Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Franse skisector blijft voorzichtig hoopvol

WouterVdB op 26 november 2020· 5 reacties


Het statement van president Macron - “Het lijkt me onmogelijk om een opening met kerst te overwegen”- hakte er zwaar in bij iedereen die de wintersportsector in Frankrijk een warm hart toedraagt. Hoewel de finale beslissing pas op 5 december wordt genomen, bleven reacties van de liftmaatschappijen niet uit. Bij de uitbaters heerst frustratie en onbegrip, maar ook solidariteit. Wij hebben voor jou de afgelopen 24u samengevat.

“Koude douche voor de ganse sector”

François Badjily, directeur Office du Tourisme bij Alpe d’Huez - Grand Domaine, windt er geen doekjes om: “dit voelt als een koude douche voor de ganse sector”. Hij meent dat niemand dit scenario had zien aankomen. Al geruime tijd geleden hebben de brancheorganisaties Domaines Skiables de France (DSF) en France Montagnes een duidelijke campagne gestart rond de getroffen maatregelen om komend seizoen in alle veiligheid te laten verlopen. Onderstaande infographic, zelfs vertaald in het Nederlands (!), uit de campagne zal jullie vast niet onbekend zijn. Badjily hoopt dan ook dat Macron op zijn woorden terugkomt en een opening met kerst toelaat. “De kerstvakantie is voor ons de belangrijkste periode van het seizoen. Heel Frankrijk heeft gelijktijdig vakantie, de (economische) inzet is groter dan tijdens de krokusvakantie” zo stelt hij.

Infographic COVID19-maatregelen in Franse skistations
Infographic COVID19-maatregelen in Franse skistations

Economisch drama

Voor de meeste Franse skistations betekent de kerstvakantie 20-25% van hun omzet. Reken dat de wintersportsector er jaarlijks goed is voor zo’n 10 miljard euro omzet en zo’n 120.000 medewerkers; dan is het wegvallen van deze twee weken van significante impact. Hoewel de Franse overheid met allerlei steunmaatregelen de impact van een sluiting zoveel mogelijk te compenseren, is het maar de vraag of dit voldoende zal zijn. Bovendien zijn op vele plekken de eerste hopen kunstsneeuw al gespoten. Een niet te onderschatten kost die zich enkel terugverdient door te openen.

Badjily vreest voor een sociaal bloedbad. De behulpzame medewerker in de skiverhuur, de vlotte serveuse in de bar, de DJ in de après-ski of de vriendelijke liftbediende zijn grotendeels seizoenarbeiders die helaas al niet genieten van een sterk sociaal kader. “Zelfs al doen we beroep op tijdelijke werkloosheid, dan nog heeft de restaurant- of winkeluitbater een onderdak te betalen voor zijn werknemers. Wat met deze kosten?” vraagt Badjily zich af.

Medewerkers, zoals liftbedienden, zijn bijna uitsluitend seizoensarbeiders
Medewerkers, zoals liftbedienden, zijn bijna uitsluitend seizoensarbeiders

Al mogen de gebieden open, blijft het maar de vraag hoe groot de opkomst zal zijn. Wanneer de bergdepartementen rode reisadviezen krijgen in het buitenland zullen buitenlandse toeristen alsnog wegblijven. Voor het mondaine Courchevel betekent dit een verlies van 70% van hun cliënteel. Eenzelfde analyse komt uit Tignes en de Haute Maurienne, bekend van o.a. La Norma en Val Cenis. 20% van hun omzet is afkomstig van Belgen en Nederlanders.

Strikte protocollen: een maat voor niets?

De directeur van DSF, Alexandre Maulin, kaatst de bal terug naar de president: “Weet u wel hoever de skistations zijn gegaan in de maatregelen? Wij, de skistations, zijn een voorbeeld voor heel Frankrijk”. Alle actoren, gaande van liftmaatschappijen over horeca tot winkels, willen tot het uiterste gaan om de gasten van een veilige en aangename vakantie te voorzien. Zo heeft men in Courchevel beslist om een eigen testcentrum in te richten. Chamonix gaat nog een stapje verder: zij overwegen om thermische camera’s in te zetten.

Compagnie des Alpes (CdA), het bedrijf de grootste Franse skistations en een ruim aantal pretparken beheert, meent dat ze qua protocollen en maatregelen volledig voorbereid en klaar zijn om te openen. Het dragen van een mondmasker in wachtrijen en liften is hierin uiteraard een speerpunt, maar men heeft ook creatief nagedacht over hoe in bergrestaurants afhaalmaaltijden kunnen worden aangeboden. Ook zij hebben omtrent hun maatregelen een niet te misverstane boodschap: “onze expertise is het uitbaten van grote plekken waar veel mensen samenkomen, vergeet dit niet”.

Solidariteit heerst

De verslagenheid onder de liftmaatschappijen is goed te merken in hun communicatie op Instagram en Facebook. Tegelijkertijd dragen ze alsnog een boodschap van hoop en verbondenheid uit. Zowat elk gebied belooft klaar zijn om te openen wanneer het kan. De foto die Tignes deelde vat het goed samen:

Een mooi bericht van solidariteit is door Val Thorens gepubliceerd:

Een ding is zeker: de Franse Alpen, van Tignes over La Bresse tot La Clusaz, houden zich klaar om je in veiligheid te ontvangen met alle know-how en motivatie die we in huis hebben. Tot heel binnenkort! - Val Thorens

Een beetje solidariteit kan, des te meer in deze gekke tijden, geen kwaad, toch?

Bronnen: fr.euronews.com, rtl.fr, ra-sante.com, domaines-skiabls.fr, europe1.fr, Linkedin.

WouterVdB
schrijft voor wintersport.be. Droomt het ganse jaar over poeder, carven en après-ski.
MiVe26 november 2020 · 13:27

Hoop=uitgestelde teleurstelling

G11ling26 november 2020 · 13:53

Ik vrees dat het hoofdargument (alle Fransen zijn vrij en die weken vormen 20-25% van de totalr winteromzet) juist een argument tégen opening vormen. De overheid zal er alles aan gelegen zijn om juist geen massa-verplaatsingen richting de skigebieden op gang te brengen, hoe goed alles ook is voorbereid.
We zullen het 5 december weten.

Marc_Steens26 november 2020 · 14:53

Hoop? Ik lees toch iets anders bij Savoie News:
“SPORTS D’HIVER - Les pistes de ski n’ouvriront pas pour Noël
Jean Castex a confirmé ce jeudi 26 novembre lors de son discours présentant l’allégement du confinement, les domaines skiables n’ouvriront pas pour Noël.
Il sera cependant possible de se rendre dans ces stations pour profiter des commerces ouverts, mais les remontées mécaniques et les équipements collectifs resteront fermés.”

Rogieradmin26 november 2020 · 15:14

@Marc_Steens Klopt helaas, maar dat nieuws was er vanmorgen nog niet natuurlijk: https://www.wintersport.nl/nieuws/24/11/2020/kans-dat-frans…

Click. Click. Peace
GP0127 november 2020 · 15:22

Solidariteit. Hoe vaak gaan we dit woord nog te horen krijgen?

Plaats een reactie