiddels is de vraag zo groot dat fabrikanten als Wintersteiger en Montana, voorheen bekend van de wax- en slijpmachines, zich ook op deze markt hebben gestort.

Skilockerruimtes zijn voor iedereen toegankelijk: voor materiaalhuurders is een locker soms een gratis service, voor niet-huurders kost het rond de 35 euro voor zes dagen. In deze verwarmde kasten kun je je wintersportmateriaal veilig opbergen, veelal met meerdere droogstangen voor schoenen, handschoenen en zelfs helm. De nieuwere skilockers zijn elektronisch te openen met je skipas. Handig, zodat je je sleutel niet kwijt kunt raken, of nooit meer het probleem hebt dat een skigenoot de sleutel op zak heeft. Dit biedt maximaal comfort en veiligheid, maar ook maximale flexibiliteit. Iets waar steeds meer mensen bereid zijn extra voor te betalen.

Skilockers in hotel Zürserhof, Ski Arlberg
Skilockers in hotel Zürserhof, Ski Arlberg

Toekomst

Het lijkt logisch dat de ontwikkeling naar meer individuele afsluitbare skilockers zich zal doorzetten. Ook zullen de depots steeds dichter bij de pistes en liftstations gesitueerd worden. Niemand zit immers op onnodig gesleep te wachten, al helemaal niet met kinderen. Er zijn inmiddels zelfs hotels waarbij, ondanks het feit dat men beschikt over een eigen skikelder, een opbergplek in het depot vlak bij de lift in de kamerprijs is inbegrepen! Zeker bij accommodaties die wat verder bij de lift vandaan liggen, zullen de eigen skikelders en skiruimtes waarschijnlijk steeds minder gebruikt worden.

Mogelijk gaan depots in de toekomst ook meer service leveren. Zoals het ’s nachts verplaatsen van je ski’s naar de gewenste plek. Dit soort flexibiliteit zou handig kunnen zijn als je als wintersporter de alsmaar groter wordende skigebieden wilt verkennen, zonder met je materiaal te hoeven slepen. In Canada is al een klein stapje in die richting genomen. Bij de gondelstations staan regelmatig medewerkers om je ski’s of snowboard aan te pakken die ze voor je in de bakjes aan de gondels plaatsen. Boven aangekomen is er ook weer een medewerker die ze er voor je uithaalt en netjes aan je overhandigt.

Neus omhoog of omlaag?

Services zoals skidepots zullen we waarschijnlijk in de toekomst alleen maar meer gaan zien, aangezien het een onderdeel is verworden in de comfortwedloop tussen skigebieden. Gezeul met nat materiaal behoort daarmee definitief tot het verleden. Dit brengt ons terug naar de discussie aan het begin van dit artikel, want iedere wintersporter heeft zijn eigen theorie over de plaatsing van de skischoenen op een droogstang. Dit kan per model en per fabrikant verschillen. Bij de meeste typen drogers moeten de schoenen echter met de neus omhoog geplaatst worden. Op die manier kan de opstijgende warmte van de droger de moeilijk bereikbare neus van de schoen optimaal bereiken en kan het eventuele smeltwater er via de schacht uit lopen. Hopelijk is hiermee deze discussie ook uit de wereld.

Altijd discussie: neus omhoog of neus omlaag?
Altijd discussie: neus omhoog of neus omlaag?

Rick
Heeft een passie voor alles wat met bergen, sneeuw, skiliften en wintersport in het algemeen te maken heeft en deelt hierover graag zijn kennis.

Plaats een reactie

Qua skischoenen: je wilt toch vooral dat de “blaasopening” richting je tenen blaast? In de droger hier zit overigens gewoon een stickertje met hoe je schoenen erop moeten (neus naar beneden).

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Ik vermoed dat dit wel OK is, maar als je schoenen van de bootfitter komen en netjes verwarmd zijn, heeft zo’n skischoendroger dan een ongunstig effect? (Zij het na 6 dagen/avonden op de droger/verwarmer, zij het als je dit meerdere jaren na mekaar zou doen dat er vervorming zou optreden?)

Ooit wel eens een aflevering van Telefacts gezien op Belgische televisie, over de superrijken der aarde die kwamen skiën in de Alpen. Hotelletje waar een butler je nog een drankje kon serveren aan de bar van de Skiraum, de schoenen stonden op naam en met de buckels los klaar om in te stappen, de ski’s lagen buiten met een vlagje met kamernummer op jou te wachten zodat je niet hoefde te zoeken en zeulen…

Het is o zo hard genieten.

Ik vermoed dat dit wel OK is, maar als je schoenen van de bootfitter komen en netjes verwarmd zijn, heeft zo’n skischoendroger dan een ongunstig effect? (Zij het na 6 dagen/avonden op de droger/verwarmer, zij het als je dit meerdere jaren na mekaar zou doen dat er vervorming zou optreden?)

Hendrik5 op 23 dec 2022 10:40

Er komt geen hete lucht uit een skischoendroger, het is geen föhn. Ik zou me er geen zorgen over maken.

Een eenvoudige kelder met schoendrogers in mij genoeg, al de beschreven luxe moet natuurlijk wel betaald worden door de vakantieganger en dat maakt de accomodaties alleen maar duurder. Maar als je het Zürserhof als voorbeeld neemt doet geld er vast niet toe ;)

Life is what happens while you were checking your phone

Ik neem toch nog altijd m’n spullen mee. Droog het wel af en neem ook handdoeken mee, zodat de boel niet nat wordt. Ben snowboarder, dus loop niet met harde plastic schoenen door het appartement gebouw. Die zou ik wel beneden uit doen en dan alsnog meenemen.

Ik neem de skischoenen mee op de kamer als de berging geen drogers heeft. Natuurlijk de schoenen op een doek in de kamer zodat die daar kunnen drogen en de vloer/het tapijt niet nat en vuil wordt.

Vorig jaar gebruik gemaakt van skidepot bij het dalstation . Omdat we wat verder van de piste verbleven ideaal om zonder gear in de skibus te stappen. Zeker met kleine kinderen ideaal.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie