Swisstainable: Duurzaam wintersporten in Zwitserland

gesponsord op 27 oktober 2023· geen reacties

Winterwandelen past perfect in de Swisstainable-strategie.
Winterwandelen past perfect in de Swisstainable-strategie.

Met het oog op de toekomst denken berggebieden steeds meer na hoe je daar bewuster en met een minimale voetafdruk avonturen kunt beleven. Ook wintervakanties kunnen worden verbeterd om dichter bij de natuur te staan. Zwitserland heeft er al op voorgesorteerd met hun Swisstainable-strategie.

Zwitserland is natuurlijk al een duurzame bestemming bij uitstek. Het heeft een van de dichtste spoorwegnetten ter wereld, is koploper op het gebied van recycling en heeft een lucht- en waterkwaliteit waar je ‘u’ tegen zegt. Voor haar bezoekers heeft het nu ook een duurzaamheidsstrategie ontwikkeld, genaamd ‘Swisstainable’. Duurzaam reizen betekent niet noodzakelijk dat je het met minder moet stellen. Swisstainable staat voor de tijdsgeest, én voor maximale ontspanning in de natuur. Zoals van dichtbij genieten van ongerepte landschappen, de lokale cultuur authentiek beleven, regionaal consumeren, langer blijven en het land grondiger leren kennen.

Laax
Laax

Pionierende skigebieden op het gebied van duurzaam toerisme

Het staat als een paal boven water dat de wintersport behoorlijk wat aan hulpbronnen verbruikt. Er zijn gelukkig veel topskigebieden in Zwitserland die proberen duurzamer te zijn, zoals Laax, Engelberg, Andermatt of Saas-Fee in het bijzonder. Ook zij dragen nu het label ‘Swisstainable’, dat de resorts en activiteiten aanduidt die extra inspanningen leveren om duurzamer te zijn. Het is een programma dat wordt ondersteund door meer dan tweeduizend toerismegerelateerde bedrijven in dit klassieke Alpenland.

Met innovatieve projecten, een pioniersinstelling en oprechte inzet voor het milieu laten deze skigebieden zien dat het de moeite loont – voor mens en milieu. Van het gebruik van zonne-energie tot waterkracht voor liften, maar ook biobrandstoffen of dieselelektrische aandrijving voor pistevoertuigen. Door te renoveren, waarbij gebouwen worden omgevormd van elektriciteitsverbruikers tot elektriciteitsproducenten, het stimuleren van openbaar vervoer, milieuvriendelijk bouwen, recyclen van smeltwater, regionaal inkopen, verminderen van verontreinigende stoffen tot gps-gestuurde pistepreparatie.

Dit zijn de meest duurzame skiresorts in Zwitserland

Skipaskorting
Wie eens autoloos op wintersport wil, zit in dit Alpenland gebakken. Er rijden namelijk veel treinen van Nederland naar Zwitserland. Voor degenen die een internationaal treinkaartje met RAILTOUR naar Zwitserland boeken in de winter, ontvangen vouchers met 30 tot 40% korting voor skipassen bij geselecteerde skigebieden.

null

Autovrij van de wintersport genieten

Veel Zwitserse skigebieden zijn autovrij, van beroemde skigebieden als Saas-Fee tot minder bekenden als Stoos en Braunwald. Dit betekent natuurlijk minder vervuiling en lawaai, maar ook meer ruimte voor dorpsleven, tradities en behoud van de karakteristieke architectuur van oude dorpen. Parkeer simpelweg je auto op de parkeerplaats van het resort en geniet van een zorgeloze week in een winterwonderland!

Panoramatreinen door de Zwitserse Alpen

Velen van deze autovrije skigebieden zijn alleen in de winter bereikbaar per kabelbaan, zoals Belalp, Melchsee-Frutt, Riederalp, Bettmeralp en Mürren, en sommige alleen per trein, zoals Wengen, Zermatt of Rigi. De reis naar deze resorts is al een avontuur op zich en maakt deel uit van de vakantie-ervaring. Naast de normale treinen in Zwitserland zijn er enkele iconische panoramische treinen die skigebieden bereiken. Deze routes gaan door verborgen valleien, hoge passen en oude dorpen. Letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt van je vakantie. Denk bijvoorbeeld aan de Bernina Express tussen Chur en Tirano, de Glacier Express die tussen de skigebieden van Zermatt en St. Moritz loopt en de Goldenpass Express; die tussen Montreux en Interlaken (in de buurt van Grindelwald en Mürren) loopt.

null

Swisstainable wintersporten in regionale natuurparken: 7 tips

Swisstainable wintersporten hoeft niet per se bij gelabelde skigebieden. Zo heeft Zwitserland twintig regionale natuurparken. Dit zijn regio’s die zich richten op lokale tradities, het milieu, lokale voedselproductie, slow toerisme en de ontwikkeling van het welzijn van hun bevolking. Ze bevinden zich vaak in minder bekende delen van Zwitserland, weg van de gebaande paden. Velen van hen bieden ook goede wintersportmogelijkheden in kleinere skigebieden. Niet alleen ideaal voor kleinere budgetten, maar ook voor gezinnen en mensen die op zoek zijn naar ontspannende vakanties met een meer lokale en rustige sfeer. We tippen er zeven.

null

1. Natuurpark Gruyère Pays d’Enhaut, Charmey

Het natuurpark ligt tussen de oever van het Meer van Genève, het Greyerzerland en het Saanenland, in de kantons Freiburg en Waadt; bakermat van traditierijke kaassoorten als Gruyère, L’Etivaz en de Vacherin Fribourgeois. Boven Charmey in het Dents Vertes-massief liggen 30 km piste, een snowpark, verlichte langlaufloipes en sneeuwschoenpaden. Andere nabijgelegen skigebieden zijn Jaun (1.540 m), La Berra (1.720 m), Moléson (2.002 m), Les Mosses (2.205 m) en Rougemont (2.151 m).

Natuurpark Gantrisch, Schwarzsee
Natuurpark Gantrisch, Schwarzsee

2. Natuurpark Gantrisch, Schwarzsee

Natuurpark Gantrisch en de gelijknamige bergtop liggen in de stedendriehoek Bern, Thun en Fribourg, vol uitgestrekte bossen, oorspronkelijke weiden en diepe kloven. Vanuit Schwarzsee kun je de Kaiseregg/Riggisalp (1.751 m) omhoog voor 22 km piste en gemarkeerde sneeuwschoentrails. Zodra het ijs dik genoeg is, is de bevroren Schwarzsee voor schaatsers, wandelaars en langlaufers geopend.

Regionaal natuurpark Vallée du Trient, Les Marécottes
Regionaal natuurpark Vallée du Trient, Les Marécottes

3. Regionaal natuurpark Vallée du Trient, Les Marécottes

Dit ‘kandidaat’-natuurpark, gelegen in het Franstalige deel van Wallis, biedt een schat aan natuurschoon, van de Mont de l’Arpille tot de Cime de l’Est. De wintersportplaats Les Marécottes (25 km piste) ligt centraal tussen Chamonix, Verbier en Portes du Soleil. Dankzij de ligging kan Les Marécottes het zonder sneeuwinstallaties stellen en profiteren van honderd procent natuursneeuw.

Natuurpark Pfyn-Finges, Leukerbad
Natuurpark Pfyn-Finges, Leukerbad

4. Natuurpark Pfyn-Finges, Leukerbad

Pfyn-Finges strekt zich uit van Gampel tot aan Sierre en van de wijnterrassen bij Salgesch tot aan Bishorn. Alpineskiën in Torrent, langlaufen op de Gemmipas: Leukerbad, een wellnesshotspot vanwege zijn warmwaterbronnen, biedt rond 50 km pistes, 30 km langlaufloipes, een grote sportarena en een winterwandelroute van de Gemmipas tot Sunnbüel (9 km, 2,5 uur wandelen).

Natuurpark Diemigtal, Schwenden-Grimmialp
Natuurpark Diemigtal, Schwenden-Grimmialp

5. Natuurpark Diemigtal, Schwenden-Grimmialp

Dit diepe en zeer karakteristieke dwarsdal van het Simmental is een 16 kilometer lange oase van natuurschoon en authenticiteit. De Grimmialp boven Schwenden is met z’n 10 km piste uitermate gezinsvriendelijk. Kindersneeuwspeelplaats ‘Schlaraffenland’ en de 22 km lange langlaufloipe van Grimmialp via Schwenden naar Zwischenflüh maken het familieplaatje compleet.

Natuurpark Beverin, Tschappina
Natuurpark Beverin, Tschappina

6. Natuurpark Beverin, Tschappina

Het park strekt zich uit van Thusis naar Schams en beslaat een groot deel van het Safiental. Het wordt gedomineerd door de 2.998 m hoge Piz Bever en omvat dalen die cultuurhistorisch en taalkundig verschillen. Zonnig, sneeuwzeker en gezinsvriendelijk is het skigebied Tschappina-Heinzenberg (2.182 m); goed voor 25 km piste (waarvan 6 km met kunstsneeuw).

Natuurpark Ela, Savognin
Natuurpark Ela, Savognin

Natuurpark Ela, Savognin

Dit grootste natuurpark van Zwitserland ligt in een gevarieerd landschap rondom de Albula-, Julier- en Septimerpas en biedt ongerept natuur, authentieke Romaanse dorpjes en een in stand gehouden drietalige (Romaans, Italiaans en Duitse) cultuur. Savognin is een klein vakantieoord, maar heeft een groot skigebied: 80 km piste, 32 km loipes en 45 km aan wandelroutes.

Wil je meer te weten komen over wintersport in Zwitserland? Kijk dan hier voor meer informatie en de beste deals!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie