Alpenweerpraat: warmtefront uit het zuidwesten

Roel op 28 december 2009· 9 reacties

We hebben een heel aardig weekend achter de rug. Na de regen van vrijdag is er een laagje sneeuw gevallen waarna het duidelijk kouder werd. Daarbij kwam de zon goed tevoorschijn en hadden veel wintersporters toch een prettige start van de vakantie.

Daar komt nu verandering in. Het begin is nog winters. Vanuit het westen een neerslaggebied opzetten, dit hoort bij een front dat de begrenzing vormt van duidelijk zachtere lucht. In de loop van de dag begint het in de Franse Alpen te sneeuwen en dit breidt zich geleidelijk over Zwitserland uit. Eerst ligt de sneeuwgrens rond 1000m, later gaat ie flink omhoog. Oostenrijk zal het nog lang droog houden door een wegtrekkende rug van hogedruk.

Zacht met af en toe regen
Vanaf dinsdag breidt een lagedrukgebied zijn invloed verder naar Midden-Europa uit. De Alpen bevinden zich ten zuiden hiervan met aanvoer van vochtige lucht uit het zuidwesten. Tot en met donderdag blijft het daardoor zacht met van tijd tot tijd neerslag. Beneden 2000m zal het vaak regen zijn waarbij ik de meeste neerslag in de west- en zuidalpen verwacht. Onderstaand kaartje laat de verwachte neerslag zien tot donderdag. Aan de donkere tinten zie je dat veel dalen in plaats van sneeuw met regen te maken krijgen.

sneeuw
sneeuw

Afkoeling
Vanaf vrijdag is de lagedrukzone opgeschoven tot over Midden-Europa. Op de kaart van zaterdag zien we een complex lagedrukgebied met verschillende kernen die rondzwerven boven Europa. Dit geeft in ieder geval afkoeling want achter de depressies langs kan koudere lucht de Alpen bereiken. De regen gaat over in sneeuw maar door alle lagedrukkerntjes ontbreekt een echte aanjager van wind en dus stuwing. Het zou dus goed kunnen zijn dat de meeste sneeuw niet in de bergen valt maar ergens in het Duitse laagland (of bij ons). We gaan het volgen.

Kiekje
Dit satellietbeeld van gisteren (zondag) geeft een kijkje op het westelijk Alpengebied. De diep uitgesneden dalen in de Franse Alpen zijn goed zichtbaar, een teken dat de sneeuw hier vooral hogerop te vinden is. Aan de Italiaanse kant van de Alpenboog zie je dit dankzij de sneeuw van de afgelopen week veel minder. Zelfs de laaggelegen Po-vlakte is voor een deel nog met sneeuw bedekt.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Blegh, wij vertrekken vrijdagnacht richting Superdevoluy, maar hopen dat er nog een beetje fatsoenlijke sneeuw bij het basisstation ligt (1500 m.)!

Wij vertrekken de week daarna naar Superdevoluy.
Laat je het beetje sneeuw wat er nu nog ligt wel liggen??

Ik zal mijn best doen!! Overigens zijn de voorspellingen voor onze week wel weer wat beter geloof ik, dus wie weet ligt er twee meter als jij komt! ;-)

2 jaar geleden naar superdevoluy geweest… toen was de sneeuwconditie ook niet best… ligt best zuidelijk en veel in de zon… zelf ga ik vrijdag naar Les 2 Alpes, mag toch hopen dat op die hoogte wel genoeg ligt! iemand daar deze dagen geweest?

Tja, gelukkig is er nu al dagenlang geen zon te bekennen in Devoluy en op het moment staat het te sneeuwen, dus hopelijk valt het mee!
Bovendien ligt er op de berg, volgens Meteofrance, 1,5 meter…

Vorig jaar naar Superdevoluy geweest en het weer was super!!
2 meter op de top , 1,2 meter in het dal en alleen maar zon!!!
Dat is pas genieten.

Betekent het dat we in Oostenrijk de komende weken ook kou en sneeuw kunnen verwachten, nu ze in Nederland ook ineens spreken over elfstedenkou???

Ja Oostenrijk krijgt kou én sneeuw. Dadelijk de details.

momenteel ligt de sneeuwvalgrens zeer hoog, maar in het 2de deel van de week zakt hij tot onder de 1500 m!
http://france.meteofrance.com/france/montagne?MONTAGNE_PORTL…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie