Alpenweerpraat: winter zet aan

Roel op 02 januari 2010· 6 reacties

De beloofde sneeuwval is gekomen van de Franse Alpen tot in Oostenrijk waar het nu nog sneeuwt. Stoos in Zwitserland meldt 37 cm verse sneeuw. In de Arlberg, Tirol en het Salzburgerland is intussen tot 20cm gevallen en daar komt vandaag nog wat bij. Dit plaatje komt uit het Kleinwalsertal waar nu zo’n 20cm is gevallen. Het belangrijkste voordeel van deze sneeuw is dat ie ditmaal gewoon blijft liggen. De winter is nu namelijk aan zet!

zwit
zwit

De sneeuwhoeveelheid over de afgelopen 24 uur in het midden van Zwitserland.

Mislukte dooiaanval
Het is bitterkoud geworden met -14 op 2000m hoogte. In de Franse Alpen klaart het vandaag geleidelijk op met meer zon. Morgen belooft het ook elders een mooie dag te worden met veel zon maar zeer lage temperaturen. In Frankrijk komt 's middags meer bewolking opzetten met in de zuidelijke helft een toenemende kans op sneeuw. In de nacht naar maandag sneeuwt het op meer plaatsen door zachtere lucht die vanaf de Middellandse Zee probeert op te rukken. Deze dooiaanval slaagt niet of nauwelijks, het wordt maandag en dinsdag weliswaar overal een paar graden warmer maar van zacht weer mogen we niet echt spreken. De nulgradengrens blijft rond 1000m hangen. Vanaf woensdag duiken we opnieuw de kou in.

Kouder in Frankrijk
Begin volgende week valt er vooral aan de zuidkant van de Alpen af en toe sneeuw door depressies die over de Middellandse Zee naar het oosten koersen. Ook aan de noordkant kan een enkele sneeuwbui vallen maar grote hoeveelheden verwacht ik niet. De zon zal zich regelmatig laten zien.

Vanaf woensdag breidt een depressie boven Italië zich uit in de richting van Oost-Europa. Dat brengt de wind terug in de noordoosthoek waarmee zeer koude lucht op transport wordt gezet naar het zuiden. We zien dan iets ongebruikelijks. Normaal is het oostelijk Alpengebied kouder dan de Franse Alpen, in de tweede helft van volgende week is het precies omgekeerd met vooral in Frankrijk winterse kou. Dit plaatje laat de temperatuurafwijking zien voor volgende week donderdag ten opzichte van normaal. Naast zon kan er nog steeds af en toe sneeuw vallen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Echte dumps staan momenteel niet op de agenda. Maar beter ook , zo kan de sneeuwlaag gestadig aangroeien zonder dat het lawine gevaar weer extreem wordt zoals vorige winter.

Hey Roel,

Volgende week zaterdag gaan we naar Superdevoluy.
Verwacht je voor komende week nog veel sneeuw?
Ik hoor graag van je.

Groetjes Dennis

25 centimeter in noordoost Drenthe.

@Krism, inderdaad dit is helemaal zo slecht nog niet. We hebben nog een lange winter te gaan.

@Dennis, de nacht naar maandag wordt een nacht om in de gaten te houden.

Hallo Roel,

Kijk dit zie ik graag… Wij gaan vrijdag 8 januari richting Aussois en als ik het goed begrijp word het ook daar aardig koud… toch nog maar jasje kopen voor de hond :-)) We blijven je weerpraat met veel belangstelling volgen!

Lekker bezig Roel; laat dat mooie sneeuwnieuws maar komen! :) Grt Henko.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie