Alpenweerpraat: Eindelijk sneeuw voor de noordkant

Roel op 29 december 2009· 14 reacties

Ze hebben lang op een houtje moeten bijten maar nu lijkt het er toch van te gaan komen. De noordkant van de Alpen krijgt met een heuse Wintereinbruch te maken inclusief de nodige sneeuw. Vorige week schreven we al over een dergelijke ontwikkeling maar gelet op de wispelturigheid van de modellen deze maand was voorzichtigheid gepast. Vanaf zaterdag gaat het dan toch gebeuren. Een complex lagedrukgebied trekt geleidelijk naar Oost-Europa en brengt de zo gewenste nordstau op gang. De sneeuw hangt samen met het binnendringen van zeer koude lucht vanuit Scandinavië en Oost-Europa.

Eerst zacht
Het noorden van Nederland en Duitsland krijgen daar vandaag al iets van mee door een aantrekkende oostenwind en kans op sneeuw en ijzel. Omdat de scheidingslijn met de koude lucht boven Zuid-Nederland blijft hangen zitten de Alpen eerst nog in de zachte lucht. Dat begint vandaag. Vanuit het zuidwesten trekt een occlusie over de Alpen met daarachter flink zachtere lucht. Gisteren leverde dat in de Franse en Zwitserse Alpen nog zo’n 10cm sneeuw op maar inmiddels stijgt de temperatuur hier flink. Het lage wolken op het webcambeeld van Chatel verraden dat de zachte lucht reeds is binnengedrongen. Ook valt er af en toe regen, pas boven 2000m sneeuwt het. Later vandaag gaat het ook in Zwitserland en Oostenrijk af en toe regenen. Dit zachte wisselvallige weer houden we tot vrijdag waarbij de meeste neerslag voor Frankrijk bestemd is.

Rukm961
Rukm961

Omslag
Hierboven de kaart voor zaterdag van het UKMO-model. De lagedruk is eindelijk opgeschoven en aan de achterzijde komt een noordelijke stroming op gang. Er stroomt steeds koudere lucht binnen, het binnendringen gaat gepaard met sneeuw. Het front dat nu als warmtefront/occlusie passeert keert dan als koufront terug met flink wat sneeuw.

Waarschijnlijk houdt de noordelijke stroming zo’n anderhalf à twee dagen stand waardoor ook na passage van het front door stuwing sneeuw blijft vallen, met name in Oostenrijk en Zwitserland. Vanaf zaterdag is het overal koud met algemene vorst tot in de dalen, zie de temperatuurkaart op 1500m hoogte voor die dag.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dat noem ik nou nog eens goed nieuws! 22 januari vertrek ik naar Oostenrijk, dus laat het voorlopig nog maar lekker sneeuwen daar!

Net op tijd! Zondag 3 januari vertrek ik naar oostenrijk, dus net op tijd, nu maar hopen dat er overdag te skien is, en we niet in een complete sneeuwstorm terecht komen.

Ik hoop dat Morzine in de prijzen zal vallen ;-)
Nog 3 dagen !!

alles sal rech kom! 9 januari vertrekken wij naar zillertal (wat deels noord, en deels tegen het midden van de alpen ligt…)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

he Roel, we vertrekken 10 januarie richting Zugspitze. Wat zijn daar de verwachtingen?

De gfs kaarten geven zwaar winterweer voor belgie en nederland.
Elfstedentocht komt dichter ;-)

Houd toch op over die elfstedentocht.Er ligt nog geen eens ijs in de meeste vaarten.En bovendien staan de gemalen volop te draaien.

Op de Zugspitze kun je altijd skien! nu 160cm
Bij noordstau krijgen de lagere gebieden Ehrwald e.d. ook genoeg.
Is wel nodig trouwens. Reed er zondag doorheen en er lag niet echt veel in het dal.

Mooi! De noordkant van de Alpen kan zeker wat sneeuw gebruiken. Ik ga er van uit dat het voor de 8e januari helemaal goed gaat komen in Kirchberg :)

Ik zit 15 januari in de Kitzbuhler Alpen, ligt dat ook aan de noordkant of aan de oostkant? Hopen dat daar ook redelijk wat valt… tis wel een relatief laag gebergte, dat lijkt me nu zeer nadelig…?

Hoi roel, hoe zijn de verwachtingen voor val gardena voor de korte en lange termijn?

Eerste week van de kerstvakantie in Ehrwald ne Lermoos geweest. Ehrwalder Alm was prima te doen. Aan het einde van de week waren er toch al wat bruine plekken zichtbaar op de lagere stukken.

Vraag me toch af welk weerbericht het meest betrouwbaar is. ORF meldt volgende week een stijgende temperatuur en sneeuw vanaf 700 > 1500 meter. Wetter At meldt regelmatig sneeuw, en geen stijgende temperatuur. We gaan maar lekker van de z.g. Nordstau uit met voldoende sneeuw in alle gebieden.

Allen, ik heb zojuist een nieuw weerbericht geplaatst. Die nordstau komt er, en de stijgende temperatuur volgende week ook. Het gebeurt na elkaar dus even goed naar de voorspellingsperiode kijken.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie