Begin volgende week serieuze sneeuwval?

Roel op 29 september 2021· 12 reacties

Sneeuw op de Passo dello Stelvio, Italië
Sneeuw op de Passo dello Stelvio, Italië

De hoogste toppen in Noord-Italië zien er vanochtend wit uit. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld de gletsjer van Sölden waar een dun laagje sneeuw is gevallen. Het kon weleens een voorproefje zijn van een serieuze weersomslag volgende week. De kans op een pak sneeuw neemt dan toe.

Koufront

Vanochtend zijn het vooral de gebieden rondom de Italiaanse Ortler en langs de Alpenhoofdkam die sneeuw hebben gehad vanaf een meter of 2700. Het hangt samen met een koufront dat ons land vannacht ook gepasseerd is, en een einde maakte aan het nazomerweer. Het ziet ernaar uit dat de herfst nu echt zijn intrede doet met meer neerslag, waarschijnlijk ook in de Alpen waar de kans op sneeuw toeneemt. Daarvoor moeten echter nog wel een paar hordes genomen worden.

Wintersport weermodel

De mogelijke weersomslag is al te zien op de kaart van ons vernieuwde weermodel voor de wintersport. Onze ICT-ers hebben het model verder verfijnd waardoor hij stabieler draait. Iedere ochtend toont dit model je de nieuwste berekeningen voor de komende zes dagen (met per bestemming een doorkijk naar 14 dagen). De prognose laat zien dat een brede strook over de Alpen vanaf maandag wat sneeuw kan verwachten.

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

De hoeveelheden zijn wel nog bescheiden, maar besef dat de modelberekening slechts tot en met maandag gaat en alle sneeuw vanaf die dag wordt berekend. Koploper is Passo dello Stelvio met 14 centimeter (zie de sneeuwvallijst), maar dit kan nog makkelijk veranderen.

Depressies

Voor het grote plaatje is het goed om uit te zoomen op algehele weersituatie. In de Benelux is de herfst vannacht definitief ingevallen met veel wind en regen de komende dagen, maar in de Alpen houdt een Oost-Europees hogedrukgebied de meest actieve depressies nog op afstand. Sterker nog, in het weekend zal men met een stevige föhn te maken krijgen waardoor de temperaturen in Oostenrijk nog één keer tot boven de 25 graden kunnen uitstijgen. Wel waait het flink (er is een zware föhnstorm mogelijk) en trekt het in de Franse en Zwitserse Alpen zaterdag dicht. Aansluitend kan de eerste regen vallen die zich zondag uitbreidt over Noord-Italië.

Begin volgende week is het in de Franse Alpen een stuk koeler dan in de Oostenrijkse Alpen
Begin volgende week is het in de Franse Alpen een stuk koeler dan in de Oostenrijkse Alpen

De grote vraag is wat daarna gebeurt. De modellen liggen nog niet helemaal op een lijn. Waarschijnlijk trekt maandag een eerste serieuzer neerslaggebied over de Alpen met vooral in Frankrijk en Zwitserland een dalende sneeuwgrens naar 1500 tot 2000 meter. Oostenrijk kan langer in de zachte lucht blijven, maar voor hoe lang hangt af van het tegenstrubbelende Oost-Europese hogedrukgebied. Het Amerikaanse model laat de koelere lucht maandag al het hele Alpengebied binnenstromen met sneeuwval, maar bij andere modellen gebeurt dit pas een of twee dagen later.

Daarom is voorzichtigheid nog op zijn plaats en kan de vlag voor een dik pak sneeuw wat mij betreft nog niet helemaal uit. Van de andere kant duidt veel erop dat het uitstel van executie is, en het slechts een kwestie van tijd is dat de sneeuw er komt. De komende dagen gaan we de ontwikkelingen daarom goed in de gaten houden. Wat daar uitkomt, kun je hier natuurlijk blijven volgen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Het moment waar ik de hele zomer op heb zitten wachten; een nieuw sneeuw weerbericht :)

Thanks Roel, bring on the winter!

Er lijkt nog iets mis te zijn met het nieuwe model. Bij ieder gebied waar ik de lange termijn voorspelling bekijk zijn de temperaturen op de berg een stuk hoger dan in het dal en ook onrealistisch hoog. Ik denk dat er nog wat finetuning nodig is.

null

Born to Ride

Van die weerberichten dat ik toch met een half oog kijk of mijn toerskispullen al klaar staan ;-)

Click. Click. Peace

@Matthias123 goed punt, ik geef het meteen door dit is een bug

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Zalig het eerste weerbericht van het seizoen, zijn er al seizoensverwachtingen of hoe gaat la Nina ons weer beïnvloeden

@Roel, ik zie in het kaartje rond om de Arlberg een gebied waar volgens de kleuren ca 50cm kan vallen. Echter in de lijst onder het plaatje komt dat niet terug. Wellicht ook nog ergens een bug?

Liefhebber van sneeuw, bergen en extreem weer.

@lve nee die vlek ligt net buiten de skigebiedsgrenzen. Er kan regionaal dus best meer vallen, maar wij tonen alleen skigebieden.

null

Dat gezegd hebbende zou bv. Monte Rosa wel in de lijst moeten voorkomen, maar door bovengenoemde bug met te hoge temperaturen zie je die niet terug in de lijst van de sneeuwverwachting. Ik hoop dat we dit snel kunnen oplossen.

*bericht bewerkt door moderator (Roel) op 29 sep 2021 13:45

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

De eerste oktoberprikken, over 2 weken eens gaan kijken in Zuid-Tirol.
Andere jaren hebben we tijdens onze wandelvakantie in oktober altijd sneeuw gehad, soms pas boven de 2.000m, vaak ook lager, vorig jaar zelf vanaf 1300m. Zalig! :)
Leuke maand oktober, de ene dag loop je in T-shirt in de zon, de volgende maak je sneeuwmannetjes. :)

null

null

Bla, bla, bla.

Kan niet editten maar de fotootjes hierboven zijn van 16 oktober 2020.

Bla, bla, bla.

Zalig het eerste weerbericht van het seizoen, zijn er al seizoensverwachtingen of hoe gaat la Nina ons weer beïnvloeden

Pieter230976 op 29 sep 2021 12:37

Een seizoen verwachting heb je precies niks aan, maar is wel altijd leuk leesvoer voor achteraf.

Not all who wander are lost

Ik zal binnenkort weer de lange termijnberekeningen raadplegen om te kijken wat de teneur is voor komende winter. Wordt vervolgd.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik zal binnenkort weer de lange termijnberekeningen raadplegen om te kijken wat de teneur is voor komende winter. Wordt vervolgd.

Roel op 29 sep 2021 20:14

Dat is toch nergens voor nodig ;-) we weten het al lang https://www.wintersport.nl/weblog/26/09/2021/zoveel-sneeuw-g…

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie