Alpenweerpraat: op steeds meer plaatsen sneeuw

Roel op 24 december 2009· 9 reacties

Vlak voor kerst hebben de zuidalpen, net als vorig jaar, duidelijk de betere sneeuwomstandigheden. Dat blijft nog even zo. De bewolking is hier vandaag weer toegenomen, oorzaak is een kleine maar felle depressie die vanuit het Middellandse Zeegebied west van de Alpen langstrekt. Vandaag krijgt eerst het zuiden van Frankrijk te maken met de neerslag. Net als eerder deze week zou het bij een flinke intensiteit tot in de dalen kunnen sneeuwen (neerslagafkoeling). Later vandaag breidt de neerslag zich uit over de zuidkant van de Alpen. Dankzij südstau kunnen hier in korte tijd grote hoeveelheden omlaag komen. Gelijktijdig kampt de noordkant met zware föhn en hoge windsnelheden uit het zuiden. Hierboven het berghutje Schöne Aussicht in het Zuidtiroolse Schnalstal dat zijn naam deze dagen geen eer aandoet.

Stuwing
De verandering zit hem in vannacht. De depressie trekt door naar Denemarken waardoor de stroming kantelt, maar hij blijft gericht op de Alpen. Na passage van het koufront vindt de stuwing vanuit het westen plaats en later zelfs vanuit het noordwesten. Hiernaast de kaart voor vrijdagochtend. Dat betekent dat Oostenrijk en Zwitserland ook met sneeuw te maken krijgen. De meeste sneeuw lijkt bestemd voor de Franse en Zwitserse Alpen omdat de koers van de depressie iets westelijker loopt dan eerdere prognoses lieten zien. De noordweststuwing, de sneeuwbrenger voor Oostenrijk, komt er daardoor wat minder in. Zoals we de laatste dagen in Nederland ook zien kan een kleine koerswijziging echter een groot verschil maken in neerslagvorm en -hoeveelheid. Een kwestie van (s)nowcasten de komende 36 uur!

Lange termijn perspectief
Zoals ik gisteren schreef zijn de ontwikkelingen op de lange termijn positief, maar we zullen eerst door een zure appel moeten heen bijten. De langgerekte lagedrukzone op de oceaan die de zuidwestelijke stroming in gang houdt verplaatst zich geleidelijk naar Europa. Dat gaat echter maar langzaam waardoor we begin volgende week nog een paar zachte dagen tegemoet kunnen zien. Volgens GFS zou het af en toe zelfs warm water kunnen regenen tot op 2000m hoogte. Vooralsnog ga ik even niet van dit doemscenario uit. Rond de jaarwisseling is het zaakje zover opgeschoven dat er boven de oceaan uiteindelijk een krachtig hogedrukgebied ligt. Dit leidt tot kouder weer en hernieuwde sneeuwkansen.

31 dec
31 dec

ECMWF-kaart voor 31 december. Hogedruk op de oceaan zorgt voor een nieuwe instroom van koude lucht. Lagedruk verplaatst zich naar het Europese vasteland.

Van hieruit iedereen een fijne kerst gewenst!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dank Roel, jij ook een heel fijne kerst! Wij houden de berichtgeving nauwlettend in de gaten, zitten op slechts 1200m in Zwitserland dus wordt spannend. Maar we gaan in ieder geval genieten :-)
Dank nog voor je kaartje trouwens…
Claire

Dit wordt de meest waardeloze k*twintersport ooit wat sneeuw betreft, maargoed :)

Fijne kerst!

Nils, er ligt toch sneeuw? Kan me seizoen 2006/2007 nog herinneren die was slechter rond deze tijd dan nu. En als ik de langetermijn verwachtingen zie, is het nog niet zo slecht

Komt best nog wel goed Nils. Morgen zal de sneeuwgrens zakken en dan kan er een mooi laagje nieuwe sneeuw komen. In de nachten vanaf komend weekend kunnen de kanonnen weer wat doen. Als je de pistes wat hogerop zoekt dan zal er ook bij jou wel weer een glimlach te zien zijn.

Fijne Kerst allemaal!

Ik heb het gevoel dat een sudstau aan de zuidkant en fohn aan de noordkant de laatste jaren veel meer voorkomt dan vroeger. Is dit gevoel terecht?

@Roel,
Wat verwacht je van morgen in Kirchberg.
Vandaag is het op 1150 meter 10 graden,gaat dit nog dalen en kunnen de kanonnen nog een beetje zijn werk doen denk je?
Je gaf eerder aan dat voor vrijdag wellicht sneeuw is voorspeld,echter geven de berichten voor morgen 7 graden aan?
Groet,
Rene

Hoi Peter, vorige winter en ook dit seizoen (tot op heden) zien we het inderdaad regelmatig. Als wintersportliefhebber verkijk je je hier echter snel op omdat je alleen naar het winterhalfjaar kijkt. Bij mijn weten is het niet een trend die algemeen optreedt, daarvoor heb je een langere periode nodig. Dat was eind jaren 80 en in de jaren 90 trouwens wel het geval, meerdere jaren achter elkaar waren toen südstau-arm, precies het omgekeerde dus. De Italianen raakten zo erg in paniek dat ze alles op kunstsneeuw gingen gooien. Met wat vertraging gebeurt nu precies hetzelfde aan de noordkant.

@rene, de dag morgen begint zeer zacht maar in de loop van de dag trekt een koufront over met dalende temperaturen en een zakkende sneeuwgrens. Ik verwacht later ook in Kirchberg wel wat sneeuw.

Hoi Roel,Bedankt voor de informatie.
Wij wintersportverslaafden zitten de hele dag door alle sites in de gaten te houden op de hoop op sneeuw hahaha (heeft ook wel wat)
Als ik het dan zo bekijk als het morgen in de loop van de dag zelfs in Kirchberg wat gaat sneeuwen zijn de veruitzichten met 3 a 4 dagen sneeuwkanonnen aan pus dalende temperaturen voor einde jaar helemaal niet zo slecht voor de wintersport die start op 2 januari
Heel erg bedankt voor de bijdrage en fijn e feestgen gewenst met een gezond 2010.Dit geld trouwens voor iedereen die hier op deze site komt!!

hey, wij vertrekken op 03/01 naar paradiski ( 1x ginder) we gaan verblijven in plagne montalbert. momenteel op de webcam ligt er genoeg sneeuw in ons dorpje en werken de liften. zijn de vooruitzichten gunstig vr ons? is het een sneeuwzeker gebied en hebben wij genoeg aan de skipass la plagne? of is het aan te raden de volledige te nemen? grtzz en geniet van een fijne kerst :-)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie