Alpenweerpraat: sneeuw en vorst aanstaande

Roel op 30 december 2009· 10 reacties

Je kunt het je nu nog moeilijk voorstellen, nu dooit het, is het miezerig en behoorlijk zacht. Maar aanstaande zondag ziet de wereld er in Oostenrijk en Zwitserland compleet anders uit, ook in het bekende Ehrwald op het beeld hiernaast. Zo snel als de temperatuur vorige week in 3 dagen steeg, zo snel gaat hij komend weekend ook weer in dalende lijn. Nu liggen de temperaturen in de meeste dalen tussen 5 en 10 graden, zondag zal het niet veel warmer zijn dan -5 graden.

Sneeuw tot in de dalen
Daarbij kunnen we vanaf vrijdag ook weer sneeuw tegemoet zien tot in de dalen, vooral tegen de noordkant van de Alpen (grote delen van Zwitserland en Oostenrijk). De meeste sneeuw verwacht ik tot en met zondag in Oostenrijk, daar kan lokaal een halve meter sneeuw vallen. De weersomslag hangt samen met een naar noord draaiende wind waarbij koude luchtmassa’s uit Scandinavië tegen de Alpen botsen.

Franse Alpen onzeker
Frankrijk zit een beetje in het verdomhoekje tot nu toe. Hebben ze deze week eindelijk veel neerslag, ligt de sneeuwgrens weer veel te hoog met zo’n 2000m. Vrijdag wordt het ook hier flink kouder maar we moeten afwachten of er dan nog veel sneeuw valt. Met een noordenwind is het grootste deel van de Franse Alpen beschut tegen de ergste neerslag, uitgezonderd het Mont Blanc-gebied dat nog weleens wat wil meepikken. Voor die gebieden is het hopen dat de wind wat langer in de noordwesthoek blijft en ook gebieden als Les Arcs en Les Trois Vallées goed meeprofiteren. Vooralsnog ga ik er echter vanuit dat zaterdag en zondag grotendeels droge dagen zullen worden met regelmatig zon. Dat geldt ook voor de Italiaanse Alpen.

Volgende week
Na dit weekend lijkt de noordkant een adempauze te krijgen. Een nieuw Spaans lagedrukgebied wordt dan weersbepalend. Dit trekt naar Zuid-Frankrijk en kan vooral dinsdag de nodige sneeuw geven aan de zuidkant van de Alpen. Het wordt dan weer wat zachter.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wij zijn net terug uit Lermoos (naast Ehrwald). Wel droevig gezicht hoor groene weides en regen in het dal op eerste kerstdag.

Member of global cooling initiative

Kan Morzine nog wat meepikken van die sneeuwval?
Ligt toch in het noordelijk gedeelte van de Franse Alpen.
Ik hoop het want alles is daar letterlijk aan het wegregenen tot morgen. Zaterdagochtend arriveer ik daar dus blijf ik duimen voor genoeg sneeuwval om te kunnen skien.

Hoop toch dat er vrijdag nog wat sneeuw valt in Zuid-Frankrijk. Vrijdagnacht gaan we naar Devoluy, en op dit moment zie ik de eerste bruine plekken al verschijnen op de webcam… :-(

@Roel: is er zondag sprake van een Dump of moeten we rekenen op een wit laagje sneeuw?

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Morzine kan wat meekrijgen maar ik vrees dat het niet al te veel zal zijn. Zuid-Frankrijk moet zich vooral op begin volgende week richten. De komende 72 uur zal er weinig extra’s vallen vrees ik.

Beste Roel, waarom word het weer niet per regio beschreven,als je dit aan klikt staat er per november actief,ik wil graag weten wat het weer in italie(dolomieten)doet bvd

Wordt het in Oostenrijk een dump voor zondag?? Is wel te hopen want veel sneeuw is er niet meer!!

Hoi Tjerk, dit is nog een oude link. In de Dolomieten is het tot en met dit weekend vrij rustig, vanaf volgende week daar weer grotere sneeuwkansen. Ik zal daar zeker melding van maken in deze weerpraat.

@Or, ik ken de definitie van een dump niet maar het zal een welkome aanvulling zijn. Ik ga uit van 20-50cm in een groot deel van Oostenrijk, verschillen onderling afhankelijk van wel/geen staulage.

Hey Roel,

Volgende week Zaterdag gaan we naar Superdevoluy.
Als ik op de webcam kijk,dan zie ik al aardige bruine plekken op de piste.
Komt er nog iets aan voor die tijd?

Groetjes

Hier in Selva (Italie) valt het tot nu toe erg mee. Het is gistermiddag gaan sneeuwen en het bleef ook liggen. Het sneeuwt nu weer heel licht, er is nu bij elkaar tussen de 10 en 20 cm gevallen. Ook op de bomen ligt een laagje, dus het dooit in ieder geval niet :-)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie