Alpenweerpraat: nieuwe warmteaanval

Roel op 27 december 2009· 3 reacties

In ieder geval tot aan de jaarwisseling ziet het er niet rooskleurig uit. Een zogenaamde ‘Luftmassengrenze’ zorgt na het weekend voor veel neerslag, helaas liggen de Alpen aan de verkeerde (=zachte) kant van deze grens zodat de neerslag grotendeels in de vorm van regen valt.

Subtropisch
Gisteren was een hele aardige dag met eindelijk weer wat zon en lekker frisse temperaturen. Ook vandaag belooft het een mooie dag te worden. Alleen in Frankrijk en Zwitserland neemt de bewolking later toe met kans op wat lichte sneeuw. De temperaturen blijven op acceptabel niveau (vorstgrens rond 1000m).

Begin volgende week komt daarin verandering. Dan breidt een lagedrukgebied ten zuiden van Ierland zich uit naar Duitsland. Er ontstaat een langgerekte zone van lagedruk die Europa in twee helften verdeelt. Dat wordt op onderstaande kaart duidelijk met de verwachte temperaturen op 1500m hoogte.

woe
woe

Ten noorden van de lagedrukzone komt een koude oostelijke stroming op gang met de aanvoer van winterkou. Ten zuiden hiervan staat een zuidwestelijke stroming met vochtige lucht van subtropische oorsprong. Zoals je op de kaart ziet ligt het grensvlak van beide luchtsoorten duidelijk ten noorden van de Alpen. Het ziet er dan ook naar uit dat de Alpen een paar pijnlijke dagen tegemoet gaan.

Omslag rond de jaarwisseling
Zacht is het na het weekend overal, maar de meeste regen verwacht ik in de Franse en Zwitserse Alpen. Beneden 2000m zou het weleens heel hard kunnen gaan met de dooi. De noordkant kan af en toe föhn krijgen maar ook hier blijft het niet droog. Zoek het komende week dus hoog genoeg op!

Uitgerekend rond de jaarwisseling bereikt de koudere lucht de Alpen. Dan gaat de regen weer over in sneeuw, het zal tegen die tijd hard genoeg nodig zijn.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Amai, afzien voor de mensen die nu net vertrokken zijn… Kunnen we met z’n allen dan niet extra hard blazen, zodat de temperaturen al iets voor de jaarwisseling gaan dalen?? ;-)

@Roel,
Volgens wetter.at worden de temperaturen in Kirchberg waar wij vanaf 1 jan heengaan ongeveer midden van de week rond de 5 graden klopt dit,of denk je dat het meer gaat worden?
Het zal toch niet zo zijn dat wij de sneeuwbrengers gaan worden?
Dan kan ik me wel op een behoorlijke trip gaan voorbereiden.

Het zal in het dal op 800m mogelijk nog iets meer zijn. De weersomslag zal inderdaad rond jullie vertrekdag liggen dus blijf de berichten volgen.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie