Alpenweerpraat: waterskiën

Roel op 31 december 2009· 6 reacties

Het ziet er in de lagergelegen gebieden erg triest uit de laatste dagen. Miezerig, in Frankrijk en Zwitserland soms zelfs veel regen en veel te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Hiernaast een beeld uit Morzine, veel hoef ik er niet over te zeggen. De Franse lawinedienst kan er wel de humor van inzien:

CONDITIONS D’ENNEIGEMENT :
On est dans l’après Copenhague !! la pluie s’est abattu sur nos massifs jusqu’à 2300m puis 1800 mètres en donnant 5 à 10cm en haute-montagne. La fonte s’est donc accélérée en dessous. Pour les Bauges, c’est vraiment difficile… Une petite idée des températures ce matin : +5 degrés à 2000m et 0 vers 2500m, puis plus froid depuis…
Hauteur de neige sur des sites vierges :
à 1500 mètres : 15 à 30cm de neige pourri…
à 2000 mètres : 40 à 80cm de neige bien mouillée avec un peu fraîche dessus
à 2500 mètres : 90 à 160cm dont 15 à 30cm de fraîche plus sèche.
Qualité du ski : “mélange entre le ski nautique et le water-polo” en dessous de 2000 mètres, neige idéale pour se faire un genou…à partir de 2300 mètres, ski plus agréable.

VERTAALD:
vanochtend +5°C op 2000 m
op 1500 m 15 tot 30 cm blubbersneeuw
op 2000 m 40 tot 80 cm vochtig sneeuwdek
op 2500 m 90 tot 160 cm waarvan 15 tot 30 cm vers, droger.
Sneeuwkwaliteit: mengeling van waterski en waterpolo. Prima sneeuw om je de knie te verzieken.

Inneralpin
De beste condities zijn te vinden in de inneralpine gebieden, de skigebieden die dicht tegen de Alpenhoofdkam aan liggen. Hier kan de zachte lucht deze dagen het minst doordringen. Hiernaast een plaatje uit Zermatt op ruim 1600m hoogte. Hier ligt nog steeds een flink pak, de afgelopen 24 uur weer aangevuld met een tiental centimeters.

Reikhalzend wordt nu uitgekeken naar het moment dat het kouder wordt. Dat gebeurt morgen in de loop van de dag. Een lagedrukgebied trekt dan via de Alpen naar het oosten en brengt de wind in de noordhoek. Eerst gaat de regen in de Franse Alpen over in sneeuw, in de avond gebeurt dat ook elders. Tegelijkertijd stroomt flink koudere lucht binnen en komt een nordstau op gang. Hiernaast de verwachte hoeveelheid tot zaterdagochtend in het oostelijk Alpengebied. Zaterdag overdag valt nog een vergelijkbare hoeveelheid zodat we zondag gemiddeld op 20-50cm zitten. Zwitserland kan 20-40cm verwachten, in de Franse Alpen blijft het waarschijnlijk bij 5-20cm.

Südstau
Begin volgende week wordt een nieuw lagedrukgebied boven de Golf van Biscaye bepalend. Dit brengt veel sneeuw, eerst in de Franse Alpen, later vooral aan de zuidkant van de Alpen. Gelukkig wordt het niet meer zo zacht als deze week want dit lagedrukgebied trekt vrij snel naar het oosten. De dagen daarna is het op de meeste plaatsen een afwisseling van zon en sneeuwbuien. De nulgradengrens daalt vanaf woensdag weer tot in de meeste dalen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dit zijn inderdaad zware omstandigheden voor de gemiddelde wintersporter! Vorige week in val gardena hadden we poeder, poederhopen, ijs, regen/ slushbuckels maar ook strak geprepareerde pistes. Ik weet nu dat ik liever ijs dan slush heb!

hey, wij vertrekken deze zondag naar paradiski ( plagne montalbert)
hoe zijn de vooruitzichten voor ons??? op de webcams blijkt de schade ginder nogal mee te vallen of heb ik daar een verkeerd beeld van?
grtzz en een spoedig nieuwjaar!!

Die webcam van Zermatt ligt btw op 2100 meter en is het mini dorpje Findeln…

Klopt dank voor de correctie. Het dorp zelf ligt op die hoogte.

@Didier, maandag ziet er vrij goed uit voor de Franse Alpen maar het komt op de details welke gebieden het meest profiteren. Dat is voor nu nog te ver weg. Eerst de dag van morgen maar eens afwachten.

Nog een aanvulling op de oplettendheid van Oja, Zermatt zelf heeft ook niks te klagen met de sneeuw als je diverse webcams bekijkt. Idem voor Grächen en Saas Fee.

Afgelopen week in Sud-Tirol ( Plose / Gitsch / 1300-2500m ) geskiet (warme periode dus…)zonder problemen, sneeuw is iets zachter dan tijdens strenge vorst. Viel me op dat er voor de tijd van het jaar ook op 600-700m veel sneeuw ligt.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie