Dat gevoel dat de winter eraan komt

Rogier op 26 augustus 2021· 39 reacties

De bergtoppen zullen steeds vaker wit kleuren
De bergtoppen zullen steeds vaker wit kleuren

Vanmorgen was het zover. Het is dan wel nog gewoon zomer, maar toen ik naar buiten stapte was het fris. Het was een graadje of acht. De lucht proefde naar herfst. En dat betekent dat de winter ook voor de deur staat. Elk jaar heb ik altijd een dag of moment dat ik voel dat de winter eraan komt. Het moment dat ik me (hardop) begin af te vragen wanneer de eerste sneeuw gaat vallen, en ga checken of mijn ski’s klaar staan en of mijn winterbanden nog een winter mee kunnen.

Nazomer

Natuurlijk weet ik het, er komt nog een nazomer aan. En, begrijp me niet verkeerd, dat is juist een periode dat ik enorm geniet van alle niet wintersportactiviteiten. Het is zelfs nog ongeveer de beste periode om te racefietsen en te mountainbiken. En dan vergeet ik het nog over rotsklimmen te hebben wat ik hier ook graag doe. Ook draait deze periode mijn camera overuren. Want wat is de lucht mooi en langzaam komen de herfstkleuren.

De nazomer en begin van de herfst is een geweldige periode voor veel bergsporten
De nazomer en begin van de herfst is een geweldige periode voor veel bergsporten

Tergend langzaam

Alhoewel dat eerste gevoel, ‘van de winter komt eraan’, vaak al ergens in de nazomer is, en we op koude avonden in september al regelmatig de kachel aanzetten duurt het nog erg lang voordat de winter echt van start gaat. De bergtoppen kleuren af en toe wit, maar de sneeuw blijft nog niet liggen. Want meestal klikken wij de ski’s ‘pas’ ergens in november onder. Toch zie je hier in het dal aan alles dat men zich klaarmaakt voor de winter. De schapen worden naar het dal geleid, de moestuinen leeg getrokken de chalets op de hoogste Alpenweides dichtgetimmerd. Langzaam maar zeker maakt men zich klaar voor de sneeuw die gaat vallen.

Ik kan niet wachten om weer door de poeder te knallen
Ik kan niet wachten om weer door de poeder te knallen

Zin in

En wat heb ik er zin in. Zeker na vorige winter waarbij de skigebieden in Frankrijk dicht zijn gebleven. Ik kijk nu al uit naar lange poederafdalingen, naar dagen met mijn kinderen in het skigebied en samen met vrienden en familie lekker te lunchen in een pisterestaurant. Want wat heb ik dat allemaal (net als jullie) vorig jaar gemist… En nu na vanmorgen, met dat gevoel dat de winter eraan staat te komen, kan ik eigenlijk niet meer wachten!

Hebben jullie dat ook?

Herkennen jullie zo’n moment dat je het gevoel krijgt dat de winter eraan staat te komen? Is er ook zo’n moment dat je voelt dat de zomer op z’n einde loopt en het heerlijke koudere seizoen eraan komt? Een verwarming die ‘s nachts aanspringt, nevel in de polder of mooi herfstig ochtendlicht? Ik ben benieuwd.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Nog iets meer dan 3 maanden, dan staan we weer in de sneeuw in Frankrijk. Eerste week januari.

Zeker herkenbaar, afgelopen week nog. Ik werd wakker, stapte zo rond 06:40 de auto in, en dacht: goh, wat lekker fris, de ‘geur’ buiten was gewoon anders, lekkerder. Fantastisch

Let it snow

Nog iets meer dan 3 maanden, dan staan we weer in de sneeuw in Frankrijk. Eerste week januari.

Robert7 op 26 aug 2021 10:12

Iets meer dan 4 maanden zul je bedoelen ;-).

Liefhebber van sneeuw, bergen en extreem weer.

Zeker herkenbaar, afgelopen week nog. Ik werd wakker, stapte zo rond 06:40 de auto in, en dacht: goh, wat lekker fris, de ‘geur’ buiten was gewoon anders, lekkerder. Fantastisch

JurrianvanLoo op 26 aug 2021 10:53

precies! dat gevoel!

Click. Click. Peace

@Ive: Klopt, ik verrekende me. Maar eerst in oktober nog iets herfst-achtigs plannen.

haha heerlijk! Ik herken dat gevoel maar al te goed;) Ik ga eerst nog op ‘‘zomer’’ vakantie binnenkort naar Oostenrijk en de Dolemieten maar stiekem zit ik enkel te dromen over de winter. Dit jaar 3 volle maanden in de sneeuw dus ik kan mijn hart ophalen.

Bedankt voor het aanwakkeren van de zin in sneeuw, keep it coming!

Heel herkenbaar en zo ontzettend veel zin in een winter met wintersport. Na de zomervakantie gaat bij mij ook al de knop om en begint het vooruit kijken. In september al ochtendje snowworld gepland, in oktober beginnen de vaste rollerbaan lessen (techniek bijschaven en onderdeel voorpret). December de sneeuw in!

Ik kan niet wachten tot de eerste webcams weer een volledig wit landschap tonen 🤩 Webcams kijken is mijn favoriete bezigheid naar aanloop van het winterseizoen

Ik kan niet wachten tot de eerste webcams weer een volledig wit landschap tonen 🤩 Webcams kijken is mijn favoriete bezigheid naar aanloop van het winterseizoen

WouterVdB op 26 aug 2021 12:42

Dat kan dit weekend al zijn Wouter! 🤩 Ik struin ook altijd alle webcams af naar witte beelden, om vervolgens teleurgesteld te zijn als het een week later weer groen is haha

He Rogier…
Nu pas ?
Had ik al in Juni… toen heb ik maar 2 vakanties geboekt (Val Thorens en Tignes)… Sindsdien elke dag op de webcam kijken hoe het er uit ziet.
Hoeveel sneeuw blijft er liggen van vorig jaar… Wanneer valt de eerste sneeuw… Wat zijn de veranderingen…
Ja, voorpret is de halve pret.
Ondertussen gewoon aan het MTB-en… leuk ! … en een goede voorbereiding voor de winter !
Kan niet wachten… en… ik hoop dat het niet als afgelopen 2 jaar gaat… 7-8 maanden voorpret… en dan cancel…
We gaan het zien.

Behalve “winter” in Nederland. Eindeloze herfst vanaf oktober t/m half maart 80% van de tijd grijze stratus. In Nederland is het max 2 weken winter. Na kerst mag het van mij altijd z.s.m voorjaar worden. In de Alpen zou ik er anders over denken

Ik ben nu in het Kaunertal. Prachtig gebied en prachtig weer. Komende 2 dagen daalt de sneeuwgrens al naar 2100 meter

Not all who wander are lost

Durf mij er eigenlijk niet teveel op te verheugen. Heb wel al geboekt, maar ergens vrees ik nog steeds dat het wederom niet door kan gaan.

Heb er wel meer vertrouwen in dan vorig jaar. Dat dan weer wel.

Absoluut, dat gevoel ken ik maar al te goed.

Er is een filmpje wat het voor mij perfect verwoord, al is de winter nu natuurlijk nog (lang) niet te laat ;)

*bericht bewerkt door philip1991 op 26 aug 2021 15:14

Heerlijk!

En ergens, ja dat gevoel is er wel. Maar na twee keer de wintersport te hebben moeten annuleren is het meer terughoudend;)

Zalig gevoel! Bij ons begint het eigenlijk bij het terugkomen uit zomervakantie en het naderen van het schooljaar. De nazomer mag wel gaan volgen want inderdaad, in onze Lage Landen duren de grijze en natte maanden al veel te lang. Zeker na een zomer als deze. En het aftellen is niet terughoudend zoals vorig jaar. Mogelijks lijk ik achteraf naïef maar ik geloof VOL in een topseizoen met weliswaar nog enkele regels m.b.t. het C* woord maar vooral veel … genieten! Hopelijk kennen de Ardennen dit jaar een even witte winter dan vorig seizoen!

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

100% schuldig aan dat gevoel en misschien drijf ik er zelfs een beetje in door… in de week van 9 november staat ergens op een gletsjer een klein weekje skiën in de planning. Vanaf deze week heb ik een opzet gemaakt van de 5 grootste gletsjers in Oostenrijk, waarbij ik de sneeuwontwikkeling, geopende km’s/liften en openingsdata in de gaten ga houden. Ik zal over een maandje de tussenstand hiervan wel met jullie delen. Maar dit zodat ik op 5 november een heerlijke lastminute kan boeken!

Hierbij horen uiteraard filmpjes van verschillende gletsjers bij die op de achtergrond draaien tijdens het thuiswerken.

*bericht bewerkt door hansiehans op 26 aug 2021 16:10

Ik ken het wel. Maar, ik probeer me dan wel steeds te vermanen om ‘in the moment’ te blijven.
Pas als er echt geen aardse activiteiten (mtb, rotsklimmen) meer mogelijk zijn ga ik ongeremd zitten dromen van ijs activiteiten

Hoe zijn de gletsjers eigenlijk uit deze zomer gekomen (tot nu toe)? In Nederland is het dit jaar niet zo erg warm geweest, hoe was dat in de Alpen?

Jaaaa, heerlijk!
Voor mij zijn het de korter wordende dagen. In de ochtend is het nog schemerig als we op staan en na de wandeling met de hond in de avond gaat de straatverlichting al aan. Dan denk ik ‘winter is coming’

Vanwege het wegvallen van afgelopen wintersport overwegen we om voor de pre-winter-pret te gaan, eind november. Misschien Solden of Zermatt…in die periode lijkt het zelfs betaalbaar te zijn als je niet eersterangs gaat verblijven.

sneeuw witje en de 7 bergen

“Gewoon zomer” staat er dan. Hier in Nederland is het voor mijn gevoel al een tijdje herfst hoor. Met af en toe een paar zonnige dagen tussendoor. De zomer hebben we naar mijn idee een jaar overgeslagen.

Übung macht den meister!!!

Zeer herkenbaar! Ook al ben ik een wakeboarder in de zomermaanden en wil ik er nog niet mee stoppen…toch voel je aan alles dat het seizoen op z’n einde loopt en we mogen beginnen dromen van herfst- en winteravonden, webcams en…wintersport!

It's always snowing somewhere!

Boven de 2400/2500 meter zijn de bergen vanochtend wit :). Blijft altijd een mooi gezicht. Straks maar eens omhoog lopen richting 2600. Nu een graad of 6 in het dal. Morgen nog kouder

Not all who wander are lost

foto’s @Edwin. !
Waar verblijf je?

sneeuw witje en de 7 bergen

foto’s @Edwin. !
Waar verblijf je?

SandraSki op 27 aug 2021 09:18

Kaunertal :).

Zal kijken of ik straks wat moois kan maken, maar ligt eraan hoe lang het blijft liggen. Is niet veel, maar wel zichtbaar.
Onderstaande foto maakte ik woensdag boven de Gepatschstausee. Vind 'm mooi en goed gelukt, dus het delen wel waard.

null

*bericht bewerkt door Edwin. op 27 aug 2021 09:23

Not all who wander are lost

Het moment dat de eerste noordstau begint. Eigenlijk nu dus. Kijkend naar de kaarten begint het al weer te kriebelen.

zoiets als dit plaatje van vanmorgen op de grosglockner:

null

Born to Ride

null

@Rogier

Hoe hoog staat de Gele Gentiaan dan?

Disturbing the peace since 1975

Hebben koeien ook dit gevoel? ;)

Zwitserse koeien met helikopter van hoge Alpenweide gehaald

Zwitserse koeien zijn met een helikopter geëvacueerd uit een hoge Alpenweide. Ze waren lichtgewond en bevonden zich op een plek die met de auto onbereikbaar was. De rest van de kudde moest op eigen kracht de berg af.

Buitenlandredactie 29-08-21, 12:06 Laatste update: 12:11
De kudde van ongeveer 1.000 beesten werd volgens persbureau Reuters dit weekend in het dal verwacht op de jaarlijkse runderparade in het Zwitserse kanton Uri. Een aantal beesten was tijdens het zomerverblijf in de bergen echter lichtgewond geraakt. De boer wilde niet dat zij naar beneden zouden stappen.

De helikopter bracht afgelopen vrijdag een aantal koeien een klein stukje de berg af, tot op een hoogte van 1950 meter. Op beelden is te zien hoe de beesten hoog in de lucht onder een helikopter hangen. ,Ik heb hen niet gevraagd wat ze van de vlucht vonden”, lachte de boer. ,Ze zouden toch niet antwoorden. Maar ik merkte geen verschil in hun gedrag ten opzichte van de andere koeien.”
https://www.ad.nl/buitenland/zwitserse-koeien-met-helikopter…

null

Sinds gisteren heel, héél klein beetje sneeuw op de Sassolungo.

null

2024 Met kleinkinderen, weer gebonden aan het hoogseizoen €€€
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie