Alpenweerpraat: vandaag en donderdag föhn

Roel op 22 december 2009· 4 reacties

Het is een spannende week voor de Alpen. Van tijd tot tijd wordt het sneeuwdek aangevuld, met name in het zuiden en westen, maar regen en zachte lucht komen regelmatig langs om roet in het eten te gooien.

Zwabberende sneeuwgrens
Gisteravond en vannacht heeft het in de zuidfranse en Italiaanse Alpen flink gesneeuwd door een warmtefront. Na passage van het front gaat de temperatuur vandaag in stijgende lijn. In Oostenrijk en Zwitserland wordt het zelfs behoorlijk zacht onder invloed van föhn, de vorstgrens stijgt hier tijdelijk naar 2000-2500m. Vanavond nadert een nieuw neerslaggebied vanuit het zuidwesten. Dat geeft beneden 1500m eerst regen maar morgenvroeg daalt de sneeuwgrens tot zo’n 800m. Vrijwel de hele Alpen zullen met deze sneeuw te maken krijgen, het meeste valt ten zuiden van de Alpenhoofdkam.

Dooi
Het wachten is op de donderdag, dit wordt een kritieke dag. Een actieve storing trekt over Frankrijk naar het noorden en zorgt voor een opnieuw aantrekkende zuidenwind. In de nacht naar donderdag bereikt de eerste neerslag de Franse Alpen. Dit zal beginnen met sneeuw maar met het binnenstromen van zachte lucht gaat dit in de loop van de dag over in regen. De vorstgrens stijgt naar 2500m, later op de dag zelfs richting 3500m aan de noordkant! In het zuiden waar de meeste neerslag valt blijft het iets frisser maar ook hier kan het beneden 1500-2000m gaan regenen. De minste schade door regen verwacht ik in Oostenrijk; tegelijkertijd liggen de temperaturen hier wel het hoogst met flinke dooi in de dalen.

donderdag
donderdag

Hoge temperaturen donderdag op zo’n 1500m

Ook dit is gelukkig weer van korte duur want in de nacht naar vrijdag passeert een koufront waarmee het opnieuw afkoelt. Dan gaat de regen weer over in sneeuw. Zo is het de komende dagen voortdurend stuivertje wisselen tussen zachte en koude lucht. Of de skigebieden beneden 2000m er per saldo wat mee opschieten is de vraag.

Sneeuw in Nederland
Zermatt 23cm, Fieberbrunn 15cm, Zoetermeer 21,5cm. Het misstaat niet in de lijstjes met sneeuwhoogtes. Dat hebben meer mensen gedacht nadat er in ons land zoveel sneeuw viel. Inmiddels is het op sommige plaatsen gaan ijzelen of zelfs regenen waardoor het dek alweer is gekrompen, op andere plaatsen is vannacht juist sneeuw gevallen. Je kunt het via het KNMI en hetweeractueel.nl mooi volgen. De initiatieven schieten nu als paddenstoelen uit de grond want ook buienradar heeft goed afgekeken.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

@Roel, ik ga 2e kerstdag naar chatel, we gaan de 27e,28e,29e en 30e skien. ligt er voldoende sneeuw en gaat het smelten en gaat het regenen daar of word het mooi weer?

Roel,we vertrekken zaterdag voor een weekje Grossarl, Oostenrijk. Idee wat het daar wordt? Welk weerbericht op het net raad je aan om dit op te volgen (behalve jouw schitterende alpenweerpraat)Kan je ook zeggen welke kant van de Alpen Grossarl zich bevindt? Ik merk op dat zowat elk weerbericht iets anders voorspelt (Van sneeuwregen tot zonnig weer…)Hopelijk vind je de tijd om een antwoordje te sturen!

@Stijn, hou vooral donderdag rekening met regen tot op grote hoogte. In het weekend wordt het weer kouder met ook weer wat sneeuw.

@lieven, Grossarl ligt aan de noordkant dicht tegen de hoofdkam. Zoals ik schreef heerst er ook geen standvastig weerbeeld, het wisselt sterk met sneeuw en dooi. Een vrij goede Oostenrijkse site is wetter.orf.at met een doorlink naar Salzburgerland. Mits je een beetje Duits kunt.

@Roel: Klasse! Bedankt!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie