Alpenweerpraat: nuttig warmtefront

Roel op 04 januari 2010· 14 reacties

We hebben een zeer bruikbaar weekend achter de rug. Vrijdag en zaterdag viel aan de Zwitserse en Oostenrijkse noordkant de verwachte 20-50cm. Het meeste viel in een gebied dat de afgelopen weken veel te weinig sneeuw heeft gehad, het Salzburgerland waar hogerop lokaal 50cm viel. De Franse gebieden hadden geluk want ook zij konden net wat meepikken van de nordstau.

Warmtefront
Gisteren nam de bewolking in Frankrijk opnieuw toe door een opdringend warmtefront behorend bij een depressie boven Portugal. We weten inmiddels dat deze fronten een rechtstreeks gevaar kunnen vormen, maar hier is dat anders. De lucht erachter is namelijk minder zacht plús er is vooraf zeer koude lucht de Alpen ingeblazen. De relatief zachte lucht schuift over de koude laag en dat geeft sinds gisteravond sneeuw. Er is inmiddels 15-40cm gevallen, een opsteker voor een groot deel van de Franse Alpen.

De komende dagen hebben we te maken met een hogedruk boven de oceaan en depressie die zeer zuidelijk over Europa naar het oosten koersen. Het merendeel kiest een route over de Middellandse Zee richting de Balkan met af en toe uitlopers die de Alpen toucheren. Dat betekent vooral in de zuidalpen en de oostelijke helft van Oostenrijk van tijd tot tijd kans op wat lichte sneeuw - in de Julische Alpen op de grens met Slovenïe wel grote hoeveelheden - maar het zal ook lange periodes droog blijven. De grootste kans op zon heeft Zwitserland, hier blijft men net buiten het bereik van de frontensystemen.

Uitloper
De spanning stijgt als we richting het eind van de week gaan. Een nieuwe depressie kiest dan een iets noordelijker koers en komt vrijdag boven Noord-Italië aan. Dat geeft eerst in de Italiaanse Alpen sneeuw, maar het lagedrukgebied krijgt een uitloper naar Oost-Europa. Steeds meer modellen steunen daarmee de optie van nieuwe sneeuw aan de noordkant, die zou dan in het weekend moeten vallen. Ik ga het live volgen want ik zit dit weekend in St. Johann in Tirol. Uiteraard hou ik jullie ter plekke op de hoogte.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

wat een fijne en duidelijke site is dit!

Er ligt 20 meter sneeuw in Flaine!

bron: wintersporters.nl

20meter breed denk ik?

mensen, hoe zit het met Morgins, Portes du Soleil, iemand daar al geweest?

Ik was op 1 januari in Les Crosets/ Champery (naast Morgins) in les PdS en daar was het top. De nacht ervoor is er minstens 30 cm gevallen en die is volgens mij niet meer weggesmolten.

Roel, wat ontzettend top dat je naar St Johann gaat. Heel veel plezier daar!!

Roel, wat ontzettend top dat je naar St Johann gaat. Heel veel plezier daar!!

Niet te veel drinken in de Max Pub.
Ik ben zeer benieuwd hoe de sneeuw daar is we komen er pas 25 jaar en het is er nog steeds gezelig.
Groet Dennis

Ik vertrek op 23januari naar la rosiere (espace san bernardo)
momenteel ziet het er uitstekend uit doordat er enorm veel
sneeuw ligt!
Ik blijf duimen dat de sneeuw het nog een 3tal weken gaat uithouden daar :D!

Hoi Roel,

Zeer fijn om je berichten te volgen. Wij vertreken nu vrijdag naar Italie (val di fassa, campitello) en wou je vragen of je al zicht hebt wat de verwachtingen zijn voor volgende week?(rekening houdend met die uitloper boven ons hoofd :) )

Amuseer je in Tirol en voorzichtig onderweg!

Hey Roel,

Hoe zit het voor de vogezen de komende 2 weken?
Volgens de site van La Bresse zijn er meer dan de helft van de pistes gesloten door sneeuwgebrek…
Zit er verandering aan te komen?

Heb namelijk weekendje geboekt van 15 tot 17 januari

dat beloofd wat voor de volgende week, zit in fugen laat maar komen die sneeuw

weet iemand hoe het in la plagne/les arcs gesteld is met de sneeuw? ik heb nog al wat gelezen over regen/weinig sneeuwval. wie kan mij bijpraten? webcams en weerberichten geven immers maar heel beperkt informatie over de pistenverhaeltnisse…

@Steve, dank. Er kon juist vrijdag weleens veel sneeuw vallen. Vanaf zaterdag wat meer zon maar ook weer kouder.

@kevin, in de Vogezen verwacht ik vanaf vrijdag ook de nodige sneeuw bij zeer lage temperaturen. In La Bresse wordt het dus beter.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie