Ongemakkelijk skiën in spookskigebieden

Henri op 24 februari 2021· 14 reacties

Sölden
Perfecte maar lege pistes in Sölden
Het is carnavalszaterdag. Na een lange rit door het Ötztal rijdt de bus Sölden binnen. Een handjevol lokale jeugd zit samen met mij in de bus, op weg naar de een-na-laatste dag van het winterseizoen voor een van de populairste skigebieden van Oostenrijk. In een normale winter word je na deze kilometerslange rit langs pittoreske dorpjes in het dal overdonderd door de levendigheid die Sölden uitstraalt. Nu is het leger dan leeg. Links en rechts zijn de talrijke après-ski bars, hotels en restaurants dicht. Het vertrouwde geluid van de honderden skischoenen op de stoep in de vroege ochtend heeft plaats gemaakt voor de ijzige wind die door de hoofdstraat blaast. Ondanks dat de skiwinkels sinds een aantal dagen weer open zijn, is er vrijwel niemand op straat. Het is koud, kil en sfeerloos.

Eerst testen

De bus stopt. Ik kijk uit het raam en zie het capaciteitsmonster met de naam Gigijochbahn op volle toeren draaien. In alle andere jaren zou de capaciteit van 4.500 personen per uur goed worden benut, maar nu worden er enkel lege cabines naar de Gigijoch gebracht. Ik blijf nog zitten, want ik heb voor mijn volgende skidag nog een afspraak voor een antigeentest iets verderop. Na minder dan 10 minuten te hebben gewacht krijg ik een sms’je binnen: „Ihr Antigentestergebnis ist NEGATIV”. De skidag kan beginnen.

Sölden lijkt op een spookskigebied

Koud

De koudste nacht van deze winter in combinatie met een ijzige noordwestenwind zorgden ondanks de vele laagjes al na de tweede afdaling voor bevroren handen en voeten. Normaal gesproken zou het de hoogste tijd zijn voor een korte opwarmpauze in een van de berghutten, maar alles is dicht. Het enige toevluchtsoord is de WC met een elektrische handdroger. Zeker op koude dagen is het een uitdaging om warm te blijven en is het een voordeel om van tevoren te weten waar je in het gebied kunt opwarmen. Tegen lunchtijd verdwijnen de meeste mensen van de pistes. Je moet net het geluk hebben dat je een beschut plekje uit de wind en in de zon weet te bemachtigen om warm te blijven. Veel locals houden het daarom bij enkele ochtenduren skiën om daarna thuis op te warmen.

In Hochsölden vond ik een warm lunchplekje

Antigeentest

De volgende dag ben ik op weg in een compleet andere regio in Tirol. Het skigebied Winklmoosalm - Steinplatte bij Waidring kondigde net voor het weekend aan dat carnavalszondag vanwege aangescherpte maatregelen mogelijk de laatste skidag van het seizoen kon zijn. Het skigebied strekt zich uit over twee deelstaten (Tirol en Salzburg) en twee landen (Oostenrijk en Duitsland) waardoor het plotseling met grenscontroles te maken krijgt. Door het toenemende aantal Zuid-Afrikaanse mutatiegevallen wordt Tirol risicogebied en voor het verlaten van de deelstaat wordt een negatieve antigeentest niet ouder dan 48 uur verplicht. De antigeentest in Sölden kon ik daardoor gebruiken voor de Steinplatte.

Terwijl Kitzbühel en Zillertal Arena, twee andere skigebieden in twee verschillende deelstaten, het op konden lossen door de grensoverschrijdende liften te sluiten, kan Steinplatte niets anders dan wintersporters attenderen op de testplicht en het uitvoeren van politiecontroles bij het dalstation. Als gevolg van deze extra horde is het nóg rustiger dan in Sölden! De capaciteitssterke liften draaien voor slechts een handjevol locals.

De laatste dag in Winklmoosalm - Steinplatte

Dicht

Een week later zijn beide bezochte skigebieden dicht. Sölden heeft vorige week direct na het weekend aangegeven het skiseizoen per direct te beëindigen. De afgelegen, inneralpiene ligging van het skigebied zorgt ervoor dat dagjesmensen wegblijven. Dichterbij gelegen skigebieden genieten de voorkeur. Voor Steinplatte is het skiseizoen ook verleden tijd. In de komende periode bekijkt het skigebied of het nog rendabel is om tijdens de weekenden in maart wat skiliften te openen, maar ik heb mijn twijfels en ga ervan uit dat het ook hier is gedaan met het seizoen. Omdat de antigeentestplicht inmiddels voor heel Tirol geldt is deze benadeling ten opzichte van andere Tiroolse skigebieden wel verdwenen.

Restaurants en hutten zijn dicht

Perfecte condities maar sfeerloos

Als je de skidagen in deze winter puur op de kwaliteit van de pistes gaat beoordelen, is het onbetwistbaar een droom die uitkomt. Medio februari zouden rond het middaguur normaal gesproken veel pistes in een buckelveld zijn getransformeerd, maar nu tref je zelfs tegen sluitingstijd vaak nog corduroy aan! Het geeft echter een enorm dubbel gevoel. De hele situatie heeft ervoor gezorgd dat er in de skigebieden elke vorm van sfeer mist. Ook al ben ik me ervan bewust dat ik op wintersportvlak in een luxepositie verkeer, er borrelt bij mij toch telkens weer een verlangen op. Een verlangen dat wij hier in Oostenrijk net als alle toeristen hebben, een verlangen naar een normaal winterseizoen. Een winterseizoen waar we onze passie en belevingen weer kunnen delen. Een winterseizoen waar we met spanning elke dag Roel’s weerbericht bekijken of er nu eindelijk sneeuw gaat vallen. Een winterseizoen met z’n allen.

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

Leon10024 februari 2021 · 07:55

Mooi stukje Henri, ik kan me voorstellen dat het heel dubbel aanvoelt. Hopelijk staan we volgend jaar weer in de rij, mopperend op de drukte maar met een groot geluksgevoel in ons hart.

Amelm24 februari 2021 · 08:37

Erg leuk artikel Henri! Ik kan me voorstellen dat het erg raar aan voelt, de perfecte pistes versus de saaiheid en ongemak van gesloten horeca.

Volgend jaar ga ik net als jij een rondje langs alle skigebieden gedurende een paar maanden, weliswaar als vakantie i.p.v. daar wonen maar toch. In de eerste maand ga ik zeker ook naar de Steinplatte, een gebied dat al een tijdje op mijn lijstje staat en ik erg benieuwd naar ben. Ik word dan ook erg vrolijk van die foto van de steinplatte hierboven, schitterend!

*bericht bewerkt door Amelm op 24 feb 2021 08:39

Asterino24 februari 2021 · 10:33

Gedeelde pret is dubbele pret! Leuk artikel Henri. Is maar troosteloos zo’n leeg gebied.

Hessel24 februari 2021 · 10:38

Bizar. Normaal zou je willen dat je een skigebied als Sölden een keertje helemaal voor jezelf kon hebben, maar dit jaar is het toch even anders.

*bericht bewerkt door Hessel op 24 feb 2021 10:38

DrPhil24 februari 2021 · 11:58

Ik was in maart 2020 in Katschberghöhe, op de voorlaatste dag voor de sluiting. In het deel met de sleepliften was werkelijk niemand. Ik was even bang dat ze die middag voortijdig de sleepliften hadden gesloten. Maar die draaiden nog gewoon. Echt surrealistisch was dat.

FreeriderJob24 februari 2021 · 12:59

Leuk eerlijk verhaal qua stand van zaken daar. Interessant hoe het daar nu in de Alpen is. 1 jaar gelden was ik er nog met ski’s testen met Daka en je beschrijving van de busrit was inderdaad heel zo met al het ski volk :)

Tiny-M24 februari 2021 · 14:32

Ik denk dat iedereen wel eens van dit soort condities heeft gedroomd, maar toch niet door de huidige omstandigheden en degenen die eronder lijden. Toch leuk om nog even mooie sneeuwplaatjes te zien.

Mik_24 februari 2021 · 14:53

Beetje verwarrend artikel. Carnavals zaterdag hoefde je nog geen negatieve test te hebben in Tirol (dus Sölden). Juist daarom is Sölden die maandag erop (15 feb) dicht gegaan, vanaf toen had je een negatieve test nodig.

*bericht bewerkt door Mik_ op 24 feb 2021 14:55

Henriauteur24 februari 2021 · 14:58

@Mik_ dat klopt, maar ik had wel een test nodig voor Steinplatte de dag erna. Lang verhaal kort: alle teststations rondom Innsbruck waren al vol en in Sölden was er nog een plekje vrij, dus daarom liet ik me op carnavalszaterdag in Sölden testen.

Henriauteur24 februari 2021 · 15:59

Ik heb het wat aangepast zodat je kunt zien dat de test niet per se voor Sölden was bedoeld, maar voor mijn volgende skidag in Steinplatte. Dankjewel voor de opmerking @Mik_ !

*bericht bewerkt door Henri op 24 feb 2021 15:59

ChristopheJblogger24 februari 2021 · 16:36

Bedankt @Henri voor de fijne blog. Met plezier volg ik ook de foto’s van men kameraad Kristof in Oostenrijk. Veel lege pistes, vele unieke ervaringen maar minstens evenveel ‘gemis’ van het normale.

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.
Caseriodefatas24 februari 2021 · 21:01

In Spanje kozen ze voor een andere Covid aanpak. De grenzen in het land zijn dicht en enkel de lokale bewoners (zoals wij) mogen gaan skiën in het skigebied gelegen in de provincie waar ze wonen. En ook de restaurantjes zijn open. Een fotootje van vandaag in het skigebied Astun. Om het hoofd boven het water te houden is het aantal liften beperkt open en wordt er geen kunstsneeuw meer gespoten. Met het zeer warme weer hier vrees ik dat men het seizoen ook hier niet zal kunnen rekken tot Pasen tenzij er nog een koudegolf komt in maart.

*bericht bewerkt door Caseriodefatas op 24 feb 2021 21:08

Arjan_25 februari 2021 · 09:12

Mooi om vanuit Nederland toch wat over de sfeer daar nu mee te krijgen. Kan me ook voorstellen dat het heel dubbel aanvoelt.

Dat al die eettentjes ook dicht zitten, daar moet je inderdaad echt rekening mee houden! Tis altijd zo fijn om op een koude dag lekker op te warmen op zulke plekken.

Jesper27 februari 2021 · 14:49

Testen voordat je de skilift in mag… wat een dystopie is dit geworden :(
Hopen dat we ooit nog terug gaan naar normaal

Skileraar bruin Jelmer

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.