Alpenweerpraat: vertrouwen op vrijdag

Roel op 23 december 2009· 1 reactie

Vanochtend trekt een neerslaggebied geleidelijk weg naar het oosten. Dat heeft vooral aan de zuidkant gisteren een flink pak sneeuw opgeleverd. Hiernaast een beeld uit Val di Sole in de Italiaanse Alpen.

Schneefresser
In de Dolomieten is tot 50cm gevallen. Het Franse Valloire ontving 20cm. Oostenrijk had met föhn te kampen, zo werd het in Salzburg 13 graden. Hieronder een treurige animatie van één dag föhn in het Oostenrijkse Fontanella. Het eerste webcambeeld is van maandag, de animatie eindigt dinsdagmiddag om 16.00 uur (gisteren). Dat ze de föhn in het Duits ook wel ‘Schneefresser’ noemen is dus niet vreemd.

föhn
föhn

Zuidwest
De stroming blijft zuidwestelijk met continue aanvoer van vochtige lucht. Vanmiddag neemt de bewolking vanuit het zuiden opnieuw toe op nadering van een nieuwe storing. Vooral donderdag kan er aan de zuidkant veel sneeuw vallen bij een naar 1500-2000m stijgende sneeuwgrens. Aan de noordkant heerst opnieuw föhn maar er gloort hoop!

De storing die verantwoordelijk is voor de föhn trekt namelijk naar Denemarken. Daarmee draait de wind naar west tot noordwest en passeert in de nacht naar vrijdag een koufront. De regen gaat over in sneeuw, het eerst in de Franse Alpen en daarna ook in Zwitserland en Oostenrijk. Vrijdag overdag zou er daardoor een flink pak sneeuw kunnen vallen van de Franse Alpen tot diep in Oostenrijk. We houden dit in de gaten!

Het weekend wordt een stuk rustiger en droger door een rug van hogedruk die vanuit het zuiden nadert. De zon doet goede zaken en ook de temperaturen gaan wat omlaag. De vorstgrens ligt dan rond 1000m, perfect wintersportweer dus.

Lange termijn
Als we kijken naar begin volgende week lijkt het in eerste instantie opnieuw zachter te worden. Hieronder het GFS-ensemble van München met de temperaturen op zo’n 1500m hoogte, dit lijkt de komende periode aardig representatief voor het hele Alpengebied.

MT8_Muenchen_ens
MT8_Muenchen_ens

Begin volgende week, vanaf de 29e, zien we een nieuwe bult ontstaan met bovennormale temperaturen. Helaas gaat dit beneden 2000m gepaard met een flinke regenkans (zie de uitslaande lijntjes beneden), maar daarna gaan de meeste leden voor een koudere periode. Dit sluit aan op het ECMWF-model dat al enkele dagen een rug van hogedruk laat ontstaan boven de Atlantische oceaan. De stroming zou daarmee uiteindelijk naar het noorden kantelen. Dat is allemaal nog ver weg, eerst maar eens zien of de vrijdag ons blij kan maken!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

In Kirchberg komt de sneeuwgrens ieder uur nu lager te liggen :)
Momenteel ongeveer op 1100 meter

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie